Intalnire a fermierilor din Regiunea de Nord-Est si Republica Moldova cu autoritatile, la Iasi

Clubul Fermierilor Agralim Iasi600 de fermieri și specialiști in agricultură din toată Moldova, directori ai directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala si ai ANARZ, reprezentanti ai GAL-urilor, primari, directori si reprezentanti APIA si APDRP, reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor din regiunea de Nord-Est si Republica Moldova au participat in 16 mai la Intalnirea Anuala a Clubului AGRALIM.

 

 

 

Intalnirea Anuala a Clubului AGRALIM din 16 mai 2014 organizata de ABplus Events, cu participarea domnului Daniel Constantin, viceprim-ministru, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a adunat un numar de peste 600 de participanti din intreaga Moldova si Republica Moldova in aula „Haralamb Vasiliu” - Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi.

Structura participantilor la eveniment a fost urmatoarea:

37% fermieri cu exploatatii vegetale intre 50 si 500 ha
17% fermieri cu exploatatii vegetale intre 500 si 4000 ha
19% fermieri cu exploatatii zootehnice
27% reprezentanti Gal-uri, DADR-uri, CAJ-uri, primarii, asociatii profesionale


Evenimentul organizat de ABplus Events in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi si Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala a judetului Iasi a fost onorat de prezenta domnului Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Domnia sa a primit cu bucurie in cadrul intalnirii diploma de membru de onoare a Clubului Fermierilor AGRALIM, comunitate profesionala care se reuneste anual spre a oferi membrilor sai oportunitati de discutie cu autoritatile de la nivel central, noutati din sectorul agricol, schimb de experiente, dezbateri si networking.

„Apreciez activitatea pe care o desfasurati aici la Iasi in ceea ce priveste constructia impreuna cu mediul de cercetare si fermierii a celui mai important sector al economiei romanesti de acum si probabil si in viitor. Va multumesc pentru o noua invitatie pe care mi-ati adresat-o si in acest an, am venit in ultimii doi ani de fiecare data la evenimentele dumneavostra, mi-a facut mare placere si de fiecare data am plecat nu numai cu lucruri pe care le-am spus sau pe care le-am avut de transmis aici dar si cu multe lucruri pe care dumneavostra le-ati spus si pe care am incercat sa le transpunem in legislatie si in practica. Desigur ca vin de fiecare data cu placere sa vad daca sunteti multumiti de la un an la altul de ceea ce s-a facut in aceasta practica de care va spuneam. Voi sustine atat cat pot evenimentele agricole din regiune, aveti sprijinul meu si va incurajez sa aveti astfel de intalniri pentru discutii si parteneriate in care se constata o apropiere de cercetarea romaneasca de care avem cu totii nevoie”, a declarat domnul Daniel Constantin, Viceprim-Ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fermieri mici, medii si mijlocii cu activitate in sectorul vegetal, zootehnic, piscicultura, acvacultura si procesare au expuns in cadrul Intalnirii Anuale de Club problemele curente ale domeniului lor de activitate si au primit raspunsuri din partea reprezentantilor autoritatilor in domeniu. 


Fermierii din Republica Moldova, asteptati in vizita la AGRALIM

S-a remarcat prezenta la intalnire a asociatiilor si federatiilor invitate din Republica Moldova, fapt ce reprezinta un punct de diferentiere fata de evenimente de profil similare.

Evenimentul profesional a reconfirmat pozitionarea Targului pentru Fermieri AGRALIM in contextul regional si orientarea atat spre fermierii din Republica Moldova, cat si spre cei din regiunea de Nord-Est a Romaniei, in urma constatarii unei nevoi de sprijin si a necesitatii existentei unui schimb permanent de experienta intre acestia: „Apreciez aceste evenimente foarte importante pentru comunitatea fermierilor si care confirma solidaritatea si concentrarea eforturilor si a transferului de cunostinte. In acest fel, prin acest tip de intalniri, fermierii din Romania, la fel ca si cei din Republica Moldova, au o participare directa in ceea ce priveste stabilirea politicilor agrare si o pozitie ferma, sustinuta, in negocierea cu Guvernul. Vreau sa multumesc organizatorilor pentru parteneriatul incheiat pentru evenimentele din acest an si invitatia deschisa de participare la evenimentele din septembrie adresata tuturor membrilor asociatiei noastre”, a declarat Aurelia Bondari, Director Executiv al Federatiei Agricultorilor AGROinform din Republica Moldova.

