Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine.
Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare.
Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022.
Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om.
In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implementarea de tehnologii moderne si sisteme de trasabilitate.
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prezentata o abordare holistica, bazata pe strategii de monitorizare si modelare.
Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna.
Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupilor, analiza datelor familiilor de albine si a factorilor de mediu care pot afecta sanatatea lor.
Familia clusterelor axate pe produse ecologice a semnat astazi, 31 iulie 2020, la Primaria Barnova un acord de creare a consortiului de clustere specializat tematic pe domeniul agriculturii ecologice si procesarii produselor certificate ecologic.
Scopul programului de ameliorare este sporirea constanta si ritmica a productiei apicole nationale, prin cresterea productiei medii pe familia de albine, pe baza ameliorarii genetice, a imbunatatirii conditiilor de exploatare si prin cresterea numarului de familii de albine. De semenea, programul urmareste asigurarea polenizarii, cu ajutorul albinelor, a culturilor agricole entomofile, precum si pastrarea sanatatii familiilor de albine.
Infiintarea unei noi colonii nu se poate face numai cu ajutorul unei matci urmate de mai multe albine lucratoare si nici numai cu trantori. Pentru aceasta este nevoie de o comunitate. Astfel incat, pe langa inmultirea individuala in cadrul coloniei, este necesara si inmultirea printr-o colectivitate sau printr-o parte a coloniei. Aceasta a doua forma de inmultire si de extindere o numim roit. Inainte de aparitia tehnicilor de inmultire artificiala, roitul era singura posibilitate de conservare si extindere a activitatilor albinelor. De aceea, prin roit se inlocuiesc colonile moarte din cauza conditiilor de viata nefavorabile.
Ieri, 3 februarie, Comisia Europeana a adoptat doua decizii care interzic Romaniei si Lituaniei sa acorde autorizatii de urgenta nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam). Intrucat s-a dovedit ca aceste substante le sunt daunatoare albinelor, utilizarea lor a fost deja limitata la nivelul UE.
Deputatii europeni doresc sa opreasca declinul albinelor si al altor polenizatori insecte in UE. Acestia vor vota noi masuri pentru protejarea diversitatii speciilor de polenizatori. In contextul reducerii populatiei polenizatorilor in Europa si in alte parti ale lumii, Parlamentul European a cerut Comisiei sa propuna mai multe actiuni pentru a proteja mai bine albinele si alte insecte polenizatoare din Europa.
In verile tarzii si la inceputul toamnei, colonia de albine se apropie din ce in ce mai mult de linistea iernii, de perioada de crestere a puietului. Trantorii nu mai sunt de folos coloniei si sunt eliminati ca un balast inutil. Trecerea de la albinele de vara la cele de iarna se realizeaza incetul cu incetul. Lucratoarele iesite din uz mor. Cuiburile cu puiet se miscsoreaza si hrana de iarna este plasata in apropierea puietului, acolo unde a inceput sa se cladeasca ghemul de iarna.
In ultimii ani, apicultorii s-au confruntat cu pierderi de colonii, in special in tarile din vestul UE, cum ar fi Franta, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si Olanda. Dar si alte parti ale lumii, inclusiv SUA, Rusia si Brazilia, se confrunta cu aceeasi problema, prin urmare este clar ca problema este globala. Parlamentul European va dezbate aceasta problema in timpul sesiunii plenare din ianuarie, la Strasbourg, si va vota o rezolutie cu propuneri de masuri.
Pentru prinderea roiului intr-o lada sau cos se recomanda, mai intai, sa se pulverizeze deasupra ghemului apa cu un atomizor, dupa aceea albinele nu vor mai zbura atat de usor. O bataie puternica asupra crengii pe care ghemul s-a format, face sa cada cea mai mare parte a albinelor in cos sau intr-o lada. La copacii mai mici sau la tufisuri se recomanda taierea crengilor pentru a se aduce roiul la nivelul solului.
Ministrul Petre Daea a deschis in data de 25 mai 2019 lucrarile Conferintei “Apicultura in context european si mondial”, eveniment organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu prilejul „Zilei Mondiale a Albinei”, in marja Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, la Bucuresti. Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu, directori generali ai directiilor de specialitate din MADR si experti tehnici.
Este luna mai in una dintre cele mai prolifice regiuni producatoare de miere din Spania si Julio Solana Muñoz este ingrijorat. Facand parte din a treia generatie de apicultori, el a observat ca florile de pe campurile din apropierea orasului sau devin din ce in ce mai putine, cu mult chiar si fata de anul trecut. Si stupii lui sunt pe moarte. In ultimii ani, rata mortalitatii la albine s-a ridicat la aproape 35%. Disparitia unor polenizatori ar insemna pierderea unor alimente nutritive de care avem nevoie pentru o alimentatie sanatoasa.
Inmultirea matcilor cere foarte bune cunostinte practice. S-a dovedit ca incepatorul trebuie sa invete foarte multe lucruri in acest domeniu, mai ales in ce priveste lucrarile practice, deoarece el se va confrunta rapid cu necesitatea cresterii matcilor.
Astazi, Comisia Europeana a decis sa inregistreze o initiativa cetateneasca europeana intitulata „Salvati albinele! Protejarea biodiversitatii si imbunatatirea habitatelor pentru insecte in Europa”. Organizatorii indeamna Comisia sa „adopte legislatie care sa mentina si sa imbunatateasca habitatele pentru insecte ca indicatori ai unui mediu nedegradat”.
