Tehnologia schimba agricultura

 

Noi directii, descoperiri si tehnologii agricole



1.Tractoare autonome

Tractoarele care sunt conduse automat de un calculator in locul soferului sunt pe aproape. Unii producatori de echipamente au experimentat tractoare fara sofer, dar nu le-au dus inca dincolo de stadiul de cercetare. Problema mare este aceea ca tractorul trebuie sa "vada" atunci cand o persoana, animal sau obiect este aproape si sa opreasca sau sa manevreze in jurul acestuia. Nu este loc pentru eroare. Dar tehnologia de orientare a avansat foarte mult in ultimii ani. Tractoare autonome nu poate fi departe, in special pentru munca plictisitore de teren.

 

 

2.Biocombustibili

S-au spus deja atat de multe despre biocombustibil, este inutil sa spunem mai multe. Dar fiti siguri, biocombustibilii vor continua sa fie critici in urmatorii zece ani, si va va fi nevoie de tot mai multe alternative pentru a satisface cererea noastra masiva de combustibil - de la etanol si biodiesel la uleiul de rapita si floarea-soarelui.

 

 



 

3.Combine de biomasa

De ani de zile, problema a fost cum sa scapam de reziduul de recolta in exces, astfel incat sa nu afecteaze aparitia culturilor. Acum ca producatorii de combustibil alternativ au o alta utilizare pentru biomasa, companiile de masini si echipamentele cauta din greu noi solutii pentru a face fata. Intrebarea cheie pentru aceste companii este este daca sa sa modifice echipamentele existente, sa elaborareze noi prototipuri sau sa construiasca masini cu totul diferite de colectare a biomasei. Cultivatorii se pot astepta ca masinile colectoare de biomasa sa arate foarte mult cu seceratoarele-pologitoarele din zilele de altadata, dar cu un nume nou si cu o eticheta de pret mult mai mare. Se pare ca acest combustibil alternativ poate sa readuca agricultura in afaceri

 

4.Culturile rezistente la seceta

Geneticienii au modificat prima data trasaturile usor de identificat in seminte, si acum lucreaza ore suplimentare la cele grele. Toleranta la seceta va fi cireasa de pe tort, iar compania de seminte care va reusi prima sa controleze cu succes acest set complicat de gene va fi castigatoarea unei cereri uriase din partea cultivatorilor. Toate marile companii de seminte se asteapta ca in urmatorii zece ani sa creeze si sa produca hibrizi si soiuri toleranti la seceta in urmatorii zece ani.

 

5.Gestionarea flotei de masini

Pe masura ce fermele devin tot mai mari, proprietarii acestora sunt in cautarea unui mod mai util si mai sofisticat de a urmari vehiculele decat de a conduce cu masina pana la parcela ca sa vada de ce Ion nu a ajuns la siloz. Cultivatori mari vor incepe sa adopte (daca nu au inceput deja) tehnologiile utilizate de transporturi si logistica, pentru a monitoriza si de a gestiona flota de masini de la un singur ecran de computer, reusind astfel sa optimizeze foarte eficient costurile si timpul de lucru. Tehnologia de gestionare a flotei, numita telematica, include dispozitivele de urmarire a vehiculului si software-ul care arata unde sunt toate vehiculele in orice moment. Versiuni mai avansate ale sistemului permit posibilitatea generarii rapoartelor privind orele de lucru a utilajelor, masurarea nivelului de combustibil, furturilor de combustibil, statisticilor pe fiecare parcela in parte (timp de lucru, combustibil consumat, aria lucrata din acea parcela) samd…
Alte articole :
Urmarirea utilajelor in agricultura

 
 

6.Hidrogenul ca si combustibil

Industria de combustie cu hidrogen este in crestere si intr-un stadiu in care etanolul a fost cu aproximativ 10-15 ani in urma. Producatori Auto inclusiv Honda, Toyota, BMW, GM, DaimlerChrysler si Volkswagen lucreaza la motoare pe hidrogen cu ardere interna si cu pile de combustie. BMW a construit doar o mica flota de masini "high-end" pe baza de hidrogen si a prezentat una guvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger. Este inca mult de lucru. Industria de hidrogen trebuie sa gaseasca modalitatile eficiente energetic pentru a obtine hidrogen. Gazul de hidrogen poate fi produs din surse regenerabile cum ar fi metanul, etanolul, biomasa si apa sau separat din apa cu ajutorul electrolizei care ar putea fi alimentata de energia eoliana si solara.