„Sper ca parteneriatul cu Targul pentru Fermieri AGRALIM sa se rasfranga pozitiv asupra producatorilor din Republica Moldova si a celor din Romania, sa intareasca relatiile dintre parti. Productia agricola si producatorii din Republica Moldova au fost in ascensiune in ultima perioada, acest lucru se datoreaza si autoritatilor romane care au ajutat la elaborarea strategiei, in contextul aparitiei acordului de liber schimb cu Uniunea Europeana. Sunt convins ca experienta Romaniei in privinta accesarii si atragerii de fonduri europene ne va ajuta si pe viitor. Multumiri organizatorilor care ofera posibilitatea schimbului de experienta dintre fermierii din Regiunea de Nord-Est a Romaniei si cei din Republica Moldova, atat din perspectiva experientei Romaniei in cadrul Uniunii Europene, dar si pentru a facilita relatiile comerciale”, a declarat Nicolae Ciubuc, Director Adjunct al Agentiei de Interventie si Plati pentru Agricultura din Republica Moldova.


APIA si APDRP, reprezentate la nivel central, in discutie cu fermierii din Moldova

In prima parte a Intalnirii Anuale a Clubului AGRALIM din 16 mai au fost prezentate exemple de succes in managementul fermei de catre reprezentanti ai fermierilor din judetele Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Vaslui si Suceava. Ulterior, in cadrul unei ample sesiuni de intrebari si raspunsuri, fermierii interesati au avut un dialog deschis cu autoritatile privind masurile de sprijin si nevoile actuale ale agriculturii romanesti.

Problemele expuse de fermieri, cu focus pe agricultura regiunii de Nord-Est, au fost dezbatute impreuna cu reprezentantii institutiilor de la nivel central, Gheorghe Benu, director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si Eugen Popescu, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, acestia oferind raspunsuri la intrebarile tuturor celor interesati sa intre in dialog direct.

Fermierii din regiunea de Nord-Est au adresat o serie de intrebari si au ridicat probleme importante care au fost dezbatute in cadrul intalnirii precum: fiscalitatea in agricultura; masuri de sprijin pentru tinerii fermieri si modalitati de acces la fondurile europene; perspective de sprijinire a formarii fermierilor in liceele agricole; subventia pe cap de animal- perspective de viitor pentru micii fermieri; masuri pentru protectia antigrindina a culturilor; utilizarea in agricultura a apelor din ploi si zapada; procedurile privind subventia la sfecla de zahar si la celelalte culturi; legea pajistilor; reglementari privind preturile produselor agricole; sistemul de asigurari in agricultura.


Peste 10.000 de participanti asteptati la evenimentele agricole organizate la Iasi in septembrie

Intalnirea Anuala a Clubului Fermierilor AGRALIM va fi urmata in toamna de patru mari evenimente care marcheaza calendarul agricol in regiunea de Nord-Est si Republica Moldova, in perioada 18 – 21 septembrie 2014, la Ezareni – Statiunea didactica a USAMV Iasi: Targul pentru Fermieri AGRALIM, manifestare profesionala adresata fermierilor medii si mari; Festivalul Naturii, dedicat micilor producatori si publicului larg; Forumul Agricol al Regiunii de Nord-Est (18 septembrie); Gala premiilor de excelenta in agricultura pentru regiunea Nord-Est (20 septembrie).

Organizatorii si oficialitatile prezente la intalnire au oferit detalii despre evenimentele de referinta pentru sectorul agricol organizate la Iasi, la care anticipa participarea numeroasa a fermierilor din regiunea de Nord-Est si Republica Moldova, peste 10.000 de participanti in patru zile de evenimente.

Targul pentru Fermieri AGRALIM si Festivalul Naturii vor intregi un adevarat festival agrar adresat tuturor categoriilor de fermieri si publicului larg

„Avem ambitia de a reinvia traditia festivalului agrar care se organiza in perioada interbelica si care aducea la Iasi tot ce inseamna fermieri mici, mari si medii, iubitori de natura dar si multe persoane fizice, vizitatori din categoria publicului larg. Ne-am propus ca in perioada 18 – 21 septembrie, la Ezareni, foarte aproape de Iasi, pe o suprafata generoasa, de peste 10 hectare, sa creem un mare festival agrar. In cadrul intalnirii la care au participat in jur de 600 de fermieri din regiune am prezentat acest proiect ambitios care va cuprinde o zona de demonstratii de utilaje, loturi demonstrative, zona de zootehnie, un concurs de animale de rasa, pentru partea profesionala, si un festival la care micii producatori vin cu sarbatoarea recoltei, sectiune adresata publicului larg”, a declarat Florin Mindirigiu, CEO ABplus Events, organizator al Targului AGRALIM si Festivalul Naturii.

