Afaceri cu ovine si caprine

Adeverinte APIA pentru crescatorii de animale care acceseaza credite bancare

APIA elibereaza adeverinte fermierilor crescatori de animale care doresc sa acceseze credite bancareAPIA informează că începând din data de 24 iulie 2024 eliberează adeverințe pentru beneficiarii intervențiilor în sectorul zootehnic, gestionate de APIA, respectiv pentru: PD-21 Sprijin cuplat pentru venit – vaci de lapte; PD-22 Sprijin cuplat pentru venit – carne vită; PD-23 Sprijin cuplat pentru venit –bivolițe de lapte; PD-24 Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine.

Mai multe>>

Peste 396 milioane lei autorizate la plata in data de 26 Februarie 2024

Peste 396 milioane lei autorizate la plata in data de 26 Februarie 2024Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca autorizarea la plata a fermierilor se face in continuare in ritm sustinut. Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) asigura tot suportul ca sumele necesare efectuarii platilor catre fermieri sa fie acordate in regim de urgenta conform solicitarilor transmise de Agentie.

Mai multe>>

Plafonul alocat Ajutoarelor Nationale Tranzitorii [vegetal si zootehnic]

Plafonul alocat Ajutoarelor Nationale Tranzitorii vegetal si zootehnicIn sedinta Guvernului din data de 16 februarie 2024 a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2023.

Mai multe>>

Peste 403 milioane lei au fost platite fermierilor de catre APIA (Campania 2023)

APIA - Plati de peste 403 milioane lei efectuate pentru Campania 2023APIA informeaza ca astazi, 13.02.2024, a efectuat plati pentru anul de cerere 2023 in suma totala de 403,124,402.23 lei, astfel: 63,685,988.61 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru un numar de 1.581 fermieri; 335,444,300.18 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru un numar de 71.561 fermieri; 66,535,729.32 lei cofinantare de la Bugetul National (BN1) pentru un numar de 71.565 fermieri; 1,144,372.73 lei din Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI) pentru un numar de 284 fermieri.

Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Fonduri epuizate pentru procesare ferme de bovine ovine-caprine si pasari de curteAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

Mai multe>>

Crescatorii de ovine si caprine s-au intalnit cu ministrul Agriculturii

Intalnirea ministrului Agriculturii cu reprezentantii sectorului ovinFermierii reprezentativi din sectorul ovine si caprine au participat luni, 15 ianuarie 2024, la intalnirea cu ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Florin Ionut BARBU, la sediul institutiei, organizata pentru prezentarea masurilor de sprijin aferente anului 2024 precum si pentru identificarea solutiilor la problemele pe care le intampina acest sector.

Mai multe>>

CE aproba modificarile aduse Planului Strategic PAC al Romaniei 2023-2027

Comisia Europeana a aprobat modificarea Planului Strategic PAC al Romaniei pentru perioada 2023-2027Modificarile PS PAC al Romaniei 2023-2027 au fost aprobate de catre Comisia Europeana. Planul Strategic consolidat va imbunatati conditiile de accesare a platilor directe, atat pentru sectorul vegetal, cat si pentru cel zootehnic. Printre cele mai importante modificari din sectorul vegetal se regasesc definitia fermierului activ aplicabila pentru beneficiarii de plati directe si flexibilizarea conditiilor prevazute de GAEC 6 – Acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioadele cele mai sensibile.

Mai multe>>

APIA primeste cereri initiale anuale de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor

APIA primeste cereri initiale anuale de solicitare a ajutorului de stat  in sectorul cresterii animalelorAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judetene ale Agentiei, respectiv al Municipiului Bucuresti pe raza carora/caruia se afla sediul social al solicitantului, cererile initiale anuale de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de catre ANZ.

