Scopul programului de ameliorare este sporirea constanta si ritmica a productiei apicole nationale, prin cresterea productiei medii pe familia de albine, pe baza ameliorarii genetice, a imbunatatirii conditiilor de exploatare si prin cresterea numarului de familii de albine. De semenea, programul urmareste asigurarea polenizarii, cu ajutorul albinelor, a culturilor agricole entomofile, precum si pastrarea sanatatii familiilor de albine.
Infiintarea unei noi colonii nu se poate face numai cu ajutorul unei matci urmate de mai multe albine lucratoare si nici numai cu trantori. Pentru aceasta este nevoie de o comunitate. Astfel incat, pe langa inmultirea individuala in cadrul coloniei, este necesara si inmultirea printr-o colectivitate sau printr-o parte a coloniei. Aceasta a doua forma de inmultire si de extindere o numim roit. Inainte de aparitia tehnicilor de inmultire artificiala, roitul era singura posibilitate de conservare si extindere a activitatilor albinelor. De aceea, prin roit se inlocuiesc colonile moarte din cauza conditiilor de viata nefavorabile.
Coloniile de albine se achizitioneaza cel mai bine primavara sau vara. Primavara este momentul optim pentu incepator deoarece coloniile isi pot incepe dezvoltarea lor. Apicultorul se va bucura vazand ca spatiile dintre faguri se vor umple de albine care isi incep treaba si, in zilele cu temperaturi exterioare de 15-20°C, activitatea de zbor este stimulata.
Familia de albine, ca unitate biologica, are o serie de particularitati fiziologice caracteristice. Populatia si activitatea pe care o desfasoara albinele variaza in functie de o serie de factori, care actioneaza atat in interiorul stupului, cat si in afara lui. De exemplu, lipsa de cules este urmata de diminuarea activitatii de depunere a oualor de catre matca, care are repercusiuni asupra cresterii puietului si asupra dezvoltarii familiei de albine.
Cresterea matcilor in sistem intensiv este un film tehnico-stiintific realizat pentru apicultori de Institutul de Cercetare- Dezvoltare pentru Apicultura, publicat pe suport DVD, cu o durata de 67 minute si o rezolutie foarte buna a imaginii (fullHD). Structurat didactic, pe capitole, materialul video prezinta tehnologia completa de crestere a matcilor care poate fi aplicata in orice stupina, indiferent de marimea acesteia.
Familiile de albine puternice, cu un numar mare de albine tinere, ierneaza bine, consuma mai putina hrana fata de albinele slabe (raportat la Kg albine vii) si primavara se dezvolta mai repede. Tinand seama de aceasta, de indata ce se incheie revizia familiilor de albine dupa cules, se iau masuri pentru asigurarea conditiilor necesare intensificarii activitatii de ouat a matcilor si continuarea cresterii de puiet.
Insectele himenoptere cuprinde circa 100.000 de specii. Alaturi de viespi si barzauni, dintre acestea fac parte si albinele melifere (Apis mellifera). Marea familie a Apideelor cuprinde numai reprezentatii care traiesc in colonie si sunt bine organizati pe caste (albine melifere si albine indiene, apoi albine uriase "alpis dorsata" si albine pitice "alpis florea"). Aceste tipuri de albine pot fi usor deosebite prin marimea lor.
Cresterea artificiala a matcilor se bazeaza pe insusirea familiilor de albine de a creste matci din oua sau larve, atunci cand sunt orfanizate sau cand, printr-o anumita organizare a cuibului, se creeaza o stare de falsa orfanizare. Perioada optima pentru cresterea matcilor corespunde perioadei de roire naturala a albinelor.
O data cu venirea primaverii, incep si interventiile apicultorilor in viata albinelor.
Apicultura implica dedicare, eforturi sustinute si perseverenta pentru a obtine rezultatele dorite, pentru a putea valorifica si rentabiliza activitatea. Dovada a succesului acestei ramuri sta numarul in crestere al exploatatiilor apicole, fie ele de nivel profesionist sau incepator. Pentru oricare din aceste nivele, exista insa un necesar absolut, si anume produse, materiale si chiar recomandari oferite de profesionistii de la Apis Donau.
Necesarul de matci de rezerva intr-o stupina reprezinta 10-15% fata de efectivul de familii. Procentul matcilor necesare sporeste si mai mult in cazul folosirii procedeelor de intretinere a familiilor de albine cu matci suplimentare. In vedrea asigurarii stupinelor cu matcile necesare primavara, acestea sunt crescute in cursul sezonului si se pastreaza peste iarna, folosind mai multe procedee.
Matcile imperecheate se obtin introducand in familii orfane, sau in nuclee pregatite special, botci gata de eclozionare sau matci neimperecheate. Folosirea matcilor si a matcilor neimperecheate prezinta unele avantaje si dezavantaje. Astfel, botcile sunt mai usor acceptate in nuclee, in comparatie cu matcile neimperecheate, dar de la introducerea botcilor si pana la obtinerea matcilor imperecheate sunt necesare 18-20 zile spre deosebire de matcile neimperecheate, care sunt mai greu acceptate, dar pentru a caror imperechere sunt necesare numai 12-15 zile.
Pregatirea pentru sezonul apicol incepe din timpul iernii cand se reconditioneaza stupii si intregul inventar, se procura materiale necesare in stupina, se insarmeaza ramele, se fixeaza fagurii artificiali, se organizeaza evidenta si planul de activitate. Odata cu venirea primaverii incepe si activitatea albinelor in exteriorul stupului. Iesirea albinelor din stup pentru zborul de curatire cand isi descarca intestinul gros de excrementele stranse in cursul iernii indica sfarsitul perioadei de iernare.
Roitul este o manifestare naturala, instinctuala prin care se realizeaza inmultirea albinelor. Consta in formarea si desprinderea de familia de baza a unei entitati biologice noi, care poarta numele de roi.
Europa risca o catastrofa alimentara pe fondul scaderii drastice a numarului de colonii de albine, responsabile pentru polenizarea culturilor agricole.
In agricultura sunt folosite din ce in ce mai multe substante chimice deosebit de toxice pentru combaterea bolilor si daunatorilor plantelor de cultura sau a celor din zona forestiera.
Parlamentul francez a devenit producator de... miere. Pe acoperisul Adunarii Nationale au fost instalati stupi cu 60.000 de albine.
Aprecierea calitatii unei familii de albine se poate face usor daca urmarim: prolificitate matcii; rezistenta la iernare; blandetea albinelor; rezistenta la boli; harnicia la cules.
.In familia de albine se gasesc: matca, albinele lucratoare si trantorii.
.
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
29-03-2023 Albine
Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>
13-09-2022 Albine
Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>
19-07-2022 Albine
Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>
10-06-2022 Albine
Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>
12-01-2022 Albine
Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>
29-10-2021 Albine
In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>
06-03-2021 Albine
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>
20-01-2021 Albine
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>
08-01-2021 Albine
Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>
19-10-2020 Albine
Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>