Scopul programului de ameliorare este sporirea constanta si ritmica a productiei apicole nationale, prin cresterea productiei medii pe familia de albine, pe baza ameliorarii genetice, a imbunatatirii conditiilor de exploatare si prin cresterea numarului de familii de albine. De semenea, programul urmareste asigurarea polenizarii, cu ajutorul albinelor, a culturilor agricole entomofile, precum si pastrarea sanatatii familiilor de albine.
In plus, este importanta cresterea eficientei economice si a rentabilitatii stupinelor, prin diversificarea productiei apicole si realizarea unor cantitati sporite de miere si alte produse apicole, pentru asigurarea materiilor prime necesare producerii unei game variate de produse energo-vitalizante.
Din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare in venitul stupinei (cca 95%) este reprezentat de productia de miere. Desi are o heritabilitate mica, ceea ce nu favorizeaza progresul genetic rapid prin selectie, cantitatea de miere produsa pe familia de albine este totusi obiectivul principal al selectiei albinelor, implicit principalul criteriu de selectie.
Chiar daca selectia se face, de regula, in cadrul stupinei prin compararea cu contemporanii, criteriul de selectie este cantitatea de miere pe familia de albine.
Productia de miere este un caracter complex in care intra mai multe caractere simple: inclinatia pentru roire, viabilitatea pontei, instinctul de acumulare al hranei si altele. Mai mult, performantele care se ating nu pot fi clar atribuite unui anumit genotip. Prolificitatea nu poate fi atribuita numai matcii, ci si trantorilor cu care matca a avut sansa sa se imperecheze.
Activitatea de cules depinde de genotipurile lucratoarelor, care pot fi genetic heterogene.
In aprecierea corecta a productiei de miere se tine seama, in afara de parametrul productiei de miere si de parametrii sferei reproductive, precocitatea dezvoltarii, ritmul dezvoltarii cuibului de puiet, longevitatea albinelor, rezistenta la iernare a familiei de albine, rezistenta la boli sau la alti factori de agresiune si ai sferei comportamentale (agresivitate, blandete, tendinta de roire, comportament linistit pe faguri).
Aceste caractere intra in obiectivul selectiei, ele favorizand progresul genetic in ceea ce priveste productia de miere. Introducerea lor trebuie facuta cu atentie pentru a nu estompa importanta caracterului principal fixat in obiectivul selectiei si ar complica prea mult tehnologia de selectie, implicit cresterea pretului de cost.
Ca obiective secundare vizate in programul de ameliorare sunt: productia de polen, ceara, laptisor de matca, venin. Acestea pot intra si ca obiective principale daca apicultorul isi fixeaza prin programul de ameliorare pe care il intocmeste (daca realizeaza beneficii pe seama acestor produse, implicit sunt interesati in a-si selecta familiile de albine in aceasta directie).
Ameliorarea se realizeaza prin selectie artificiala si urmareste modificarea frecventei genelor, respectiv a genotipurilor, ca urmare a eliminarii genotipurilor nedorite de la reproductie (discriminare reproductiva), retinandu-se pentru inmultire cele mai bune familii, evaluate dupa anumite criterii.
Se vor retine gene responsabile de performante superioare (gene aditive care se cumuleaza de la generatie la generatie, raspunzatoare de principalele caractere utile din punct de vedere economic si biologic) si se vor elimina gene care nu sunt raspunzatoare de performantele asteptate.
La albina melifera obiectivele principale sunt: 1. obtinerea unor productii maxime de miere in conditiile pedo-climatice date, pe baza de resurse naturale; 2. puritatea rasei.
1. Productia de miere este un caracter complex care depinde de urmatorii factori:
Prolificitatea nu poate fi atribuita strict matcii, ci si trantorilor cu care a avut sansa sa se imperecheze, iar activitatea de cules, depinde de genotipurile lucratoarelor, care pot fi genetic heterogene.