Mai multe>>

Din 20 dec. 2023 se lanseaza sesiunile pentru investitii in sectorul zootehnic si in procesare

DR 20 si DR22 - MADR anunta lansarea a doua sesiuni importante de finantareMADR va lansa in data de 20 decembrie 2023 doua sesiuni de finantare pentru interventii din cadrul PS PAC 2023-2027, astfel: Interventia DR 20 - „Investitii in sectorul zootehnic” si Interventia DR 22 - „Investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole”.

Mai multe>>

S-au propus sumele de plata la avansul pentru SCZ. Cati euro/cap primesc crescatorii de animale?

Iproprietarii de animale solicitanti de plati directe pot beneficia de plata avansuluin data de 01.11.2023 a fost postat proiectul de Ordin vizand PD-21 Sprijin cuplat pentru venit - vaci de lapte, PD-22 Sprijin cuplat pentru venit - carne vita, PD-23 Sprijin cuplat pentru venit - bivolite de lapte, PD-24 Sprijin cuplat pentru venit - ovine-caprine. Prin proiectul de ordin propus se asigura tratamentul echitabil si nediscriminatoriu fata de solicitantii de plati directe care detin exclusiv animale si care, nu ar putea beneficia altfel de plata avansului.

Mai multe>>

Noi oportunitati pentru export in Regatul Maroc

Noi oportunitati pentru export in Regatul MarocPresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Nicolae Bociu, a facut parte din delegatia condusa de secretarul de stat Adrian Pintea, din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care a efectuat o vizita de lucru in Regatul Maroc. Pe intreaga durata a vizitei, delegatia romana a fost insotita de ambasadorul Romaniei la Rabat, Excelenta Sa, Maria Ciobanu.

Mai multe>>

Termenul limita al adeverintelor pentru SCVZ ovine/caprine este 31 iulie 2023

Termenul limita al adeverintelor pentru SCVZ ovine-caprine este 31 iulie 2023In 29 iunie 2023 s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 596 ORDINUL nr. 279 al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale care modifica data de depunere a adeverintelor prin care se confirma respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/tap de reproductie cu certificat de origine la 35 de femele ovine/caprine neinscrise si neinregistrate intr-un registru genealogic, de la 1 iulie la 31 iulie.

Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Realizari privind exportul de ovine in Maroc si IordaniaRecastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA, cu omologul sau din Regatul Marocului.

Mai multe>>

Legislatia UE privind transportul animalelor nu este pusa in aplicare in mod uniform per ansamblul statelor membre

Legislatia UE privind transportul animalelor nu este pusa in aplicare in mod uniform per ansamblul statelor membreIn fiecare an, miliarde de bovine, de porcine, de ovine, de caprine, de pasari de curte si de cai sunt transportate in interiorul si in afara UE in scopul reproducerii, al ingrasarii sau al sacrificarii, dat fiind ca fermierii si producatorii de carne incearca sa exploateze diferentele de costuri dintre regiuni pentru a obtine profit. Or, peste o treime din aceste calatorii dureaza mai mult de opt ore si standardele privind bunastarea animalelor nu sunt respectate intotdeauna.

Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in RomaniaMADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul rezultat in urma spalarii lanii.

Mai multe>>

Dezvoltarea importurilor/exporturilor agricole cu Regatul Hasemit al Iordaniei

Extinderea colaborarii in domeniul agricol cu Regatul Hasemit al IordanieiMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a primit, in perioada 13-16 martie 2023, vizita unei delegatii conduse de ministrul agriculturii din Regatul Hasemit al Iordaniei, Khaled AL-HNEIFAT, in scopul consolidarii si dezvoltarii schimburilor comerciale de produse agricole dintre Romania si Iordania. Din delegatie a facut parte si E.S Sufyan Qudah, Ambasador al Regatului Hasemit al Iordaniei la Bucuresti.

Mai multe>>

Depune la APIA Cererea de Plata in perioada 1 Martie – 15 Mai 2023

Depune la APIA Cererea de Plata in perioada 1 Martie  15 Mai 2023Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) demareaza Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea Cererilor de Plata in anul 2023, sub sloganul: “PUTERNICI. IN ECHIPA! Depune la APIA Cererea de Plata in perioada 1 Martie – 15 Mai 2023”.

