Informatii si tehnologii de irigare

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

practici de management al apei in agriculturaAgricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului.

Mai multe>>

Furtunul plat: ce este și când îl folosești

furtun-plat-udat-gradinaFurtunul plat este un furtun din PVC moale, ranforsat cu armătură din poliester pentru o rezistență crescută. Atunci când este gol, acest tip de furtun nu are aspectul tubular al unui furtun de grădină de exemplu, ci este plat, motiv pentru care este ușor de rulat, transportat și depozitat, fără să ocupe foarte mult spațiu.

Mai multe>>

Pompe submersibile: Soluții eficiente pentru aplicații rezidențiale și agricole

pompa-submersibila-minÎntr-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol.

Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiilePana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 78.654.877,32 lei.

Mai multe>>

Versiunea finala a Ghidul Solicitantului pentru infiintarea sistemelor de irigatii - DR-26

Ghidul solicitantului pentru infiintarea sistemelor de irigatii este publicat pe pagina de internet a AFIRAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro in data de 20 decembrie 2023 versiunea finala a Ghidului solicitantului pentru DR-26 Infiintarea sistemelor de irigatii, interventie finantata prin Planul Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Mai multe>>

Consultare publica pentru Ghidurile solicitantului - interventii prin PS PAC 2023-2027

Consultare publica pentru Ghidurile solicitantului - interventii prin PS PAC 2023-2027MADR, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala, in calitate de Autoritate de Management pentru Planul Strategic 2023-2027, a postat in consultare publica Ghidul solicitantului pentru urmatoarele interventii: DR 20 – Investitii in sectorul zootehnic; DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigatii; DR 26 – Infiintarea sistemelor de irigatii; DR 28 – Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural; DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri; DR 37 – Transfer de cunostinte.

Mai multe>>

CE finanteaza doar o treime din sistemele secundare de irigatii viabile in Romania

Carmen Avram - Romania condamnata din pix la seceta de Comisia EuropeanaIn ciuda eforturilor repetate ale Romaniei de a actualiza datele, Comisia Europeana nu permite fermierilor romani sa investeasca in infrastructura secundara sustenabila de irigat decat pe o treime din suprafata arabila viabila.

Mai multe>>

In urma solicitarilor de la fermieri, s-a demarat campania de irigat 2023

Lipsa apei a declansat campania de irigat pe anul 2023Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a inceput, in data de 9 martie 2023, campania de irigat in judetul Olt, pana la aceasta data fiind irigate culturi de grau, rapita, orz si lucerna. Astfel, la solicitarea OUAI-urilor din cadrul amenajarilor de irigatii Dabuleni Potelu Corabia, ce administreaza o suprafata de 10.928 ha si Sadova Corabia, cu o suprafata administrata de 19.050 ha, au fost irigate 490 de hectare de grau, 343 de hectare de rapita, 980 de hectare de lucerna si 350 hectare de orz.

Mai multe>>

Irigarea prin picurare - Cea mai performanta metoda de irigare la cultura porumbului

Irigarea prin picurare - Cea mai performanta metoda de irigare la cultura porumbuluiNu incape indoiala ca irigatiile reprezinta punctul cheie in obtinerea unei productii ridicate la cultura porumbului, din moment ce seceta este aproape anual prezenta la noi in tara. Exista mai multe metode de irigare, de la cele mai simple ca irigarea prin inundare, la cele mai performante, precum irigarea prin picurare.

Mai multe>>

Reabilitarea sistemului national de irigatii - Cum raspund autoritatile la problemele fermierilor locali

Reabilitarea sistemului national de irigatii - Cum raspund autoritatile la problemele fermierilor localiMiercuri, 19 octombrie, Muzeul National al Agriculturii din Slobozia a fost gazda unei dezbateri pe tema sistemului national de irigatii. Proiectul “Apa noastra cea de toate zilele - O conversatie fluida despre reabilitarea sistemului national de irigatii", initiat de Aversa DP Pumps, a avut in centru provocarile cu care se confrunta fermierii si si-a propus identificarea unor solutii din perspectiva actualelor politici publice din domeniul irigatiilor.

