In organism, elementele minerale au functii importante in dezvoltarea celulara deoarece participa la structura retelei lipidice si proteice si in formarea scheletului. In organism procesul de absorbtie al sarurilor minerale este cel mai important sub aspectul interactiunilor cu diversi nutrienti.
Constituentii organici sau anorganici existenti in tubul digestiv pot stimula absorbtia (de ex. acidul lactic, citric si acetic) dar se pot forma si combinatii care inhiba absorbtia.
Se cunoaste importanta raportului calciu fosfor pentru productia de oua sau formarea scheletului la tineret. Intr-o ratie furajera cresterea proportiei de calciu determina o scadere a absorbtiei fosforului. In cazul in care proportia dintre ioni de calciu si fosfor este crescuta in furaje scade utilizarea magneziului si invers. Vitamina D3 existenta in nutreturile combinate participa la formarea raportului fosfo-calcic si previne aparitia rahitismului si osteomalaciei. Sodiul administrat in furaje pe calea clorurii de sodiu influenteaza pozitiv metabolismul calciului, fosforului si magneziului. Cantitatile crescute de sodiu impiedica absorbtia intestinala a potasiului si invers.
Ratia furajera cu un crescut ridicat de potasiu poate determina o hipomagneziemie. In cazul unui dezechilibru in balanta microelementelor se produc modificari morfologice ale nutreturilor. Astfel, raportul mare de molibden si sulfati induce o scadere marcata de cupru in ficat si eritrocite. O ratie furajera bogata in cupru si deficitara in molibden favorizeaza aparitia icterului toxiemic. Interrelatia cuprului cu proteinele hepatice poate fi alterata in conditiile unui exces de zinc ce antreneaza in paralel diminuarea depozitarii hepatice a fierului prin inhibarea sintezei de feritina.
Administrarea unor furajere bogate in zinc accentueaza deficienta in calciu si accelereaza aparitia leziunilor de paracheratoza. In schimb excesul de calciu si fosfor intr-o ratie deficitara in colina si vitamina B2 poate accentua deficienta in mangan si accentuaza aparitia perozisului.
Asigurarea necesarului real de micronutrienti depinde de nivelul productiei, varsta pasarilor, interrelatiile cu proteinele si vitaminele din nutretul combinat, cat si de conditiile de microclimat.
Intre elementele minerale exista stranse interrelatii in cadrul proceselor metabolice din organism. Cele mai importante oligoelemente in nutritia pasarilor sunt: fier, cupru, zinc, magneziu si seleniu.
Fierul in organism este un element esential implicat in transportul oxigenului in tesuturi. Ionul de fier se gaseste in plasma, fiind un component principal al hemoglobinei. Fierul este legat de proteine transferitina, aconitaza si feritina, ce sunt principalele forme de rezerva din ficat, splina si maduva. Fierul este in relatii sinergice cu aminoacizii si vitamina C, ce favorizeaza absorbtia fierului si antagonice cu sarurile de zinc, cupru si magneziu.
Nivelul mare de fier in nutretul combinat poate contribui la reducerea consumului, scaderea sporului in greutate la tineret si scaderea continutului de calciu din oase.
Cuprul este repartizat in organism cu prioritate in tesutul muscular si osos 50 %. Cuprul este legat de proteine-hepatocupreina si depozitata in ficat. In sange cuprul este legat de globuline sub forma de ceruroplasmine participand la functionarea corespunzatoare a sistemului vascular. Ionii de cupru existenti in sistemul nervos central sunt legati de proteine sub forma unor complexe cerebrocupreine. De asemena cuprul intervine in cheratinizarea si pigmentarea tesuturilor si in diferite sisteme enzimatice ca si in respiratia celulara.
La pasari biodisponibilitatea sarurilor anorganice de cupru este diferita, cea mai mare o au sulfatii apoi carbonatii si oxizii. Formele organice ale cuprului cu biodisponibilitatea cea mai mare sunt acelea in care cuprul este legat de polizaharide si metionina.
Zincul este unul dintre mineralele importante datorita participarii unor sisteme enzimatice si a unor hormoni (insulina). Este implicat in formarea keratinei, a acizilor nucleici si in sinteza colagenului. Este elementul mineral esential in mentinerea functiei imunitare si functiei aparatului reproducator. La pasari este necesara suplimentarea ratiei de nutret combinat cu zinc pentru o buna functionare a organismului si obtinerea de productii ridicate. La pasari biodisponibilitatea sarurilor de zinc variaza foarte mult daca complexul zinc-metionina din organism se situeza la 206% fata de sulfatul de zinc 100%. In schimb la oxidul de zinc biodisponibilitatea este de 60%.
Carenta de zinc se manifesta prin: deformarea oaselor, dermatoza, deficienta de penaj si malformatii embrionare.
Manganul participa la activitatea sistemelor enzimatice, in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Este necesar in osificatie, pentru mentinerea tesutului scheletic. Are deasemenea rol de reproductie si functie imunologica. Necesarul de mangan este influentat negativ de prezenta in ratie a cantitatilor crescute de tetraciclina, calciu, fier si fosfor. In schimb vitamina C, colina si glucoza sunt sinergice cu manganul, favorizand absortia intestinala.
Carenta in mangan duce la scaderea procesului de ecloziune, perozis.
Seleniul este un alt oligoelement important pentru sanatatea animalelor. Are rol pentru buna functionare a sistemului imunitar si participa la sinteza hormonului tiroidian.
La pasari seleniul se gaseste in splina, ficat, pancreas, rinichi si cord. Suplimentarea nutretului combinat se face cu saruri de seleniu anorganice.
Incidenta carentei in seleniu apare la pasari si se evidentiaza prin instalarea leziunilor distrofice, edeme subcutanate si encefalomalacie, impreuna cu lipsa vitaminei E.
Medic veterinar
Dr. Diana Galatanu
22-07-2024 Pasari
După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>
01-11-2023 Pasari
Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>
28-10-2023 Pasari
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>
16-03-2023 Pasari
O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>
01-02-2023 Pasari
Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>
18-11-2021 Pasari
In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>
28-10-2021 Pasari
Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>
24-06-2021 Pasari
In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>
12-05-2021 Pasari
In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>
10-05-2021 Pasari
Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>
08-05-2021 Pasari
La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>