Asociatiile de profil au prezentat la Bruxelles cerintele producatorilor si comerciantilor de carne de porc din Romania

producatori si comercianti carne de porc la BruxellesIn data de 3 martie a avut loc la Bruxelles prima intalnire din 2015 a grupului de lucru pe probleme veterinare a expertilor U.E.C.B.V. La solicitarea asociatiilor de profil, Romania a fost introdusa pe agenda reuniunii, pentru a face o prezentare a istoricului pestei porcine clasice in Romania si a motivelor care interzic comertul Romaniei cu celelalte state membre pe segmentul de porc viu.


Alaturi de A.P.C.P.R., asociatie care a declansat actiunea la nivelul autoritatilor centrale veterinare romane si a sustinut demersurile initiate de A.C.E.B.O.P. la nivelul celei mai importante uniuni de profil din Europa in vederea deschiderii pietei Romaniei, am reusit sa inchidem pozitiv prima etapa a programului nostru.


Pentru a intelege aceste demersuri, va prezentam mai jos solicitarile transmise expertilor U.E.C.B.V., care la randul lor vor face lobby pe langa expertii nationali in vederea obtinerii votului pozitiv in reuniunea SCOFCH – Comisia Europeana, speram, in luna mai.

In finalul materialului, am expus concluziile reuniunii din 3 martie si planificarea actiunilor viitoare.


Solicitari din partea asociatiilor de profil din Romania catre Comisia Europeana:

1). MODIFICAREA Deciziei 2013/764/UE prin abrogarea art.4 (a) alin. 2 care prevede:

“Ferma in care porcii au fost prezenti cel putin 90 de zile in crescatorie si nu au fost introdusi porci vii in crescatorie in timpul celor 30 de zile imediat precedente datei expedierii catre abator” .deoarece:

  • serviciile veterinare romane solicita o scindare a fermelor care presupune costuri suplimentare nejustificate in contextul lipsei circulatiei virale demonstrate din 2007 si a pretului de vanzare in cadere libera a porcului gras viu din 2014.

2). MODIFICAREA anexei la Decizie prin eliminarea punctului 4, care impune restrictii Romaniei pe intreg teritoriul national:

este o prevedere contrara principiilor libertatii Pietei Unice in cadrul Uniunii Europene, care precizaza ca:

“Libera circulatie a marfurilor in cadrul pietei unice are la baza principiul recunoasterii reciproce a pietei unice, care consta in garantarea circulatiei libere a bunurilor si serviciilor unui stat membru in celelalte state membre, chiar daca acestea sunt produse dupa norme de calitate si standarde diferite, cu conditia respectarii cu strictete a regulilor comune de interes general privind sanatatea populatiei, protectia mediului si a consumatorului”.

In cadrul procedurii UE, la aparitia unui caz de PPC, Romania, la fel ca oricare alt stat comunitar, este conditionata sa notifice imediat prin sistemul ADNS Comisia Europeana care redacteaza de urgenta o Decizie cu restrictii pentru un anumit timp.

DAR in contextul inexistentei pestei porcine clasice in Romania, nu poate fi restrictionat comertul unui stat membru printr-o Decizie intr-o perioada atat de lunga de liniste epidemiologica (2007-2015)!

- in situatia de “importator majoritar de piglets” din alte state ale UE (Germania, Danemarca, Ungaria, Polonia si altele), inexistenta in Decizie a unei protectii pentru fermierii romani (in cazul riscului de introducere a virusului PPC, tinand cont ca din 4.000.000.de porci crescuti si ingrasati in anul 2014 in Romania, 1.500.000 purcei au avut originea in alte state comunitare).

Se solicita un tratament egal cu cel al tuturor statelor membre in cazul confirmarii pestei porcine clasice pe teritoriul Romaniei, inclusiv instituirea procedurii de regionalizare.

In consecinta se impune cel putin:

3). MODIFICAREA art. 2 (1), respectiv:

„In caz de confirmare a pestei porcine clasice, statul membru in cauza se asigura imediat ca niciun porc viu nu este expediat in alte state membre sau in alte zone din teritoriul aceluiasi stat membru.”

4). Relaxarea programului cofinantat al Romaniei pentru pesta porcina clasica incepand cu Programul pe anul 2015 (programul pe anul 2014 a fost in valoare de aprox. 1.500.000 euro, suportat de la bugetul de stat si rambursat 50% de catre Comisia Europeana) pentru a da mai multa incredere Comisiei Europene in realizarile Romaniei in directia pestei porcine clasice.

Realocarea unei sume din programul Romaniei pentru supravegherea PPC catre un program de informare a consumatorilor si de verificare a pozitiei acestuia privind alternativele propuse de Comisia Europeana pentru castrarea la porc.


Concluzii si plan de lucru

Propunerile Romaniei au fost acceptate de toti membrii prezenti la reuniune, acesta fiind obiectivul prezentei noastre la reuniune.

    • Au fost puse intrebari privind data ultimului caz de pesta porcina clasica si rezultatul supravegherii in sensul demonstrarii lipsei circulatiei virale (reprezentant al Comisiei, prezent la reuniunea UECBV).
    • Expertul UECBV pe probleme veterinare (Claudia Vinci) a intrebat cand consideram ca vom fi pregatiti pentru sustinerea modificarii Deciziei nr.764/2013 in SCOFCH. A fost precizata luna mai 2015 din partea ACEBOP dar aceasta data depinde de reprezentantii ANSVSA. Cererea de includere in agenda SCOFCH a propunerii asociatiilor se face, conform procedurii Comisiei, de catre autoritatea centrala veterinara, cu sustinerea asociatiilor de profil.
    • Presedintele reuniunii (expertul din Danemarca - UECBV) a solicitat reprezentantului ACEBOP difuzarea materialului catre toti membrii UECBV prezenti la reuniune pentru ca acestia sa poata face lobby pe langa expertii din tara lor pana in luna mai, la reuniunea SCOFCH.


Etapa a II-a: prezentarea punctelor propuse in reuniunea UECBV conducerii ANSVSA.

    • Acceptul ANSVSA pentru continuarea demersurilor initiate la reuniunea UECBV din 3 martie 2015.
    • Stabilirea grupului de lucru pentru reuniunea SCOFCH din mai 2015. Propuneri asociatii, conducere ANSVSA (ACEBOP sustine prezenta dlui Dr. Lazar – IDSA datorita faptului ca este deja recunoscut la nivelul Comisiei ca expert in PPC, a sustinut majoritatea auditurilor FVO ale Romaniei in domeniu si a participat la intreaga istorie nationala a pestei porcine.
    • Stabilirea datei transmiterii propunerilor de modificare a Deciziei 764/2013/UE si a cererii ANSVSA de includere a subiectului pe lista reuniunii SCOFCH din mai 2015.


Etapa a III-a: stabilirea modului de abordare, structurilor politice care pot sustine demersurile noastre in contextul actual.


Etapa a IV-a: includerea Romaniei pe agenda SCOFCH din mai 2015 si partajarea cheltuielilor la nivel de asociatii pentru participarea expertilor.

Etapa a V-a: sustinerea reuniunii SCOFCH.

Etapa a VI-a: continuarea actiunii in caz de feed-back negativ din partea Comisiei Europene.


Dr. Mary Pana

 

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>