Mai multe>>

Evenimentul ”Apa noastra cea de toate zilele” - o dezbatere despre reabilitarea sistemului national de irigatii

Apa noastra cea de toate zilele - O conversatie fluida despre reabilitarea sistemului national de irigatiiSuntem onorati sa va invitam pe 19 octombrie, intre orele 15.00 – 17.00, la Muzeul National al Agriculturii din Slobozia, la evenimentul ”Apa noastra cea de toate zilele” - o dezbatere despre reabilitarea sistemului national de irigatii, cu focus pe situatia specifica din judetul Ialomita. Discutia va avea loc in prezenta reprezentantilor Ambasadei Republicii Elene in Romania, tara de origine a companiei DP Pumps. In contextul in care anul acesta ne-am confruntat, atat noi cat si intreaga Europa, cu cea mai grava seceta din ultimele decenii, o astfel de conversatie ni se pare o prioritate nationala.

Mai multe>>

Fermierii pot deconta pana la 50% din totalul cheltuielilor de energie electrica pentru irigatii

Masuri de sprijin pentru reducerea cheltuielilor la consumul de energie electrica pentru irigatiiIn sedinta de Guvern din 31 august 2022, a fost adoptata o Hotarare pentru decontarea cotei de pana la 50% aferenta cheltuielilor pentru consumul de energie electrica pentru irigatii, la finalul sezonului de irigatii.

Mai multe>>

Peste 800 de fermieri semneaza petitia pentru finantarea irigatiilor din PNRR

Peste 800 de fermieri semneaza petitia Clubului Fermierilor Romani pentru finantarea irigatiilor din PNRRClubul Fermierilor Romani a lansat recent o petitie, “Agricultura Romaniei are nevoie de apa pentru ca Europa sa isi asigure securitatea alimentara”, semnata pana in prezent de peste 800 de reprezentanti ai celor mai performante ferme din tara noastra. Prin aceasta petitie, solicitam urgentarea demersurilor Guvernului pe langa Comisia Europeana pentru modificarea PNRR si alocarea de fonduri pentru agricultura, cu prioritate pentru sistemul de irigatii si desecare-drenaj.

Mai multe>>

S-au aprobat 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura principala de irigatii, desecare si drenaj

MADR aloca un miliard si jumatate de euro pentru infrastructura principala de irigatii desecare si drenajIn Sedinta Guvernului din 3 august 2022 a fost adoptata Hotararea privind reacordarea recunoasterii caracterului de utilitate publica a unor amenajari de irigatii sau a partilor de amenajari de irigatii, precum si pentru modificarea si completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania (PNI).

Mai multe>>

MADR aloca 1,5 miliarde de euro pentru infrastructura de irigatii, desecare si drenaj

Vesti bune pentru fermieri - MADR aloca un miliard si jumatate de euro pentru infrastructura de irigatii desecare si drenajMADR a lansat in dezbatere publica proiectul privind modificarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania si a infrastructurii de desecare si drenaj. Acesta urmareste adaptarea agriculturii la schimbarile climatice si reducerea efectelor acestora asupra productiei agricole, in principal, dar si asupra altor factori de mediu si a populatiei.

Mai multe>>

Petitie pentru includerea finantarii sistemelor de irigatii si desecare-drenaj in PNRR

Clubul Fermierilor Romani lanseaza o petitie privind includerea finantarilor pentru sistemele de irigatii si desecare-drenaj in PNRRClubul Fermierilor Romani solicita urgentarea demersurilor Guvernului Romaniei pe langa Comisia Europeana pentru modificarea PNRR si alocarea de fonduri pentru agricultura, cu prioritate pentru dezvoltarea sistemului de irigatii si de desecare-drenaj. Clubul a lansat o petitie online privind includerea finantarilor pentru sistemele de irigatii si desecare-drenaj in PNRR care poate fi completata si semnata pana pe data de 15 iulie.