Aprecierea corecta a caracterului productiei de miere tine seama, in afara de parametrul productiv, si de:
2. Puritatea rasei este apreciata pe baza caracterelor morfologice si de comportament: culoarea albinelor, blandetea, comportamentul pe fagure, modul de aranjare al rezervelor de hrana si compactitatea cuibului de puiet, modul de capacire al fagurelui, instinctul de roire, etc.
Atat in prezent cat si pe viitor se urmareste aplicarea unui sistem de ameliorare in rasa curata si nu este de dorit incrucisarea albinei romanesti cu alte rase sau hibrizi interrasiali, deoarece se poate ajunge la producerea de hibrizi nedoriti, neadaptati la conditiile de mediu din tara noastra si prin urmare la fenomenul de poluare genetica a populatiilor locale.
Protectia albinei romanesti (Apis mellifera carpatica) reprezinta un concept necesar si obligatoriu de respectat pentru a asigura pastrarea tuturor caracteristicilor de adaptabilitate la mediu, caracteristici pe care orice populatie de albine le-a achizitionat de-a lungul evolutiei sale.
Albinele reprezinta un patrimoniu unic si valoros pe care natura le-a creat in foarte multe variante la nivelul planetei, de unde si conceptul de populatii geografice (rase geografice, ecotipuri), adaptate conditiilor de clima si vegetatie specifice diferitelor regiuni. Prin biologia sa si caracteristicile sale de reproductie, albina melifera este strans legata de ecosistemul sau de formare - un sistem complex de factori de mediu care si-au pus amprenta asupra adaptabilitatii sale.
Romania, prin pozitia sa geografica si relieful sau dispune de o anumita specificitate: climat temperat-continental, cu influente sezoniere mediteraneene sau continentale (vant, seceta, temperaturi scazute sau foarte ridicate, etc.), vegetatie si flora specifica de munte, deal, campie, delta. Impactul activitatilor antropice (agricultura intensiva, poluarea mediului, distrugerea habitatelor naturale, etc.), dar si al schimbarilor climatice poate conduce la fluctuatii privind capacitatea de adaptare a albinelor.
Este foarte important ca omul sa gestioneze cat mai bine aceasta resursa pentru ca de existenta ei depind, direct sau indirect, nenumarate specii de plante si animale, albina fiind generatoare de biodiversitate prin activitatea de polenizare.
Pastrarea genofondului autohton existent si ameliorarea lui permanenta reprezinta obiective de interes national venind in sprijinul adaptabilitatii albinei locale la mediul sau natural (clima, flora, boli, etc).
In acest sens, este foarte importanta constientizarea acestui aspect in randul apicultorilor si factorilor de decizie, pentru a se lua o serie de masuri pentru minimizarea sau chiar interzicerea introducerii pe teritoriul tarii noastre, de rase/ ecotipuri/ hibrizi interrasiali provenite din alte tari, in spiritul conceptului de protectie a rasei autohtone romanesti.
Pentru scopuri urmarite temporar sau local se pot propune ca obiective prioritare alte produse ale familiei de albine sau comportamente ale acesteia ca:
Obiectivele Programului National de Ameliorare vor fi realizate eficient prin coordonarea activitatii pe baza unui sistem de ameliorare unitar, bazat pe o piramida cu trei nivele:
Teoretic, din piramida ameliorarii trebuie sa faca parte si rezerva de gene care cuprinde una sau mai multe stupine, in zone relativ izolate reproductiv (natural), fiind interzis a se practica transhumanta. Practic este o rezervatie naturala si are rolul de a conserva aceasta rasa locala valoroasa, care poate fi ulterior folosita in procesul de ameliorare.
Va tine seama de particularitatile genetice si de comportamentul reproductiv al acestei specii. Are urmatoarele elemente:
Prin procesul de ameliorare, genele responsabile de caracterele dorite trebuie sa fie favorizate prin:
Familia de albine este alcatuita din 2 generatii: matca - mama familiei de albine si albinele lucratoare (reprezinta progenitura matcii).
