In anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene daca respecta normele de ecoconditionalitate, care cuprind: Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe urmatoarele domenii: Mediu, schimbari climatice, bune conditii agricole ale terenurilor; Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor; Bunastarea animalelor.
Orice fermier care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale trebuie sa respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).
In anexa la Ordinul MADR nr. 352/636/54/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt definite normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermierii romani incepand cu 01.01.2022, incadrate pe urmatoarele domenii:
SMR 1 - Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole;
1. Pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, conform Programului de actiune (prevazut in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 333/165/2021), fermierii care detin sau administreaza exploatatii agricole au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte normele privind depozitarea gunoiului de grajd, prevazute la art. 4 si 5 din Programul de actiune, in ceea ce priveste constructia, amplasarea si dimensionarea capacitatilor de stocare (calculul capacitatii de depozitare necesare), sistemul de depozitare (individual, comunal sau, prin exceptie, in camp deschis pe terenul agricol doar pentru fermierii cu pana la 8 UVM), groapa pentru urina sau fractia lichida din platforma de gunoi, depozitarea dejectiilor animaliere in cazul bovinelor crescute in sistem permanent la pasune, interdictia privind depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol, distantele de protectie sanitara, precum si zonele de protectie sanitara si hidrogeologica; sa respecte normele privind gestionarea efluentilor de siloz, a efluentilor de siloz balotat si a apelor uzate din exploatatiile agricole, prevazute la art. 6, 7 si 8 din Programul de actiune;
b) sa respecte perioadele de interdictie pentru aplicarea ingrasamintelor organice si chimice pe terenul agricol, in functie de zona in care se incadreaza unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia este situat terenul agricol, conform prevederilor art. 3 si anexa 3 din Programul de actiune, astfel:
Pe terenurile arabile avand culturi de toamna sau pe care se infiinteaza culturi extratimpurii pentru care data semanatului este in perioada de interdictie, se pot aplica ingrasaminte chimice si in perioada de interdictie in limita a maxim 50 kg N substanta activa/ha, in functie de dezvoltarea fiziologica a plantelor, cu respectarea conditiilor de aplicare. Pentru culturile din sere si solarii nu se aplica perioadele de interdictie in conditiile in care in interiorul acestora temperatura este mai mare de 50C;
c) sa respecte normele privind aplicarea ingrasamintelor pe terenul agricol, prevazute la art. 9 din Programul de actiune, in ceea ce priveste cantitatea maxima de azot (substanta activa) provenita din ingrasamintele organice si chimice aplicate pe terenul agricol in decursul unui an, planul de fertilizare si presiunea nutrientilor la nivelul exploatatiei agricole, astfel:
(i) in cazul terenurilor arabile:
(ii) 100 Kg N substanta activa/ha/an pentru vii, livezi si alte culturi permanente;
(iii) 80 Kg N substanta activa/ha/an pentru pajisti permanente.
Fermierii care opteaza pentru aceasta solutie trebuie sa intocmeasca un plan de fertilizare simplificat, conform modelului prevazut in anexa 1 la Programul de actiune.
In cazul in care planul de fertilizare se bazeaza pe studii agrochimice, se aplica cantitatea de azot rezultata prin calcul in functie de productia planificata si gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu conditia ca ingrasamintele organice (daca sunt utilizate) sa nu depaseasca 170 Kg N/ha/an.
Presiunea nutrientilor la nivelul exploatatiei agricole se calculeaza pe baza datelor privind cantitatea de azot (kg N/cap animal/an) din gunoiul de grajd produs in ferma (dupa scaderea emisiilor gazoase de azot din grajd si depozitele de stocare), prevazute in tabelul 4 din Programul de actiune, adunata cu cea corespunzatoare unor intrari de ingrasaminte organice din alte ferme, raportat la suprafata de teren pe care se aplica ingrasamintele organice. Valoarea rezultata trebuie sa fie mai mica decat limita maxima de aplicare a ingrasamintelor organice pe terenul agricol (170 kg N/ha/an);
d) pentru exploatatiile care practica agricultura in sistem irigat si pentru cele care utilizeaza o cantitate mai mare de azot din ingrasaminte chimice decat cea prevazuta la lit. c) punctele (i), (ii) si (iii) este obligatorie intocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile in cauza;
e) sa respecte cerintele generale pentru aplicarea fertilizantilor, precum si obligatiile privind tehnicile de aplicare a ingrasamintelor organice si a ingrasamintelor chimice, prevazute la art. 10, 11 si 12 din Programul de actiune;
f) sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile in panta abrupta (mai mare de 12%) in ceea ce priveste incorporarea ingrasamintelor in sol (nu mai tarziu de 24 ore de la momentul aplicarii), interzicerea aplicarii de ingrasaminte organice sau chimice daca sunt prognozate precipitatii intense, aplicarea ingrasamintelor pe terenuri saturate cu apa, inundate, inghetate sau acoperite cu zapada, precum si aplicarea ingrasamintelor chimice si organice cu azot pe pajisti permanente (pasuni si fanete), prevazute la art. 13, 15 si 16 din Programul de actiune;
g) sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apa si in vecinatatea captarilor de apa potabila, prevazute la art. 14 din Programul de actiune, in ce priveste interdictia aplicarii fertilizantilor de orice fel pe benzile tampon (fasii de protectie) adiacente zonelor de protectie stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare. Latimea minima a fasiilor de protectie variaza in functie de panta terenului, astfel:
Latimea benzilor tampon (fasii de protectie) se considera de la limita blocului fizic adiacent zonei de protectie (stabilita prin Legea Apelor) spre interiorul acestuia. Panta terenului inseamna panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apa.
