Tehnici de agricultura organica

vermicompost2.jpg
Imbunatatire a conditiilor de sol, in vederea facilitarii cresterii plantelor se poate face in diferite moduri. Gradul de aerare a solului poate fi imbunatatita prin introducerea de rame (vermicultura), prin adaugarea de materie organica sub forma de compost, (pentru cresterea continutului de humus), si prin folosirea ingrasamintelor naturale sau verzi (pentru imbunatatirea solurilor cu deficit de nutrienti.)








Compostul
se face din materie organica, cum ar fi gunoiul de grajd, paiele si resturile de legume si prin adaugarea in amestec de plante tocate de coada soricelului, jales, cochilii, potasiu, fosfor si azot. O serie de insecte precum urechelnita, ajuta la procesul de descompunere. Cu ajutorul unor tije care se introduc in compost putem determina temperatura si umiditatea. Prezenta furnicilor negre reprezinta un semn ca mai trebuie adaugat apa in compost.


Ceaiurile organice
pot fi produse din o serie intreaga de de substante. Azotul se obtine din mustul gunoiului de grajd, fosforul si potasiu din ceaiul de tataneasca sau urzica. Mustul de gunoi de grajd trebuie sa stea trei saptamani pentru maturare. Ceaiurile se dilueaza cu trei parti de apa, inainte de folosirea lor.


Ingrasamintele verzi
sunt culturile de leguminoase (mazare, fasole, lucerna, trifoi, etc) care traiesc in simbioza cu rhizobium, o bacterie care magazineaza azotul din aer in nodozitatile situate pe radacinele plantelor. Daca aceste plante sunt incorporate in sol, atunci cand sunt verzi, reprezinta o sursa benefica de aditivi organici.


Ramele
aereaza sol, si produc pamant ingrasat. Ele se inmultesc pe materie organica obtinuta din deseuri din bucatarie si resturi de legume curatate. Pamantul prelucrat de catre rame este ideal pentru plantarea rasadurilor, pamant in care elementele nutritive sunt sub forma usor accesibila plantelor tinere. Vasele sau tuburile din plastic, fier, ceramica se pot folosii ca recipiente pentru rame. Este important ca aceste recipiente sa fie gaurite in partea de jos pentru ca ramale sa iasa afara daca mediul din recipiente devine unul nedorit (caldura prea mare, etc).


Mulciul.
In scopul de a preveni uscarea solului, se plaseaza pe suprafata acestuia paie, aschii de lemn si alte materiale organice. Acestea formeaza un strat de protectie similar, cu cel care se gaseste in natura, atunci cand se depoziteaza pe sol frunzele plantelor. Foaia de mulci este o forma care utilizeaza straturi de materiale pentru a crea un nou strat fertil si bogat organic. Foaia de mulci constituita din aschiile de lemn, foile de ziar sau chiar frunzele mai mari sunt ideale pentru descompunerea componentelor organice de la suprafata solului si pentru suprimarea potentialului de crestere a buruienilor.


Recipiente reciclate pentru seminte
. Prin aceasta tehnica se aleg unele plante, in scopul producerii de samanta pentru autosustinerea permaculturii de gradina din sezonul urmator. Rasadurile viitoare sunt produse in recipiente reciclate din plastic sau carton. Piesele de la containerele de iaurt sunt folosite ca etichete.


Asocierea de companie si de plantare
. Plantarea diferitelor specii aproape una de alta, nu numai ca asigura utilizarea terenului la maxim, dar ofera si randament crescut de productie. Sinergia datorata relatiilor de simbioza din natura poate fi utilizata pentru ameliorarea functionarii globale a sistemului, in care cresc diferite specii de plante alimentare si medicinale. De exemplu, musetelul creste bine langa praz si astfel exista posibilitatea ca ambele sa-si mareasca considerabil dimensiunile lor. Salata verde, ceapa si varza furajera de primavara se dezvolta foarte bine impreuna. Plantarea de coriandru langa cultura de cartofi indeparteaza afidele de acestea, deoarece acestea nu suporta mirosul emanat de coriandru.


Breslele.
Breslele sunt combinatii de verdeturi, legume, fructe si radacinoase care utilizeaza spatiul pe verticala la maxim. Diferitele combinatii de plante pomi, vie, legume pot asigura mai multe alimente producatorilor. Intr-o bresla de gradina tropicala fac parte arborele banana, fasolea, ridichea si macul. Bresla intr-o gradina romaneasca poate fi constituita din telina, fasole si rosi pe spalier.


Integrare a animalelor în gradină.
Animalele joaca un rol important in orice sistem de permaculture. Ele indeplinesc diverse functii, inclusiv furnizarea de gunoiul de grajd si ingrasaminte naturale, si controlul fitosanitar. Chiar si în zonele in care efectivele de animale domestice nu sunt disponibile, pasarile, insectele, paianjenii si ratele, joaca un rol vital in gradina. Prezenta naturala de animale de prada, cum ar fi buburazele reprezinta o forma de control fitosanitar natural. Ratele curata gradina de melci, iar gainile curata livada de omizi.


Crearea de habitate adecvate.
Soparlele si broastele, care sunt pradatorii naturale ai insectelor daunatoare, sunt incurajate sa ramana in gradina prin plasarea de stanci sau medii acvatice. Gasirea unui loc pentru a construi un stup in gradina, ar favoriza cresterea suplimentara a productiilor, dar ar putea oferii de asemenea si miere pentru uz casnic.


