Asociatiile de profil au prezentat la Bruxelles cerintele producatorilor si comerciantilor de carne de porc din Romania

producatori si comercianti carne de porc la BruxellesIn data de 3 martie a avut loc la Bruxelles prima intalnire din 2015 a grupului de lucru pe probleme veterinare a expertilor U.E.C.B.V. La solicitarea asociatiilor de profil, Romania a fost introdusa pe agenda reuniunii, pentru a face o prezentare a istoricului pestei porcine clasice in Romania si a motivelor care interzic comertul Romaniei cu celelalte state membre pe segmentul de porc viu.


Alaturi de A.P.C.P.R., asociatie care a declansat actiunea la nivelul autoritatilor centrale veterinare romane si a sustinut demersurile initiate de A.C.E.B.O.P. la nivelul celei mai importante uniuni de profil din Europa in vederea deschiderii pietei Romaniei, am reusit sa inchidem pozitiv prima etapa a programului nostru.


Pentru a intelege aceste demersuri, va prezentam mai jos solicitarile transmise expertilor U.E.C.B.V., care la randul lor vor face lobby pe langa expertii nationali in vederea obtinerii votului pozitiv in reuniunea SCOFCH – Comisia Europeana, speram, in luna mai.

In finalul materialului, am expus concluziile reuniunii din 3 martie si planificarea actiunilor viitoare.


Solicitari din partea asociatiilor de profil din Romania catre Comisia Europeana:

1). MODIFICAREA Deciziei 2013/764/UE prin abrogarea art.4 (a) alin. 2 care prevede:

“Ferma in care porcii au fost prezenti cel putin 90 de zile in crescatorie si nu au fost introdusi porci vii in crescatorie in timpul celor 30 de zile imediat precedente datei expedierii catre abator” .deoarece:

  • serviciile veterinare romane solicita o scindare a fermelor care presupune costuri suplimentare nejustificate in contextul lipsei circulatiei virale demonstrate din 2007 si a pretului de vanzare in cadere libera a porcului gras viu din 2014.

2). MODIFICAREA anexei la Decizie prin eliminarea punctului 4, care impune restrictii Romaniei pe intreg teritoriul national:

este o prevedere contrara principiilor libertatii Pietei Unice in cadrul Uniunii Europene, care precizaza ca:

“Libera circulatie a marfurilor in cadrul pietei unice are la baza principiul recunoasterii reciproce a pietei unice, care consta in garantarea circulatiei libere a bunurilor si serviciilor unui stat membru in celelalte state membre, chiar daca acestea sunt produse dupa norme de calitate si standarde diferite, cu conditia respectarii cu strictete a regulilor comune de interes general privind sanatatea populatiei, protectia mediului si a consumatorului”.

In cadrul procedurii UE, la aparitia unui caz de PPC, Romania, la fel ca oricare alt stat comunitar, este conditionata sa notifice imediat prin sistemul ADNS Comisia Europeana care redacteaza de urgenta o Decizie cu restrictii pentru un anumit timp.

DAR in contextul inexistentei pestei porcine clasice in Romania, nu poate fi restrictionat comertul unui stat membru printr-o Decizie intr-o perioada atat de lunga de liniste epidemiologica (2007-2015)!

- in situatia de “importator majoritar de piglets” din alte state ale UE (Germania, Danemarca, Ungaria, Polonia si altele), inexistenta in Decizie a unei protectii pentru fermierii romani (in cazul riscului de introducere a virusului PPC, tinand cont ca din 4.000.000.de porci crescuti si ingrasati in anul 2014 in Romania, 1.500.000 purcei au avut originea in alte state comunitare).

Se solicita un tratament egal cu cel al tuturor statelor membre in cazul confirmarii pestei porcine clasice pe teritoriul Romaniei, inclusiv instituirea procedurii de regionalizare.

In consecinta se impune cel putin:

3). MODIFICAREA art. 2 (1), respectiv:

„In caz de confirmare a pestei porcine clasice, statul membru in cauza se asigura imediat ca niciun porc viu nu este expediat in alte state membre sau in alte zone din teritoriul aceluiasi stat membru.”

4). Relaxarea programului cofinantat al Romaniei pentru pesta porcina clasica incepand cu Programul pe anul 2015 (programul pe anul 2014 a fost in valoare de aprox. 1.500.000 euro, suportat de la bugetul de stat si rambursat 50% de catre Comisia Europeana) pentru a da mai multa incredere Comisiei Europene in realizarile Romaniei in directia pestei porcine clasice.

Realocarea unei sume din programul Romaniei pentru supravegherea PPC catre un program de informare a consumatorilor si de verificare a pozitiei acestuia privind alternativele propuse de Comisia Europeana pentru castrarea la porc.


Concluzii si plan de lucru

Propunerile Romaniei au fost acceptate de toti membrii prezenti la reuniune, acesta fiind obiectivul prezentei noastre la reuniune.

    • Au fost puse intrebari privind data ultimului caz de pesta porcina clasica si rezultatul supravegherii in sensul demonstrarii lipsei circulatiei virale (reprezentant al Comisiei, prezent la reuniunea UECBV).
    • Expertul UECBV pe probleme veterinare (Claudia Vinci) a intrebat cand consideram ca vom fi pregatiti pentru sustinerea modificarii Deciziei nr.764/2013 in SCOFCH. A fost precizata luna mai 2015 din partea ACEBOP dar aceasta data depinde de reprezentantii ANSVSA. Cererea de includere in agenda SCOFCH a propunerii asociatiilor se face, conform procedurii Comisiei, de catre autoritatea centrala veterinara, cu sustinerea asociatiilor de profil.
    • Presedintele reuniunii (expertul din Danemarca - UECBV) a solicitat reprezentantului ACEBOP difuzarea materialului catre toti membrii UECBV prezenti la reuniune pentru ca acestia sa poata face lobby pe langa expertii din tara lor pana in luna mai, la reuniunea SCOFCH.


Etapa a II-a: prezentarea punctelor propuse in reuniunea UECBV conducerii ANSVSA.

    • Acceptul ANSVSA pentru continuarea demersurilor initiate la reuniunea UECBV din 3 martie 2015.
    • Stabilirea grupului de lucru pentru reuniunea SCOFCH din mai 2015. Propuneri asociatii, conducere ANSVSA (ACEBOP sustine prezenta dlui Dr. Lazar – IDSA datorita faptului ca este deja recunoscut la nivelul Comisiei ca expert in PPC, a sustinut majoritatea auditurilor FVO ale Romaniei in domeniu si a participat la intreaga istorie nationala a pestei porcine.
    • Stabilirea datei transmiterii propunerilor de modificare a Deciziei 764/2013/UE si a cererii ANSVSA de includere a subiectului pe lista reuniunii SCOFCH din mai 2015.


Etapa a III-a: stabilirea modului de abordare, structurilor politice care pot sustine demersurile noastre in contextul actual.


Etapa a IV-a: includerea Romaniei pe agenda SCOFCH din mai 2015 si partajarea cheltuielilor la nivel de asociatii pentru participarea expertilor.

Etapa a V-a: sustinerea reuniunii SCOFCH.

Etapa a VI-a: continuarea actiunii in caz de feed-back negativ din partea Comisiei Europene.


Dr. Mary Pana

 

 

Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>