Asociatiile de profil au prezentat la Bruxelles cerintele producatorilor si comerciantilor de carne de porc din Romania

producatori si comercianti carne de porc la BruxellesIn data de 3 martie a avut loc la Bruxelles prima intalnire din 2015 a grupului de lucru pe probleme veterinare a expertilor U.E.C.B.V. La solicitarea asociatiilor de profil, Romania a fost introdusa pe agenda reuniunii, pentru a face o prezentare a istoricului pestei porcine clasice in Romania si a motivelor care interzic comertul Romaniei cu celelalte state membre pe segmentul de porc viu.


Alaturi de A.P.C.P.R., asociatie care a declansat actiunea la nivelul autoritatilor centrale veterinare romane si a sustinut demersurile initiate de A.C.E.B.O.P. la nivelul celei mai importante uniuni de profil din Europa in vederea deschiderii pietei Romaniei, am reusit sa inchidem pozitiv prima etapa a programului nostru.


Pentru a intelege aceste demersuri, va prezentam mai jos solicitarile transmise expertilor U.E.C.B.V., care la randul lor vor face lobby pe langa expertii nationali in vederea obtinerii votului pozitiv in reuniunea SCOFCH – Comisia Europeana, speram, in luna mai.

In finalul materialului, am expus concluziile reuniunii din 3 martie si planificarea actiunilor viitoare.


Solicitari din partea asociatiilor de profil din Romania catre Comisia Europeana:

1). MODIFICAREA Deciziei 2013/764/UE prin abrogarea art.4 (a) alin. 2 care prevede:

“Ferma in care porcii au fost prezenti cel putin 90 de zile in crescatorie si nu au fost introdusi porci vii in crescatorie in timpul celor 30 de zile imediat precedente datei expedierii catre abator” .deoarece:

  • serviciile veterinare romane solicita o scindare a fermelor care presupune costuri suplimentare nejustificate in contextul lipsei circulatiei virale demonstrate din 2007 si a pretului de vanzare in cadere libera a porcului gras viu din 2014.

2). MODIFICAREA anexei la Decizie prin eliminarea punctului 4, care impune restrictii Romaniei pe intreg teritoriul national:

este o prevedere contrara principiilor libertatii Pietei Unice in cadrul Uniunii Europene, care precizaza ca:

“Libera circulatie a marfurilor in cadrul pietei unice are la baza principiul recunoasterii reciproce a pietei unice, care consta in garantarea circulatiei libere a bunurilor si serviciilor unui stat membru in celelalte state membre, chiar daca acestea sunt produse dupa norme de calitate si standarde diferite, cu conditia respectarii cu strictete a regulilor comune de interes general privind sanatatea populatiei, protectia mediului si a consumatorului”.

In cadrul procedurii UE, la aparitia unui caz de PPC, Romania, la fel ca oricare alt stat comunitar, este conditionata sa notifice imediat prin sistemul ADNS Comisia Europeana care redacteaza de urgenta o Decizie cu restrictii pentru un anumit timp.

DAR in contextul inexistentei pestei porcine clasice in Romania, nu poate fi restrictionat comertul unui stat membru printr-o Decizie intr-o perioada atat de lunga de liniste epidemiologica (2007-2015)!

- in situatia de “importator majoritar de piglets” din alte state ale UE (Germania, Danemarca, Ungaria, Polonia si altele), inexistenta in Decizie a unei protectii pentru fermierii romani (in cazul riscului de introducere a virusului PPC, tinand cont ca din 4.000.000.de porci crescuti si ingrasati in anul 2014 in Romania, 1.500.000 purcei au avut originea in alte state comunitare).

Se solicita un tratament egal cu cel al tuturor statelor membre in cazul confirmarii pestei porcine clasice pe teritoriul Romaniei, inclusiv instituirea procedurii de regionalizare.

In consecinta se impune cel putin:

3). MODIFICAREA art. 2 (1), respectiv:

„In caz de confirmare a pestei porcine clasice, statul membru in cauza se asigura imediat ca niciun porc viu nu este expediat in alte state membre sau in alte zone din teritoriul aceluiasi stat membru.”