La evaluarea familiei de albine ambele generatii sunt evaluate: matca prin activitatea pontei (cantitate de puiet, compactitate), albinele lucratoare prin celelalte caractere biologice sau productive evaluate.
Ameliorarea albinelor necesita etapele:
Numita si selectie dupa performanta proprie, este cea mai aplicata metoda mai ales atunci cand selectia se realizeaza pentru un caracter complex: productia de miere, determinata de gene aditive cu o heritabilitate relativ modesta si corelata genetic cu alte caractere: prolificitatea matcii, viabilitate, longevitatea albinelor, instinct de acumulare. Obiectivul principal este cresterea productiei de miere a familiilor de albine, comparatia facandu-se intre contemporane (aceeasi stupina, an, sezon).
Metoda presupune ca inmultirea familiilor de albine sa se faca prin roire artificiala, asigurandu-se matci obtinute din cele mai bune familii in urma bonitarii acestora pe caracterele vizate. Imperecherea este libera, necontrolata, cu presiune de selectie prin familii crescatoare de trantori sau imperechere libera in puncte de imperechere controlata, astfel reducandu-se la maxim pericolul de consangvinizare.
Pentru a se evita consangvinizarea, inaintea inceperii lucrarilor de selectie este necesar sa se efectueze testul de viabilitate a puietului. In cazul unei viabilitati mai mici de 85% se va face primenirea materialului biologic prin introducerea de material biologic nou - familii de albine, de la stupine amplasate la distante de pana la 20 km de vatra unde se desfasoara lucrarile de selectie.
Schema de selectie se aplica pe stupine structurate astfel:
Este o selectie bazata pe formarea de grupe de familii de albine (linii), bonitarea acestora si inlocuirea matcilor din grupele de familii de albine cu matci crescute din recordista grupei in fiecare generatie.
In primul an:
In al doilea an si in urmatorii ani:
Selectia intrafamiliala poate fi realizata si in populatie inchisa. Populatia genetica inchisa sau relativ inchisa, constituie unitatea evolutiva elementara, unitatea de lucru a ameliorarii genetice. Populatiile pot evolua si ca linii consangvinizate si pot constitui si baza producerii de hibrizi interlineari, in rasa curata. La albine, izolarea reproductiva se poate asigura fie prin izolare geografica fie prin insamantare artificiala.
Selectia pe mai multe caractere implica aprecierea trasaturilor viitoarelor candidate prin utilizarea a trei metode posibile:
Ca urmare a inventarului de caractere vizat intr-un program si avand in vedere si succesiunea in evaluarea acestora, solutia cea mai buna privind metoda de selectie pentru obiectivul de selectie propus, este o selectie pe grupe de caractere, in tandem si anume: doua grupe de caractere care pot fi selectionate la un moment dat, succesiv.
Mai intai se va aplica o selectie pe nivele independente:
La final se vor clasifica familiile de albine pe baza un indice de selectie sau pe baza de clase in functie de notele obtinute pentru caracterul economic principal dar si alte caractere incluse in obiectivul selectiei care sunt corelate genetic pozitiv cu productia de miere.
Indicele de selectie - cea mai rapida cale de a imbunatati valoarea economica a unui stoc, atunci cand este vorba de mai multe caractere, este aplicarea metodei indicelui de selectie, metoda fiind cunoscuta ca selectia simultana pe mai multe caractere.
In selectia simultana pe mai multe caractere, indicele de selectie se poate calcula prin insumarea scorurilor z pentru toate caracterele evaluate (z1 ... zn), acordand o pondere mai mare trasaturii economice pe care dorim sa punem accentul in selectia sa.
Acest indice poate fi calculat prin insumarea scorurilor z obtinute pentru productia de miere, dezvoltare in primavara si rezistenta la boli, iar scorul z al productiei de miere va fi inmultit cu o anumita valoare, care-i asigura importanta sa in indicele de selectie. In urma calcularii acestui indice si clasificarii valorilor obtinute, familiile cele mai bune vor fi alese pentru programul de crestere a generatiei ulterioare. Deoarece aceasta metoda presupune utilizarea unor programe de tip baze de date care sa calculeze scorurile z si indicele de selectie metoda poate fi limitata in aplicarea sa.
