Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din planta de cultura.
In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie.
Brand nou, nume nou, aceiasi oameni, aceleasi produse. De acum inainte Borealis LAT se numeste LAT Nitrogen! Graul necesita un aport echilibrat de nutrienti. Fertilizarea din toamna cu ingrasaminte tip NPK+S sau NP+S este absolut necesara pentru dezvoltarea optima a culturii, asa cum au demonstrat si rezultatele testarilor noastre.
Fertilizantul de natura organica Ympact® este inspirat din cercetarile intreprinse in programele spatiale pentru a favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor intr-un mediu ostil, iar acum este folosit la scara larga in peste 20 de tari din Uniunea Europeana. Acest fertilizant, unul de ultima generatie, ce poate fi utilizat pentru tratarea semintelor de cereale paioase si mazare, poate fi aplicat foarte usor impreuna cu tratamentul insectofungicid aplicat in mod uzual pe seminte, doza fiind de 0,7 l/tona de seminte.
Porumbul in primele faze de vegetatie are un sistem radicular slab dezvoltat. Pentru a asigura germinarea semintelor si o rasarire rapida este important ca lucrarea de semanat sa inceapa atunci cand temperatura solului a ajuns la 8-10°C si are tendinta de crestere.
Pentru a obtine un randament ridicat, este foarte important ca fertilizarea din primavara sa fie planificata in consecinta. Strategia corecta de fertilizare de primavara este direct legata de etapele de crestere a plantei. Aceasta inseamna ca, graul necesita mai mult azot in etapele de dezvoltare a elementelor productive si perioadele de crestere intensiva.
Graul necesita un aport echilibrat de nutrienti. Fertilizarea din toamna cu ingrasaminte tip NPK+S sau NP+S este absolut necesara pentru dezvoltarea optima a culturii, asa cum au demonstrat si rezultatele testarilor Borealis L.A.T
Pentru ca seceta a parjolit culturile fermierilor, Agrii Romania este alaturi de fermieri, prin campania ”Agrii, in sprijinul fermierilor afectati de seceta”. Astfel, pentru fiecare hectar de cultura calamitata in anul 2022, compania ofera fermierilor, clienti Agrii, in mod GRATUIT un biostimulator ce se aplica pe suprafata de un hectar pentru tratamentele de toamna la culturile de cereale paioase sau cele de rapita.
NUTRIGUIDE® este programul digital pentru planificare fertilizarii culturilor conceput si dezvoltat de catre echipa de experti agronomi din cadrul Borealis L.A.T. Cu ajutorul programului digital NutriGuide® acum puteti sa planificati fertilizarea culturilor in doar cateva minute.
Amino Expert® PROTEKT este special conceput pentru culturile de grau si orz cu aplicare in primele etape de dezvoltare a plantelor imbunatatind inradacinarea, infratirea si acumularea nutrientilor si zaharurilor in tesuturile tinerelor plante. Actiunea sinergica a ingredientelor special selectate din Amino Expert® PROTEKT, conduce la rezultate vizibile in ceea ce priveste aspectul general al culturii si la cresteri semnificative de productie.
Pentru atingerea unor randamente ridicate avem nevoie de asigurarea cantitatilor optime de ingrasaminte. Asigurarea necesarului de elemente nutritive, in special cu ajutorul ingrasamintelor Complexe (NPK), nu se limiteaza la un singur an de productie. Planificarea culturilor in cadrul unei rotatii, caracteristicile solului pentru fiecare parcela din cadrul unei ferme si necesarul de elemente nutritive diferit pentru fiecare cultura in parte reprezinta provocari in planificarea fertilizarii.
In Romania, porumbul este una dintre culturile preferate de fermierii din intreaga tara, intrucat are cel mai mare randament economic. Datorita realizarilor geneticii moderne, hibrizii din noua generatie dau rezultate exceptionale insa pentru rezultate pe termen lung trebuie aplicate in mod obligatoriu bunele practici agricole. In ultimii ani, o practica devenita larg raspandita este tratarea semintele cu ingrasamant lichid inainte de semanat.
