Importanta vitaminelor in alimentatia curcilor

Cerintele de vitamine in alimentatia curcilorDescoperirea vitaminelor a fost unul dintre cele mai importante evenimente din activitatea crescatorilor de pasari, fiindca acum, cand se cunosc atributele micronutrientilor, o multitudine de deficiente, care in trecut au determinat pierderi economice importante, sunt evitate sau tratate in momentul aparitiei lor. Cele mai importante cerinte de vitamine in alimentatia curcilor sunt:


Vitamina A. Are acelasi rol in nutritia curcilor, ca si la celelalte pasari, dar este de remarcat ca, in comparatie cu galinaceele, la curci depozitul de vitamina A in ficat este mai mic la ceeasi cantitate administrata, de unde se deduce ca este necesar ca nivelul de vitamina A administrat sa fie mai ridicat la curci decat galinacee. Curcile utilizeaza carotenul din faina de lucerna deshidratata de 4-5 ori mai putin. Insuficienta cantitate de vitamina A administrata prin reteta produce simptomele cunoscute.

Vitamina D a fost analizata in mod comparativ, atat la galinacee, cat si la curci. S-a stabilit ca aceste doua specii de pasari raspund la diferite surse de vitamina D in mod variat. Astfel pentru curci s-a considerat ca o sursa de vitamina D asimilabila poate fi uleiul de peste sau uleiul de peste concentrat, care da rezultate mult mai bune decat uleiul din ficat de cod, de exemplu.

Vitaminele complexului B au un rol deosebit de important in alimentatia curcilor. Astfel, tiamina (Vitamina B1) este necesara in procesul de crestere si in digestie, precum si la formarea sangelui. Biotina (Vitamina B7) asigura o crestere normala si regleaza reproductia, previne formarea dermatitelor si a unor forme de perozis. Influenteaza pozitiv procentul de ecloziune. Se gaseste in lapte si in subprodusele laptelui, in drojdia uscata si in cereale. Colina actioneaza pentru normalizarea si prevenirea perozisului. Se administreaza in nutretul combinat colina clorhidratica sintetica, cu diferite concentratii de substanta activa, dar se gaseste in cantitati variate in lapte, faina de peste, faina de carne si de soia.

Acidul folic determina, prin lipsa sa, anemia, cresterea incetinita, uneori simptome de paralizie si produce depigmentarea penajului. Se gaseste in lapte, faina de carne, faina de lucerna deshidratata.

Niacina (Vitamina B3), piridoxina (Vitamina B6) si acidul pantotenic (Vitamina B5) au un rol in mentinerea starii de sanatate. Lipsa totala sau partiala din reteta determina scaderi in procesul de crestere in greutate sau a productiei de oua.

Riboflavina (Vitamina B2) este vitamina care asigura o ecloziune corespunzatoare si o productie buna de oua. 

Vitamina E, denumita si antisterilica, determina la curci, prin lipsa sa, mortalitatea embrionului in timpul ultimei saptamani din perioada de incubatie.

Carentele in vitamine la curci pot aparea in urma prepararii necorespunzatoare a hranei a folosirii de preparate comerciale slabe calitativ sau distrugerii nutrientilor din furaje prin oxidare. 
Pentru a afla mai multe despre efectele carentelor de vitamine la curci, va invitam sa cititi articolul nostru dedicat acestui subiect: Click Aici >>>

La fel si cerintele in substante minerale au un rol important in nutritia curcilor, iar prezenta acestora in limitele cerintelor fiziologice determina cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a tineretului si asigurarea unei productii de oua la nivelul curbei standard. Substantele minerale se asigura prin furajele componente ale ratiei si prin adaosurile de saruri minerale, in momentul in care ingredientele din reteta, prin compozitia lor minerala, nu pot asigura elementele respective. Printre substantele minerale in nutritia curcilor amintim:

Calciul si Fosforul. Acestea sunt considerate impreuna pentru ca se conditioneaza reciproc. Raportul Ca/P recomandat pentru perioada 0-8 saptamani si 8-16 saptamani este de 2/1, cu mentiunea ca nivelul acestor doua elemente minerale este influentat de cantitatea de vitamina D din reteta. La curcile ouatoare, acest raport este de 2,25/0,75 datorita necesarului mai mare de calciu pentru cochiliile oualor.

Manganul este si el un element mineral indispensabil. O reteta completa trebuie sa contina minim 30 mg mangan la 1 kg nutret combinat. Tineretul de curca are un necesar de pana la 55 mg, iar curcile ouatoare de 33 mg. De retinut ca nici un furaj de origine animala sau vegetala nu asigura cerintele in mangan, deci trebuie asigurat la fiecare tona de nutret combinat intre 200-250 g sulfat de mangan, in functie componenta. Manganul mai poate fi utilizat in amestec cu sarea in proportia de 110g Mn la 4500 Nacl, acest premix introducandu-se in proportie de 0,5% in reteta. Manganul dupa cum este cunoscut, este esential pentru prevenirea perozisului, pentru procente optime de crestere si ecloziune.

Sarea (clorura se sodiu - Nacl) este prezenta in orice reteta pentru curci in proportie de 0,5-1% maximum. In cazul in care sarea din componentele retetei atinge acest procent, nu se mai adauga alta cantitate, pentru ca sarea poate produce, in cantitati mai mari, tulburari digestive sau chiar intoxicatii. Este de retinut ca sarea sub forma uscata este mai bine tolerata de curci, decat sarea in solutie. La retetele pentru prima perioada de crestere (0-8 saptamani), se recomada 0,5% NaCl in reteta.

Zincul este normal distribuit, pentru ca se gaseste in furajele componente din reteta. El trebuie sa participe in conditiile unei alimentatii normale, intre 60-70 mg la 1 kg nutret combinat.

Iodul trebuie sa participe in conditiile unei alimentatii normale, intre 60-70 mg la 1 kg nutret combinat. Iodul lipseste ocazional, el trebuind sa fie suplimentat in permanenta in reteta. Necesarul este de cca 1,1mg/1 kg nutret combinat.

Cuprul este esential pentru un procent ridicat de ecloziune, pentru mentinerea rezistentel la boli si pentru dezvoltarea pigmentilor in sange. Necesarul pentru tineretul de curca este de cca 6 mg/kg nutret combinat.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>