Un fermier nu poate primii puterea sa se asocieze decat de la cineva care detine aceea puterea. Aceasta putere o are Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin toate parghiile care ii stau la dispozitie, in motivarea si ajutarea fermierilor.
.
Exista impresia ca Ministerul Agriculturii sta pe o pozitie prea detasata fata de asocierea fermierilor. In intalnirea de la Cluj, de saptamana trecuta, ministrul agriculturii Dacian Ciolos, le spunea producatorilor de lapte sa se asocieze, singuri, daca vor sa supravietuiasca. Dar nu le-a spus si ca Ministerul Agriculturii se va implica serios, in a rezolva aceasta problema, precum s-a implicat in rezolvarea problemelor de la Agentia de Plati pentru Agricultura. Cand asocierea va fi o prioritate pentru Guvern si Ministerul Agriculturii atunci se vor creea si premizele ca fermierii sa se asocieze singuri.
Un om necredicios nu poate primii credinta de la un necredincios, ci de la un sfant. Pentru agricultorii romani Domnul ministru Dacia Cilos, cu toate ca e tanar, trebuie sa fie un sfant. Domnia sa a pus problema asocierii producatorilor agricoli ca un om cu putina credinta. Daca ministrul agriculturii si angajatii sai din minister ar avea credinta unor sfinti ai agriculturii, atunci credinta lor ar insemna puterea de asociere a fermierilor. Ar fi nevoie astazi de o si mai mare apropriere intre fermierii si Domnul Dacian Cilos. Trebuie facut gestul care sa schimbe radical agricultura romaneasca.
Cioran spunea ca "cei porniti" schimba lumea iar "ceilalti" o carpesc. Nu avem nevoie de "ceilalti" ca sa carpeasca o agricultura si asa destul de carpita.
Este o datorie morala, spirituala si sociala, in acelasi timp, ca fermierii romani sa se asocieze. Si nu in cooperative nefunctionale, doar pe hartie, ci in cooperative cu peste 50% vanzari pe piata agricola.
Intrati pe saitul www.federatia-cooperativelor.ro si veti vedea ca ,in ultimele 24 de ore, nu a avut nici un vizitator. Daca cautati pe internet, nu veti vedea nici o pagina Web, a unei Cooperative Agricole din Romania, cu oferta de produse spre vanzare. Iar apoi vizionati pagina web: www.confcooperative.it si veti vedea ce au realizat fermierii italieni in materie de asociere din 1992 si pana in prezent.
In Romania, nu exista la nivel national o federatie a cooperativelor agricole care sa functioneze precum in vestul Europei. Si daca nu exista avem datoria sa o facem in cel mai scurt timp.
De aceea recapitulam inca o data, pentru a o mai buna memorare, despre: "Ce sunt cooperativele agricole conforme din Uniunii Europene ?".
Ce sunt cooperativele agricole conforme UE?
In UE gospodaria familiara este unitatea de producţie dar procesarea, valorificarea si cercetarea de piata intra in atributiunile cooperativelor.
Gospodaria familiara ca o proprietate solida impiedica transformarea agricultorilor in salariati. Tocmai de acea guvernul spaniol subventioneaza cooperativele de valorificare, in dauna uzinelor agricole, la care sunt angajati multi salariati.
Ce pierde un fermier care vrea individual sa-si creeze loc in piata?
Totul daca fructele coapte nu ajung la timp pe piata, daca are parteneri incorecti in domeniul achizitiei, depozitari si procesarii, cum se intampla la ora actuala in Romania.
La definirea scopurilor economice ale cooperativei se va tine cont de: inventarierea posibilitatilor de productie; calificarea si experienta producatorilor; forta de munca necalificata disponibila; suprafata ce poate fi lucrata, problema irigatiilor, dotarea cu utilaje.
In continuare membrii cooperativei stabilesc cu ce marfa cantitativ si calitativa vor sa apara pe scena desfacerii; dupa care fondul de marfa va fi defalcata pe producatorii individuali. Este indicat sa detina un fond mare de marfa pentru a avea o pozitie buna pe piata.
In functionarea cooperativei vor fi atrasi si specialisti care sunt capabili sa coordoneze activitatiile de achizitie, productie si valorificare.
Se cere o intensa activitate de marketing pentru formarea canalelor de valorificare pe piata.
Se cere incheierea de contracte pre-finantatoare cu societatile comerciale sau cu cooperativele de credit prin casele de economii.
Cooperativele au sarcine si de participarea la diferitelor programe regionale si agricole, de participare la diferite expozitii de profil ca reprezentant al regiunii, de mentinere a legaturilor cu institutiile de cercetare agricola, de angajare a fortei de munca sezoniere, de utilizare irigatiilor pe suprafete intinse in functie de nevoi.
Cooperativele pot facilitate revenirea la sistemul de agricultura ecologica si la produsele agricole traditionale, la dezvoltarea turismului rural, la achizitionarea de utilaje specializate folosite in ameliorarea conditiilor de mediu.
În UE sunt active multe programe si proiecte care au ca obiectiv aspectele mai sus mentionate si toate acestea pe langa creditele avantajoase si subventionarea investitiilor din cadrul cooperativelor.
Dupa infiintarea cooperativelor primare acestea cu timpul vor coopera intre ele in vederea construirii unitatilor frigorifice si de procesare prin care vor avea fonduri de marfa suficient de mare ca sa fie actori de seama pe piata europeana si mondiala.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>