Metoda clasificarii familiilor de albine pe baza notelor obtinute - poate fi utilizata ca alternativa la calculul indicelui de selectie. Metoda este mai simpla si presupune ierarhizarea familiilor de albine in urma datelor obtinute si incadrarea in clase in functie de rezultatele obtinute, acordand note de la 1 la 5: 1 (slab), 2 (satisfacator), 3 (mediu), 4 (bun) si 5 (foarte bun).
Pentru incadrarea in clase, se ierarhizeaza descrescator toate familiile de albine si se incadreaza in cele 5 clase in functie de valorile obtinute. Fiecare clasa va cuprinde cate 20% din numarul de familii in ordine descrescanda, rezultand astfel 5 clase.
Actiunea de estimarea valorii caracterelor supuse selectiei in vederea compararii corecte a familiilor de albine se numeste bonitare (testarea performantei si ierarhizarea acestora). Pentru a putea fi evaluate corect, toate familile de albine trebuie sa primeasca aceleasi tratamente. Familiile de albine care nu ating standardele de performanta sunt eliminate din program.
Masuratorile diferitelor caractere sunt in general costisitoare si consumatoare de timp. Pentru a evita unele dintre aceste complicatii si pentru a creste acuratetea valorii estimate in paralel cu descresterea costurilor legate de aceste masuratori, pot fi adoptate unele proceduri ca de exemplu:
Ca urmare, media stupinei devine 0, iar restul valorilor sunt dispuse de la -3 la +3, putand fi astfel comparate pentru identificarea celor mai buni parinti. Stabilirea pe cat posibil a unui obiectiv cat mai simplu al selectiei (nu foarte multe trasaturi), acceptarea caracteristicilor cu un control genetic mare (h2 cat mai mare), utilizarea de trasaturi corelate genetic in locul celor costisitoare si laborioase, stabilirea celei mai potrivite metode de selectie si scaderea intervalului dintre generatii la un an.
Populatiile genetice de albine melifere reprezinta componente ale diferitelor ecosisteme, fiecare fiind adaptata la ecosistemul sau natural in care rolul major il are clima si vegetatia (flora). La albine, omul nu poate controla mai mult de 10% din conditiile ecologice (clima, flora, boli), ca rezultat, evolutia albinelor este din acest punct de vedere sub controlul selectiei naturale, adica sub controlul ecosistemului, fata de selectia altor specii de animale de interes economic, unde omul poate controla conditiile de reproductie.
Valoarea observata a unei familii de albine este rezultatul a doua componente:
Ca exemplu, o productie mai mare poate fi rezultatul unor conditii de mediu mai bune sau poate fi si rezultatul unui comportament de cules (genetic) mai pronuntat. In procesul de selectie trebuie sa se poata sa masura componenta genetica, pentru a o putea transmite in descendenta, deoarece selectia artificiala conduce la rezultate doar prin aceasta componenta.
Candidatii la selectie, adica "indivizii", sunt reprezentati de familiile de albine, deci in procesul de selectie este necesara evaluarea performantei familiei de albine.
