In anul 2022, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene daca respecta normele de ecoconditionalitate, care cuprind: Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si Standardele privind Bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe urmatoarele domenii: Mediu, schimbari climatice, bune conditii agricole ale terenurilor; Sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor; Bunastarea animalelor.
Orice fermier care solicita sprijin financiar din fonduri europene si nationale trebuie sa respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor (inclusiv pe cele neeligibile si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei).
In anexa la Ordinul MADR nr. 352/636/54/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt definite normele de ecoconditionalitate ce trebuie respectate de fermierii romani incepand cu 01.01.2022, incadrate pe urmatoarele domenii:
SMR 1 - Protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole;
1. Pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, conform Programului de actiune (prevazut in anexa nr. 2 la Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 333/165/2021), fermierii care detin sau administreaza exploatatii agricole au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte normele privind depozitarea gunoiului de grajd, prevazute la art. 4 si 5 din Programul de actiune, in ceea ce priveste constructia, amplasarea si dimensionarea capacitatilor de stocare (calculul capacitatii de depozitare necesare), sistemul de depozitare (individual, comunal sau, prin exceptie, in camp deschis pe terenul agricol doar pentru fermierii cu pana la 8 UVM), groapa pentru urina sau fractia lichida din platforma de gunoi, depozitarea dejectiilor animaliere in cazul bovinelor crescute in sistem permanent la pasune, interdictia privind depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol, distantele de protectie sanitara, precum si zonele de protectie sanitara si hidrogeologica; sa respecte normele privind gestionarea efluentilor de siloz, a efluentilor de siloz balotat si a apelor uzate din exploatatiile agricole, prevazute la art. 6, 7 si 8 din Programul de actiune;
b) sa respecte perioadele de interdictie pentru aplicarea ingrasamintelor organice si chimice pe terenul agricol, in functie de zona in care se incadreaza unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia este situat terenul agricol, conform prevederilor art. 3 si anexa 3 din Programul de actiune, astfel:
Pe terenurile arabile avand culturi de toamna sau pe care se infiinteaza culturi extratimpurii pentru care data semanatului este in perioada de interdictie, se pot aplica ingrasaminte chimice si in perioada de interdictie in limita a maxim 50 kg N substanta activa/ha, in functie de dezvoltarea fiziologica a plantelor, cu respectarea conditiilor de aplicare. Pentru culturile din sere si solarii nu se aplica perioadele de interdictie in conditiile in care in interiorul acestora temperatura este mai mare de 50C;
c) sa respecte normele privind aplicarea ingrasamintelor pe terenul agricol, prevazute la art. 9 din Programul de actiune, in ceea ce priveste cantitatea maxima de azot (substanta activa) provenita din ingrasamintele organice si chimice aplicate pe terenul agricol in decursul unui an, planul de fertilizare si presiunea nutrientilor la nivelul exploatatiei agricole, astfel:
(i) in cazul terenurilor arabile:
(ii) 100 Kg N substanta activa/ha/an pentru vii, livezi si alte culturi permanente;
(iii) 80 Kg N substanta activa/ha/an pentru pajisti permanente.
Fermierii care opteaza pentru aceasta solutie trebuie sa intocmeasca un plan de fertilizare simplificat, conform modelului prevazut in anexa 1 la Programul de actiune.
In cazul in care planul de fertilizare se bazeaza pe studii agrochimice, se aplica cantitatea de azot rezultata prin calcul in functie de productia planificata si gradul de aprovizionare a solului cu azot, cu conditia ca ingrasamintele organice (daca sunt utilizate) sa nu depaseasca 170 Kg N/ha/an.
