Principalele boli ale zmeurului si combaterea lor

bolile zmeuruluiIn plantatiile comerciale de zmeur se pot instala o multime de boli, unele cu o frecventa redusa, altele mai paguboase si mai frecvente. In continuare, le prezentam pe cele mai periculoase si care pot provoca pierderi serioase de productie.

  

Cancerul bacterian al radacinilor

Agrobacterium tumefaciens. Boala se manifesta prin aparitia pe radacini si in zona coletului a unor tumori, la inceput mici si moi, de culoare galben-verzuie, care pot cadea la sfarsitul perioadei de vegetatie sau care pot fi persistente, devenind tot mai mari de la un an la altul, tesutul tumoral capatand o culoare bruna, cu suprafata neregulata, rugoasa.

Formarea si dezvoltarea tesutului tumoral se datoreaza unor diviziuni exagerate ale tesuturilor plantei, ca rezultat al prezentei bacteriei.

bolile zmeurului - cancerul bacterian radaciniAgentul patogen. Pe agar formeaza colonii albicioase, circulare. Se dezvolta bine pe medii cu pH cuprins intre 4 si 6,5.

Prin descompunerea tumorilor bacteriile devin libere in sol si pot produce noi infectii. In sol ele pot trai 2-4 ani. In planta, bacteria intra prin ranile produse de insectele din sol si prin cele efectuate de diverse lucrari - prasit, taieri.

La evolutia bolii plantele se usuca. Se foloseste la plantare numai material sanatos si se exclud la infiintare terenurile umede si argiloase mai ales la soiurile sensibile de zmeur: Polka, Tulameen, Laszka s.a.

Combaterea bolii. Se recomanda folosirea produselor pe baza de hidroxid de cupru primavara devreme la tratamentul pe frunze in concentratie de 1% la desfacerea mugurilor si 0,5% dupa pornirea in vegetatie. Tratamentele se pot repeta la 10-14 zile. In cazuri grave de atac se distribuie aceste substante sub forma de granule pe sol aproape de coletul plantelor. Dozele recomandate la sol sunt de 2-3 g/planta.

In perioada de vegetatie pentru prevenirea bolii se vor mai face tratamente cu Ridomil Gold, Melody Compact si Aliette.

De asemenea se vor elimina din plantatie toate plantele care se usuca sau au simptome de cancer bacterian.

 

Putregaiul cenusiu

bolile zmeurului - putregaiul zmeuruluiBoala produsa de Botrytis cinerea, ataca, cel mai frecvent, florile si fructele de zmeur. Florile se ingalbenesc si se acopera treptat cu o pasla cenusie. Fructele atacate se inchid la culoare, se acopera cu aceeasi pasla cenusie sau albicioasa si incep sa putrezeasca.

Un atac mai timpuriu pe fructe determina mumifierea acestora si raman lipite de receptacul. In anii ploiosi, atacul de putregai se manifesta si pe tulpini, prin aparitia unor pete de culoare brun-deschisa. Atacul se confunda uneori cu cel produs de Didymella applanata.

Combatere. In primul rand, este importanta respectarea masurilor de igena culturala in plantatii si a recomandarilor in ceea ce priveste distantele de plantare si taierile la zmeur.

In anii obisnuiti se fac 2-3 tratamente, iar in cei ploiosi, 3-4 tratamente cu produse botriticide. Se poate folosi: Rovral 50 WP, Sumilex 50 WP, Teldor 500 SC, Pyrus 400 SC, Switch dar si alte produse cu efect asemanator.

 

Antracnoza zmeurului

bolile zmeurului - Antractoza zmeuruluiEste cauzata de ciuperca Elsinoe veneta Burckh si este una dintre cele mai raspandite boli in plantatiile de zmeur. Atacul cel mai caracteristic se manifesta pe lastari, unde apar pete mici, ovale sau neregulate de culoare rosie-purpurie. Pe masura ce se dezvolta boala, petele devin cenusii in centru iar pe margini culoarea ramane purpurie.

Atacul puternic pe tulpini poate slabi mult planta sau chiar sa ii provoace moartea. Tulpinile slabite de atacul de antracnoza pot sa moara in timpul iernii sau in anul urmator, inainte de fructificare. Pot fi atacate de aceasta ciuperca si frunzele, si fructele. Pe frunzele mature apar pete mici de culoare cenusie cu marginile purpurii. Fructele atacate sunt diforme, nu au aroma si vor putrezi.

Masuri de combatere. Taierea, scoaterea din plantatii si arderea lastarilor bolnavi e una dintre masurile de combatere. In luna martie, inainte de aparitia drajonilor noi, se taie tulpinile uscate, bolnave si subtiri si se distrug, dupa ce au fost scoase din plantatie.

Dupa aplicarea masurilor de igiena culturala, primavara si toamna, se face un tratament cu un produs cupric. In cursul vegetatiei se pot face tratamente cu produse pe baza de mancozeb (Dithane M45) si metiram (Polyram DF).

