Turismul viticol in strainatate si in Romania

Turismul viticol in RomaniaEvolutia turismului viticol a pornit din Franta, iar mai tarziu, tarile europene, cu o traditie indelungata in viticultura, au inteles ca vinul nu este doar o licoare intr-o sticla - este o poveste, este istorie si civilizatie, este traditie rurala. Au inteles ca este important ca iubitorii de vin, si nu numai, sa paseasca pe taramul vitei-de-vie, acolo unde aceasta creste, indiferent ca este Valea Loirei, Sicilia, Valea Rinului sau Transilvania.


Drumul vinului reprezinta, de fapt, un traseu turistic bine marcat si delimitat intr-o zona cu potential viticol si cu atractii turistice naturale. Acesta poate fi urmat de catre turisti, in mod organizat sau individual, in anumite perioade ale anului.

In 1953, in Alsacia, a aparut primul drum al vinului, concept foarte apropiat de cel de azi. Acest drum inca exista, avand o lungime de 170 km. In scurt timp, la Bordeaux, pe Valea Loirei, pe Valea Ronului si in Burgundia au aparut zeci si zeci de drumuri ale vinului. Germania, Italia sau Spania au urmat imediat exemplul si au trasat noi rute turistice pe Valea Rinului, in Toscana sau in Castilia.

 

Scaderea consumului de vin, compensata prin turism 

Turismul viticol 2

Statele Unite ale Americii au devenit, in 2013, cea mai mare piata de desfacere din lume pentru vin, devansand Franta, in conditiile in care consumul de vin in aceasta tara a scazut. In 2013, consumatorii americani au cumparat 29,1 milioane de hectolitri de vin, in crestere cu 0,5% comparativ cu 2012, in timp ce in Franta, consumul a scazut cu aproape 7%, pana la 28,1 milioane de hectolitri.

In schimb, in ceea ce priveste consumul de vin pe cap de locuitor, americanii sunt in continuare in urma francezilor care consuma, in medie, 1,2 sticle pe saptamana, de aproape sase ori mai mult decat consuma in medie un american. Cu toate acestea, declinul inregistrat in ultimii ani in Europa este semnificativ.

Potrivit Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), in perioada 2002-2011, consumul de vin pe cap de locuitor in Franta, al treilea producator mondial dupa Italia si Spania, a scazut cu peste 20%, pana la 46,4 litri pe an. In schimb, in aceeasi perioada, in SUA, consumul a crescut cu aproape 17%, pana la 9,1 litri pe an. Aceste date releva faptul ca piata vinurilor la nivel european este in scadere, iar aceasta poate fi compensata cu cresterea circulatiei turistice in zonele viticole.

Viticultura in Romania este intr-o perioada de renastere, romanii incep sa redescopere vinurile, iar producatorii de vin din ce in ce mai experimentati, vinurile fiind de foarte buna calitate. Totusi, in ciuda acestor avantaje, legatura dintre viticultura si turism este inca la inceput de drum.

 

Modele de urmat

Turismul viticol 3

Franta se afla pe primul loc la turismul viticol. In Bordeaux, 75% din circulatia turistica este legata de viticultura, iar pe Valea Ronului, a doua zona viticola a tarii, exista o adevarata industrie turistica orientata spre viticultura - 25 000 de locuri de cazare in unitati specializate, cu o cifra de afaceri anuala de peste 150 de milioane de euro. La fel stau lucrurile in Austria - in Langenlios (Austria de Jos). Loisium Wine World, muzeu si hotel deopotriva, ambele dedicate vinului, a devenit deja una dintre emblemele viticulturii austriece, dar si o imensa atractie turistica. Investitia a fost de 24 de milioane de euro, iar regiunea este una exclusiv viticola.

 

Romania, tara vinului

Turismul viticol 4

Renumitele podgorii romanesti Jidvei, Valea Calugareasca, Niculitel, Dragasani, Samburesti, Odobesti, Murfatlar etc., se intind in toate zonele Romaniei si produc vinuri premiate si medaliate la expozitii nationale si internationale. Frumusetea viilor si a strugurilor a incantat sufletele stramosilor nostri si constituie astazi un punct de atractie pentru cei ce vin sa viziteze Romania.