 

7.Azotul

Disponibilitatea si pretul ingrasamintelor de azot va continua sa fie un factor enorm in rentabilitatea culturilor. Toate eforturile se vor concentra pe aplicarea de azot exact la momentul optim pentru a promova cresterea, deoarece N nu va fi o optiune ca si pret scazut in viitorul apropiat.





 

8.Senzori in timp real – "On-the-go"

Asteptati-va la noi evolutii cu privire dispozitivele montate pe vehicule care ajuta la reglarea distribuirii de seminte, ingrasaminte si produse chimice. Un distribuitor de ingrasaminte va putea fi dotat cu un senzor in fata care va testa, sa zicem, pH-ul solului la fiecare cativa metri si va putea modifica automat rata de aplicare a ingrasamantului imprastiat peste acea zona. Tehnologia de senzori in timp real a fost prezenta sub o forma sau alta inca din 1990 cand s-au folosit pentru prima data senzori de azot. Exemplele includ GreenSeeker, Norsk Hydro (Yara) N sensor, si Crop Circle, toate acestea masurand verdeata frunzelor pentru aplicarea variabila de azot.

 
 

9.Vehiculele utilitare

Dupa ce au fost considerate mult timp "masinute de copii", vehicule utilitare au suferit o metamorfoza. Un exemplu in acest sens este noul "look" al utilitarului Gator de la John Deere. Noul XUV se incadreaza acum in categoria de "sport" UVS care include printre altele Rhino de la Yamaha, Polaris Ranger si Arctic Cat Prowler. Chiar Kawasaki a lansat un nou vehicul utilitar puternic pentru gama sa cu numele de Teryx si ai sai 750cc. Odata cu pretul in crestere al masinilor si utilajelor, tot mai multi producatori sunt dispusi sa-si achizitioneze un vehicul utilitar, mai ales cu noile functii si utilizari de care sunt capabile. Utilitarele pot acum sa duca mai multi pasageri la lucru sau sa traga greutati considerabile. Vehiculele utilitare din noua genaratie vor fi echivalentul ATV-urilor in urmatorul deceniu.
Alte articole: MULTIFUNCTIONALUL DE FERMA - un ajutor pentru fermierul roman

 
 

11.Uleiul vegetal in loc de combustibil

Imaginati-va ca va potriviti salata cu acelasi ulei pe care-l puneti in tractor in loc de motorina. Ceea ce poate parea o nebunie este acum mult mai aproape de realitate decat credeti. Proiectantii de la Deutz au dezvoltat primul motor diesel care ruleaza pe ulei produs din seminte de rapita. Fermierii pot cultiva propriile culturi de rapita, sa le proceseze direct la ferma, si sa foloseasca uleiul astfel obtinut pe post de combustibil direct in rezervorul tractorului. Sunt realizate deja un tractor de la Same Deutz-Fahr si unul de la Fendt gata echipate cu noul motor pe ulei vegetal. In plus, Deutz este in testarea motoarelor pe soia si ulei de floarea soarelui. Este interesant faptul ca in urma cu cateva decenii exista pe piata un tractor care putea folosi si ulei ca si combustibil. Ceea ce dovedeste ca putine sunt ideile noi, doar unele vechi si „reciclate”.

 

12.Morile de vant

Ceea ce era vechi este din nou modern atunci cand vine vorba de mori de vant si energia eoliana. Fermele eoliene cu zeci de mori de vant apar peste tot prin Europa. Si a devenit deja o moda printre firmele si universitatile mari de la noi din tara sa fie eco-friendly” si sa-si monteze proprile mori de vant pentru a produce energie. Dar doar cativa fermieri individuali au avut curajul sa o faca. Energia eoliana ca sursa gratuita de a suplini nevoile fermei este o investitie viabila si putem spera ca tot mai multi agricultori sa mearga in aceasta directie.

 

13.Graul

Graul ca si cultura a pierdut mult teren in ultimul deceniu, dar in viitorul foarte apropiat vom putea vedea o reinnoire a interesului pentru cereale la nivel mondial. O cerere in crestere si suprafetele cultivabile in scadere au creat o piata sanatoasa pentru aceasta cultura. Deci, cu o protectie mai buna a culturilor din partea statului si cu societatile de seminte care investesc foarte mult in soiuri noi si mai bune putem sa ne asteptam cat de curand la o revigorare a acestui sector puternic afectat de criza din ultimii ani.

 

 

Sursa:
farmindustrynews.com



 

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>