In Campania 2022 puteti depune Cererea Unica de Plata prin accesarea aplicatiei IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil in aplicatie), fara a va prezenta la Centrele judetene/locale APIA.
In situatii exceptionale, in functie de evolutia pandemiei, va puteti prezenta la APIA pentru depunerea Cererii.
In anul 2022 poti beneficia de sprijin financiar din fonduri europene si de la bugetul national in cadrul urmatoarelor scheme de plata / masuri de sprijin / ajutor:
NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin pachetele 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11 ale acestei masuri, parcelele trebuie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014-2020. In acest sens, va rugam sa consultati hartile si listele cu UAT-urile eligibile afisate la centrele judetene/locale ale APIA.
Pentru UAT care au fost eligibile in perioada 2015-2018 in cadrul sM.13.2, dar care au devenit neeligibile incepand din anul 2019 in urma actualizarii procesului de fine tuning, se va realiza o scadere progresiva a platilor, in limitele prevazute la art. 31 alin. (5) al R.1305/2013. Astfel, in anul 2022 cuantumul pentru aceste UAT este de 25 euro/ha/an (20% din valoarea platii acordate in zonele care au fost eligibile in perioada de programare 2007-2013 in temeiul art. 36 lit. (a) punctul (ii) din R.1698/ 2005 / art. 19 al R.1257/1999, dar nu mai putin de 25 euro/ha/an).
NOTA: Pentru a putea beneficia de sprijin prin masura 13 parcelele trebuie sa fie situate intr-un UAT eligibil, asa cum este stabilit in PNDR 2014-2020.
Informatiile detaliate pentru accesarea fiecarei masuri de sprijin, inclusiv hartile si listele cu UAT eligibile pentru M.10, M.11, M.13, pot fi consultate la centrele judetene/locale ale APIA si pe site-urile www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.
Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbustilor fructiferi, suprafata parcelei agricole trebuie sa fie de cel putin 0,1 ha si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale. Pentru legume cultivate in sere si solare, suprafata minima a exploatatiei este de 0,3 ha, iar suprafata minima a parcelei este de 0,03 ha.
Fermierii care detin parcele agricole cu o suprafata de pana la 0,1 ha nesolicitate la plata pot sa nu le declare in cererea unica de plata, cu conditia ca suprafata insumata a acestor parcele sa nu depaseasca 1 (un) hectar. De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plata directa bazata pe suprafata, nu au obligatia de a-si declara parcelele agricole, daca suprafata totala nu depaseste 1(un) hectar. In toate celelalte cazuri, trebuie declarate toate parcelele agricole si toate zonele de interes ecologic.
Beneficiarii platilor directe, ai M.11 si M.13 sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit legislatiei in vigoare. Pentru accesarea M.10 nu este necesara calitatea de fermier activ.
Pentru pajistile comunale concesionate/inchiriate in conditiile legii de catre asociatiile crescatorilor de animale, beneficiarii platilor pot fi:
In cazul solicitarii sprijinului aferent sM.11.1 si a sM.11.2, fermierul trebuie sa prezinte urmatoarele documente in termen:
Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz. Daca nu respecti toate conditiile si obligatiile care iti revin, se aplica sanctiuni sau chiar excluderea de la plata!
Potrivit prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin prezentate mai sus trebuie sa respecte normele privind ecoconditionalitatea pe tot pacursul anului calendaristic si pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.
Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala se aplica cu prioritate cerintele specifice acestor masuri, iar normele privind ecoconditionalitatea trebuie corelate cu angajamentele asumate in cadrul acestor masuri.
Nerespectarea de catre femieri a normelor de ecoconditionalitate conduce la reducerea platilor sau excluderea de la intreaga suma a platilor care au fost acordate sau urmeaza a fi acordate beneficiarului in legatura cu cererile de sprijin, din una sau mai multe scheme de sprijin si se poate aplica pentru unul sau mai multi ani calendaristici, dupa caz, cu exceptia cazurilor de forta majora sau a circumstantelor exceptionale.
Forta majora si circumstantele exceptionale sunt recunoscute in urmatoarele cazuri:
Cazurile de forta majora si circumstantele exceptionale se notifica in scris APIA, furnizandu-se in acelasi timp dovezi relevante care atesta aparitia situatiilor prevazute mai sus in termen de 15 zile lucratoare de la data la care beneficiarul sau succesorul sau in drepturi este in masura sa trimita respectiva notificare.
Pentru masurile de mediu si clima (M.10, M. 11) si pandemia COVID-19 este recunoscuta caz de forta majora si circumstanta exceptionala.
La solicitarea APIA primariile transmit catre centrele judetene/ locale adeverintele conform inscrisurilor din registrul agricol.
Daca ai in exploatatie si animale trebuie sa verifici situatia acestora in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociatiei sau propriilor evidente, daca esti utilizator SNIIA.
In anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene daca respecta normele de ecoconditionalitate [Detalii aici], care cuprind:
Orice fermier care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale trebuie sa respecte aceste norme pe intreaga exploatatie agricola (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei) si pe tot parcursul anului calendaristic.
In anexa la Ordinul MADR nr. 352/636/54/2015, cu modificarile ulterioare, sunt definite normele privind ecoconditionalitatea ce trebuie respectate de catre fermieri incepand cu 1 ianuarie 2022.
Pentru consiliere, adesati-va functionarilor APIA responsabili cu primirea cererilor.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
http://lpis.apia.org.ro
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
25-03-2025 Targuri si expozitii
În perioada 28-30 Martie 2025 se va desfășura prima ediție Agro&Auto Expo Tărgu Mures, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole , echipamente pentru ferme si grădină, industriei alimentare, industria auto. Agro & Auto Expo – inovație și tradiție într-un singur loc! Locația evenimentului: Parcarea Aushopping Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918, spre Corunca. Data eveniment: 28-30 martie 2025, programul expoziție între orele 10.00-20.00 De... Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>