Este interzisa utilizarea ingrasamintelor de orice fel in zonele de protectie instituite in jurul lucrarilor de captare, a constructiilor si instalatiilor destinate alimentarii cu apa potabila, a surselor de apa potabila destinate imbutelierii, a surselor de ape minerale utilizate pentru cura interna sau pentru imbuteliere, precum si a lacurilor si namolurilor terapeutice, conform legislatiei in vigoare;
h) sa intocmeasca la zi, sa pastreze o perioada de 3 ani si sa prezinte pentru control documentele de evidenta ale exploatatiei agricole cu privire la suprafata fermei, planul simplificat de fertilizare (care cuprinde pentru fiecare parcela agricola tipul si cantitatea oricarui ingrasamant chimic si organic aplicat pe teren, cantitatea de azot continuta si data aplicarii, tipul oricarei culturi agricole si data insamantarii/recoltarii), septelul fermei pe specii si categorii de animale, registrele de evidenta a efectivelor de animale si perioada de stabulatie, presiunea azotului din ingrasamintele organice de origine animala calculata conform coeficientilor de excretie prevazuti in tabelul 4 din Programul de actiune, cantitatea si tipul ingrasamintelor de origine animala aplicate/livrate/ achizitionate si sistemul de colectare si depozitare a dejectiilor animale corelat cu cerintele minime privind perioadele de interdictie in aplicarea ingrasamintelor, prevazute la art. 17 din Programul de actiune.
2. Fermierii care, potrivit legislatiei in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor, au obligatia obtinerii actelor de reglementare pentru activitatile pe care le desfasoara trebuie sa detina aceste documente si sa respecte conditiile stabilite de acestea cu privire la protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.
Atentie!!! Potrivit art. 21 alin. (1) din Programul de actiune, „cerintele minime legate de solutia constructiva pentru fermele de 40 UVM si mai mari, respectiv de a dispune de o platforma betonata pentru depozitarea si compostarea gunoiului de grajd, cu bazin de retentie pentru fractia lichida, laguna betonata sau cu membrana impermeabila, fata de cerintele anterioare referitoare la orice forma de impermeabilizare, beneficiaza de o perioada tranzitorie de 3 ani de la punerea in aplicare a Programului de actiune”.
Potrivit art. 21 alin. (2) din Programul de actiune, intrarea in vigoare a restrictiilor de fertilizare de orice fel pentru benzile tampon (fasii de protectie) prevazute la art. 14 alin. (3) din Programul de actiune, pe o latime de 3 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%, beneficiaza de o perioada tranzitorie pana la 1 septembrie 2022 si se aplica pentru culturile agricole infiintate dupa aceasta data. Pana la data de 1 septembrie 2022 se pastreaza restrictiile de interzicere a aplicarii fertilizantilor de orice fel pe o latime de 1 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si 3 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%.
GAEC 1 - Crearea/mentinerea benzilor tampon (fasiilor de protectie) in vecinatatea apelor de suprafata;
1. Se instituie benzi tampon (fasii de protectie) pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel. Latimea minima a fasiilor de protectie variaza in functie de panta terenului, astfel: 3 m pentru terenurile cu panta pana la 12% si 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%. Latimea benzilor tampon (fasii de protectie) se considera de la limita blocului fizic adiacent zonei de protectie (stabilita prin Legea Apelor) spre interiorul acestuia. Panta terenului inseamna panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apa.
2. Se mentin benzile tampon (fasii de protectie) existente pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel, conform prevederilor art. 14 din Programul de actiune.
GAEC 2 - Respectarea procedurilor de autorizare, in cazul utilizarii apei pentru irigatii in agricultura. Se respecta prevederile legale privind utilizarea apei pentru irigatii in agricultura.
GAEC 3 - Protectia apelor subterane impotriva poluarii cu substante periculoase enumerate in anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea acesteia aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale.
Este interzisa evacuarea directa in apele subterane a substantelor periculoase enumerate in Lista I si Lista II din anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale, astfel cum sunt mentionate mai jos, care sunt utilizate in agricultura si se iau masuri de prevenire a poluarii apelor subterane prin evacuarea indirecta a substantelor periculoase utilizate in agricultura.
Masurile de prevenire a poluarii apelor subterane prin evacuarea indirecta a produselor ce contin substante periculoase utilizate in agricultura sunt urmatoarele:
GAEC 4 - Acoperirea minima a solului: Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei.
GAEC 5 - Gestionarea minima a terenului care sa reflecte conditiile locale specifice pentru limitarea eroziunii;
1. Lucrarile solului, inclusiv semanatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel.
2. Se mentin terasele existente pe terenul agricol la data de 1.01.2007.
GAEC 6 - Mentinerea nivelului de materie organica din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile.