Presiunea nutrientilor la nivelul exploatatiei agricole se calculeaza pe baza datelor privind cantitatea de azot (kg N/cap animal/an) din gunoiul de grajd produs in ferma (dupa scaderea emisiilor gazoase de azot din grajd si depozitele de stocare), prevazute in tabelul 4 din Programul de actiune, adunata cu cea corespunzatoare unor intrari de ingrasaminte organice din alte ferme, raportat la suprafata de teren pe care se aplica ingrasamintele organice. Valoarea rezultata trebuie sa fie mai mica decat limita maxima de aplicare a ingrasamintelor organice pe terenul agricol (170 kg N/ha/an);
d) pentru exploatatiile care practica agricultura in sistem irigat si pentru cele care utilizeaza o cantitate mai mare de azot din ingrasaminte chimice decat cea prevazuta la lit. c) punctele (i), (ii) si (iii) este obligatorie intocmirea planului de fertilizare pe baza studiilor agrochimice pentru terenurile in cauza;
e) sa respecte cerintele generale pentru aplicarea fertilizantilor, precum si obligatiile privind tehnicile de aplicare a ingrasamintelor organice si a ingrasamintelor chimice, prevazute la art. 10, 11 si 12 din Programul de actiune;
f) sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile in panta abrupta (mai mare de 12%) in ceea ce priveste incorporarea ingrasamintelor in sol (nu mai tarziu de 24 ore de la momentul aplicarii), interzicerea aplicarii de ingrasaminte organice sau chimice daca sunt prognozate precipitatii intense, aplicarea ingrasamintelor pe terenuri saturate cu apa, inundate, inghetate sau acoperite cu zapada, precum si aplicarea ingrasamintelor chimice si organice cu azot pe pajisti permanente (pasuni si fanete), prevazute la art. 13, 15 si 16 din Programul de actiune;
g) sa respecte obligatiile privind aplicarea ingrasamintelor pe terenurile adiacente cursurilor de apa si in vecinatatea captarilor de apa potabila, prevazute la art. 14 din Programul de actiune, in ce priveste interdictia aplicarii fertilizantilor de orice fel pe benzile tampon (fasii de protectie) adiacente zonelor de protectie stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare. Latimea minima a fasiilor de protectie variaza in functie de panta terenului, astfel:
Latimea benzilor tampon (fasii de protectie) se considera de la limita blocului fizic adiacent zonei de protectie (stabilita prin Legea Apelor) spre interiorul acestuia. Panta terenului inseamna panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apa.
Este interzisa utilizarea ingrasamintelor de orice fel in zonele de protectie instituite in jurul lucrarilor de captare, a constructiilor si instalatiilor destinate alimentarii cu apa potabila, a surselor de apa potabila destinate imbutelierii, a surselor de ape minerale utilizate pentru cura interna sau pentru imbuteliere, precum si a lacurilor si namolurilor terapeutice, conform legislatiei in vigoare;
h) sa intocmeasca la zi, sa pastreze o perioada de 3 ani si sa prezinte pentru control documentele de evidenta ale exploatatiei agricole cu privire la suprafata fermei, planul simplificat de fertilizare (care cuprinde pentru fiecare parcela agricola tipul si cantitatea oricarui ingrasamant chimic si organic aplicat pe teren, cantitatea de azot continuta si data aplicarii, tipul oricarei culturi agricole si data insamantarii/recoltarii), septelul fermei pe specii si categorii de animale, registrele de evidenta a efectivelor de animale si perioada de stabulatie, presiunea azotului din ingrasamintele organice de origine animala calculata conform coeficientilor de excretie prevazuti in tabelul 4 din Programul de actiune, cantitatea si tipul ingrasamintelor de origine animala aplicate/livrate/ achizitionate si sistemul de colectare si depozitare a dejectiilor animale corelat cu cerintele minime privind perioadele de interdictie in aplicarea ingrasamintelor, prevazute la art. 17 din Programul de actiune.
2. Fermierii care, potrivit legislatiei in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor, au obligatia obtinerii actelor de reglementare pentru activitatile pe care le desfasoara trebuie sa detina aceste documente si sa respecte conditiile stabilite de acestea cu privire la protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole.
Atentie!!! Potrivit art. 21 alin. (1) din Programul de actiune, „cerintele minime legate de solutia constructiva pentru fermele de 40 UVM si mai mari, respectiv de a dispune de o platforma betonata pentru depozitarea si compostarea gunoiului de grajd, cu bazin de retentie pentru fractia lichida, laguna betonata sau cu membrana impermeabila, fata de cerintele anterioare referitoare la orice forma de impermeabilizare, beneficiaza de o perioada tranzitorie de 3 ani de la punerea in aplicare a Programului de actiune”.
Potrivit art. 21 alin. (2) din Programul de actiune, intrarea in vigoare a restrictiilor de fertilizare de orice fel pentru benzile tampon (fasii de protectie) prevazute la art. 14 alin. (3) din Programul de actiune, pe o latime de 3 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si de 5 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%, beneficiaza de o perioada tranzitorie pana la 1 septembrie 2022 si se aplica pentru culturile agricole infiintate dupa aceasta data. Pana la data de 1 septembrie 2022 se pastreaza restrictiile de interzicere a aplicarii fertilizantilor de orice fel pe o latime de 1 m pentru terenurile agricole cu panta pana la 12% si 3 m pentru terenurile agricole cu panta peste 12%.