Asigurarea elementelor nutritive in cantitati optime prin lucrarea de fertilizare este esentiala pentru cresterea tolerantei plantelor la conditiile de stres si pentru obtinerea unor productii rentabile. Plantele cultivate pe soluri bine aprovizionate cu elemente nutritive pot tolera mult mai bine stresul cauzat de lipsa de precipitatii. De aceea mai ales in cazul porumbului a carui perioada de vegetatie in mare parte acopera lunile de vara, o fertilizare de baza cu ingrasaminte tip NPK este esentiala.
Stresul termic din ultima perioada afecteaza vizibil culturile de grau, mai ales daca in toamna nu s-a reusit fertilizarea optima cu micro si macroelemente. Observatiile privind campania de semanat din toamna arata pana in prezent ca deficitul nutritional se manifesta in special in zone in care nu s-a realizat o fertilizare adecvata in toamna sau nu a existat suficienta umiditatea pentru ca plantele sa absoarba nutrientii din sol. Pentru acei fermieri care observa ca au probleme in culturi si au nevoie de ajutor, ECOFOL ofera o solutie care a fost deja testata in practica cu efecte pozitive.
Prima doza de azot dupa iesirea culturii din perioada de iarna este foarte importanta pentru reluarea cresterilor vegetative, avand o influenta importanta asupra numarului de frati si numarului de spice/m².
Conditiile de insamantare pentru rapita si cerealele din toamna anului trecut au fost nefavorabile in multe locuri. Conditiile de sol cu umiditate ridicata si insamantarea tarzie pana la sfarsitul lunii noiembrie au dus la compactarea solului, la dezvoltarea inegala a plantelor si, in unele locuri, la o rasarire tarzie.
Eficientizare utilizarii azotului in fertilizare este o cerinta stricta pentru obtinerea de culturi ecologice si eficiente din punct de vedere economic. Cantitatea de azot accesibila plantelor in sol este puternic influentata in fiecare an de conditiile meteorologice. De fapt, cantitatea poate fi evaluata corect doar in timpul vegetatiei culturii. Astfel, doar prin fractionarea cantitatii de azot in mai multe aplicari este posibila o ajustarea cu precizie a necesarul de azot in functie de cerintele culturii, de exemplu a graului de toamna. Dar de unde stie un fermier cat de mult azot au absorbit plantele? Si cat ar trebui sa mai fertilizeze?
Depinde de multi factori, dar cel mai mult de conditiile climatice. Toamna, regimul climatic aduce deseori surprize neplacute fermierilor, dupa campania de semanat. In conditii nefavorabile din toamna, plantele de cereale paioase pierd timp pretios pentru a se dezvolta si au nevoie de ajutor pentru a-si putea asigura stadiul necesar unei iernari de succes, intr-un timp foarte scurt pana la venirea iernii.
Productia la grau pe unitatea de suprafata este influentata de o multitudine de factori. Fertilizarea este unul din factorii controlabili cu un impact major asupra productiei la grau. Testarile din ultimii ani arata un randament mai mare la fertilizarea echilibrata din toamna cu ingrasaminte tip NPK in comparatie cu azot simplu. Chiar si in conditiile climatice neprielnice pentru cultura graului din anului 2020 rezultatele testarilor de fertilizare evidentiaza o influenta clara a fiecarui element nutritiv principal asupra productiei.
Productia de grau din Romania a scazut brusc in acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curand, pentru presa internationala, ca in 10 din 41 de judete administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungandu-se la daune de pana la 100%, in anumite zone. Anul agricol 2019-2020 ne-a aratat ca grija acordata culturilor de toamna, in stadiile incipiente de dezvoltare, garanteaza sustinerea plantelor in lupta impotriva secetei - o problema majora in ultimii ani. Scopul fertilizarii de toamna este de a ajuta plantele sa intre in iarna cu un sistem radicular bine dezvoltat.
In prezent soiurile de grau cultivate sunt utilizate pentru productia de furaje, faina, amidon si bioetanol. Prin urmare, soiurile de grau sunt clasificate in functie de caracteristicile lor de calitate. Planificarea fertilizarii depinde si de productia scontata, iar azotul joaca un rol foarte important.
Masurile luate in timp util imbunatatesc nutritia si stimuleaza infratirea cerealelor de toamna. Observatiile privind campania de semanat din toamna arata pana in prezent ca in primavara anului 2020 vom avea in camp atat sole bine dezvoltate de grau, cat si subdezvoltate. De asemenea, vom observa si sole cu carente, in special in zone in care nu s-a realizat o fertilizare adecvata in toamna sau nu a existat suficienta umiditatea pentru ca plantele sa absoarba nutrientii din sol.