1. Floarea-soarelui nu se cultiva pe acelasi amplasament mai mult de 2 ani consecutiv.
2. Este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.
SMR 2 - Conservarea pasarilor salbatice.
SMR 3 - Conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica.
GAEC 7 - Mentinerea particularitatilor peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol, inclusiv interzicerea taierii gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice, luand masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.
1. Se mentin particularitatile peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol;
2. Se iau masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol;
3. Este interzisa taierea gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice (perioada in care o specie de pasari depune oua, le cloceste si isi creste puii pana cand acestia sunt capabili sa zboare: 15 martie - 30 iunie).
SMR 4 - Principii si cerinte generale ale legislatiei alimentare si proceduri in domeniul sigurantei produselor alimentare;
SMR 5 - Interzicerea utilizarii anumitor substante cu efect hormonal sau tireostatic si a substantelor betaagoniste in cresterea animalelor.
SMR 6 - Identificarea si inregistrarea suinelor;
SMR 7 - Identificarea si inregistrarea bovinelor;
SMR 8 - Identificarea si inregistrarea animalelor din speciile ovina si caprina.
SMR 9 - Prevenirea, controlul si eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST).
SMR 10 - Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor.
SMR 11 - Norme minime privind protectia viteilor;
SMR 12 - Norme minime de protectie a porcinelor;
SMR 13 - Protectia animalelor de ferma.
Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, din una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani calendaristici (cf. art. 91, 97 si 99 din Reg. (CE) nr. 1306/2013, respectiv Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni pentru ecoconditionalitate incepand cu anul 2016, cu modificarile si completarile ulterioare), cu exceptia cazurilor de forta majora si respectiv a circumstantelor exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Greșelile financiare sunt comune și mulți oameni iau decizii proaste cu banii lor. Dacă ați gafat de câteva ori și ați făcut alegeri greșite, nu sunteți singuri. Fie că ați cheltuit bani pe achiziții inutile, ați luat imprumuturi rapide online sau nu ați economisit suficient pentru o zi ploioasă, gestionarea finanțelor poate fi o provocare, iar greșelile se pot întâmpla cu ușurință. Din fericire, unele greșeli pot fi corectate, însă altele pot necesita ani de zile pentru a fi recuperate și vă po... Mai multe>>
01-10-2024 Afaceri agricole
Autor - Liviu Dobre, Președinte al Consiliului de Administrație Agricover Distribution SA: “Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire. Însă, supraviețuirea nu înseamnă stabilitate, iar pentru un echilibru durabil e nevoie de sprijin pentru întregul lanț agricol, ... Mai multe>>
01-10-2024 Subventii agricultura
APIA informează că a finalizat controlul clasic pe teren aferent Campaniei 2024. Astfel, la nivel național au fost verificați toți fermierii selectați în eșantionul de control clasic, respectiv un număr de 8.490 exploatații în sector vegetal, cu o suprafață de 795.003 hectare și un total de 220.772 parcele controlate la fața locului. Mai multe>>
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, între 26-28 septembrie 2024, Conferința internațională ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, cu participarea a peste 350 de specialiști din România și alte 17 țări. Evenimentul devenit tradițional în campusul USAMV Cluj-Napoca și aflat la ediția a XXIII-a este conceput ca un forum dinamic, care acoperă o gamă largă de subiecte științifice. Mai multe>>
24-09-2024 Intalniri si conferinte
Ediția din 2024 a Congresului European al Fermierilor va fi găzduită la București, în perioada 23-25 octombrie 2024. Evenimentul este organizat de către COPA-COGECA o dată la doi ani, într-un stat membru. Anul acesta, structura europeană de reprezentare a intereselor fermierilor și cooperativelor a decis ca România să fie gazda acestui congres care va da ora exactă pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementată în sectorul agroalimentar din UE. Mai multe>>
20-09-2024 Targuri si expozitii
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va organiza, în 28 septembrie 2024, la Apoldu de Sus (jud. Sibiu), a treia ediție a Vinea Apoldia Maior Fest, un eveniment care va reuni muzica de calitate cu vinurile parfumate și cu mâncarea tradițională delicioasă, într-un decor unic. Mai multe>>
19-09-2024 Management agricol
Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii, anunță lansarea celei de-a cincea ediții a programului său de granturi educaționale TalentA 2024. Această inițiativă are scopul de a îmbunătăți abilitățile profesionale ale femeilor inovatoare din mediul rural, printr-o formare specializată în managementul afacerilor și agricultură, oferindu-le, de asemenea, șansa de a concura pentru finanțări în valoare de 15.000 USD, oferite de Corteva Agriscience... Mai multe>>
17-09-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că până la data de 30 septembrie 2024, sunt așteptați la Centrele APIA unde au depus cererile de plată aferente Campaniei 2024, în vederea semnării acestora (excepție fac fermierii care s-au prezentat la APIA în perioada legală de depunere si au depus cererile de plată fizic, precum și fermierii care folosesc semnătura electronică și care au semnat electronic cererea la depunere). Mai multe>>
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>