Vinul si paradoxul francez

In ultimul deceniu, lumea medicala este preocupata de "paradoxul francez". Francezii au o durata de viata de 76,5 ani iar americanii au o durata a vietii de 74 de ani. De asemenea francezii au cu 40% mai putine probleme cardiace, desi fumeaza mai mult, consuma mai multe grasimi, fac mai putin sport si cheltuiesc mai putini bani pentru sanatate.

.

 

 

Dupa profesorul C.Ellison de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Boston, explicatia acestui paradox se refera la consumul de vin, alimentatie si mod de viata.

Francezii consuma in mod abisnuit vin rosu in timpul meselor.

Vinul este asociat unui complex de substante organice si minerale care provuin din struguri si metabolismul drojdiilor.

Pasteur spunea ca "vinul este cea mai sanatoasa si igienica bautura", iar parintele medicinei, Hipocrat (Secolul V - inainte de nasterea lui Cristos), recomanda vinul pentru stimularea poftei de mancare, hranirea si intarirea trupului.

Consumul moderat de vin creaza senzatia de bunastare, euforie, relaxeaza tensiunea intelectuala sau emotiva.

 

 

Rolul energetic al vinului

Aportul energetic al unui litru de vin este de 600-800 kcal/l, asemanator cu un litru de must, de suc de fructe sau de lapte, cu 370 grame de paine sau 385 grame de carne, oua.

Specialistii apreciaza ca aportul maxim de calorii pe care alcoolul din vin il poate aduce in alimentatia umana nu trebuie sa depaseasca 18-20 % din nevoile zilnice ale organismului.

Alcoolul din vin constituie un aliment de combustie obligatoriu, el nu are forme de depozitare in organism, se difuzeaza la nivelul stomacului si al intestinelor, ajunge in sange cu ajutorul caruia se raspandeste in tot corpul, concentrandu-se in organele cu un continut mai bogat in apa si mai sarac in proteine.

Metabolizarea alcolului se realizeaza in ficat cu participarea mai multor sisteme enzimatice. Peste anumita cantitate vinul sporeste riscul de toxicitate la nivelul celulelor hepatice.

Se recomanda consumul de vin la masa de pranz si la cina.

Glicerolul din vin imprima calitati gustative (armonie, catifelare), are usoare proprietati laxative,activeaza secretia biliara, si contribuie la sporirea puterii energetice. Glicerolul din vin care se combina cu fosfatii permit economisirea grasimilor si proteinelor, favorizand secretia lipazelor sucului pancreatic si actioneaza asupra descompunerii grasimilor ingerate.

 

 

 

Rolul mineralizant al vinului

Vinul este un aliment si pentruca aduce organismului elemente minerale vitamine, aminoacizi.

Potasiul participa la desfasurarea normala a functiilor celulare, a activitatii musculare (in special muschiul cardiac). Nevoile zilnice de potasiu al unui adult sunt de 2-3 grame. Vinul, avand un continut ridicat de potasiu (0,4 2g/l) si un nivel scazut al sodiului, este apreciat din punct de vedere fiziologic, in special al sulfitilor.

Calciul din vin (50-200 mg/l), contribuie la mineralizarea organismului, intrand in structura sistemului osos, accelereaza asimilarea zaharurilor, calmeaza sistemul nervos.

Magneziul continut de vin (50-200 mg/l) contribuie intr-o masura importanta la satisfacerea nevoilor zilnice. El intra in compozitia a peste 50 de enzime avand proprietati antispastice si de dilatare a vaselor de sange.

Manganul existent in vin (1-2,5 mg/l) poate interveni in organism, favorizand formarea sangelui si buna functionarea a glandelor endocrine.

 

 

Actiunea vitaminizanta

Vinul este bogat in vitamine, mai ales din grupa B, favorizand mai multe reactii fiziologice ale digestiei, ale reinoirii sangelui si al circulatiei lui.

Nevoia zilnica de vitamine poate fi satisfacut in procent de 20-40% de catre vin.

 

 

Continutul vinului in aminoacizii esentiali

Continutul vinului in aminoacizii esentiali este asemanator cu cel al sangelui. Vinul sporeste tonusul muscular, prin actiunea directa asupra sistemului nervos periferic. Prin aportul sau in calorii refacerea organismului se realizeaza intr-un timp si mai scurt.

 

 

Actiunea digestiva

Aciditatea vinului corespunde conditiilor optime pentru digestia proteinelor. Vinul permite accelerarea proceselor de nutritie, mai ales prin fosfatul de calciu sub forma organica (vinurile rosii). Acizi organici din vin sporesc aportul energetic. De asemenea vinul sporeste secretia glandelor salivare si imbunatateste asimilatia proteinelor

Vinurile rosii influenteaza favorabil functionarea tubului digestiv.

Vinurile albe seci favorizeaza eliminarea toxinelor si este recomandat artiticilor, obezilor si litiazicilor.

 

 

Efectul cardioprotector

Un studiu efectuat in SUA pe 87 mii de asistente medicale, cu varsta intre 34 si 59 de ani, a demostrat ca cele consumatoare de vin au riscul redus de boala coronariana si accident vascular cerebral.

S-a constatat faptul ca un consum de 1-3 pahare pe zi de vin a condus la un efect protector fata de bolile cardiovasculare.

La Toulouse in Franta se constata o mortalitate redusa provocata de bolile cardiovasculare, datorita dietei mediteraniene care alaturi de un consum ridicat de vin, mai cuprinde legume, fructe si paine.

Mecanismul care explica efectul protector al vinului se refera la:

· sporirea continutului de colesterol bun;

· reducere colesterol aflat in exces la nivelul ficatului si il elimina prin bila;

· oxideare lipide cu densitate scazuta, care favorizeaza depunerile de grasimi pe artere;

· prezenta fitoalexinelor din vin cu rol de protectie impotriva atacului bolilor.

 

Lector drd. ing. D.Popa

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>