Mai multe>>

Clubul Fermierilor Romani saluta modificarile aduse legii irigatiilor si cresterea salariului minim in agricultura

Clubul Fermierilor Romani saluta cele mai recente modificari legislative privind sistemul national de irigatii si cresterea salariului minim in agriculturaClubul Fermierilor Romani isi reafirma sustinerea privind modificarea legii irigatiilor si alocarea de catre Guvernul Romaniei a sumei de 1,5 miliarde de euro pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a sistemului national de irigatii.

Mai multe>>

Infrastructura de irigatii este pregatita pentru a asigura fermierilor accesul la apa

Infrastructura de irigatii este pregatita pentru functionare in conditii optimeMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aduce la cunostinta tuturor fermierilor ca infrastructura de imbunatatiri funciare este pregatita pentru functionare si poate asigura un nivel optim al apei pentru irigatii.

Mai multe>>

Rivulis ofera un serviciu gratuit pentru monitorizarea culturilor si detectarea problemelor de irigare

Rivulis ofera un serviciu gratuit cultivatorilor clienti pentru monitorizarea culturilor si detectarea problemelor de irigare cu imagini din satelitRivulis, lider global in dezvoltarea, fabricarea si implementarea de produse si solutii de micro-irigare, a lansat ReelView, oferind cultivatorilor care folosesc produsele Rivulis acces la un set avansat de instrumente de monitorizare a culturilor, de pe telefonul lor mobil.

Mai multe>>

Intensificarea colaborarii dintre Romania si Israel in domeniul irigatiilor si al combaterii desertificarii

Intrevederea ministrului Agriculturii Adrian CHESNOIU cu domnul David SARANGA Ambasadorul Statului Israel la BucurestiMinistrul Adrian CHESNOIU a avut luni, 27 decembrie 2021, o intrevedere cu E.S. David SARANGA, ambasadorul Statului Israel. Dialogul celor doi oficiali a fost centrat pe intensificarea colaborarii dintre Romania si Israel in domeniul irigatiilor si al combaterii desertificarii, sectoare in care Statul Israel are o vasta experienta.

Mai multe>>

S-au realizat platile pentru decontarea facturilor la energia electrica folosita pentru irigatii

Au fost platite sumele pentru decontarea a pana la 50 la suta a facturilor la energia electrica folosita pentru irigatiiMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca fermierii care au depus facturile pentru decontarea a pana la 50% din contravaloarea energiei electrice consumate pentru irigatii au primit banii in conturi.

Mai multe>>

Se depun facturile pentru decontarea consumului de energie electrica in irigatii

Incepe depunerea facturilor pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica in irigatii la filialele ANIFMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca fermierii pot depune astazi, 17 decembrie si luni, 20 decembrie facturile pentru decontarea cheltuielilor aferente consumului de energie electrica necesar functionarii agregatelor sau a echipamentelor pentru irigatii.

Mai multe>>

Energia regenerabila: Wilo sprijina financiar proiectul ImpactSites al Africa GreenTec

Wilo sprijina financiar proiectul ImpactSites al Africa GreenTec - Energia regenerabila o prioritate pe agenda WiloElectricitatea joaca un rol fundamental in dezvoltarea Africii Subsahariene, facilitand tratarea apei si accesul la surse de apa potabila, precum si asigurand conditii mai bune de viata, intr-o regiune cu economie emergenta si crestere demografica accelerata. Pentru a face fata cererii de energie electrica intr-un mod eficient si care sa ia in considerare preocuparile legate de schimbarile climatice, Africa GreenTec vine cu o abordare holistica. Proiectul ImpactSites este orientat catre imbunatatirea productivitatii energetice prin utilizarea energiei solare.

Mai multe>>

Politicile UE nu au contribuit suficient la reducerea impactului agriculturii asupra resurselor de apa

Politicile UE nu reusesc sa garanteze ca fermierii nu utilizeaza apa in mod excesivPotrivit unui nou raport special publicat astazi de Curtea de Conturi Europeana, politicile UE nu reusesc sa garanteze ca fermierii utilizeaza apa intr-un mod sustenabil. Impactul agriculturii asupra resurselor de apa este unul major si incontestabil, dar fermierii beneficiaza de prea multe derogari de la politica UE in domeniul apei, acestea impiedicand eforturile de a asigura o buna utilizare a apei. In plus, politica agricola a UE promoveaza si sprijina, de prea multe ori, mai degraba o utilizare mai intensa decat una mai eficienta a apei.