Mai multe>>

S-au stabilit cuantumurile ANT pentru sectoarul vegetal si zootehnic - anul de cerere 2022

APIA a stabilit cuantumurile ANT-urilor aferente sectoarelor vegetal si zootehnic pentru anul de cerere 2022Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca au fost stabilite cuantumurile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT) pentru anul de cerere 2022 si s-a demarat procesul de autorizare la plata a acestor scheme.

Mai multe>>

Targul 'Stane, Gusturi si Traditii romanesti' la MADR 25-27 noiembrie 2022

Targul Stane Gusturi si Traditii romanesti la MADR 25-27 noiembrie 2022Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale continua campania de promovare a produselor agroalimentare romanesti si de crestere a accesului romanilor la alimente de calitate obtinute pe plan local, sub denumirea „Produs romanesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”. In demersul sau, MADR impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Ovine "Pastorul Crisana" Arad, cu sprijinul altor forme asociative ale crescatorilor de ovine din Romania, organizeaza in perioada 25-27 noiembrie 2022, in curtea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, evenimentul “Stane, Gusturi si Traditii romanesti”.

Mai multe>>

Start la plata in avans Campania 2022! Cati euro/ha/animal primesc fermierii?

APIA a dat startul platilor in avans pentru Campania 2022Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca in data de 16.10.2022, a demarat Campania de plata in avans a fermierilor care au depus Cereri unice de plata in anul 2022.

Mai multe>>

Sprijin financiar pentru investitii in zona montana (stane, colectare/prelucrare lapte, fructe de padure, ciuperci, plante medicinale si aromatice)

Sprijin financiar pentru investitii in zona montana - stane colectareprelucrare lapte fructe de padure ciuperci plante medicinale si aromaticeIn Sedinta Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei Hotarari prin care se creeaza cadrul legal pentru acordarea de sprijin pentru mai multe tipuri de investitii ce vizeaza zona montana. Astfel, se stabilesc valorile schemelor de finantare pentru anul 2022, conditiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finantarii, precum si modalitatile de verificare si control in cadrul urmatoarelor programe de investitii ce vizeaza:

Mai multe>>

Crescatorii de animale pot primi finantare pentru sprijinirea activitatii la ferma

Noi modalitati de sprijin pentru fermierii din zootehnieMinistrul agriculturii, Petre Daea, a avut o intalnire de lucru cu reprezentantii fondurilor de garantare si ai CEC Bank, pentru a veni in sprijinul fermierilor din sectorul zootehnic. Cu aceasta ocazie s-au convenit acordarea de credite beneficiarilor ANTZ si/sau SCZ pe baza Adeverintei APIA, precum si acordarea de credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere.

Mai multe>>

MADR solicita la CE o derogare de la conditia obligatorie privind perioada de retentie a animalelor

Demersuri pe langa Comisia Europeana pentru sprijinul fermierilor din sectorul zootehnicMinistrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre Daea, a transmis in data de 28 iulie 2022 o scrisoare catre comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Janusz Wojciechowski, prin care solicita o derogare privind perioada de retentie a animalelor in ferme, conditie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat.

Mai multe>>

S-au autorizat la plata peste 200 mil. euro pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT) – Campania 2021

APIA a autorizat la plata peste 200 milioane euro pentru Ajutoarele Nationale Tranzitorii ANT  Campania 2021Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) aduce la cunostinta beneficiarilor ca pana la data curenta a autorizat la plata Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT) in sectoarele vegetal si zootehnic aferente Campaniei 2021 in valoare de 204.540.707,42 euro.

