Clubul Fermierilor Romani considera ca elaborarea si punerea in aplicare a unei Strategii nationale de gestiune integrata a apei pentru agricultura va asigura cadrul pentru un program multianual de investitii publice in vederea modernizarii sistemului national de irigatii si sustinerea programului care vizeaza proiectele locale de irigatii.
Realizarea si implementarea unei strategii integrate a apei pentru agricultura reprezinta singura cale pentru armonizarea masurilor de asigurare a functionarii si extinderii infrastructurii de imbunatatiri funciare cu respectarea noilor prevederi europene privind agricultura (Reforma PAC), de mediu si clima (Pactul Ecologic European si Strategiile subsecvente – Biodiversitate si Farm to Fork).
Strategia urmeaza sa asigure un cadru de convergenta si coerenta pentru toate masurile si proiectele care privesc gestiunea apei si solului pentru agricultura, printr-o coordonare care sa asigure in mod eficient, responsabil si sustenabil echilibrul intre nevoia asigurarii securitatii alimentare a Romaniei si realizarea obiectivelor necesare in zona de mediu si clima.
Clubul Fermierilor Romani propune valorificarea analizelor, evaluarilor si proiectelor privind reforma sistemului de gestiune a apei pentru agricultura cuprinse in propunerea de reforma facuta recent de MADR in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, precum si realizarile din cadrul Planului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii.
Succesul strategiei depinde de asigurarea unei cooperari eficiente guvernamentale inter-institutionale (Guvern - MADR, MMAP, MDLPA, MFP) si multi-parteneriale (public-privat-neguvenamental), pentru o planificare financiara multi-anuala si multi-sursa coerenta a masurilor de modernizare a infrastructurii, astfel incat sa fie realizat echilibrul intre noile conditii de mediu si clima si asigurarea competitivitatii fermelor din Romania.
In mod concret, solutionarea problemelor existente de imbunatatiri ecosistemice si funciare poate fi realizata in noul context european al Politicii Agricole Comune printr-o abordare integrata a gestiunii resurselor sol – apa – aer, pentru o productivitate optima si sustenabila, care sa tina cont in egala masura de protectia mediului si de competitivitatea fermierilor.
Refacerea sistemului de irigatii reprezinta o problema pe care Romania n-o mai poate amana. Diminuarea productiei agricole din ultima perioada, datorata lipsei de precipitatii, a condus la realizarea unui randament scazut a celor mai importante culturi agricole la nivel national. Intregul spatiu comunitar beneficiaza in mod direct de materia prima oferita de tara noastra, iar o diminuare a acesteia va conduce la o instabilitate a securitatii alimentare, un aspect extrem de important in aceasta perioada.
Modernizarea si extinderea imbunatatirilor ecosistemice si funciare se poate realiza la cele mai noi standarde, utilizand cele mai noi tehnologii in domeniu, astfel incat impactul aplicarii Strategiei integrate de gestionare a apei sa conduca la:
In acest sens, Clubul Fermierilor Romani propune:
In data de 23 iunie 2021, Clubul Fermierilor Romani a prezentat propunerea privind elaborarea Strategiei integrate de gestiune a apei pentru agricultura in cadrul intalnirii cu conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la care au participat fermieri membri in Club (in particular din regiunea Dobrogea) si reprezentanti ai Consiliului Director al Clubului. Intalnirea de la MADR este prima dintr-o serie de reuniuni initiate de Club pentru promovarea catre ministerele responsabile din Guvern a propunerii de elaborare a Strategiei.
”Initiem aceasta actiune in consens cu membrii nostri, in principal cu fermierii din zonele afectate de seceta, inclusiv cei care detin ferme in ariile de acoperire ale sistemelor de irigatii si desecare.Dorim sa fim un contributor activ la elaborarea Strategiei, prin punerea la dispozitie a unor experti consultanti romani si straini. De asemenea, lansam invitatia catre universitati si institute de cercetare din Romania de a participa la proiectul coordonat de Club pentru elaborarea unor analize tehnice, economice si de mediu privind modernizarea si extinderea functionarii unei infrastructuri de gestiune a apei pentru agricultura, care sa fie armonizat cu noile prevederi europene privind mediul si clima, inclusiv cele care vor deveni operationale odata cu Pactul Ecologic European si strategiile subsecvente”, declara Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.
“Clubul Fermierilor Romani isi exprima interesul si disponibilitatea de a contribui activ, alaturi de celelalte parti implicate, la stabilirea si prioritizarea actiunilor care vizeaza implementarea cu succes a proiectelor de imbunatatiri ecosistemice si funciare la nivel national. Clubul urmarestesa asigure colaborarea cu alti actori inter-guvernamentali si organizatii internationale (precum Banca Mondiala sau BERD), din domeniul educatiei si cercetarii (universitati) si organizatii neguvernamantale cu activitate, expertiza sicapacitate pentru elaborarea si punerea in aplicare a strategiei integrate de gestionare a apei”, declara Dan Hurduc, reprezentantul Consiliului Director al Clubului.
Despre Clubul Fermierilor Romani
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.
Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
27-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Podul și mansarda casei tale joacă un rol crucial în menținerea confortului termic al locuinței și în protejarea structurii acesteia. O izolație eficientă în aceste zone ajută la reducerea pierderilor de căldură, la prevenirea condensului și la economisirea energiei. Cu toate acestea, izolația din pod poate să-și piardă eficiența în timp, necesitând înlocuire. Iată semnele pe care nu trebuie să le ignori și soluțiile eficiente recomandate de specialisti. Mai multe>>
26-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Furtunul de pompieri s-a născut din necesitate ca armă în lupta omenirii cu forța distructivă a focului. Prima formă de furtun de pompieri datează din anul 400 i.C și este stomacul de vită.Pe atunci oamenii umpleau cu apă stomacuri de vită pe care le rostogoleau apoi către locul incendiului. Odată ajunși la locul cu pricina, pompierii antici săreau cu picioarele pe stomacul devenit recipient, împroșcând apa peste foc. Însă furtunul de pompieri, într-o formă mai apropiată de furtunul modern, apar... Mai multe>>
10-06-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Într-o lume în continuă evoluție, unde nevoile noastre devin din ce în ce mai complexe, inovația joacă un rol crucial în găsirea soluțiilor optime. În acest context, pompele submersibile se evidențiază ca fiind una dintre cele mai remarcabile realizări tehnologice, oferind o gamă largă de beneficii atât în mediul rezidențial, cât și în cel agricol. Mai multe>>
18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>
29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>
09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente
Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>
07-03-2024 Irigatii
Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>
16-10-2023 Constructii, instalatii, echipamente
Localizata in inima Bucovinei, Unitatea de Productie RUFSTER din Radauti este o investitie cu capital romanesc de peste 8 milioane de Euro. Lansat in 2011, brandul de producator RUFSTER a aparut ca raspuns la nevoile pietei de invelitori metalice pentru un control al calitatii extins si pe partea de productie. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>