La plantare se folosesc drajonii sanatosi, liberi de aceasta boala.

 

Patarea bruna-violacee

bolile zmeurului - patarea bruna-violaceeEste o boala a tulpinilor de zmeur, fiind produsa de ciuperca Didymella applanata. A fost considerata mult timp una din principalele boli ale zmeurului, desi unele studii mai recente efectuate in Scotia sugereaza ca aceasta boala afecteaza destul de putin tulpinile atacate.

Primele simptome apar pe drajonii tineri de un an, primavara tarziu sau vara devreme. Apar pete violacee sau brune in jurul mugurilor, in general, in partea de jos a drajonilor. Aceste leziuni se extind, acoperind uneori toata tulpina intre doua frunze.

Cand boala se dezvolta pe tulpinile fructifere, petele se adancesc, se brunifica si epiderma se desprinde de tulpina. Mugurii de pe tulpinile atacate sunt slab dezvoltati si ofiliti.

Masurile de combatere constau in metode culturale precum: se vor lua toate masurile pentru a imbunatati circulatia aerului in plantatii, pentru a ajuta la o uscare mai rapida a foliajului si a tulpinilor. Reducand numarul si durata perioadelor umede, se reduce si potentialul de infectie.

Se vor evita fertilizarile excesive cu azot. Plantele se mentin in randuri suficient de inguste pentru a imbunatati circulatia aerului si patrunderea luminii. Controlul buruienilor este important pentru a evita focarele de infectie. La plantare se foloseste un material sanatos.

Se vor face 2-3 tratamente cu produse cuprice primavara devreme si toamna. In cursul vegetatiei, se pot face tratamente cu: Captan 80WDG, Topsin M70, Metoben 70PU, Cabrio 20EG.

 

Rugina zmeurului

bolile zmeurului - rugina zmeuruluiEste o boala produsa ciuperca de Phragmidium rubi-idaei, foarte raspandita in culturile de zmeur. Atacul se manifesta in special pe frunze. Infectia frunzelor apare la inceputul verii prin manifestarea unor pustule galbene pe fata superioara a frunzei. Organele puternic atacate pot sa se usuce.

In timpul verii, boala se dezvolta si pe fata inferioara a limbului.

Combatere. Masurile culturale prezentate la patarea bruna-violacee a lastarilor sunt necesare si in cazul atacului de rugina.

In timpul repausului vegetativ, se fac 1-2 tratamente cu produse pe baza de sulf.

In timpul vegetatiei, se pot efectua 2-3 tratamente cu unul din produsele urmatoare: Polyram DF, Tilt 250EC, Bumper 250EC, Bayleton 5WP, Saprol 19EC.

 

Cancerul lastarilor

bolile zmeurului - cancerul lastarilorPe tulpinile noi, boala, produsa de ciuperca Leptosphaeria caniothyrium, apare tarziu in timpul verii. Intotdeauna ea este asociata cu ranile de pe tulpini sau cioturile ramase in urma taierilor. Aceste rani favorizeaza patrunderea patogenului in tesuturi. Tulpinile atacate se dezvolta slab si pot sa se usuce.

Atacul este favorizat de timpul umed, iar sporii sunt raspanditi de vant, apa si de insecte. Atacul se recunoaste dupa petele de culoare roz spre brun, care treptat devin negricioase. Pe masura ce petele se dezvolta, tesuturile tulpinii se necrozeaza si crapa longitidinal.

Combatere. Masurile culturale prezentate la bolile anterioare trebuie aplicate si aici. In cazul unor infectii severe se renunta la irigarea prin aspersiune, unde este cazul, si se face numai irigarea prin picurare.

Tratamente: in timpul repaosului vegetativ se pot folosi produsele pe baza de sulf. Primavara devreme se face un tratament cu un produs cupric.

In timpul perioadei de vegetatie se fac 2-3 tratamente cu Captan si Chorus. Stropirile se fac cand drajonii au 15-20 cm inaltime si inainte de inflorit. Ultima stropire se face cand tulpinile care au rodit au fost taiate si scoase afara din plantatie.

 

Tratamente cheie pentru culturile de zmeur

Nr.

Crt.

Perioada aplicarii

Boala sau daunatorul

Denumirea comerciala a produsului

Conc.

%

Doza

Kg,l/ha

Observatii

1.

Repaus vegetativ
(noiembrie-martie)

Paduchele de san Jose, oua de acarieni, oua de afide

Confidor Oil SC 004

1,5%

15 l/ha

Cand temperatura aerului este de min. 50C

2.

Umflarea mugurilor
(aprilie, decada 1)

Antracnoza (Elsinoe veneta), patarea bruna-violacee a ramurilor (Didymella applanata), fainare (Sphaerotheca macularis)

Zeama bordeleza tip „MIF”

0,5%

5 l/ha

 

3.

