Luna Ianuarie: Calendarul lucrarilor agricole in sectorul vegetal si zootehnic

Calendarul lucrarilor agricole realizate de fermieri in luna IanuarieIn luna Ianuarie, urmatoarele lucrari agricole se executa in cadrul fermelor si gospodariilor agricole:


In prima faza nu trebuie sa uitam sa realizam lucrarile restante din luna decembrie. In continuare, in functie de sectorul agricol, vom realiza urmatoarele:

 

 

 

In sectorul vegetal:

In aceasta luna, fermierii intocmesc in linii mari programul de activitate pentru campania de primavara, incluzand culturile ce se vor infiinta si lucrarile prevazute pentru fiecare cultura. Tot in aceasta luna incepe procurarea de inputuri necesare in campania de primavara.

In camp se efectueaza controlul semanaturilor de toamna (din 15 in 15 zile), iar in situatiile deosebite (ger puternic, crusta de gheata, polei, baltiri de apa), controlul se face si mai des.

    • In cultura plantelor de camp:
        • fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice administrate la suprafata a culturilor de grau, triticale sau orz. Recomandam utilizarea ingrasamintelor complexe cu doua elemente, azot ( N ) si fosfor ( P ) sau chiar cu trei elemente, azot ( N ), fosfor ( P ) si potasiu ( K ) in compozitia carora azotul sa fie in proportie cel putin egala cu fosforul. Aceste produse se pot folosi in doze de 200 – 400 kg produs comercial / ha. Se mai poate folosi in doza de 100 – 150 kg / ha azotat de amoniu sau chiaruree. Pe terenurile ses, plane, fara risc de scurgere la suprafata a apei din precipitatii, fertilizarea este bine sa se faca chiar peste zapada caci aceasta asigura dizolvarea ingrasamintelor si un mai usor acces al plantelor la elementele nutritive. Pe terenurile in panta aceasta lucrare se efectueaza numai cand terenul s-a zvantat si nu este pericol de ingropare a plantelor in sol prin deplasarea peste culturi si, de asemenea, trebuie ca pe frunzele culturilor sa nu fie picaturi de roua caci faciliteaza lipirea granulelor de ingrasamant pe frunze si distrugerea acestora. Acest lucru se constata usor prin trecerea dosului palmei peste frunze si daca acesta se umecteaza se amana lucrarea pana la zvantarea plantelor. De regula, lucrarea se face dupa ora 10 a m. Nu pierdeti din vedere ca primaverile sunt ploioase, asa ca nu risipiti intervalele de timp favorabile acestei lucrari. De asemenea, nu va scumpiti la bani caci pretul complexelor nu este chiar dublu decat al ingrasamintelor simple numai cu azot insa 100 kg ingrasaminte complexe aduc sigur un spor de recolta mai mult decat dublu fata de cantitatea similara de ingrasaminte simple cu azot. In plus mai sunt si alte efecte negative ale fertilizarii unilaterale cu azot asupra fertilitatii naturale a solului provocate prin epuizarea celorlalte elemente nutritive.
        • aratura de iarna pe suprafetele destinate insamantarilor de primavara si ramasa neefectuata din toamna caci cu cat ne apropiem de primavara cu atat valoarea acestei lucrari descreste. Sa nu uitam ca aratura asigura 30 % din volumul si calitatea recoltelor. Lucrarea se face mai la suprafata decat toamna, adica la o adancime de 18 – 20 cm si fara grapa stelata pentru a permite patrunderea acesteia de inghet si dezghet. Atentie la incorporarea corecta a resturilor vegetale.
    • In legumicultura, fermierii isi procura seminte, ingrasaminte chimice, insecto-fungicide necesare in primul rand producerii rasadurilor. Se vor pregati solariile si rasadnitele pentru incalzit in vederea semanarii rasadurile si apoi de plantat culturile timpurii. Totodata, se verifica starea culturilor de toamna, evacuand la nevoie apa de pe culturi. Se incepe protejarea cu folie de polietilena culturile de frunzoase infiintate din toamna – salata, spanac, ceapa verde, in cazul in care apar geruri uscate.
    • In pomicultura se vor efectua taierile tehnologice, precum si tratamentele de iarna (atunci cand temperatura aerului este de peste 10 grade Celsius), senin, fara vant si mai ales fara zapada pe ramuri, cu uleiuri horticole sau sulfat de cupru in concentratie de 3 % netamponat cu var (asa numita zeama albastra). Se va face imbaierea completa a plantelor pornind tratamentul de la varf spre sol. Nu uitati sa adaugati in solutii 0,2 % aracet de lipit sau 4 – 5 linguri de zahar la 10 litri de solutie pentru a asigura o buna aderenta a solutiei pe ramuri. Pomii tineri, neintrati pe rod, nu se trateaza acum, ci numai in vegetatie, la avertizare.
    • In viticultura In viticultura se desfunda terenul (daca solul nu este inghetat) in cazul infiintarii plantatiilor de vii si se face fertilizarea organica de baza. Se fac taieri in uscat la viile pe rod, in zona de cultura neprotejata. Se fac taierile tehnologice, scoaterea coardelor taiate din vie. Procedati simultan si la legarea coardelor de rod pe materialul de sustinere. Taierea timpurie a viei asigura evitarea pierderilor de seva prin plans, pornirea timpurie in vegetatie, deci posibilitatea acumularii unei mai mari cantitati de zaharuri in struguri si coarde pentru o mai mare rezistenta a plantelor la iernat. Desigur exista si reversul medaliei in sensul ca lastarii mai timpurii pot fi afectati de ingheturile tarzii de primavara.

 

In sectorul zootehnic:

    • In fermele de bovine se vor continua activitatile cotidiene ca si pana acum.
    • In fermele de ovine si caprine trebuie acordata atentie sporita fatarilor si protectiei mieilor si iezilor impotriva gerului si precipitatiilor. Se va asigura tainul de malai sau concentrate si fan de cea mai buna calitate mielor si iezilor in varsta de peste 10 zile.
    • In fermele de porcine se va continua activitatea cotidiana cu grija deosebita pentru protejarea animalelor din toate categoriile contra frigului si intemperiilor stiut fiind ca aceasta specie este destul de sensibila la factorii climatici. Se va spori asternutul de paie si se vor astupa toate golurile din adaposturi spre a evita curentii de aer care pot usor imbolnavi animalele.
    • In fermele de pasari – ma refer la cele gospodaresti – se va continua activitatea cotidiana cu un spor de preocupare la protejarea pasarilor contra frigului si a intemperiilor. Se va asigura apa calduta pentru baut. In scurt timp aceasta va ingheta. Este bine ca in apa de baut sa adaugati putina, foarte putina sare. Se introduce in hrana pasarilor masa verde obtinuta prin germinarea boabelor de grau, triticale, orz, ovaz sau porumb in tavi mari. Plantele trebuie sa aiba inaltimea de 10 – 15 cm ca sa fie economice. Astfel se asigura ouatul gainilor si pe timpul iernii.
    • In stupine se va verifica, atunci cand temperatura permite, rezerva de hrana a familiilor si se va completa cu turte de zahar apicol sau siropuri. De asemenea, se urmareste ca urdinisurile sa nu fie astupate de zapada caci aceasta poate duce la moartea prin asfixiere a albinelor.

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>