Targul pentru Fermieri AGRALIM si Festivalul Naturii vor reprezenta pentru fermierii din regiunea de Nord-Est si Republica Moldova prilejul de a se prezenta in cadrul unei sarbatori agrare de mare amploare.

„Ce se va face la Ezareni nu s-a facut niciodata, ce veti vedea in toamna acolo va fi ceva extraordinar chiar si daca vom privi numai din prisma faptului ca Iasul se va prezenta in fata tuturor ca un puternic judet agricol. Ceea ce veti vedea va fi rezultatul unui efort logistic si financiar deosebit din partea organizatorilor, doar daca ne gandim la prezentarile de utilaje, la loturile demonstrative, la sarbatoarea naturii, la parcarile care vor fi amenajate pentru vizitatori, iar Consiliul Judetean va face tot ce va putea pentru a viabiliza cele cateva zeci de hectare de acolo. Acest eveniment agricol deosebit din toamna merita macar o zi din viata dumneavostra ca sa il vizitati. E visul oricarui presedinte de Consiliu Judetean sa vada in judetul sau o asemenea desfasurare de forte, creatori de valoare adaugata, oameni care duc inainte comunitatile si evenimente pentru comunitate”, a declarat dr.ing. Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.


Clubulul Fermierilor AGRALIM



Noutati

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

02-07-2025 Rapita

5 pași pentru o rapiță sănătoasă și viguroasă încă din toamnă

Rapița este o cultură de toamnă cu cerințe ridicate în primele faze de vegetație. Dezvoltarea corectă a unei rozete compacte, formarea unui sistem radicular puternic și acumularea rezervelor necesare pentru iernare sunt condiții esențiale pentru o recoltă bogată în anul următor. Fertilizarea din toamnă joacă un rol decisiv în atingerea acestor obiective. Iată care sunt cei 5 pași esențiali pentru o rapiță bine hrănită încă din start: Mai multe>>

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

02-07-2025 Insecticide

Podgoriile românești adoptă metode sustenabile de combatere a dăunătorilor pentru culturi reziliente - studiu de caz

În ultimii ani, producătorii de vin din România s-au confruntat cu o presiune tot mai mare din partea dăunătorilor, strâns legată de schimbările climatice, precum temperaturile extreme de vară. Aceste condiții meteorologice au accelerat ciclul de dezvoltare ale principalelor insecte dăunătoare și au favorizat răspândirea mai amplă a bolilor, cum este fitoplasmoza, transmisă de vectori precum cicadele sau insectele din familia Cicadellidae. Pe măsură ce sănătatea viței-de- vie și stabilitatea pr... Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

27-06-2025 Animale de companie

Apel urgent: Legea prevede intervenția la temperaturi crescute.

Interziceți lanțul, eliberați animalele! Lupta animalelor pentru supraviețuire este pe stradă, nu acasă! Temperaturi de peste 30 de grade sunt letale pentru animale fără posibilitate de mișcare, hidratare și umbră. Cu toate că legea 205 prevede în mod clar faptul că un animal forțat să stea la temperaturi extreme este în pericol și trebuie salvat, în România majoritatea câinilor trăiesc în lanțuri scurte pe parcursul întregii vieți, indiferent de anotimp, iar autoritățile nu intervin prin i... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

25-06-2025 Energie regenerabila

Analiză REI – Cum pot antreprenorii să evite dublarea costurilor cu energia electrică de la 1 iulie?

Peste 450 mil. EUR fonduri nerambursabile pentru investiții în energie regenerabilă sunt disponibili în această vară. Peste 1 miliard euro fonduri europene pentru antreprenori și viitori antreprenori în această vară; Sunt fonduri în această vară atât pentru start-up-uri, IMM, cât și întreprinderile mari; Peste 11.000 locuri mai sunt disponibile azi la cursurile de antreprenoriat pentru cei 50.000 euro puși la dispoziție prin Start-up Nation. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>