Digital Farmer: Cursuri gratuite pentru fermieri

Digital Farmer - Cursuri gratuite pentru fermieri si cadre didactice din unitatile de invatamant cu profil agricolBusiness Inovation Council, partener in proiectul Digital Farmer va organiza din toamna anul acesta cursuri gratuite atat pentru fermieri, cat si pentru cadrele didactice din unitatile de invatamant cu profil agricol. Aceste activitati sunt rezultatul proiectului Digital Farmer implementat de catre Business Inovation Council, in calitate de partener, rezultate prezentate astazi, 23 iunie, in cadrul unui eveniment de diseminare.


Digital Farmer, proiect finantat de programul Erasmus+, are o valoare de 288.986 de euro, este implementat in perioada ianuarie 2022 – ianuarie 2024 si presupune elaborarea a doua manuale pe educatie digitala pe agricultura, traininguri si metodologii de predare inovatoare pentru o calificare a sistemului VET in agricultura si, in cele din urma, imbunatatirea competentelor partilor interesate din sectorul agricol. In consecinta, fermierii vor dezvolta si vor dobandi noi competente in domeniul agriculturii. Partenerii acestui proiectul sunt institutii de invatamant, agentii de marketing si organizatii de business din Romania, Italia, Grecia, Spania, Turcia, Slovenia si Estonia.

Acest proiect a fost conceput pentru a raspunde nevoilor sectorului agriculturii si productiei alimentare, care se schimba atat de rapid ca urmare a utilizarii tehnologiilor digitale, astfel creandu-se si o platforma online: Reteaua Fermierilor Digital. Aceasta platforma va functiona atat ca schimb de bune practici intre fermierii romani, dar si la nivel european, cat si ca instrument de sustinere si ajutor pentru diverse sisteme digitale utilizate in agricultura.

Cursurile vor avea loc online, gratuit, in luna septembrie. Cursul va oferi informatii despre instrumente de educatie digitala si modalitati de a preda aceste instrumente inovative la clasa, educatie digitala in agricultura dedicata in special fermierilor cu explicatii privind tehnologiile pe care pot sa le foloseasca, precum blockchain, NIR-uri, drone, instrumente si software de e-comerce.

La evenimentul de diseminare a rezultatelor proiectului Digital Farmer au participat Horia Grosu - Directorul general al INCDBNA‑IBNA Balotesti si Dragomir Catalin- Vicepresedintele CA, Presedintele Consiliului Stiintific si Director stiintific al INCDBNA‑IBNA Balotesti, Adrian Dobrescu- Director Departament Consiliu Tehnic Fermieri (IAA), Marius Tatu Manager de Proiect Drone Agricole si Gabriel Constantin Pastrav CEO Golden Fish.

INCDBNA‑IBNA Balotesti este cea mai importanta unitate de cercetare din domeniul cresterii animalelor din Romania si insumeaza 53 de ani de cercetari de nutritie si biologie animala in sprijinul dezvoltarii sectorului zootehnic romanesc, cu proiecte de anvergura la nivel national si european”, a prezentat Directorul General al INCDBNA‑IBNA Balotesti, Horia Grosu, activitatea institutiei, gazda prezentului eveniment.

Catalin Dragomir - Presedintele Consiliului Stiintific si Director stiintific al INCDBNA‑IBNA Balotesti a prezentat in cadrul evenimentului noutatea si inovatia adusa de institut prin intermediul proiectului european GreenSheep, al carui scop este de a reduce amprenta de carbon a fermelor de ovine. Un alt proiect prezentat de catre directorul stiintific este CAP’2ER, un program care permite calculul amprentei de carbon / ferma, program deja adaptat specificului romanesc (rase, sisteme de productie, etc.)

