Criza satului romanesc

 

 

 

Declaratia de presa a Principelui Radu al Romaniei din 16 iunie 2009

 



 

Partidele politice din Romania si-au trimis reprezentantii in Parlamentul Europei. Nu acelasi lucru se poate spune si despre societatea romaneasca. In structura sa profunda, ea continua sa fie nereprezentata in Europa, ca si la ea acasa, in institutiile puterii si in politicile guvernarilor.

In timp ce alte tari europene se zbat pentru fiecare cent alocat agriculturii, Romania isi ignora cu buna stiinta unul din cele mai valoroase capitaluri. Satele Romaniei nu numai ca nu se integreaza in Europa, dar sunt impinse in afara ariei sale de civilizatie. Inca un exemplu grav de decuplare a Statului de Societate.

Am ales astazi sa vorbesc despre criza satului romanesc. Situatiei dramatice a taranului roman i se adauga acum o criza economica si financiara ale carei consecinte vor lovi mult mai crud mediul rural. Se vorbeste de recesiune, dar de doua decenii satul romanesc este intr-o recesiune continua. Din pacate, taranul roman si problemele lui lipsesc din peisajul dialogului public. El este fie ignorat, fie tratat cu dispret.

Asemenea romanilor din Italia si Spania, celor din Basarabia sau maghiarilor din Harghita si Covasna, agricultorii romani sunt folositi doar ca subiecte electorale bune de adus voturi.

Desi inseamna traiul de zi cu zi a jumatate din populatia tarii, agricultura nu a fost niciodata tratata cu adevarat ca o prioritate, in politicile guvernamentale. Seceta anului 2009, desi anticipata de institutiile specializate, este ignorata de lumea politica, absorbita, in principal, de lupta pentru putere.

Asistam la o criza a satului romanesc, iar ea nu este doar una economica. Supus discriminarilor si presiunilor distructive, sistematice, decenii la rind, satul nostru a fost transformat intr-un spatiu social semi-desertic. Intr-un loc predestinat esecului, de unde trebuie sa fugi, daca vrei sa ai sansa unei vieti decente, demne, contemporana cu lumea secolului XXI.

Criza aceasta nu a inceput acum, dar ultimii 20 de ani de guvernare au impins satul in pragul distrugerii totale. Invadat de subcultura urbana, ajuns loc de refugiu pentru victimele dezindustrializarii, adapost precar al celor mai multi dintre batranii tarii, aflat mereu in afara oricaror programe sistematice de dezvoltare, satul nostru a incetat sa mai fie reper al unui mod traditional si coerent de viata.

Mesajul meu vine la acest inceput de vara, cand prognoza din ianuarie a Administratiei Nationale de Meteorologie a fost reiterata: intre 1 iunie si 31 august seceta va afecta 6 milioane de hectare, mai mult de jumatate din suprafata arabila a tarii. Este posibil sa avem pierderi de peste 50% la culturile de grau si orz, iar Romania sa nu-si poata asigura rezervele pentru productia de paine; sa depindem de importuri masive intr-un an in care nu sunt bani, in timp ce resursele interne sunt neglijate si irosite!

Lipsa creditarii si reducerile pana la 50% ale alocatiilor bugetare destinate agriculturii, operate de guvern, ameninta sa lase aproape jumatate din populatia tarii, nu sub pragul minim de saracie, cum este acum, ci sub pragul de supravietuire. Specialistii avertizeaza ca din totalul de peste 3 milioane de hectare de pamant irigabil, anul acesta nu pot fi irigate mai mult de 300.000 ha. Adica doar 10%.

Pe fondul incalzirii globale si al distrugerii infrastructurii agricole a Romaniei, comunitatile rurale au nevoie de un program national de urgenta, sustinut de investitii europene si alocatii bugetare, care sa asigure:

  • refacerea sistemului de irigatii si a perdelelor de protectie;
  • impaduriri sistematice si masive in regiunile cele mai afectate de desertificare;
  • punerea la dispozitia taranilor a soiurilor de seminte subventionate care sa reziste la seceta. Astfel pot fi ajutate financiar si statiunile de cercetare care produc semintele;
  • asigurarea de energie electrica ieftina pentru cei care o folosesc pentru irigatii, cu plata la recoltare.


Mesajul meu catre responsabilii guvernarii este: Puneti ordine in prioritatile tarii! Este cea mai buna garantie pe care o puteti da Europei. Faceti politica pentru a administra bine tara, nu folositi administratia pentru a face politica intereselor proprii. Utilizarea institutiilor publice in interes personal este o grava forma de dispret si de subminare a autoritatii Statului.

Priviti satul romanesc drept un mod de viata, un tipar al societatii romanesti, nu ca pe partea invalida a economiei nationale!

Mai mult decat politicienilor, mesajul meu se adreseaza elitei acestei tari si tinerilor. Avem nevoie de idei proaspete, surprinzatoare, curajoase in comunitatile rurale. Ele pot veni de la tineri, de la intelectuali, de la asociatii de breasla, de la organizatii, de la intreaga societate romaneasca, nu doar din comunitatea rurala.

Parteneriatul dintre Federatia Sindicatelor din Agricultura Agrostar si Casa Regala este un model de initiativa in favoarea satului romanesc. Sper ca acest model sa inspire pe cat mai multi. El sustine proiecte de specializare in domenii traditionale, accesare de fonduri europene, atragere de investitii si proiecte de dezvoltare locala in domeniile turismului agricol, turismului balneo-climateric din comunitatile rurale, agriculturii ecologice, serviciilor, comertului cu produse traditionale, etc.

Studentii si liceenii romani isi pot oferi inteligenta, cunostintele si imaginatia pentru a ajuta mediul rural sa gaseasca solutii de dezvoltare. La fel, comunitatile citadine. Satul romanesc nu este subiect de interes doar pentru populatia rurala si autoritatile publice. El are nevoie sa fie ajutat, re-creat, cultivat de intreaga elita a Romaniei, de tinerii ei, de personalitatile din societatea civila, economie si din invatamant.

Uniunea Europeana nu are un proiect pentru salvarea satului romanesc. El va fi construit de romani, acasa la ei. Toti cei care sunt gata sa contribuie la reintegrarea satului romanesc in istorie au intregul meu sprijin!

 

Sursa: www.princeradu.ro

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>