Am intrat de doi ani in Uniunea Europeana, dar inca suntem derutati de faptul ca am avut unumite asteptari inainte de integrare si altele dupa ce am intrat. Ar fi bine sa stam si sa ne gandim unde am gresit, pentru a putea merge pe caile inoirii si nu pe autostrada ratacirii.
Agricultura si silvicultura acopera vasta majoritate a teritoriului nostru si joaca un rol esential in influentarea sanatatii economiei rurale si a peisajului rural. Asta in UE, dar nu la noi!
Craciunescu, marele arbitru de fotbal, a candidat la alegerile uninominale, in judetul Valcea si a ramas suprins de saracia din casele oamenilor. A avut si o expresie semnificativa: "Satele sunt ca vai de mama lor". Nu-i vinea sa creada ca altfel se vede saracia din curtea taranilor si altfel se vad satele romanesti in timp ce treci prin ele cu 120 km/ora. Craciunescu nu a intrat in parlament pentruca a avut un moment de sinceritate. Au intrat altii, care pretind ca satele pe care le reprezinta sunt un model de dezvoltare rurala pentru Europa! Daca exista atata saracie in comunele cu holde imbelsugate si codrii verzi inseamna ca aceste doua domenii nu au influentat cu nimic nici sanatatea economica rurala si nici peisajul rural. De la Nicolae Grigorescu, primul si ultimul nostru peisagist, se dau dau banii pentru realizarea de peisaje rurale, dar in lipsa pictorilor, banii intra in buzunarele flamande ale unor "reptile politice", care lasa in urma lor un peisaj dezolant. Nu este de mirare ca banii veniti la sate pentru dezvoltarea rurale sunt folositi fara cap. In loc sa dezvotam agricultura, silvicultura, economia rurala si peisajul rural, facem tot felul de prostii cu banii publici si cu fondurile nerambursabile venite de la UE. "Stricam" banii publici si fondurile nerambursabile din "uitarea, nepasarea si nestiinta".
Agricultura trebuie sa aiba o contributie valoroasa la dezvoltarea economica durabila a satelor. Agricultorii trebuie sa isi asume o serie de functii diferite, incepand cu productia de produse alimentare si nealimentare si pana la gestionarea peisajului rural, conservarea mediului natural si turism. Din 2000 se fac proiecte in Romania dar putine dintre ele indeplinesc aceste functii multiple. Pentru a face un asemenea proiect i-ti trebuiesc oameni foarte bine informati, oameni de stiinta si cercetatori. Tocmai acesti oameni au fost dati uitari din cauza nepasarii si nestiintei celor care ne conduc.
In spatiul rural se petrec doua efecte ciudate. Unii nu stiu sa faca proiecte si nici nu stiu sa utilizeze responsabil fondurile. Altii pot face proiecte (pentruca sunt ajutati prin copierea unor proiecte deja facute de altii) dar risipesc si strica fondurile respective intr-o veselie. Cei care stiu sa faca proiecte, ce pot indeplinii functiile multiple mentionate mai sus, sunt indepartatii sau marginalizati.
Europa este atat unul dintre principalii exportatori, cat si cel mai mare importator mondial de produse alimentare, mai ales din tarile in curs de dezvoltare. Aceasta caracteristica europeana lipseste la noi cu desavarsire. In conditiile in care avem un potential de export extraordinar, noi importam majoritatea produselor agroalimentare. Romania a fost inainte de 1989 un mare exportator. Am avut doua firme de agroexport si fructexport pe care cineva cu buna stiinta le-a distrus. Nu am timp sa dau vina pe cei care au pus mana la distrugerile din agricultura, dar vreau ca exportul agricol sa devina o prioritate pentru Romania.
Am avut o industrie alimentara destul de bine pusa la punct. Spre exemplu, abatorul de pasari din Pecica, judetul Arad, livra la exporta piept de pasare si ficat de gasca. Acum acest abator a fost demolat. In Arad a existat un abator care exporta conserve de carne in SUA. Acum si acest abator este demolat. Saptamanal mergeau cateva tiruri cu unt, spre fostul URSS, produse de Fabrica de lactate din Arad, si care astazi nu mai exista. Serele Arad, si producatorii de legume din Curtici sau Macea livrau mii de tone la export, iar acum serele nu mai exista iar producatorii din Curtici si Macea vand pe pietele locale la preturi de nimic. Exportul romanesc va trebuii reorganizat de catre oameni competenti si cat mai urgent.