Mai multe>>

Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT): peste 1 miliard de lei pentru fermierii din sectoarele vegetal si zootehnic

Ajutoare Nationale Tranzitorii ANT - peste 1 miliard de lei pentru fermierii din sectoarele vegetal si zootehnicIn Sedinta Guvernului din 2 martie 2022, a fost adoptata Hotararea prin care se aproba plafoanele alocate Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (ANT) in sectoarele vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2021. Suma totala a ajutoarelor nationale tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic este de 223.976.950 euro, in echivalent 1.108.125.958 lei si se asigura din bugetul MADR, pentru anul 2022. Beneficiari vor fi peste 810.000 fermieri care indeplinesc conditiile de eligibilitate pentru accesarea ANT.

Mai multe>>

Subventii pentru animale 2022: Ce plati pot accesa crescatorii de animale?

Subventii pentru crescatorii de animale in 2022 - sprijin ANTZ si SCZ pentru speciile ovine caprine si bovineIn anul 2022, fermierii crescatori de animale pot accesa sprijin financiar prin intermediul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic (ANTZ), prin sprijinul cuplat acordat producatorilor de lapte si carne (SCZ), precum si platile compensatorii pentru cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon.

Mai multe>>

Normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermieri incepand cu 1 ianuarie 2022

Norme ecoconditionalitate subventii si plati APIA pentru fermieri 2022In anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene daca respecta normele de ecoconditionalitate, care cuprind: Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe urmatoarele domenii: Mediu, schimbari climatice, bune conditii agricole ale terenurilor; Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor; Bunastarea animalelor.

Mai multe>>

Sprijin financiar fermieri - Campania 2022: beneficiari, conditii, documente necesare

Depune la APIA Cererea Unica de Plata in perioada 1 Martie - 16 Mai 2022In Campania 2022 puteti depune Cererea Unica de Plata prin accesarea aplicatiei IPA-Online, fara a va prezenta la Centrele judetene/locale APIA. In anul 2022 puteti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata / masuri de sprijin / ajutor:

Mai multe>>

Proiectul privind Ajutoarele Nationale Tranzitorii (ANT), in dezbatere publica

MADR a postat proiectul privind Ajutoarele Nationale Tranzitorii - ANT - in dezbatere publicaMADR informeaza ca a fost postat in dezbatere publica proiectul de Hotarare pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectoarele vegetal si zootehnic, pentru anul de cerere 2021. Astfel, sunt supuse procesului de consultare publica plafoanele destinate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil - ANT 1, precum si pentru culturile de: in pentru fibra - ANT 2, canepa pentru fibra - ANT 3, tutun - ANT 4, hamei - ANT 5 si sfecla de zahar - ANT 6.

Mai multe>>

157 mil. euro autorizate la plata pentru sprijinul cuplat in sectorul zootehnic (SCZ) in 2021

Stadiul autorizarii la plata al sprijinului cuplat in sectorul zootehnic - SCZ - pentru anul de cerere 2021Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr.1247/2021 pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum si pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2021, la data de 27.12.2021 suma totala autorizata la plata pentru sprijinul cuplat in sectorul zootehnic (SCZ) se ridica la 156.937.058,83 euro.

Mai multe>>

APIA da startul platilor in avans pentru Campania 2021

APIA a dat startul platilor in avans pentru Campania 2021Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca astazi 18 octombrie 2021, incepand cu ora 00:01, a autorizat la plata in cadrul Campaniei de plati in avans pentru anul 2021 un numar de 39.623 fermieri, cu o suma totala de 160.995.060,92 euro.

Mai multe>>

Cuantumul per hectar al platlior directe pe suprafata si plafonul sprijinului cuplat la ovine/caprine 2021

Platile directe din sectorul vegetal si zootehnic Sumele propuse pentru platile in avansIn sedinta Guvernului din data de 2 octombrie 2021 a fost aprobata Hotararea privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri si a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine.

