Clubul Fermierilor Romani isi exprima sprijinul privind repartizarea alocarii financiare prognozate in propunerea transmisa de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene in luna aprilie catre autoritatile de la Bruxelles pentru realizarea de imbunatatiri funciare la nivel national, ca masura obligatorie pentru redresarea economiei nationale post COVID-19.
Finantarea prin PNRR a proiectului complex de modernizare si extindere a sistemului pentru o mai buna gestiune a apei la nivel national (inclusiv irigatii, desecare) reprezinta o activitate care se incadreaza deplin in conditiile stabilite de Comisia Europeana pentru asigurarea si cresterea rezilientei in agricultura, fapt confirmat prin analiza tuturor comunicarilor si clarificarilor facute de reprezentanti din Directiile Generale ale Comisiei Europene si ai unor organizatii europene reprezentand interesele fermierilor cu care cooperam direct si conform cu scrisoarea comisarului pentru agricultura Janusz Wojciechowski privind rolul major al Romaniei in cadrul Uniunii Europene in cee ce priveste aprovizionarea cu materie prima bruta.
”In contextul discutiilor recente privind neeligibilitatea finantarii irigatiilor prin PNRR, reprezentantii de la Bruxelles ai asociatiilor europene cu care suntem in contact au confirmat ca solicitarile Comisiei Europene sunt pentru transmiterea in procesul de negociere a unor prezentari tehnico-financiare clare privind proiectul de gestiune a apei, dar nu de respingere a unui astfel de proiect, cu impact atat de mare asupra rezilientei si relansarii economice. Pe baza consultarilor cu fermierii si expertii Clubului, am formulat sintetic argumente pentru a justifica necesitatea finantarii prin PNRR a programului privind sistemele de gestiune a apei de importanta strategica pentru agricultura si mediu, precum si elemente de sustinere in ceea ce priveste contributia acestui program la cresterea rezilientei fermelor din Romania si relansarea economica a activitatii in sectorul agricol si nu numai”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.
In urma scrisorii transmise la inceputul lunii februarie de DG Agricultura din cadrul Comisiei Europene catre doamna Céline Gauer (Coordonator Program de Redresare si Rezilienta) si domnul Maarten Verwey (Director General al DG Afaceri Economice si Financiare), se evidentiaza clar directiile care trebuie urmarite in propunerile privind reformele vizate in agricultura: reducerea costurilor de productie pentru fermieri, imbunatatirea gestionarii solului si a calitatii apei, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si emisiilor de Gaze cu efect de sera (GES), imbunatatirea biodiversitatii si crearea unui mediu mai sanatos.
Imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii sunt actiuni care se pot maximiza printr-o reforma care sa vizeze gestionarea eficienta a apei prin sisteme de irigatii performante, adaptate nevoilor secolului XXI si prin investitii ȋn amenajari hidroameliorative cu rol important in zona de desecare si drenaj.
”In acest sens, consideram ca schimbarile climatice tot mai evidente din ultima decada, lipsa infrastructurii la nivelul imbunatatirilor funciare si mai ales, criza COVID-19 conduc treptat catre o criza alimentara care poate fi combatuta prin intermediul unor investitii adecvate in agricultura romaneasca. Agricultorii se confrunta cu provocari specifice mai ales in ceea ce priveste infrastructura si dezvoltarea economica a zonelor rurale”, subliniaza Florian Ciolacu.
Spania a propus in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta o reforma la nivelul unor directii strategice, precum: (I) agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola; (II) infrastructuri si ecosisteme rezistente; etc. Printre cele mai importante ponderi ale acestor investitii enumeram infrastructura si ecosisteme rezistente – 12,2 % si agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola – 16%. Practic, Spania urmareste dezvoltarea economica a tarii pornind de la progresul infrastructurii la nivelul spatiului rural pentru a putea oferi materii prime zonei antreprenoriale, cu scopul alinierii economiei la standardele dinaintea crizei COVID-19.
In ceea ce priveste Grecia, aceasta tara sudica a Europei vizeaza in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta 5 piloni importanti, dupa cum urmeaza: (I) digitalizare, (II) practici prietenoase cu mediul si zona agricola si neagricola, (III) extroversiune, (IV) fuziuni si achizitii pentru scalarea afacerilor, (V) inovatie si cercetare. Practic, se urmareste dezvoltarea zonei agricole utilizand practici prietenoase cu mediul, care, prin intermediul digitalizarii, sa poata dezvolta si afaceri cu caracter neagricol la nivelul spatiului rural. Acest aspect va implica atat zona de cercetare si inovatie, cat si scalarea mai multor afaceri din sectorul de procesare a materiei prime si a turismului.
In cazul Germaniei, una dintre tarile cele mai dezvoltate la nivelul spatiului comunitar, situatia schimbarilor climatice, a investitiei in infrastructura si a tranzitiei verde au fost considerante de o importanta strategica la nivel national, aspect care se regaseste si in structurarea pilonilor Programului National de Redresare si Rezilienta, dupa cum urmeaza: (I) politica climatica si tranzitia energetica, (II) digitalizarea economiei si a infrastructurii, (III) digitalizarea educatiei, (IV) consolidarea incluziunii sociale, (V) consolidarea unui sistem de sanatate rezistent la pandemii, (VI) administratia publica moderna si reducerea barierelor in calea investitiilor. Practic, directia acestei tari vizeaza investitii in infrastructura mai multor domenii concomitent, astfel incat depasirea crizei COVID-19 sa nu lase urmari economice la nivelul vreunui sector de activitate.
Franta, un alt stat important la nivel european, a structurat Programul National de Redresare si Rezilienta in trei mari directii: (I) ecologie – 30 miliarde EURO, (II) competitivitate – 34 miliarde EURO si (III) coeziune – 36 miliarde EURO. In acest sens, observam ca desi detine o infrastructura dezvoltata si adaptata nevoilor secolului XXI la nivelul agriculturii, aceasta tara aloca aproximativ 2/3 din bugetul total al Romaniei aferent acestui program de finantare catre sectoare precum infrastructura si mobilitate verde, tehnologie verde, tranzitia agricola catre zona ecologica, economie circulara si biodiversitate. Toate acestea se pot realiza avand la baza o infrastructura de imbunatiri funciare adecvata, aspect important catre care Romania tinde in viitorul apropiat, prin intermediul acestor finantari europene.
Conform Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului de Instituire a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, exista o definire clara privind recomandarile unor investitii care sa vizeze sprijinul acordat obiectivelor privind schimbarile climatice si a celor de mediu. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste prin investitia in infrastructura la nivel national a principalelor canale de irigatii oferirea catre fermier a posibilitatii extinderii in cadrul propriei exploatatii a unui sistem de alimentare cu apa, imperios necesar pentru imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii. Actiunea acestor sisteme de irigatii la nivel de fermier va fi conditionata de existenta unor senzori care sa monitorizeze nivelul de umiditate din sol, astfel incat aceasta practica agricola sa poata fi incadrata in zona de agricultura de precizie, sector intens dezvoltat in restul tarilor membre ale Uniunii Europene.
Clubul Fermierilor Romani a pus la dispozitia autoritatilor elemente de analiza a riscului si argumente privind importanta cresterii competitivitatii agriculturii romanesti prin modernizarea si extinderea amenajarilor hidroameliorative (anexa comunicat), care sustin necesitatea, oportunitatea si beneficiile asigurarii finantarii in cadrul PNRR a imbunatatirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei din Romania, pentru a sustine agricultura performanta din Romania.
Despre Clubul Fermierilor Romani
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>