Turismul viticol abia incepe sa fie „degustat” in Romania. Primii care au batut la portile cramelor romanesti au fost strainii, cu aproape zece ani in urma. In ultimul timp, romanii au invatat si ei sa se bucure de frumusetea podgoriilor noastre cu peisajele lor incredibile, dar si de vinurile produse aici care exprima „personalitatea” fiecarui loc, prin arome si culori.

Turismul viticol 5

In Romania, drumurile vinului au fost concepute si lansate in preajma anului 2000. Teoretic avem drumuri ale vinului in 11 judete. Cel mai recent drum al vinului s-a deschis in 2011 in Buzau, judet cu enorm potential viticol si turistic. Drumul are o lungime de 60 de km si pleaca din DN 10 catre Pietroasele si Monteoru. Investitia a fost de 24 de milioane de euro.

Initiativa privata ia avant insa, astfel ca Podgoriile Urlati si Pivnitele Rhein din Azuga primesc anual aproximativ 13 000 de turisti. La Certa, un domeniu viticol nou in Dealul Mare, exista o crama spectaculoasa, iar degustarile de vinuri de aici au dat un nou suflu turismului din zona. De asemenea, Cramele Recas si Murfatlar se afla printre locurile preferate ale celor care opteaza pentru turismul viticol.

 

Muzeul Viei si Vinului Dragasani

Turismul viticol - Vinuri istorice

Muzeul Viei si Vinului Dragasani este amplasat intr-o cladire care face parte din patrimoniul cultural al Romaniei. Muzeul reprezinta o impletire a mii si mii de fire ale trecutului si prezentului viticulturii romanesti. In 1974, s-a amenajat actualul muzeu cu specific viticol, piesele colectate fiind expuse in trei sectii: Sectia viticola, Sectia de arta si Sectia de arheologie.

Muzeul detine o bogata colectie de instalatii traditionale pentru prelucrarea strugurilor, dar si dovezi ale practicarii viticulturii si ale continuitatii acestei indeletniciri pe meleagurile respective. In vitrinele muzeului, vizitatorii regasesc palmaresul vinurilor romanesti la concursurile internationale, incepand cu anul 1898 (concursul de la Bordeaux), precum si medaliile obtinute la Expozitia Mondiala de la Paris (1900), unde vinurile de Dragasani au obtinut recunoasterea internationala, odata cu primirea diplomei de onoare si a medaliei de aur. Muzeul adaposteste si vechi soiuri de vita-de-vie cum ar fi Braghina, Gordan sau Cramposia.

Datorita importantei valorificarii potentialului viticol al zonei, autoritatile locale au decis modernizarea Muzeului Viei si Vinului, obiectivul proiectului fiind transformarea acestuia intr-un motor pentru turismul local. Desigur, se are in vedere si promovarea vinurilor de Dragasani ca brand de tara prin angrenarea Muzeului Viei si Vinului Dragasani in turismul viticol, o componenta importanta atat a industriei vitivinicole, cat si a industriei turismului. Muzeul Viei si Vinului ofera o solutie moderna si inovatoare pentru podgorii, si anume posibilitatea de a-si construi o relatie directa cu clientii.

Pentru Dragasani, cea mai mare provocare o reprezinta promovarea turismului viticol in stil occidental. In contextul actual, turismul viticol reprezinta o necesitate, deci are caracter imperativ.

Potrivit expertilor, un itinerar al vinului este vital pentru orice regiune cu podgorii. Dar este nevoie de o infrastructura pusa la punct de administratia locala sau regionala, dupa care fiecare vinificator trebuie sa se implice in promovarea cramei si a vinurilor proprii. Sigur, pentru producatorul de vinuri, clientul care cumpara direct din crama este important, pentru ca plateste pretul intreg. Dar mai important este ceea ce se intampla ulterior cu clientul, pentru ca el ia acasa nu doar o sticla cu vin, ci si amintiri frumoase. Acesta este secretul succesului vinului italienesc. Turistii se duc in vacanta in Italia, degusta un vin, cumpara o sticla si, apoi, apar implicatiile emotionale. Vor sa bea din nou din vinul acela, pentru a retrai un moment deosebit. Mai ales ca si locurile de unde a fost cumparat sunt spectaculoase, au o poveste anume. Asociate, aceste detalii pot promova mai bine un vin decat un brand in sine.

R.N.D.R.
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>