O masina de fertilizat buna distribuie ingrasamantul cu precizie, egal si intr-o maniera uniforma pe teren. Alegerea ingrasamantului potrivit sta la baza obtinerii unor productii mari. Stiti care sunt factorii care trebuie luati in considerare?
La SCDA Turda a avut loc un eveniment traditional: 'Ziua graului, a painii si fertilizarii culturilor'. Scopul acestui eveniment, la care participa fermieri din zona de influenta a statiunii si nu numai, oficialitati din domeniul agriculturii, precum si cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, este de a informa participantii despre diferitele aspecte specifice culturii graului de toamna, de primavara si orzului din anul agricol 2018-2019, vizitarea campurilor experimentale si a loturilor demonstrative si prezentarea noilor soiuri de cereale paioase inregistrate recent, precum si elementele de tehnologie specifice zonei.
La aceasta data, ritmurile de crestere se desfasoara normal la culturile semanate in perioada optima si pe terenurile cu umiditate suficienta iar culturile sunt uniforme si viguroase. Avand in vedere evolutia vremii, in aceasta perioada se aplica ingrasamintele minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna, in functie de zona, fiind necesara realizarea unei fertilizari suplimentare cu azot.
Noile produse Amer 6.3 si Amer Micro din portofoliul Ameropa Grains reduc stresul la nivelul plantelor, generat de inghet-dezghet, baltiri, temperaturi ridicate coroborate cu seceta pedologica etc. permitand acestora sa creasca si sa se dezvolte normal, cu un ridicat potential calitativ si cantitativ.
Stabilizatorul de azot N-Lock Max este destinat fermierilor care doresc sa mentina azotul disponibil la radacina plantelor de cultura pentru o perioada mai lunga de timp si sa optimizeze randamentul acestora. N-Lock Max garanteaza o utilizate eficienta a azotului la culturile de cereale, rapita si porumb.
Sorgul necesita un nivel redus de inputuri agricole atat in ceea ce priveste ingrasamintele, cat si produsele fitosanitare. Cultura este, in ziua de astazi, putin expusa la efectele daunatoare ale parazitilor biologici, insa este sensibila la concurenta timpurie a buruienilor. Astfel, o combatere reusita a buruienilor este esentiala pentru a obtine o productie reusita.
Un tratament potrivit suplimenteaza programul obisnuit de fertilizare al plantelor si solului, controleaza prevenitv si curativ dezechilibrele de nutritie, imbunatateste cresterea si dezvoltarea plantelor. In plus, un astfel de tratament stimuleaza formarea sistemului radicular, inflorirea, fructificarea si sustine mecanismul rezistentei active la boli. Cat de dificil este sa obtii culturi sanatoase, bine crescute? Care sunt costurile? Ce anume implica un tratament eficient si care sunt rezultatele?
Pe 16 februarie, la Hotel Teleferic din Poiana Brasov, Summit Agro Romania a lansat oficial, in fata a aproximativ 100 de fermieri un produs UNIC pe piata din Romania – Trika Expert, insecticidul de sol ce ofera atat protectie cat si energie, granulele continand si ingrasamant microgranulat starter. Fermierii participanti au apreciat calitatile tehnice ale acestui produs – Trika Expert, impreuna cu reprezentanti ai asociatiilor pentru porumb, cartof si soia si ai institutelor de cercetare din Romania.
Specialistii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice fac urmatoarele recomandari si precizari privind administrarea faziala a ingrasamintelor chimice si minerale in culturi de camp si pajisti:
Suprafetele insamantate cu grau de toamna depasesc in tara noastra in fiecare an 2.000.000 de hectare. Pentru obtinerea unor productii ridicate si calitative, planul de fertilizare reprezinta una dintre verigile tehnologice extrem de importante.
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
10-06-2024 Cereale
Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>
09-04-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>
06-03-2024 Cereale
In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>
05-03-2024 Cereale
Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>
21-02-2024 Porumb
In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>
16-02-2024 Cereale
Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>
16-02-2024 Porumb
Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>
12-02-2024 Cereale
Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>
26-01-2024 Grau
In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>
26-01-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>