Volumul mare al stupului orizontal si folosirea unor solutii constructive avantajoase permit aplicarea a numeroaselor procedee de intretinere a familiilor de albine, care contribuie la obtinerea unor productii ridicate de miere. Intretinerea in stupi orizontali a familiilor de albine cu o singura matca consta in dezvoltarea familiilor de albine in acest sistem de stup si se realizeaza pe linie orizontala (de la o margine a stupului la alta), prin adaugarea de faguri pe masura cresterii puterii familiilor de albine si intensificarea culesului.
Coloniile de albine se achizitioneaza cel mai bine primavara sau vara. Primavara este momentul optim pentu incepator deoarece coloniile isi pot incepe dezvoltarea lor. Apicultorul se va bucura vazand ca spatiile dintre faguri se vor umple de albine care isi incep treaba si, in zilele cu temperaturi exterioare de 15-20°C, activitatea de zbor este stimulata.
Fara specialisti, performanta si succesul sunt imposibile. Acest lucru este valabil mai ales in domeniul apiculturii, acolo unde apicultorii au nevoie de un partener de incredere precum si de o sursa de unde sa-si poata procura matci de cea mai buna calitate, cu ajutorul carora sa poata obtine recolte cat mai bogate precum si performante demne de pus in rama.
Rasa Apis mellifera carpatica este cea mai cunoscuta si raspandita albina, exploatata de om pentru calitatile sale productive. Albinele sunt insectele cele mai utile omului, iar functia principala a lor in natura si economie este, in primul rand, de polenizator.
Proprietarii de animale si pasari, pot beneficia de despagubiri de la autoritatile guvernamentale, in vederea lichidarii rapide a bolilor transmisibile la animale, inclusiv pentru cazurile de suspiciuni de boala, situatie care implica taierea sau uciderea acestora, cu exceptia sumelor recuperate prin valorificarea produselor si a subproduselor de la animalele taiate, ucise sau altfel afectate.
In continuare va prezentam cantitatile/dozele maxime de medicamente pentru combaterea varoozei si nosemozei decontate prin Programul National Apicol 2018
Ministerul Agriculturii a finantat un proiect de monitorizare si cuantificare a efectelor tratamentului semintelor cu insecticide neonicotinoide. Proiectul vine in sprijinul fermierilor pentru asigurarea unor recolte superioare cantitativ si calitativ si, in acelasi timp, pune la dispozitia autoritatilor cercetari aprofundate referitoare la efectele acestor tratamente, precum si influenta acestor tratamente asupra productiei agricole si a populatiilor de albine.
In Romania erau certificati ecologic sau in stare de conversie, 371 de apicultori la 1 ianuarie 2017, care detineau 58.912 colonii de albine, conform unui studiu realizat de federatia ROMAPIS pe baza datelor publicate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si a consultarii tuturor organismelor de certificare si inspectie acreditate in Romania despre situatia sectorului apicol. La sfarsitul anului 2016, sub 1% din totalul apicultorilor din Romania, reprezentand 3,64% din stupi, produceau miere in regim bio.
Polenul este principala sursa de albumina si grasime. Compozitia polenului este diferita in functie de origine. Polenul este foarte bogat si in vitamine, in special cele din grupa B, iar continutul in minerale este mai mare decat la miere si anume in medie de 2,6%. Astfel, pentru albine, polenul este o sursa de hrana bogata in albumine si in vitamine. El asigura, in plus, cantitatea principala a mineralelor necesare.
Familia de albine, ca unitate biologica, are o serie de particularitati fiziologice caracteristice. Populatia si activitatea pe care o desfasoara albinele variaza in functie de o serie de factori, care actioneaza atat in interiorul stupului, cat si in afara lui. De exemplu, lipsa de cules este urmata de diminuarea activitatii de depunere a oualor de catre matca, care are repercusiuni asupra cresterii puietului si asupra dezvoltarii familiei de albine.
Kaufland Romania continua proiectul "Gradinescu"- prima retea de gradini urbane comunitare, dezvoltata in parteneriat cu Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania – si lanseaza o noua campanie cu scop educational: "Save the bees" In cadrul acesteia, specialistii "Gradinescu", impreuna cu Asociatia Pentru Protectia Albinelor si a Polenizatorilor Salbatici, vor organiza o serie de 15 ateliere educationale despre albine, dedicate copiilor din scolile si gradinitele din Bucuresti, precum si comunitatilor din jurul retelei de gradini urbane.
Apicultura este o meserie foarte veche, primele dovezi ca omul colecta miere vin din anii 2000 -7000 IHr. In piramidele egiptene s-a gasit un borcan de miere de albine, vechi de mii de ani, dar care inca este comestibil. Daca meseria de apicultor si lumea interesanta a albinelor te pasioneaza, inscrie-te la cursul de apicultura sa afli toate secretele acestei meserii.
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
29-03-2023 Albine
Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>
13-09-2022 Albine
Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>
19-07-2022 Albine
Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>
10-06-2022 Albine
Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>
12-01-2022 Albine
Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>
29-10-2021 Albine
In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>
06-03-2021 Albine
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>
20-01-2021 Albine
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>
08-01-2021 Albine
Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>
19-10-2020 Albine
Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>