4). Relaxarea programului cofinantat al Romaniei pentru pesta porcina clasica incepand cu Programul pe anul 2015 (programul pe anul 2014 a fost in valoare de aprox. 1.500.000 euro, suportat de la bugetul de stat si rambursat 50% de catre Comisia Europeana) pentru a da mai multa incredere Comisiei Europene in realizarile Romaniei in directia pestei porcine clasice.

Realocarea unei sume din programul Romaniei pentru supravegherea PPC catre un program de informare a consumatorilor si de verificare a pozitiei acestuia privind alternativele propuse de Comisia Europeana pentru castrarea la porc.


Concluzii si plan de lucru

Propunerile Romaniei au fost acceptate de toti membrii prezenti la reuniune, acesta fiind obiectivul prezentei noastre la reuniune.

    • Au fost puse intrebari privind data ultimului caz de pesta porcina clasica si rezultatul supravegherii in sensul demonstrarii lipsei circulatiei virale (reprezentant al Comisiei, prezent la reuniunea UECBV).
    • Expertul UECBV pe probleme veterinare (Claudia Vinci) a intrebat cand consideram ca vom fi pregatiti pentru sustinerea modificarii Deciziei nr.764/2013 in SCOFCH. A fost precizata luna mai 2015 din partea ACEBOP dar aceasta data depinde de reprezentantii ANSVSA. Cererea de includere in agenda SCOFCH a propunerii asociatiilor se face, conform procedurii Comisiei, de catre autoritatea centrala veterinara, cu sustinerea asociatiilor de profil.
    • Presedintele reuniunii (expertul din Danemarca - UECBV) a solicitat reprezentantului ACEBOP difuzarea materialului catre toti membrii UECBV prezenti la reuniune pentru ca acestia sa poata face lobby pe langa expertii din tara lor pana in luna mai, la reuniunea SCOFCH.


Etapa a II-a: prezentarea punctelor propuse in reuniunea UECBV conducerii ANSVSA.

    • Acceptul ANSVSA pentru continuarea demersurilor initiate la reuniunea UECBV din 3 martie 2015.
    • Stabilirea grupului de lucru pentru reuniunea SCOFCH din mai 2015. Propuneri asociatii, conducere ANSVSA (ACEBOP sustine prezenta dlui Dr. Lazar – IDSA datorita faptului ca este deja recunoscut la nivelul Comisiei ca expert in PPC, a sustinut majoritatea auditurilor FVO ale Romaniei in domeniu si a participat la intreaga istorie nationala a pestei porcine.
    • Stabilirea datei transmiterii propunerilor de modificare a Deciziei 764/2013/UE si a cererii ANSVSA de includere a subiectului pe lista reuniunii SCOFCH din mai 2015.


Etapa a III-a: stabilirea modului de abordare, structurilor politice care pot sustine demersurile noastre in contextul actual.


Etapa a IV-a: includerea Romaniei pe agenda SCOFCH din mai 2015 si partajarea cheltuielilor la nivel de asociatii pentru participarea expertilor.

Etapa a V-a: sustinerea reuniunii SCOFCH.

Etapa a VI-a: continuarea actiunii in caz de feed-back negativ din partea Comisiei Europene.


Dr. Mary Pana

 

 

Noutati

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

03-04-2025 Stiri agricole

În atenția cultivatorilor de porumb și floarea-soarelui din România

Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

03-04-2025 Stiri agricole

Programul de granturi nerambursabile Comunitățile Pădurii de Mâine începe a patra ediție: granturi între 3.000 și 30.000 de Euro

Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

03-04-2025 Stiri agricole

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

02-04-2025 Targuri si expozitii

Târgul de Paște – Învie Tradiția: Gusturi curate, daruri cu suflet

În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

02-04-2025 Stiri agricole

România, la final de World Butchers’ Challenge 2025: începutul unui nou drum

Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

01-04-2025 Plati APIA

Comunicat APIA: Apicultorii sunt așteptați la APIA să depună Cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

01-04-2025 Stiri agricole

România, debut cu dreptul în competiția mondială a măcelarilor

După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>

Nagy Atilla - fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

Nagy Atilla -  fermier campion cu P0710, hibrid de top în județul Bihor

Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

26-03-2025 Stiri agricole

P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor

Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>

Agro & Auto Expo

25-03-2025 Targuri si expozitii

Agro & Auto Expo

În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>