Importanta florilor.
Unele flori sunt comestibile. Floarea de Caltunas are un gust picant iar frunzele, de asemenea, comestibile, au un gust de mustar. Florile functioneaza ca o forma de control fitosanitar datorita faptului ca distrag insecte care in mod normal, ar devora culturile de legume. Caltunasul, de exemplu, atunci cand este cultivat in apropierea de varza, va distrage fluturi contribuind astfel la o productie sanatoasa de varza. Florile de asemenea, atrag albinele si alte insecte polenizatoare. Polenizarea este esentiala pentru multe plante horticole (capsuni) si aromatice. Importanta florilor pentru gradinile producatoare de plante alimentare, nu ar trebui subestimata si, in plus, au un aspect placut.

Noutati

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

18-10-2024 Alimentatie sanatoasa

Ingrediente delicioase pentru un smoothie gustos și sănătos

Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie.  Mai multe>>

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

01-10-2024 Agricultura ecologica

Digitalizarea agriculturii ecologice: un pas esențial către sustenabilitate și eficiență

În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

23-09-2024 Agricultura ecologica

Raportul CCE ridică semne de întrebare referitor la impactul sprijinului UE pentru agricultura ecologică

Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sprijinului acordat de UE pentru agricultura ecologică. În strategia actuală se remarcă deficiențe semnificative. Nici viitorul de după 2030 nu arată mai grozav: zero viziune și zero obiective pentru sectorul ecologic. Suprafața de teren cultivată ecologic a crescut, grație miliardelor de euro puse la dispoziție anual de UE. Pe de altă parte, cerințele și nevoile sectorului nu ... Mai multe>>

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

29-08-2024 Protectia mediului

Soluțiile sustenabile pentru fermeri protejează sănătatea solului

Hrănirea unei populații globale care va ajunge la aproape 10,3 miliarde până la mijlocul anilor 2080 și îmbunătățirea modului de trai reprezintă o oportunitate extraordinară pentru agricultură de a deschide calea. Prin adoptarea unor practici inovatoare și durabile în agricultură, fermierii pot asigura producerea de alimente nutritive și sănătoase pentru toți oamenii, în timp ce creează un ecosistem care susține în mod natural oamenii, progresul și planeta. Mai multe>>

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

29-08-2024 Protectia mediului

O nouă analiză relevă legătura crucială dintre calitatea solului și sănătatea umană

O nouă analiză cuprinzătoare, publicată astăzi, 29 august, de către mișcarea Salvează Solul, dezvăluie legăturile profunde dintre sănătatea solului și bunăstarea fizică și psihică a oamenilor, subliniind necesitatea urgentă de a acorda atenție la nivel mondial degradării solului. Noul raport evidențiază căile directe și indirecte prin care sănătatea solului influențează diferite aspecte ale vieții umane, inclusiv nutriția, sănătatea mintală și calitatea generală a vieții. Mai multe>>

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

22-08-2024 Energie regenerabila

"Standardul de aur" în fotovoltaice "concurează" cu cogenerarea şi IoT la Expoziţia Anului în Regenerabile: Târgul RoEnergy 2024

Aflat în al 14-lea an de evenimente, de facto cea mai cunoscută şi mai amplă manifestare din România în acest domeniu, singura exclusiv pe energii regenerabile, Târgul RoEnergy România, ediţia Timişoara 2024, promite o experienţă unică cu expoziţie, conferinţe, workshop-uri, timp de 3 zile, în care  multinaţionale de top, de pe două continente, vin în România, unele dintre acestea în premieră, să prezinte tehnologiile viitorului în regenerabile şi eficienţă energetică. Mai multe>>

Beneficiile produselor bio în agricultură 

15-08-2024 Agricultura ecologica

Beneficiile produselor bio în agricultură 

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de sănătate și sustenabilitate, agricultura bio reprezintă o alternativă optimă la metodele tradiționale. În următoarele rânduri vom aduce în discuție avantajele acestui tip de agricultură, evidențiind impactul pozitiv pe care îl are asupra sănătății consumatorilor. Nu în ultimul rând, vom aborda provocările cu care se confruntă agricultorii care doresc să adopte aceste metode și vom oferi soluții concrete, cu ajutorul cărora aceștia le pot depăși.  Mai multe>>

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

01-08-2024 Eco / Bio

15 startupuri greentech calificate la categoria Idea Stage din cadrul programului de accelerare Romania ClimAccelerator

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România anunță lista celor 15 organizații calificate pentru Idea Stage, una dintre categoriile celui mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Romania ClimAccelerator sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, pro... Mai multe>>

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

01-08-2024 Protectia mediului

Grupul UniCredit lansează programul „Skills for Transition”

Tinerii români interesați de mediu, economie durabilă și alte subiecte din sfera ESG, pot aplica la două programe educaționale oferite gratuit de Grupul UniCredit. Programele aufost dezvoltate de POLIMI Graduate School of Management și oferă aplicanților șansa de a participa, începând cu luna octombrie 2024, la: Mai multe>>

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

22-07-2024 Energie regenerabila

Transformarea IMM-urilor prin energie solară și stocare avansată

În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit un subiect central în discuțiile despre viitorul sustenabilității. În special pentru companiile mici și mijlocii (IMM-uri), investițiile în sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi cele fotovoltaice, nu sunt doar o modalitate de a reduce costurile operaționale, ci și un pas esențial către un viitor mai verde. Mai multe>>

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

22-07-2024 Alimentatie sanatoasa

Un nou capitol pentru un brand de tofu bine cunoscut

The New Originals Company, cu sediul în Viena, Austria, a anunțat achiziționarea brandului Inedit și a activelor aferente de la Dr. Oetker România. Această mișcare strategică aduce împreună doi actori ai industriei care cred cu pasiune în tofu ca alternativă naturală, sănătoasă și sustenabilă la carne. Fondat în 1998 de Aurelian Eremia, Inedit a crescut de la o mică afacere, până a devenit liderul în România în domeniul tofu și al alimentelor pe bază de plante. Mai multe>>