Infrunzire
(aprilie, decada 2 - 3)

Antracnoza, Didymella, musculita galicola a tulpinilor (Lasioptera rubi), afide, insecte defoliatoare, acarieni

Dithane M-45sau

Captan 80 WDG +

Envidor 240 SC

 

0,2%

0,15%

0,04%

2 kg/ha

1,5 kg/ha

0,4 l/ha

Se asociaza cu un ingrasamant foliar Foliq Ascovigor 0,3%

4.

Inaltarea inflorescentelor
(mai, decada 1)

Antracnoza, fainare, rugina, septorioza, Didymella, gargarita florilor (Anthonomus rubi) musculita galicola,

Universalis 593SC

Bumper 250 CE +

Calipso 480 Scsau

Mospilan 20 SP

0,2%

0,02%

0,02%

0.02%

2 l/ha

0,2 l/ha

0,2 l/ha

0.2 l/ha

Se recomanda administrarea in amestec cu Foliq Kombimax 0,3%

5.

Inceputul infloritului
(mai, decada 2)

Antracnoza, septorioza, rugina, putregaiul cenusiu, fainare, gargarita florilor

Topsin M70 sau

Tilt 250 EC +

Rovral 500 SC +

Lamdex 5 EC

0,07%

0,02%

0,1%

0,015%

0,7kg/ha

O,2 l/ha

1 l/ha

O,15 l/ha

Asociat cu ingrasamantul foliar Foliq Mikromix 0,1%

6.

Scuturarea petalelor
(mai, decada 3)

Putregaiul cenusiu, rugina, antracnoza, septorioza, Didymella, gandacul zmeurului (Byturus tomentosus), insecte defoliatoare

Signum sau

Teldor 500 SC +

Systane forte +

Fastac 10 EC

 

0,05%

0,15%

0,02%

0,02%

 

0,5 kg/ha

1,5 l/ha

0,2 l/ha

0,2 l/ha

 

Impreuna cu Foliq Calmax 0,3-0,5% (creste valoarea comerciala a fructelor si proprietatile de depozitare)

7.

Fructe verzi
(iunie, decada 1)

Putregaiul cenusiu

Bravo 500 SC +

Switch 62,5 WG sau Teldor 500 SC

0,25%

0,1%

0,15%

2,5 l/ha

1 kg/ha

1,5 l/ha

In asociere cu Foliq Calmax 0,3-0,5%

8.

Dupa recoltare
(august – sept.)

Antracnoza, septorioza, patarea bruna-violacee, insecte defoliatoare

Alliette 80 WG +

Score 250 EC +

Vertimec 1,8%EC

0,3%

0,015

0,1%

3kg/ha

0,15 l/ha

1 l/ha

 

 

Important!

    • La aplicarea tratamentelor se va acorda o atentie deosebita recomandarilor producatorului privind concentratia si regulile de aplicare.
    • La infiintarea plantatiilor se va procura un material de plantare de buna calitate produs in pepiniere autorizate.


Pepinierele Hida – O echipa de specialisti va sta la dispozitie.

  
 

Noutati

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

25-01-2024 Struguri / vita de vie

Tehnologie inteligenta pentru struguri de calitate

Smart Technology de la BASF este noua tehnologie pentru protectia culturilor de vita de vie care ii ajuta pe fermieri sa scape de pierderile de productie si infectiile greu de controlat. Mai multe>>

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

24-01-2024 Pomi fructiferi

„La cules pe Taramul Craitei” un proiect educational si interactiv in livada de mere

Proiectul Corinei Oprea s-a dezvoltat ca un plan strategic pentru imbunatatirea dinamicii afacerii de familie, introducand o linie de mere deshidratate in facilitatea lor de procesare de la nivelul laboratorului. Grantul primit de la Corteva Agriscience, precum si cunostintele dobandite in cadrul modulelor programului TalentA, i-au permis sa implementeze initiativa „La cules pe Taramul Craitei”. Mai multe>>

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

23-01-2024 Pomi fructiferi

Solutii de top pentru protectia culturii tale de mar

Descopera noul tau aliat pentru culturile de mar: Smart Technology de la BASF! Fermierii se confrunta des cu pierderi de productie, aparitia formelor de rezistenta la fungicide sau calitatea scazuta a fructelor. Ei bine, cu Smart Technology pentru culturile de mar aceste probleme sunt mai usor de rezolvat. Mai multe>>

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

23-12-2023 Vinuri

Vinurile romanesti, in topurile mondiale in 2023. Peste 500 de medalii obtinute la concursurile internationale

Conform datelor colectate de Wines of Romania, platforma dedicata in exclusivitate promovarii vinului romanesc, vinurile autohtone au obtinut la concursurile internationale desfasurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant. Producatorii romani si-au inscris vinurile si au reusit sa impresioneze juratii din peste 40 de competitii din Europa, America de Nord si Asia. Mai multe>>