Comertul cu produse de protectia plantelor verificat la nivel national de Politia Romana

IGPR-produse protectia plantelor201 persoane sunt cercetate de politisti pentru savarsirea de infractiuni la regimul produselor de protectie a plantelor, iar peste 1,3 tone si aproape 7.000 de litri de produse de protectie a plantelor au fost indisponibilizate in urma unei actiuni de control la 1.894 de agenti economici, coordonate de Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.G.P.R.

 

 

 

 

In perioada 18 martie — 30 mai a.c., Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase a initiat si coordonat o actiune la nivel national pentru prevenirea, identificarea si sanctionarea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul produselor de protectie a plantelor.

Actiunea a avut in vedere modul in care sunt respectate prevederile legislatiei in vigoare de catre agentii economici inregistrati sau autorizati sa efectueze operatiuni cu produse de protectie a plantelor, precum si depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sanatatea populatiei si mediul inconjurator.

Pentru verificarea tuturor aspectelor prevazute si sanctionate de legislatia incidenta in acest domeniu, formatiunile de arme, explozivi si substante periculoase au cooperat nemijlocit si au actionat impreuna cu specialisti din componenta diferitelor institutii care, potrivit legii, au competenta, atributii legale si expertiza in domeniu, respectiv unitati fitosanitare, Garda de Mediu si inspectorate teritoriale de munca.

1.894 de agenti economici care efectuau operatiuni cu acest tip de produse au fost controlati de politistii structurilor de arme, explozivi si substante periculoase.

In urma activitatilor desfasurate au fost constatate 259 de fapte de natura penala, ponderea constituind-o cele prevazute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protectia mediului, respectiv 187 de infractiuni, precum si cele sanctionate de Noul Cod Penal privind regimul substantelor si preparatelor chimice periculoase, 64 de infractiuni, 8 infractiuni fiind prevazute in legi speciale.

In acest context s-au dispus masuri de cercetare fata de 201 de persoane care, sub diferite forme, sunt suspectate ca au participat la savarsirea acestor infractiuni.

Au fost indisponibilizate in vederea confiscarii 1.362 de kilograme si 6.886 de litri de diverse produse de protectie a plantelor.

Tot in cadrul actiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate 146 de sanctiuni contraventionale in valoare de 247.810 lei.


Exemple:

La data de 12 mai a.c., politisti din cadrul Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase au depistat in flagrant, pe Autostrada Bucuresti — Pitesti, un barbat care efectua operatiuni ilegale cu substante chimice necunoscute. In autoturismul sau se aflau 28 de cutii de carton, in fiecare cutie aflandu-se 10 recipiente neetichetate ce contineau o substanta solida, granulata.

De asemenea, specialistii Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase impreuna cu politisti din cadrul I.P.J. Arges — Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase, au efectuat doua perchezitii in municipiul Pitesti, la doua adrese, pe care barbatul le folosea ca depozite.

Astfel, au fost gasiti 1.260 de recipienti ce contin aproximativ 1.300 de kilograme de substante chimice necunoscute, etichete inscriptionate cu numele unor produse apartinand unor firme producatoare de substante chimice cu utilizare in agricultura, ambalaje utilizate la impachetarea recipientilor, stampile apartinand unor firme si aproximativ 1.100 de kilograme de samanta de porumb ambalata in saci.

Barbatul a declarat ca nu detine documente legale de provenienta a bunurilor gasite la perchezitii, iar in urma verificarilor s-a stabilit ca acesta nu este persoana fizica sau juridica autorizata sa efectueze operatiuni cu substante periculoase si/sau produse de protectie a plantelor.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 100.000 de euro.

Cercetarile sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor implicate privind savarsirea infractiunii de 'producerea, detinerea, precum si orice operatiune privind circulatia produselor ori substantelor toxice, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor sau substantelor toxice, fara drept'.





La data de 4 aprilie a.c., a fost depistat in trafic, in judetul Bihor, un autoturism condus de un barbat din judetul Bihor, iar in urma verificarii incarcaturii autoturismului si a documentelor insotitoare, s-a constatat ca sunt neconcordante cu privire la valabilitatea documentelor si a produselor pe care le transporta.

Astfel, au fost gasite 1.753 de recipiente cu substante chimice, 200 de etichete inscriptionate in limba romana si 190 de sigilii, cu diferite serii.

Barbatul a fost condus la sediul Politiei Municipiului Oradea unde i-a fost intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de producerea, livrarea sau utilizarea ingrasamintelor chimice, precum si a oricaror produse de protectie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializarii. Cercetarile sunt continuate de catre politistii Serviciul Arme Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.P.J. Bihor.

 


IGPR



Noutati

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>