Sectorul agricol european foloseste metode de productie sigure, curate, ecologice, care asigura obtinerea unor produse de calitate ce satisfac cerintele consumatorilor. In Romania exista oameni care fac productie de calitate dar nu sunt organizati. Prin organizarea filierelor de productie traditionala (artizanat), cooperatista (grupuri de producatori), capitalista (agrobussines), de stat (ajutoare, rezerva de stat, scoli, spitale, etc), am putea asigura satisfacerea cerintelor de calitate ale tuturor consumatorilor. Avem un sistem engross si de supermarket in sfera distributie cat de cat organizat. Jalea mare este in sfera producatorilor si apoi in cel al procesarii productiei agricole. Agricultura romaneasca lucreaza inca foarte mult la negru si astfel multi produc de calitate indoielnica.
Sectorul agricol al Uniunii Europene serveste comunitatile rurale. Acest rol a fost uitat de catre conducatorii nostrii. Nu auzi decat de potenti investitori autohtoni si straini care cumparar terenuri, fabrici, uzine, etc. Servesc oare comunitatilor rurale sau doar propriilor interese ? In judetul Arad au venit multi investitori straini, dar satele nu arata mai bine. Pot spune ca arata mai rau. Oamenii au vandut pamanturile, apoi au lucrat care pe unde au apucat, fara a avea vreun venit sigur. Cei care au vazut ca lucrurile nu se vor schimba in bine prea curand au plecat la lucru in afara. Ar trebui ca sectorul agricol din Romania, ca in afara de a produce hrana, sa asigure supravietuirea mediului rural ca un loc in care sa traim, sa muncim si pe care sa il vizitam. Agroturism romanesc demostreaza ca avem potential si ca oamenii de la oras vor in afara de mancare, un peisaj frumos si un loc pentru odihna si relaxare. Asta le putem oferii si cu un efort destul de mic. Sunt cateva sate romanesti care fac parte din patrimoniul cultural european si care pot fi modele de urmat.
Politica agricola a Europei se decide la nivelul UE de catre guvernele statelor membre si este pusa in aplicare de catre statele membre. Aceasta politica urmareste sprijinirea veniturilor agricultorilor, incurajandu-i totodata sa produca marfuri de inalta calitate cerute de piata si sa gaseasca noi modalitati de a-si imbunatati activitatea, precum sursele ecologice regenerabile de energie. Aceasta politica a strabaut doi ani dar nu a ajuns inca in Romania. Cei care ne reprezinta la nivelul UE au mers in acest timp la Bruxelles doar pentru a cumpara cadouri si suveniruri pentru "familie" si pentru "sefi". Spun asta deoarece fermierii romani nu sunt inca incurajati sa produca de calitate, nu sunt sprijiniti cu noi modalitati pentru a-si imbunatii activitatea, iar resursele ecologice nu sunt folosite la potentialul maxim. Sunt aproape 5 milioane de hectare de teren agricol care nu a vazut pesticide si ingrasaminte in ultimii 18 ani, si pe care se poate face agricultura ecologica. Iar resursele regenerabile ale Romaniei sunt inca neatinse.
Caracteristicele agriculurii europene ne sunt inca necunoscute pentruca nici nu vrem sa ne schimbam proastele obiceiuri. Pe guvernanti, Uniunea Europeana ii impinge de la spate sa implementeze Politica Agricola Comuna la nivel de institutii centrale. Dar guvernantii au uitat sa-i impinga de la spate pe fermieri. Fermierii mai asteapata inca "micul stimul" care sa-i scoata din amorteala. Asteapta un gest. Gestul venit dintr-o dorinta puternica. Ceva de genul "Vreau sa ajunt dezvoltarea rurala romaneasca prin orice mijloc" sau "Cat de mult iubesc, eu politician de Romania, satul romanesc".
Mircea Suhoverschi
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>