Romania, pe locul 38 in lume in privinta securitatatii alimentare. Care sunt domeniile la care stam foarte bine?

Romania pe locul 38 in lume in privinta securitatatii alimentare - Care sunt domeniile la care stam foarte bineCorteva AgriscienceTM, Divizia de Agricultura a DowDuPont, si Economist Intelligence Unit (EIU), au publicat rezultatele Global Food Security Index 2018 - GFSI (Indicele Global al Securitatii Alimentare, editia 2018). Acest raport, sponsorizat de Corteva Agriscience, ofera un cadru comun pentru intelegerea cauzelor lipsei sigurantei alimentare pe plan global.


Pentru prima data in istoria acestui indice, Singapore ocupa prima pozitie in GFSI 2018. Singapore este aici partial datorita cresterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor in intervalul 2012-2018, precum si ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodarie pentru achizitia mancarii – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicata. Dincolo de cresterea PIB-ului, Singapore, dintre toate tarile analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole.

Criteriile de notare a tarilor din GFSI sunt stabilite in urma analizei dinamicii sistemelor alimentare si efectelor globale ale schimbarilor de mediu. GFSI este primul instrument de examinare a sigurantei alimentare din perspectiva accesibilitatii, disponibilitatii si calitatii hranei din 113 tari. In mare parte dintre aceste tari este activa si compania Corteva Agriscience.

Rezultatele acestei cercetari arata ca tarile cu un nivel mediu sau mic al veniturilor au inregistrat in 2018 cele mai mari cresteri, semnaland o orientare spre adoptarea unor masuri de securitate alimentara mai eficiente. Dezvoltarea infrastructurii agricole si cresterea capacitatii de productie utila pentru a hrani o populatie aflata in crestere sunt considerate principalele motive ale imbunatatirilor consemnate de raport.

 

Efectele schimbarilor de mediu

In 2017, GFSI a inclus o categorie noua dedicata mediului, subliniind nevoia de conservare a resurselor, de adaptare la schimbarile climatice si de adoptare a unor practici sustenabile in agricultura. Folosind informatii despre schimbarea temperaturii, despadurirea terenurilor si epuizarea resurselor de apa, categoria „Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a fost utilizata pentru masurarea efectelor viitoare aduse de schimbarea mediului asupra tarilor din GFSI. Faptul ca indicele a luat in calcul si date din categoria „Resurse Naturale si Capacitate de adaptare” a facut ca scorul mediu al tarilor cu venituri ridicate sa scada mai mult decat cel al celor din alte grupe de venit. Oricum, fiecare tara va trebui sa se pregateasca pentru a face fata acestor riscuri.

„Includerea categoriei „Resurse si Capacitate de adaptare” ofera liderilor globali un nou instrument de masurare a securitatii alimentare si ne ajuta sa vedem consecintele pe care le au actiunile noastre pe termen lung in materie de schimbari climatice”, declara Jerry Flint, Global Initiatives & Sustainability Leader in cadrul Corteva Agriscience. „Posibilitatea de a vedea riscurile la care suntem expusi, ofera liderilor din domeniul agricol sansa unei mai bune pozitionari pentru a raspunde acestor provocari. Sa stim cum se intrepatrund aceste riscuri si ce inseamna fiecare dintre ele luat individual, ofera sansa de a diminua o parte din pericole si de a ne adapta mai bine pentru viitor”.

GFSI a ajuns la concluzia ca schimbarile climatice globale induc un grad de nesiguranta in producerea si distribuirea hranei si creeaza probleme noi, fara precedent. Anticiparea este mai dificila pe terenuri necunoscute, iar capacitatea de adaptare a sistemelor alimentare devine foarte importanta.

 

Modificari in procedeul de evaluare

In ciuda imbunatatirilor evidentiate de GFSI 2018 la capitolele disponibilitate si accesibilitate a alimentelor, in general a scazut calitatea mancarii si nivelul sigurantei alimentare, in parte datorita unei diete slab diversificate si a unei calitati slabe a proteinelor. Au fost consemnate imbunatatiri in adoptarea unor directii si strategii nutritionale nationale, precum si in lanturile de retail alimentar. Cu toate acestea, indicele arata ca tarile ar trebui sa faca mai mult pentru siguranta si calitatea alimentelor, mai ales pentru combaterea riscului de contaminare pe lantul de aprovizionare.

Pentru al doilea an consecutiv s-a inregistrat o scadere a pozitiei Statelor Unite in GFSI. SUA au ocupat in intervalul 2012 si 2016 prima pozitie, dar anul acesta sunt pe pozitia a treia, la egalitate cu Regatul Unit. Scaderea reflecta o rata lenta de implementare a unor imbunatatiri comparativ cu alte tari, fara a se inregistra o diminuare a punctajului general al tarii (85 de puncte in 2018, fata de 84,6 in 2017). Din anul 2016 SUA a inregistrat un scor mai mic la capitolul stabilitate politica, fapt care a impiedicat evolutia securitatii alimentare in intervalul 2016 si 2018. Amenintarea venita cu impunerea unor bariere comerciale poate determina o crestere a pretului alimentelor, ceea ce va afecta in continuare punctajul SUA.

 

Romania

Romania se situeaza pe pozitia a 38-a in acest clasament cu un scor total de 68,9 puncte - o imbunatatire cu un punct fata de anul 2017. Dintre cele trei criterii analizate Romania a obtinut cel mai bun punctaj pentru Calitatea si siguranta alimentelor (locul 32 in lume), urmat de Disponibilitatea hranei (pozitia 35) si Accesibilitatea acesteia (locul 43). Romania a obtinut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un numar mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcata existenta unui mediu favorabil pentru siguranta alimentara, dar si o varietate mare de surse de finantare pentru fermieri. La aceasta se adauga un risc scazut ca rata de urbanizare sa afecteze productia agricola. 

Raportul mentioneaza dedicarea autoritatilor romane pentru cresterea standardelor alimentare, existenta unui ghid pentru o dieta echilibrata si bogata in nutrienti, prezenta unei strategii de imbunatatire a alimentatiei si colectarea de date privind deficientele populatiei cauzate de nutritie. Siguranta alimentara din Romania este sustinuta de existenta unei capacitati suficiente de stocare a mancarii, potrivit indicelui. De asemenea, romanii au acces foarte bun la surse de apa potabila, precum si o retea bine dezvoltata de magazine alimentare. In acelasi timp, tara a inregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achizitionarea hranei, infrastructura din domeniul agricol si volatilitatea productiei agricole, deoarece Romania a raportat diferente mari intre productiile agricole inregistrate anual in ultimele doua decenii.

Pentru a vizualiza online datele GFSI in detaliu vizitati http://foodsecurityindex.eiu.com/ . 

  

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>