80% din productia agricola a Uniunii Europene se vinde prin grupurile de producatori, organizate sub forma de cooperative sau societati comerciale (SRL, SA). In Romania productia agricola se vinde foarte putin prin grupurile de producatori. Si asta pentruca nu s-au format inca acele grupuri mature de producatori. Un rol important al Consultantei Agricole trebuie sa fie acela de a forma aceste grupuri mature de producatori.
.
Consultanta individuala este anevoioasa, cere mult timp si de aceea, se recomanda consultanta oferita grupului deoarece aceasta are un spectru mai larg de actiune, iar rezultatele obtinute sunt mai rapide, mai bune si mai durabile.
Legaturile sociale sunt vitale pentru oameni, ele sunt o parte componenta a educatiei lor si genereaza sentimentul de siguranta si utilitate. Prin acestea oamenii afla ce inseamna recunoasterea, afirmarea, puterea si influenta. Grupul constituie legatura care se stabileste intre oameni ce reprezinta entitati si structurile sociale organizate. Acesta actioneaza, pe de o parte educational, prin intermediul unor conceptii si valori, iar pe de alta parte, indeplineste anumite cerinte principiale, oferind membrilor grupului sentimentul de utilitate, siguranta si posibilitati reale de autorealizare.
Factorii cu influenta mare asupra grupului sunt comportamentul liderului, comportamentul si idealul fiecarui membru, experienta si proiectele grupului, stadiul de dezvoltare al grupului, rezolvarea conflictelor; normele interne si structura grupului; presiunea mediului asupra grupului; numarul de intalniri; numarul subgrupurilor; procedee de control si sanctiuni.
Se poate vorbi despre un grup, daca un anumit numar de oameni se afla in legatura permanenta, se intalnesc regulat si prin aceasta incearca sa atinga scopuri comune. Apartenenta la un grup il incatuseaza pe individ pe de o parte, il forteaza sa traiasca sub anumite constrangeri, insa, pe de alta parte, ii ofera satisfactii in viata sociala si sansa de a participa la performantele grupului.
Principalele constrangeri pe care le impune grupul se refera la adaptare, la dezvoltarea unui sentiment comun. Fiecare membru al grupului trebuie sa se adapteze deoarece in cazul in care se gaseste intr-o pozitie extrema sau singulara este fortat sa paraseasca grupul. Prin aceasta, grupul are tendinta de a egaliza membrii sai.
Conducatorii sau liderii grupului sunt supusi la o presiune suplimentara deoarece ei sunt cei care reprezinta in mod special idealurile si normele grupului si aceasta inseamna ca un comportament instabil este mult mai riscant pentru ei decat pentru ceilalti membrii, deoarece aceasta poate insemna pierderea pozitiei pe care o au in grup.
Cine insa se adapteaza suficient grupului, se va identifica puternic cu aceasta si prin confirmarea reciproca din partea celorlalti membri ai grupului, rezulta unitatea de masura a intensitatii apartenentei la grup. Aceasta constiinta a grupului se exprima prin orientari valorice comune, cum ar fi mandria, vizavi de rezultatele obtinute impreuna, cat şi elementele de jargon care apar de regula in grup.
Prin sentiment comun, membrii grupului se apropie intre ei si în acelasi timp se indeparteaza puternic de mediul ce nu apartine grupului. Prin scopurile si realizarile sale grupul încearcă sa castige o anumita recunoastere sociala, insa alaturi de aceasta apare deseori concurenta, critica sau chiar dusmania. Ambele aspecte sunt necesare pentru dezvoltarea sentimentului comun si pentru a marii presiunea de adaptare a membrilor la normele grupului.
Grupul ca intreg, inseamna mai mult decat suma partilor sale componente si aceasta constatare este valabila si pentru performantele grupului, care in conditii prielnice pot fi mult mai mari decat suma performantelor particulare ale membrilor grupului. Aceste avantaje rezulta din principiile insumarii fortelor, a compensarii greselilor si capacitatilor, a concurentei stimulative, a planului de actiune comun si a capacitatii rapide de transpunere in practica a unui plan.
Insumarea fortelor (capacitatilor) conduce la un avantaj clar al grupului daca sarcina pusa unui membru depaseste forta acestuia si aceasta nu poate fi rezolvata decat prin efort comun. Aceasta regula este valabila de la simpla ridicare a unei greutati pana la o reprezentare efectiva a intereselor.
Compensarea greselilor si a capacitatilor conduce la acea situatie in care partile mai slabe sau mai bune ale membrilor grupului se completeaza reciproc astfel incat, greseala unui membru poate fi evitata, atenuata sau corectata prin activitatea celorlalti membri.
In conditii favorabile, se ajunge in cadrul grupului de lucru la concurenta stimulativa, adica fiecare membru al grupului este stimulat mai puternic in rezolvarea sarcinii comune decat ar fi facut-o in particular.
Grupul dezvolta norme comune pentru atingerea scopurilor sale, precum si un plan de acţiune pentru realizarea sarcinilor ce ii revin, de care membrii grupului se simt atasati. Respectarea planului de actiune este controlata de ceilalti membri ai grupului iar cel care se abate de la aceasta este amenintat cu sanctiuni. Daca normele existente sunt prielnice scopului comun iar planul de actiune este realizabil, atunci probabilitatea de atingere a scopului grupului este mai mare in medie pentru grup decat pentru fiecare membru in parte.
Grupul isi asuma mai usor un risc decat cei care actioneaza singuri, deoarece membrii grupului se hotarasc mai usor sa accepte o inovatie si nu se mai pot razgandi pe parcursul procesului de difuzie intrucat aceasta contravine normelor stabilite.
Grupurile mature (care au depasit problemele tipice formarii grupului si distribuirii rolurilor) pot oferi membrilor un sentiment de siguranta, iar apartenenta este perceputa ca fiind pozitiva si demna de obtinut.
Pentru activitatea de consultanta este de preferat munca cu grupuri de beneficiari datorita particularitatilor si dinamicii grupului, prin care se poate realiza mai usor telul propus. Concentrarea activitatii pe lideri cu influenta mare asupra grupurilor este mai putin eficienta decat elaborarea continutului activitatii de consultanta cu asentimentul intregului grup.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>