Suntem a noua tara viticola din lume

 

  • Productia de vin a Romaniei;
  • Degradarea plantatilor viticole;
  • Reforma sectorului de vinuri;
  • Registrul plantatiilor.

 

 

 

 

 

 

 

Productia de vin a Romaniei

Uniunea Europeana este primul producator de vin din lume. Suprafata europeana cultivata cu vita de vie reprezintă 45% din suprafata mondiala.

Dupa suprafata ocupata cu vita-de-vie, Romania ocupa locul 9 in lume.  Inaintea Romaniei sunt Franta si Italia, Spania, SUA, Portugalia, Turcia, Iran si China.

In ultimii 15 ani, Romania a produs intre 4,5 milioane hl vin (1991) şi 7,6 milioane hl (1996). In 1996 Spania producea 31 milioane hl iar Franta 57 milioane hl.

Ce mai mare parte din productia Romaneasca este vin alb, 70-75 %, iar cel rosu, intre 25 şi 30%.

Totusi, din productia totala de vin romanesc, ponderea celor cu denumire de origine controlata (DOC) este de 8-10%, restul fiind reprezentat de vinurile de calitate superioara (VS) si de vinurile de masa (VM).

Romania exporta anual o cantitate de vin ce reprezinta  intre 4 si 12% din productia anuala si aproximativ 0,8% din exportul mondial. Comparativ cu  schimburile internationale care afecteaza 25-31% din productia mondiala de vin si cu tarile viticole vecine (Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova), exportul romanesc de vin este sub posibilitati. Rezulta ca Romania ar trebui sa creasca productia de vin rosu la 50%, sa creasca ponderea celor cu denumire de origine controlata (DOC) si exportul la 30% din productia sa anuala.



Degradarea plantatilor viticole

In ultimii ani, in Romania a avut loc un proces continuu de degradare a plantatiilor viticole, determinat de intretinerea necorespunzatoare a plantatiilor detinute de producători particulari, dar si de unele societati comerciale. In acelasi timp, s-a constatat o imbatranire a patrimoniului viticol, ca urmare a reducerii simtitoare a ritmului noilor plantari.

Incepand cu anul 2006 sa acordat sprijin direct pentru cultura vitei-de-vie din soiuri nobile, prin atribuirea de bonuri valorice pentru achizitionarea de pesticide pentru combaterea bolilor si daunatorilor, precum si, in cazul soiurilor nobile destinate obtinerii vinurilor cu denumire de origine, a unor sume suplimentare,  cu conditia detinerii unor suprafete mai mari de 0,1 ha si a înscrierii in registrul plantatiilor viticole.

De asemenea in perioada de preaderare la Uniunea Europeana au fost accesate fonduri SAPARD pentru infiintari de plantatii, modernizari ale celor existente, retehnologizari ale capacitatilor de vinificatie, marketingul produselor vitivinicole, etc.

Urmeaza ca pana 2013, Romania sa beneficieze de subventii primite de la UE pentru stocajul vinului, distilarea obligatorie sau voluntara a unor vinuri, valorificarea musturilor, precum si de finantari prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, suprafata romaneasca ocupata cu hibrizi producatori, care insumeaza 30.000 ha trebuie defrisata pana la sfarsitul anului 2014.



Reforma sectorului de vinuri

Uniunea Europeana este in proces de reforma a Politicii Agricole Comune, si deci si a sectorului de vinuri. Pentru Romania, reforma vinului este o oportunitate, prin simplificarea prevederilor privind calitatea de extindere a rolului organizatiilor profesionale, alinierea la practicile oenologice internationale, simplificarea si adaptarea politicii privind etichetarea.  Romania poate promova pe piata europeana mai multe soiuri de vin de calitate, precum Feteasca alba, Feteasca regala, Tamaioasa romaneasca, Grasa, Feteasca neagra, Babeasca neagra, Cadarca, Francusa, Busuioaca de Bohotin etc.

Printre masurile vizate se refera eliminarea sprijinului pentru distilarea sub-produselor din vin, pentru stocarea privata sau pentru mustul destinat sucului din struguri. In ceea ce priveste indicatiile geografice, ar urma sa existe doua tipuri de vinuri: cu si fara indicatie geografica (IG) (cele cu indicatie geografica pot beneficia de protectia IG sau a denumirii de origine).

Integrarea in Uniunea Europeana inseamna atat oportunitati cat si riscuri pentru producatorii romani de vinuri. Prin valorificarea potentialului viticol de care dispune Romania, in vederea obtinerii unor avantaje competitive sustenabile pe pietele externe, impune crearea si promovarea unei identitati a vinului romanesc, care sa-l faca vizibil pe rafturile supermarketurilor din Europa, Asia sau Rusia.

 

Registrul plantatiilor

Au crescut amenzile pentru defrisarile ilegale de vita de vie, imbutelierea neconforma a vinurilor sau pentru plantarea vitei fara autorizatie.

Romania a aliniat legislatia in domeniu la normele europene, prin infiintarea Registrului plantatiilor viticole si carnetul de viticultor.

Limitele minime ale amenzilor pentru nerespectarea acestei legislatii cresc la 2000 RON, pentru infiintarea de plantatii mai mari de 0,1 ha sau extinderea peste aceasta limita a celor existente, fara autorizatie de plantare. Sunt prevazute amenzi mai drastice si pentru defrisarea vitei de vie din soiuri nobile admise in cultura, in suprafata mai mare de 0,1 ha, fara autorizatie de defrisare.

Limitele maxime ale amenzilor cresc la 100 000 RON si se aplica pentru imbutelierea vinurilor DOC in afara arealului delimitat, pentru punerea in consum si comercializarea unor vinuri si a altor produse obtinute din must sau vin, care nu corespund caracteristicilor calitative si de compozitie, pentru livrarea sau comercializarea vinurilor DOC fara aplicarea insemnelor de certificare a calitatiii sau pentru vanzarea in spatii neautorizate a vinului de masa in vrac.

Registrul plantatiilor cuprinde datele de identificare a tarlalelor, parcelelor viticole si suprafetelor pe soiuri din fiecare parcela, pe persoana fizica si juridica detinatoare. Registrul va fi intocmit in baza cadastrului agricol si a planurilor cadastrale actualizate.

Se infiinteaza si carnetul de viticultor, unde producatorii de struguri pentru vin au obligatia de a tine evidenta productiei si a modului de valorificare a acesteia.

Ministrul Agriculturii trebuie sa aprobe lista soiurilor de vita de vie admise in cultura pentru fiecare regiune viticola, podgorie, centru viticol si directie de productie, pe baza propunerilor facute de Oficiul National al Viei si Vinului impreuna cu Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si asociatiile de producatori.

 

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>