Productia de ficat gras (foie gras) la palmipede

Productia de ficat gras foie grasCresterea palmipedelor se face atat pentru obtinerea productiei de carne, pene cat si pentru obtinerea ficatului gras. Cele doua productii ale palmipedelor carnea si ficatul gras se realizeaza fie succesiv, fie concomitent. Productia succesiva pentru obtinerea ficatului gras de gasca se practica dupa ce s-a terminat cresterea pentru carne (la 8 saptamani).

 

 

Productia combinata

Indoparea are drept consecinta, mai ales la ratele Mulard, obtinerea la terminarea indoparii atat a unui valoros ficat gras dar si a unei carcase mult crescuta in greutate pe parcursul indoparii si imbunatatite calitativ, in special in ceea ce priveste filé-ul (muschiul pieptului).

Productia de ficat gras

Productia de ficat gras foie gras 2Supraalimentatia fortata a palmipedelor are drept scop cresterea in greutate a ficatului prin acumularea lipidelor in parenchimul hepatic, rezultand un produs cu o valoare de exceptie pentru alimentatia omului, datorita compozitiei si calitatilor sale gustative.

Factorii care influenteaza productia de ficat gras sunt rasa, individualitatea si gradul de calificare al operatorului.

Rasa. In general, la rasele grele si semigrele, capacitatea de producere a ficatului gras este mai buna decat la cele usoare. La gasca, dintre rasele recunoscute ca avand insusiri foarte bune in aceasta directie primul loc il ocupa rasa Landaise. In practica se folosesc hibrizi de gasca Landaise cu alte rase (Masseube, Rin, Alsaciana, Italiana).

La rate este folosit pentru indopare Mulard-ul obtinut prin incrucisarea masculului de rasa Barbarie cu femela de rasa Pekin.

Individualitatea. Relatia dintre aptitudinea de producere a ficatului gras si individ este neelucidata.
S-a constatat o diferentiere foarte mare in aceasta privinta, indivizii crecuti si indopati in aceleasi conditii din aceasi rasa, producand ficat gras de calitate diferita.


Durata perioadei de indopare

In general, timpul normal pentru indopare este de 20-30 de zile cu tendinta de a reduce aceasta perioada la 21 de zile. In practica, operatorul determina incetarea actiunii in momentul cand gasca nu mai digera, respiratia devine greoaie si zgomotoasa, fecalele de culoare verzuie contin boabe de porumb nedigerate, ficatul este palpabil in cavitatea abdominala, privirea bobocului este tulbure, coada capata forma de evantai. Ca urmare a depunerii grasimii subcutanate in regiunea coccigiana se observa tendinta de a cadea pe spate datorita schimbarii centrului de greutate prin dispunerea inegala in masa corporala a depozitelor de grasime; ciocul si picioarele capata o tenta de culoare mai deschisa.

Varsta maxima pentru indopat la gasca se considera 180-200 de zile, perioada dupa care incepe sezonul de reproductie, calitatea ficatului scazand substantial.

Culoarea ficatului este cu atat mai deschisa cu cat gasca este mai tanara. Momentul optim ales pentru inceperea indoparii este legat de realizarea la varsta de 8-13 saptamani a 70-75 % din greutatea la varsta maturitatii sexuale.


Alimentatia in timpul indoparii

Semnificativa este cresterea pana la dublu a greutatii corporale si de pana la 10 ori a greutatii ficatului. Aceasta modificare se datoreaza acumularii de grasimi in celulele hepatice.

Palmipedele sunt predispuse steatozei hepatice. In general, nutrientii absorbiti la nivelul intestinului se regasesc in circulatia tesutului mezenteric si de aici prin vena porta sunt transporati catre ficat. In tesutul hepatic sufera alte transformari dupa care fie sunt stocati in ficat fie sunt redistribuiti spre tesuturile organelor periferice.

Calitatea porumbului folosit are un rol determinant pentru obtinerea unui ficat de calitate superioara. Se considera bun pentru a fi intrebuintat la indopare porumbul cu umiditate scazuta.

Indoparea poate fi realizata in actuala hala de tip industrial sau in orice tip de adapost care indeplineste urmatoarele conditii :

    • microclimat corespunzator
    • umiditate relativa -55-65%
    • ventilatie corespunzatoare
    • sistem de drenare si colectare a dejectiilor


Pregatire furajului pentru indopare

In apa calduta sau rece se introduce porumbul, se amesteca pentru ca eventualele boabe sfaramate si alte impuritati sa se ridice la suprafata. Nivelul apei din vas trebuie sa depaseasca cu 10-12 cm pe cel al porumbului. Gradul de fierbere al porumbului este dependent de porumbul de indopare.

In general, fierberea porumbului pentru tainul de dimineata se face seara (pana a doua zi porumul pastrandu-se cald). Timpul necesar prepararii porumbului este de 5 ore, sursa de caldura fiind constanta si moderata din punct de vedere caloric.

Inainte de fierbere este interzisa introducerea sarii in apa intrucat suprafata boabelor poate deveni rugoasa iritand esofagul. Administrarea sarii se face deci in timpul fierberii, amestecand-o in toata masa porumbului in proportia de 1 % vara si de 0,8% iarna.

Grasimea se introduce in proportie de 0,5-2%, asigurand ungerea boabelor, care usureaza mult procesul de indopare. Uleiul vegetal este contraindicat intrucat nu adera suficient la suprafata boabelor. Este obligatorie ca la amestecarea cu grasime porumbul sa fie cald. Temperatura amestecului trebuie sa fie de 35-40°C, apropiata de cea a palmipedelor.


Tehnica indoparii palmipedelor

Productia de ficat gras foie gras 3Indoparea se poate face dupa doua tehnologii: indoparea manuala si indoparea industriala.

In cazul indoparii manuale durata este de 5-10 minute. Pentru scurtarea timpului se indoapa concomitent doua palmipede de catre acelasi operator. Avantajul acestei metode este in cunoasterea si urmarirea de catre operator a comportamentului individual al fiecaruia in parte, putandu-se realiza productii medii foarte bune. Dezavantajul este in folosirea unei cantitati mari de munca, risipei de porumb, etc.

Indoparea palmipedelor dupa metoda industriala poate fi efectuata dupa trei metode:

    • Indoparea gastelor cu porumb boabe
    • Indoparea gastelor cu pasta de porumb
    • Autoindoparea gastelor

Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu

 

Noutati

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

22-07-2024 Pasari

10 cursuri de gătit carne de pui cu Chef Adi Hădean: azi începe concursul Familia Safir

După anunțul din luna mai 2023 a parteneriatului pe termen lung dintre Grupul de firme Safir și Chef Adi Hădean, prin care liderul de opinie face cunoscut publicului său tot ce consideră util și interesant din afacerea care produce marca Familia Safir, astăzi anunțăm continuarea colaborării prin campania de marcă „De la Familia Safir sau din curtea ta, totuna este”- și un concurs național. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>