Orice program de ameliorare aplicat in Romania va avea in vedere protectia si conservarea albinei locale - Apis mellifera carpatica. Acest fapt are la baza justificari stiintifice legate de:
ANZ
Agentia Nationala pentru Zootehnie “Prof. Dr. G. K. Constantinescu”
18-10-2023 Albine
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>
29-03-2023 Albine
Articol de opinie realizat de Stanislav JAS - Presedintele Grupului de lucru Copa-Cogeca „Miere”: La ce va ganditi prima data cand auziti de produse europene contrafacute? Parfumuri, genti sau articole de marca? Daca da, mai ganditi-va! Mierea ar trebui sa ocupe primul loc in randul acestor produse! Comisia Europeana tocmai a publicat un raport privind o investigatie la nivel comunitar privind calitatea mierii importate in UE. Constatarile sunt socante: 46 % din toate esantioanele analizate1 de ... Mai multe>>
13-09-2022 Albine
Aurul dulce, cel mai bun si sanatos desert si alte cateva zeci de denumiri sunt atribuite unui singur produs natural de care ne putem bucura datorita uneia dintre cele mai importante insecte din lume, albina. Daca te afli printre persoanele care vor sa dedice timp cercetarii mierii, ai inceput perfect, deoarece in urmatoarele randuri vei afla care sunt principalele tipuri de miere din tara noastra si cateva informatii despre fiecare dintre ele. Mai multe>>
19-07-2022 Albine
Mierea de Manuka este deja binecunoscuta ca un superaliment care ne ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate si este de cateva ori mai puternica decat mierea obisnuita. Mierea de Manuka castiga in prezent mult interes datorita beneficiilor sale pentru sanatate. Sa aflam despre istoria acestei mieri uimitoare. Mai multe>>
10-06-2022 Albine
Faceti parte dintr-un proiect inovator care protejeaza albinele sau alti polenizatori? European Bee Award lanseaza apelul de candidaturi pentru 2022. Organizatia Europeana a Proprietarilor de Pamant (ELO) si Asociatia Europeana a Industriei de Masini Agricole (CEMA) va invita sa va depuneti proiectul pana vineri, 9 septembrie 2022. Mai multe>>
12-01-2022 Albine
Denumit si „elixirul tineretii”, laptisorul de matca si-a castigat denumirea de hiperaliment, asigurand organismului toti nutrientii de care are nevoie. Astfel, aceasta substanta vascoasa secretata de albine devine cel mai complet si cel mai puternic aliment cunoscut de om. Mai multe>>
29-10-2021 Albine
In 19 octombrie a.c., a avut loc seminarul “Produse apicole de la producator la consumator: constrangeri si solutii in asigurarea trasabilitatii si autenticitatii “, eveniment organizat de Asociatia Inter-Bio si USH Pro Business in parteneriat cu Apiary Book, cu suportul Smart eHub si Wallachia eHub. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de asociatii apicole si apicultori care au manifestat interes pentru tema centrala a evenimentului: cresterea productivitatii fermelor apicole prin implem... Mai multe>>
06-03-2021 Albine
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens: Mai multe>>
20-01-2021 Albine
Comitetul stiintific al EFSA a lansat o consultare deschisa pentru proiectul sau de aviz cu privire la o abordare bazata pe sisteme a evaluarii riscurilor de mediu ai factorilor multipli de stres la albine. Avizul stiintific este aliniat la aspiratiile declarate in Acordul Verde al UE (Green Deal) si in Strategia EFSA 2027, prezentand oportunitati si idei care faciliteaza discutiile pentru a avansa evaluarea riscului de mediu al factorilor multipli de stres ai albinelor. In acest sens, este prez... Mai multe>>
08-01-2021 Albine
Coloniile suficient aprovizionate cu hrana si nederanjate incep sa se ocupe de puiet din cea de a doua parte a lunii ianuarie. Dezvoltarea ascendenta a inceput, ea duce fireste la o revigorare a coloniei. Primele oua depuse de matca sunt hranite cu sucul nutrititiv din rezervele corporale proprii ale albinelor de iarna. Puietul timpuriu consuma din rezervele de albumina depuse toamna. Mai multe>>
19-10-2020 Albine
Apiary Book, cea mai utilizata aplicatie pentru managementul stupinei la nivel global, vizeaza sa obtina 150.000 de euro prin equity crowdfunding pe SeedBlink, cea mai mare platforma din Europa de Sud-Est pentru startup-uri tehnologice. Runda totala de finantare este de 200.000 de euro, aceasta fiind condusa de fondul de investitii GapMinder. Listarea va avea loc maine, 20 octombrie, la ora 10.00. Apiary Book este o aplicatie pentru managementul activitatilor dintr-o stupina, monitorizarea stupi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>