Asociatiile de profil au prezentat la Bruxelles cerintele producatorilor si comerciantilor de carne de porc din Romania

producatori si comercianti carne de porc la BruxellesIn data de 3 martie a avut loc la Bruxelles prima intalnire din 2015 a grupului de lucru pe probleme veterinare a expertilor U.E.C.B.V. La solicitarea asociatiilor de profil, Romania a fost introdusa pe agenda reuniunii, pentru a face o prezentare a istoricului pestei porcine clasice in Romania si a motivelor care interzic comertul Romaniei cu celelalte state membre pe segmentul de porc viu.


Alaturi de A.P.C.P.R., asociatie care a declansat actiunea la nivelul autoritatilor centrale veterinare romane si a sustinut demersurile initiate de A.C.E.B.O.P. la nivelul celei mai importante uniuni de profil din Europa in vederea deschiderii pietei Romaniei, am reusit sa inchidem pozitiv prima etapa a programului nostru.


Pentru a intelege aceste demersuri, va prezentam mai jos solicitarile transmise expertilor U.E.C.B.V., care la randul lor vor face lobby pe langa expertii nationali in vederea obtinerii votului pozitiv in reuniunea SCOFCH – Comisia Europeana, speram, in luna mai.

In finalul materialului, am expus concluziile reuniunii din 3 martie si planificarea actiunilor viitoare.


Solicitari din partea asociatiilor de profil din Romania catre Comisia Europeana:

1). MODIFICAREA Deciziei 2013/764/UE prin abrogarea art.4 (a) alin. 2 care prevede:

“Ferma in care porcii au fost prezenti cel putin 90 de zile in crescatorie si nu au fost introdusi porci vii in crescatorie in timpul celor 30 de zile imediat precedente datei expedierii catre abator” .deoarece:

  • serviciile veterinare romane solicita o scindare a fermelor care presupune costuri suplimentare nejustificate in contextul lipsei circulatiei virale demonstrate din 2007 si a pretului de vanzare in cadere libera a porcului gras viu din 2014.

2). MODIFICAREA anexei la Decizie prin eliminarea punctului 4, care impune restrictii Romaniei pe intreg teritoriul national:

este o prevedere contrara principiilor libertatii Pietei Unice in cadrul Uniunii Europene, care precizaza ca:

“Libera circulatie a marfurilor in cadrul pietei unice are la baza principiul recunoasterii reciproce a pietei unice, care consta in garantarea circulatiei libere a bunurilor si serviciilor unui stat membru in celelalte state membre, chiar daca acestea sunt produse dupa norme de calitate si standarde diferite, cu conditia respectarii cu strictete a regulilor comune de interes general privind sanatatea populatiei, protectia mediului si a consumatorului”.

In cadrul procedurii UE, la aparitia unui caz de PPC, Romania, la fel ca oricare alt stat comunitar, este conditionata sa notifice imediat prin sistemul ADNS Comisia Europeana care redacteaza de urgenta o Decizie cu restrictii pentru un anumit timp.

DAR in contextul inexistentei pestei porcine clasice in Romania, nu poate fi restrictionat comertul unui stat membru printr-o Decizie intr-o perioada atat de lunga de liniste epidemiologica (2007-2015)!

- in situatia de “importator majoritar de piglets” din alte state ale UE (Germania, Danemarca, Ungaria, Polonia si altele), inexistenta in Decizie a unei protectii pentru fermierii romani (in cazul riscului de introducere a virusului PPC, tinand cont ca din 4.000.000.de porci crescuti si ingrasati in anul 2014 in Romania, 1.500.000 purcei au avut originea in alte state comunitare).

Se solicita un tratament egal cu cel al tuturor statelor membre in cazul confirmarii pestei porcine clasice pe teritoriul Romaniei, inclusiv instituirea procedurii de regionalizare.

In consecinta se impune cel putin:

3). MODIFICAREA art. 2 (1), respectiv:

„In caz de confirmare a pestei porcine clasice, statul membru in cauza se asigura imediat ca niciun porc viu nu este expediat in alte state membre sau in alte zone din teritoriul aceluiasi stat membru.”

4). Relaxarea programului cofinantat al Romaniei pentru pesta porcina clasica incepand cu Programul pe anul 2015 (programul pe anul 2014 a fost in valoare de aprox. 1.500.000 euro, suportat de la bugetul de stat si rambursat 50% de catre Comisia Europeana) pentru a da mai multa incredere Comisiei Europene in realizarile Romaniei in directia pestei porcine clasice.

Realocarea unei sume din programul Romaniei pentru supravegherea PPC catre un program de informare a consumatorilor si de verificare a pozitiei acestuia privind alternativele propuse de Comisia Europeana pentru castrarea la porc.


Concluzii si plan de lucru

Propunerile Romaniei au fost acceptate de toti membrii prezenti la reuniune, acesta fiind obiectivul prezentei noastre la reuniune.

    • Au fost puse intrebari privind data ultimului caz de pesta porcina clasica si rezultatul supravegherii in sensul demonstrarii lipsei circulatiei virale (reprezentant al Comisiei, prezent la reuniunea UECBV).
    • Expertul UECBV pe probleme veterinare (Claudia Vinci) a intrebat cand consideram ca vom fi pregatiti pentru sustinerea modificarii Deciziei nr.764/2013 in SCOFCH. A fost precizata luna mai 2015 din partea ACEBOP dar aceasta data depinde de reprezentantii ANSVSA. Cererea de includere in agenda SCOFCH a propunerii asociatiilor se face, conform procedurii Comisiei, de catre autoritatea centrala veterinara, cu sustinerea asociatiilor de profil.
    • Presedintele reuniunii (expertul din Danemarca - UECBV) a solicitat reprezentantului ACEBOP difuzarea materialului catre toti membrii UECBV prezenti la reuniune pentru ca acestia sa poata face lobby pe langa expertii din tara lor pana in luna mai, la reuniunea SCOFCH.


Etapa a II-a: prezentarea punctelor propuse in reuniunea UECBV conducerii ANSVSA.

    • Acceptul ANSVSA pentru continuarea demersurilor initiate la reuniunea UECBV din 3 martie 2015.
    • Stabilirea grupului de lucru pentru reuniunea SCOFCH din mai 2015. Propuneri asociatii, conducere ANSVSA (ACEBOP sustine prezenta dlui Dr. Lazar – IDSA datorita faptului ca este deja recunoscut la nivelul Comisiei ca expert in PPC, a sustinut majoritatea auditurilor FVO ale Romaniei in domeniu si a participat la intreaga istorie nationala a pestei porcine.
    • Stabilirea datei transmiterii propunerilor de modificare a Deciziei 764/2013/UE si a cererii ANSVSA de includere a subiectului pe lista reuniunii SCOFCH din mai 2015.


Etapa a III-a: stabilirea modului de abordare, structurilor politice care pot sustine demersurile noastre in contextul actual.


Etapa a IV-a: includerea Romaniei pe agenda SCOFCH din mai 2015 si partajarea cheltuielilor la nivel de asociatii pentru participarea expertilor.

Etapa a V-a: sustinerea reuniunii SCOFCH.

Etapa a VI-a: continuarea actiunii in caz de feed-back negativ din partea Comisiei Europene.


Dr. Mary Pana

 

 

Noutati

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>