Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRR

Clubul Fermierilor Romani sustine alocarea financiara privind realizarea de imbunatatiri funciare din cadrul PNRRClubul Fermierilor Romani isi exprima sprijinul privind repartizarea alocarii financiare prognozate in propunerea transmisa de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene in luna aprilie catre autoritatile de la Bruxelles pentru realizarea de imbunatatiri funciare la nivel national, ca masura obligatorie pentru redresarea economiei nationale post COVID-19.

Finantarea prin PNRR a proiectului complex de modernizare si extindere a sistemului pentru o mai buna gestiune a apei la nivel national (inclusiv irigatii, desecare) reprezinta o activitate care se incadreaza deplin in conditiile stabilite de Comisia Europeana pentru asigurarea si cresterea rezilientei in agricultura, fapt confirmat prin analiza tuturor comunicarilor si clarificarilor facute de reprezentanti din Directiile Generale ale Comisiei Europene si ai unor organizatii europene reprezentand interesele fermierilor cu care cooperam direct si conform cu scrisoarea comisarului pentru agricultura Janusz Wojciechowski privind rolul major al Romaniei in cadrul Uniunii Europene in cee ce priveste aprovizionarea cu materie prima bruta.

In contextul discutiilor recente privind neeligibilitatea finantarii irigatiilor prin PNRR, reprezentantii de la Bruxelles ai asociatiilor europene cu care suntem in contact au confirmat ca solicitarile Comisiei Europene sunt pentru transmiterea in procesul de negociere a unor prezentari tehnico-financiare clare privind proiectul de gestiune a apei, dar nu de respingere a unui astfel de proiect, cu impact atat de mare asupra rezilientei si relansarii economice. Pe baza consultarilor cu fermierii si expertii Clubului, am formulat sintetic argumente pentru a justifica necesitatea finantarii prin PNRR a programului privind sistemele de gestiune a apei de importanta strategica pentru agricultura si mediu, precum si elemente de sustinere in ceea ce priveste contributia acestui program la cresterea rezilientei fermelor din Romania si relansarea economica a activitatii in sectorul agricol si nu numai”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

In urma scrisorii transmise la inceputul lunii februarie de DG Agricultura din cadrul Comisiei Europene catre doamna Céline Gauer (Coordonator Program de Redresare si Rezilienta) si domnul Maarten Verwey (Director General al DG Afaceri Economice si Financiare), se evidentiaza clar directiile care trebuie urmarite in propunerile privind reformele vizate in agricultura: reducerea costurilor de productie pentru fermieri, imbunatatirea gestionarii solului si a calitatii apei, reducerea utilizarii ingrasamintelor, pesticidelor si emisiilor de Gaze cu efect de sera (GES), imbunatatirea biodiversitatii si crearea unui mediu mai sanatos.

Imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii sunt actiuni care se pot maximiza printr-o reforma care sa vizeze gestionarea eficienta a apei prin sisteme de irigatii performante, adaptate nevoilor secolului XXI si prin investitii ȋn amenajari hidroameliorative cu rol important in zona de desecare si drenaj.

In acest sens, consideram ca schimbarile climatice tot mai evidente din ultima decada, lipsa infrastructurii la nivelul imbunatatirilor funciare si mai ales, criza COVID-19 conduc treptat catre o criza alimentara care poate fi combatuta prin intermediul unor investitii adecvate in agricultura romaneasca. Agricultorii se confrunta cu provocari specifice mai ales in ceea ce priveste infrastructura si dezvoltarea economica a zonelor rurale”, subliniaza Florian Ciolacu.

Spania a propus in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta o reforma la nivelul unor directii strategice, precum: (I) agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola; (II) infrastructuri si ecosisteme rezistente; etc. Printre cele mai importante ponderi ale acestor investitii enumeram infrastructura si ecosisteme rezistente – 12,2 % si agenda urbana si rurala, lupta impotriva depopularii rurale si dezvoltarea agricola – 16%. Practic, Spania urmareste dezvoltarea economica a tarii pornind de la progresul infrastructurii la nivelul spatiului rural pentru a putea oferi materii prime zonei antreprenoriale, cu scopul alinierii economiei la standardele dinaintea crizei COVID-19.

In ceea ce priveste Grecia, aceasta tara sudica a Europei vizeaza in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta 5 piloni importanti, dupa cum urmeaza: (I) digitalizare, (II) practici prietenoase cu mediul si zona agricola si neagricola, (III) extroversiune, (IV) fuziuni si achizitii pentru scalarea afacerilor, (V) inovatie si cercetare. Practic, se urmareste dezvoltarea zonei agricole utilizand practici prietenoase cu mediul, care, prin intermediul digitalizarii, sa poata dezvolta si afaceri cu caracter neagricol la nivelul spatiului rural. Acest aspect va implica atat zona de cercetare si inovatie, cat si scalarea mai multor afaceri din sectorul de procesare a materiei prime si a turismului.