Mai multe>>

Netafim si Reinke dezvolta sisteme inovatoare in domeniul irigatiilor, pentru agricultura romaneasca de precizie

Netafim si Reinke dezvolta sisteme inovatoare in domeniul irigatiilor pentru agricultura romaneasca de precizieCompaniile Netafim powered by EPRS Romania si Reinke powered by BNY Holding au organizat, in data de 19 August 2021, in ferma vegetala Grup Serban, un seminar cu tema ”Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”. Seminarul a avut loc direct in camp, langa platforma de irigare prin picurare, unde se afla statia de pompare, bateriile de filtrare, precum si instalatiile si bazinele de fertilizat.

Mai multe>>

Raiffeisen Bank si RWA Raiffeisen Agro Romania sustin extinderea si finantarea investitiilor in irigatii si agricultura ecologica

Raiffeisen Bank si RWA Raiffeisen Agro Romania isi unesc fortele sustinand extinderea si finantarea sistemelor de irigatii si agricultura ecologica sustenabilaRaiffeisen Bank, alaturi de partenerul sau RWA Raiffeisen Agro Romania, ofera fermierilor romani consultanta si solutii de finantare specifice investitiilor agricole, precum investitii in sisteme de irigatii, la costuri de finantare reduse la jumatate fata de oferta standard a bancii, prin surse atrase de la Fondul European de Investitii.

Mai multe>>

Clubul Fermierilor Romani propune aplicarea unei strategii nationale de gestiune integrata a apei pentru agricultura

Clubul Fermierilor Romani propune aplicarea unei strategii nationale de gestiune integrata a apei pentru agriculturaClubul Fermierilor Romani considera ca elaborarea si punerea in aplicare a unei Strategii nationale de gestiune integrata a apei pentru agricultura va asigura cadrul pentru un program multianual de investitii publice in vederea modernizarii sistemului national de irigatii si sustinerea programului care vizeaza proiectele locale de irigatii.

Mai multe>>

De la discutiile pornite in platoul VirtualAgro la implementare. Alianta pentru Agricultura si Cooperare abordeaza din nou subiectul irigatiilor in PNRR

De la discutiile pornite in platoul VirtualAgro la implementare - Alianta pentru Agricultura si Cooperare abordeaza din nou subiectul irigatiilor in PNRRPeste 600 de fermieri au trecut portile digitale ale targului Agribusiness 4.0, desfasurat pe platforma digitala VirtualAgro, in perioada 20, 21 mai si peste 3.000 de virtual spectatori ne-au urmarit LIVE pe Facebook. Sesiunele si mesele rotunde sutinute de cei 31 de profesionisti cu responsabilitati in dezvoltarea politicilor si strategiilor in domeniul agriculturii au atins un punct important privind proiectul irigatiilor depus prin PNRR. Desi Comisia Europeana a dat un aviz negativ, Secretarul General al Copa Cogeca a indemat Romania sa fie rezilienta si sa incerce o noua abordare.

Mai multe>>

Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRR

Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRRClubul Fermierilor Romani isi exprima sprijinul privind repartizarea alocarii financiare prognozate in propunerea Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene pentru realizarea de imbunatatiri funciare la nivel national. Finantarea prin PNRR a proiectului complex de modernizare si extindere a sistemului pentru o mai buna gestiune a apei la nivel national (inclusiv irigatii, desecare) reprezinta o activitate care se incadreaza deplin in conditiile stabilite de Comisia Europeana pentru asigurarea si cresterea rezilientei in agricultura.