Mai multe>>

Noutati

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

13-09-2024 Ovine si caprine

Stadiul pestei rumegătoarelor mici în România

În data de 13.09.2024, în România mai sunt active 37 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). În acestă săptămână au fost stinse 30 de focare de PRM, dintre care 21 de focare – în județul Tulcea, 8 focare  în județul Constanța și un focar în județul Ialomița. Măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei. Mai multe>>

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

14-05-2023 Ovine si caprine

Progrese importante in exportul de ovine romanesti catre Maroc si Iordania

Recastigarea pietelor externe de ovine in relatiile traditionale cu Iordania si deschiderea unei noi piete de export prin dezvoltarea relatiilor comerciale dintre Romania si Maroc, in domeniul ovin, reprezinta doua obiective atinse de MADR in prima jumatate a acestui an. Rezultatele s-au concretizat in urma vizitei efectuate in Romania de ministrul agriculturii din Iordania in luna martie 2023 si a vizitei delegatiei din Maroc din aceasta saptamana, dupa dialogul purtat de ministrul agricul... Mai multe>>

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

12-04-2023 Ovine si caprine

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

MADR saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr. 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul r... Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

01-02-2023 Ovine si caprine

Masurile de protejare a sanatatii ovinelor pe durata unui an

Ingrijirea ovinelor crescute in sistem traditional pe durata unui an este extrem de importanta din punct de vedere tehnologic, dar si pentru felul in care aceasta specie reuseste sa reziste unor boli nespecifice (tehnopatii) generate de nerespectarea conditiilor de crestere si exploatare, sau fata de boli cauzate de virusi, bacterii, sau paraziti. Mai multe>>

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

02-10-2022 Ovine si caprine

Masuri ANSVSA de protejare impotriva contaminarii cu variola ovinelor si caprinelor

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea imediata de masuri menite sa protejeze efectivele de rumegatoare mici din tara noastra de contaminare cu variola ovinelor si caprinelor. Decizia a survenit in urma confirmarii bolii in 4 ferme de ovine din Spania, in regiunile Andaluzia si Castilia-La Mancha si de notificarea de alte noi suspiciuni. Mai multe>>

Fatarea la ovine

27-01-2022 Ovine si caprine

Fatarea la ovine

In decursul anilor, fatarea mieilor a evoluat natural, existand din ce in ce mai putine probleme la nastere. Si totusi in randurile urmatoare vom incerca sa ajutam prin explicarea intregului proces. Mai multe>>

Avantajele cresterii caprelor

28-06-2021 Ovine si caprine

Avantajele cresterii caprelor

Dintre toate rumegatoarele care se cresc la noi in tara, capra a fost plasata pe unul dintre ultimele locuri in sfera interesului zootehnic. Considerata prin traditie "vaca saracului", acestei specii nu i s-a acordat niciodata importanta cuvenita. In tarile din vestul Europei, precum si in tari precum SUA si Australia cresterea caprelor este considerata de mult timp o ocupatie profitabila. Mai multe>>

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

26-05-2021 Ovine si caprine

Recomandari privind producerea si valorificarea laptelui de oaie

La aceasta data un procent insemnat de crescatori de ovine exploateaza aceasta specie pentru productia de lapte care este utilizat cu precadere la obtinerea branzeturilor, mai ales telemea, cas, branzeturi framantate, urda, sau cascaval, produse la care se realizeaza un randament foarte bun. Pentru imbunatatirea productiei de lapte si valorificarea acestuia se recomanda urmatoarele: Mai multe>>

Hipocalcemia oilor

12-04-2021 Ovine si caprine

Hipocalcemia oilor

Hipocalcemia oilor este o tulburare a metabolismului calciului, caracterizata prin manifestari depresive si convulsive. Este descrisa ca o entitate morbida in Anglia, Austria, precum si in alte tari si credem ca exista si la noi in tara, fiind insa confundata cu tetania de iarba (hipomagneziemia). Tulburarea apare la oile in gestatie avansata sau lactatie, mai ales in lunile februarie-aprilie, cand in mod normal calcemia este mai scazuta, fiind citata si la mieii tinuti exclusiv in adaposturi ma... Mai multe>>