Buna ziua, eu sunt Severn Suzukisi si va vorbesc astazi in numele E.C.O. - Organizatia de mediu a copiilor.
Suntem un grup de copii de doisprezece si treisprezece ani din Canada si incercam sa aducem o schimbare in aceasta lume! Am strans singuri banii pentru a veni pana aici, mii de kilometrii distanta, pentru a va spune voua, adultilor: trebuie sa va schimbati obiceiurile! Am venit azi aici fara nici o agenda ascunsa.
Lupt doar pentru viitorul meu! Deoarece daca imi pierd viitorul nu e ca si cum as pierde niste alegeri sau ceva la bursa. Sunt aici pentru a vorbi in numele generatiilor viitoare!
Sunt aici pentru a vorbi in numele tuturor copiilor din lume care nu au ce sa manance si al caror strigat de durere continua sa se auda. Sunt aici pentru a vorbi in numele tuturor animalelor care continua sa moara pe aceasta planeta pentru ca nu mai au unde sa se duca. Nu ne putem permite sa nu le auzim strigatul! Astazi imi este frica sa stau la soare datorita gaurii din stratul de ozon. Astazi imi este frica sa respir datorita poluarii ce ne inconjoara.
Odata obisnuiam sa merg la pescuit in Vancouver cu tatal meu pana cand acum cativa ani am gasit in rau pesti plini de cancer. Iar astazi auzim despre animale si plante care dispar in fiecare zi - dispar pentru totdeauna! Am visat mereu sa vad turme de animale salbatice, jungle si padurile tropicale pline de pasari si fluturi, dar acum ma intreb daca acestea vor mai exista pentru a le vedea si copiii mei. Voi, cand erati de varsta mea, va gandeati la aceste lucruri?
Toate acestea se intampla in fata ochilor nostri si, totusi, actionam ca si cum am avea tot timpul din lume si toate solutiile.
Eu sunt doar un copil si nu am toate solutiile, dar vreau sa va dati si voi seama de asta : nici voi nu aveti solutie la aceste probleme!
Nu mai puteti repara gaurile din stratul de ozon o data facute!
Nu mai puteti aduce inapoi pestii morti in rauri!
Nu mai puteti aduce inapoi la viata o specie de animale disparuta!
Si nu mai puteti aduce inapoi padurile ce erau odata acolo unde acum este desert.
Deci daca nu aveti solutii, daca nu stiti cum sa reparati lucrurile - atunci nu le stricati!
Aici, poate ca sunteti delegati ai guvernelor voastre, oameni de afaceri, organizatori, reporteri sau politicieni - dar de fapt sunteti mame si tati, frati si surori, matusi si unchi - si toti sunteti copiii cuiva. Eu sunt doar un copil dar totusi stiu ca toti suntem parte dintr-o familie, o familie de cinci miliarde de oameni, de fapt o familie de 30 milioane de specii si impartasim cu totii acelasi aer, apa si sol - Granitele si guvernele nu vor schimba aceasta!
Eu sunt doar un copil dar totusi eu stiu ca suntem toti impreuna si ca ar trebui sa actionam ca o singura familie fata de un singur scop ! Desi sunt suparata, reusesc sa va vorbesc si desi imi este frica,nu imi este frica sa spun lumii ceea ce simt.
In tara mea, facem atata risipa, cumparam si apoi aruncam atat de mult, si totusi tarile bogate nu impart si cu cei nevoiasi. Chiar si atunci cand avem mai mult decat suficient, ne este teama sa nu pierdem o parte din avutia noastra, ne este frica sa impartim cu altii!
In Canada, traim vieti privilegiate, cu o multe alimente, apa si case- avem ceasuri, biciclete, calculatoare si televizoare.
Acum doua zile aici, in Brazilia, am fost socati cand ne-am petrecut ceva timp cu niste copii care traiesc pe strazi. Si unul din copiii strazii ne-a spus: "Mi-as dori sa fiu bogat si daca as fi, as da tuturor copiilor strazii alimente, haine, medicamente, adapost, iubire si afectiune". Daca un copil de pe strada care nu are nimic, este dispus sa imparta, de ce noi, cei care avem totul, suntem atat de lacomi?
Nu pot sa nu mai gandesc ca acesti copii sunt de varsta mea, ca face o diferenta enorma locul in care te-ai nascut, si ca as putea fi unul dintre acei copii care traiesc in ghetourile din Rio, ca as fi putut fi un copil mort de foame din Somalia, o victima a razboiului din Orientul Mijlociu sau un cersetor in India. Eu sunt doar un copil dar eu stiu daca toti banii care s-au cheltuit pentru razboi ar fi fost cheltuiti pe eradicarea saraciei si gasirea unor solutii la problemele de mediu, ce loc minunat ar fi acest pamant !
La scoala, chiar si la gradinita, voi ne invatati cum sa ne comporte in lume. Voi ne invatati
sa nu ne certam cu altii,
sa gasim solutii,
sa-i respectam pe ceilalti,
sa curatam daca facem mizerie,
nu sa se lovim animalele,
sa impartim, sa nu fim lacomi!
Daca noua ne spuneti aceste lucruri, atunci voi de ce faceti exact ceea ce ne spuneti noua sa nu facem? Sa nu uitam de ce suntem la aceasta conferinta, pentru ce ne-am adunat aici- noi suntem copii vostrii. Si voi decideti in ce lume vom creste. Parintii ar trebui sa fie capabili sa isi aline copii spunandu-le "totul va fi bine", "facem tot ceea ce putem" si "nu este sfarsitul lumii ".
Dar eu nu cred ca voi ne mai puteti spune aceste lucruri. Suntem macar pe lista voastra de prioritati? Tatal meu spune mereu: "Esti ceea ce faci, nu ceea ce spui."
Ei bine, ceea ce faceti voi pe mine ma face sa plang in fiecare noapte. Voi adultii spuneti ca ne iubiti. Astfel va rog : transformati-va cuvintele in actiuni!!!
Va multumesc pentru atentie!!
ARTICOLE SIMILARE
http://www.youtube.com/watch?v=TJVH99uDhBk
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>