Mai multe>>

ANIF a incheiat contracte de irigatii pentru mai mult de 600.000 ha

ANIF a incheiat contracte de irigatii pentru mai mult de 600000 haAgentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a incheiat, pana la data de 15 februarie 2021, contracte de irigatii multianuale si sezoniere pe o suprafata de 612.117 ha. Din totalul de 783 contracte, 667 sunt multianuale si 116 sezoniere. Suprafata pregatita pentru irigat este de 947. 108 ha.

Mai multe>>

30 de noi proiecte vor primi finantare pentru investitii in infrastructura de irigatii

30 de noi proiecte vor primi finantare pentru investitii in infrastructura de irigatiiAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selectie intermediar etapa lunara 1, sesiunea 01/ 2020 pentru submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” componenta infrastructura de irigatii din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Valoarea fondurilor alocate proiectelor selectate pentru finantare in aceasta etapa se ridica la 30 de milioane de euro.

Mai multe>>

DAVID AQUA SYSTEM | Solutii de irigare si fertilizare Smart pentru o ferma inteligenta

DAVID AQUA SYSTEM - Solutii de irigare si fertilizare Smart pentru o ferma inteligentaDesi apar noi tehnologii in fiecare zi, daunele provocate de schimbarile climatice sunt din ce in ce mai mari in fiecare an. Tehnologiile agricole existente care nu pot tine pasul cu schimbarile climatice se confrunta cu limitele lor. DAVID AQUA SYSTEM furnizeaza diverse solutii pentru o ferma inteligenta. Sistemul de gestionare a fermelor bazat pe IoT, SMARF, care este recomandat pentru sistemul de irigare si fertilizare Smart, este singurul model din lume.

Mai multe>>

Peste 1 milion de hectare irigate in acest an

Peste 1 milion de hectare de terenuri agricole au fost irigate in acest anAgentia Nationala de Imbunatatiri Funciare anunta ca, in anul 2020, s-au irigat peste 1 milion de hectare. Astfel, pana la data de 14 august 2020, au fost irigate, cumulat, 1.006.435 ha, din care udarea I – 418.373 ha, 2.572 km de canale au fost umplute cu apa, iar suprafata ce poate fi deservita ca urmare a umplerii canalelor este de 763.791 ha. Judetele unde s-a irigat cel mai mult, pana la aceasta data, sunt Braila, cu 345.160 ha cumulat, din care 158.875 ha udarea I, Dolj cu 137.933 ha, din care 21.002 ha udarea I, Ialomita cu 126.658 ha cumulat, din care 53.943 ha udarea I, Galati cu 94.857 ha cumulat, din care 53.981 ha udarea I.

Mai multe>>

Fondurile PNDR 2020 pentru infrastructura secundara de irigatii s-au epuizat in primele 5 zile

Fondurile PNDR 2020 pentru infrastructura secundara de irigatii s-au epuizat in primele 5 zileAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor europene pentru finantarea infrastructurii secundare de irigatii, disponibile prin intermediul submasurii 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” – componenta infrastructura de irigatii, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014–2020 (PNDR 2020).

Mai multe>>

UE evalueaza impactul politicii agricole asupra utilizarii durabile a apei

UE evalueaza impactul politicii agricole asupra utilizarii durabile a apeiDat fiind ca fermierii utilizeaza volume mari de apa dulce, Curtea de Conturi Europeana intentioneaza sa evalueze impactul politicii agricole a UE asupra utilizarii durabile a apei. Auditul, care tocmai a demarat, va fi util pentru progresul reformei UE referitoare la politica agricola comuna.

Mai multe>>

43,7 de milioane de euro pentru proiecte de investitii in infrastructura de irigatii

Incepand cu 1 iulie AFIR pune la dispozitie aproape 44 de milioane de euro pentru proiecte de investitii in infrastructura de irigatiiAFIR primeste incepand de astazi, 01 iulie 2020, ora 09:00, cereri de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii secundare de irigatii, prin submasura 4.3 „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice” componenta infrastructura de irigatii (inclusiv pentru Aria de aplicabilitate teritoriul ITI Delta Dunarii) din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fondurile disponibile pentru aceasta componenta a submasurii se ridica la 43.700.259 euro.

Mai multe>>

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>