GAEC 1 - Crearea/mentinerea benzilor tampon (fasiilor de protectie) in vecinatatea apelor de suprafata;
1. Se instituie benzi tampon (fasii de protectie) pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel. Latimea minima a fasiilor de protectie variaza in functie de panta terenului, astfel: 3 m pentru terenurile cu panta pana la 12% si 5 m pentru terenurile cu panta peste 12%. Latimea benzilor tampon (fasii de protectie) se considera de la limita blocului fizic adiacent zonei de protectie (stabilita prin Legea Apelor) spre interiorul acestuia. Panta terenului inseamna panta medie a blocului fizic adiacent cursului de apa.
2. Se mentin benzile tampon (fasii de protectie) existente pe terenurile agricole adiacente zonelor de protectie a cursurilor de apa stabilite prin Legea apelor nr. 107/1996, in care este interzisa aplicarea fertilizantilor de orice fel, conform prevederilor art. 14 din Programul de actiune.
GAEC 2 - Respectarea procedurilor de autorizare, in cazul utilizarii apei pentru irigatii in agricultura. Se respecta prevederile legale privind utilizarea apei pentru irigatii in agricultura.
GAEC 3 - Protectia apelor subterane impotriva poluarii cu substante periculoase enumerate in anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea acesteia aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale.
Este interzisa evacuarea directa in apele subterane a substantelor periculoase enumerate in Lista I si Lista II din anexa la Directiva 80/68/CEE in versiunea aflata in vigoare in ultima zi a valabilitatii sale, astfel cum sunt mentionate mai jos, care sunt utilizate in agricultura si se iau masuri de prevenire a poluarii apelor subterane prin evacuarea indirecta a substantelor periculoase utilizate in agricultura.
Masurile de prevenire a poluarii apelor subterane prin evacuarea indirecta a produselor ce contin substante periculoase utilizate in agricultura sunt urmatoarele:
GAEC 4 - Acoperirea minima a solului: Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna si/sau sa ramana nelucrat dupa recoltare pe cel putin 20% din suprafata arabila totala a fermei.
GAEC 5 - Gestionarea minima a terenului care sa reflecte conditiile locale specifice pentru limitarea eroziunii;
1. Lucrarile solului, inclusiv semanatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prasitoare, se efectueaza de-a lungul curbelor de nivel.
2. Se mentin terasele existente pe terenul agricol la data de 1.01.2007.
GAEC 6 - Mentinerea nivelului de materie organica din sol, inclusiv interdictia de a incendia miristile arabile.
1. Floarea-soarelui nu se cultiva pe acelasi amplasament mai mult de 2 ani consecutiv.
2. Este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.
SMR 2 - Conservarea pasarilor salbatice.
SMR 3 - Conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica.
GAEC 7 - Mentinerea particularitatilor peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol, inclusiv interzicerea taierii gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice, luand masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol.
1. Se mentin particularitatile peisajelor, incluzand arborii in aliniament, in grup sau izolati si terasele existente pe terenul agricol;
2. Se iau masuri pentru evitarea instalarii si extinderii speciilor de plante invazive pe terenul agricol;
3. Este interzisa taierea gardurilor vii si a arborilor in perioada de reproducere si crestere a pasarilor salbatice (perioada in care o specie de pasari depune oua, le cloceste si isi creste puii pana cand acestia sunt capabili sa zboare: 15 martie - 30 iunie).
SMR 4 - Principii si cerinte generale ale legislatiei alimentare si proceduri in domeniul sigurantei produselor alimentare;
SMR 5 - Interzicerea utilizarii anumitor substante cu efect hormonal sau tireostatic si a substantelor betaagoniste in cresterea animalelor.
SMR 6 - Identificarea si inregistrarea suinelor;
SMR 7 - Identificarea si inregistrarea bovinelor;
SMR 8 - Identificarea si inregistrarea animalelor din speciile ovina si caprina.
SMR 9 - Prevenirea, controlul si eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST).
SMR 10 - Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor.
SMR 11 - Norme minime privind protectia viteilor;
SMR 12 - Norme minime de protectie a porcinelor;
SMR 13 - Protectia animalelor de ferma.
Nerespectarea de catre fermieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, din una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani calendaristici (cf. art. 91, 97 si 99 din Reg. (CE) nr. 1306/2013, respectiv Ordinului MADR nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sanctiuni pentru ecoconditionalitate incepand cu anul 2016, cu modificarile si completarile ulterioare), cu exceptia cazurilor de forta majora si respectiv a circumstantelor exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura
www.apia.org.ro
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>