In cazul Germaniei, una dintre tarile cele mai dezvoltate la nivelul spatiului comunitar, situatia schimbarilor climatice, a investitiei in infrastructura si a tranzitiei verde au fost considerante de o importanta strategica la nivel national, aspect care se regaseste si in structurarea pilonilor Programului National de Redresare si Rezilienta, dupa cum urmeaza: (I) politica climatica si tranzitia energetica, (II) digitalizarea economiei si a infrastructurii, (III) digitalizarea educatiei, (IV) consolidarea incluziunii sociale, (V) consolidarea unui sistem de sanatate rezistent la pandemii, (VI) administratia publica moderna si reducerea barierelor in calea investitiilor. Practic, directia acestei tari vizeaza investitii in infrastructura mai multor domenii concomitent, astfel incat depasirea crizei COVID-19 sa nu lase urmari economice la nivelul vreunui sector de activitate.

Franta, un alt stat important la nivel european, a structurat Programul National de Redresare si Rezilienta in trei mari directii: (I) ecologie – 30 miliarde EURO, (II) competitivitate – 34 miliarde EURO si (III) coeziune – 36 miliarde EURO. In acest sens, observam ca desi detine o infrastructura dezvoltata si adaptata nevoilor secolului XXI la nivelul agriculturii, aceasta tara aloca aproximativ 2/3 din bugetul total al Romaniei aferent acestui program de finantare catre sectoare precum infrastructura si mobilitate verde, tehnologie verde, tranzitia agricola catre zona ecologica, economie circulara si biodiversitate. Toate acestea se pot realiza avand la baza o infrastructura de imbunatiri funciare adecvata, aspect important catre care Romania tinde in viitorul apropiat, prin intermediul acestor finantari europene.

Conform Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului de Instituire a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, exista o definire clara privind recomandarile unor investitii care sa vizeze sprijinul acordat obiectivelor privind schimbarile climatice si a celor de mediu. In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste prin investitia in infrastructura la nivel national a principalelor canale de irigatii oferirea catre fermier a posibilitatii extinderii in cadrul propriei exploatatii a unui sistem de alimentare cu apa, imperios necesar pentru imbunatatirea calitatii solului, reducerea costurilor de productie pentru fermieri, diminuarea substantelor chimice utilizate in agricultura si dezvoltarea biodiversitatii. Actiunea acestor sisteme de irigatii la nivel de fermier va fi conditionata de existenta unor senzori care sa monitorizeze nivelul de umiditate din sol, astfel incat aceasta practica agricola sa poata fi incadrata in zona de agricultura de precizie, sector intens dezvoltat in restul tarilor membre ale Uniunii Europene.

Clubul Fermierilor Romani a pus la dispozitia autoritatilor elemente de analiza a riscului si argumente privind importanta cresterii competitivitatii agriculturii romanesti prin modernizarea si extinderea amenajarilor hidroameliorative (anexa comunicat), care sustin necesitatea, oportunitatea si beneficiile asigurarii finantarii in cadrul PNRR a imbunatatirilor funciare privind sistemele de gestionare a apei din Romania, pentru a sustine agricultura performanta din Romania.

 

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

  

 

Noutati

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

21-10-2024 Targuri si expozitii

Târgul roadelor de toamnă - Învie Tradiția | 21 - 31 Octombrie 2024

Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

14-10-2024 Asigurari agricole

Retrospectiva sezonului agricol 2023-2024 Agra Asigurări: Despăgubiri de 65.000.000 de lei pentru evenimentele climatice din luna iunie

Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

14-10-2024 Fonduri europene agricultura

REI Grup a gestionat peste 20% din totalul proiectelor depuse în prima sesiune a programului „InvestALIM”

REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

08-10-2024 Intalniri si conferinte

A treia ediție a Agri Trade Summit va reuni peste 1.300 de participanți de top din Agribusiness-ul local și internațional

AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

01-10-2024 Intalniri si conferinte

Grain Academy 2024 - Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

01-10-2024 Afaceri agricole

Cum să evitați greșelile financiare frecvente și să economisiți mai mult

Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

01-10-2024 Afaceri agricole

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură [Opinie Agricover]

Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

01-10-2024 Subventii agricultura

APIA a finalizat controlul clasic pe teren - Campania 2024

APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă” la USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

24-09-2024 Intalniri si conferinte

Congresul European al Fermierilor, în România. Bucureștiul devine Capitala Agriculturii din UE timp de 3 zile în octombrie!

Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

20-09-2024 Targuri si expozitii

Vinea Apoldia Maior Fest 2024, la Apoldu de Sus. Oaspeții sunt așteptați cu bucate tradiționale, vinuri din podgoria proprie și spectacole

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>