Reprezentantii SC Interventii Active in Atmosfera prezenti la eveniment, Adrian Dobrescu- Director Departament Consiliu Tehnic Fermieri, Marius Tatu – Project Manager Drone Agricole au prezentat inovatii tehnologice in combaterea efectelor grindinei prin lansarea de rachete antigrindina – agent de insamantare a norilor, un experient de stimulare a ploilor cu ajutorul aviatiei prin insamantarea norilor cu iodura de argint, dar si o modalitatea a utilizarea a dronelor pe o cultura de grau si efectele pozitive ale acestei utilizari.

Gabriel Constantin Pastrav, CEO Golden Fish, a prezentat in cadrul evenimentului gama de utilaje si echipamente agricole pe care compania de ofera de peste 13 ani de activitate, cu livrarea la clienti a peste 1.000.000 de echipamente, pe tot cuprinsul Romaniei. „Inceput sub forma unui business de familie, noi la Golden Fish sau Micul Fermier avem aceasta directie de a oferi micilor agricultori si gospodarilor acele echipamente necesare pentru ca ei sa munceasca mai rapid si mai eficient”, a mai subliniat Gabriel Constantin Pastrav.

 

Statistici privind nivelul de digitalizare in agricultura

In Romania, 75% dintre companiile din agricultura si alimentatie considera ca nu au expertiza digitala, iar 38% incearca sa se dezvolte digital, conform unui studiu efectuat de INACO. Tot conform aceluiasi studiu, 75% dintre fermierii romani considera ca telefonul mobil este un instrument nelipsit in fiecare zi si doar 17% dintre fermieri folosesc un software pentru administrarea fermei. De asemenea, principalul instrument de tinere in evidenta a terenurilor si lucrarilor agricole: 49,5% o agenda, 20% programele de tip Excel, 13,5% declara ca nu considera ca au nevoie de astfel de instrumente, 17% folosesc un program informatic sau o aplicatie dedicata pentru administrarea fermei. Exista o nevoie clara de alfabetizare digitala si un proces de sprijin a fermierului roman cand vine vorba de utilizarea noilor tehnologii, nevoie care poate fi sustinuta prin proiecte europene (fonduri structurale), dar si fonduri din Programul Erasmus+.

 

Informatii despre proiectul Digital Farmer:

Durata: 01 ianuarie 2022 - iunie 2024

Suma finantata: 288.986 euro

Program de finantare: Erasmus+

Organizatii partenere: Italia (Cosvitec- Coordonatorul), Slovenia (Agentia pentru Marketing Teritorial Ltd. ), Turcia (Universitatea Pamukkale), Romania (Business Inovation Council), Estonia (Centrul de competente EFCC Estonian Fieldbus), Spania (Accion Laboral) si Grecia (IAgroCert).

Rezultate asteptate:

    • Manual: Digital VET Trainer in Agricultura - isi propune sa ofere un text organic educatorilor si profesorilor pentru consolidarea competentelor in sectorul agricol si a metodologiilor si instrumentelor de invatare la distanta, in conformitate cu Cadrul european pentru competentele digitale ale educatorilor
    • Manual: Digital Traineeship in Agricultura - isi propune sa ofere un instrument disponibil tuturor partilor interesate pentru a actualiza competentele si pentru a crea experiente similare.
    • Modul MOOC Digital VET in agricultura (impartit in 2 nivele) - Nivelul 1 (6 module educationale) si Nivelul 2 (6 macro‑teme de inovare in agricultura si metodologii/tehnici pentru implementarea stagiilor digitale)
    • Platforma: Reteaua fermierilor digitali - un instrument valoros pentru profesori si formatori implicati in VET in agricultura si pentru actualizarea inovatiilor / modificarilor recente pentru cursanti si factorii de decizie (domenii: invatamant la distanta, inovatii digitale in agricultura.)

 

Site‑ul proiectului este urmatorul: https://digital-farmer.net/index.php/ro/.

 

Digital Farmer - Cursuri gratuite pentru fermieri si cadre didactice din unitatile de invatamant cu profil agricol - Echipa

  

Noutati

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

31-08-2023 Invatamant agricol

GreenFields Academy - program educational gratuit dedicat agriculturii sustenabile, sustinut de Raiffeisen Bank

Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila. Mai multe>>