Lucrarile specifice pomiculturii in luna aprilie se refera in mod deosebit la:
Executarea tratamentelor fitosanitare de avertizare pentru combaterea gargaritei florilor de mar, rapanului, fainarii, focului bacterian si a bolilor de scoarta la speciile samantoase, moniliozei, acarienilor, afidelor la prun cires, visin, si cais, taphrinei la piersic, fainare la coacaz, putregaiul cenusiu la capsun. O atentie se va acorda stropirilor de primavara cu solutii clasice, zeama bordeleza, zeama sulfocalcica, sulf muiabil, precum si cu uleiuri de tip Oleocarbetox, Oleoecalux, Oleodiazol si altele de mare eficacitate si de ultima ora recomandate de firmele furnizoare.
Incheierea actiunilor de plantat de pomi, arbusti fructiferi si partial capsuni si se completeaza golurile in plantatie.
Se finalizeaza taierile de fructificare la specile pomicole din toate zonele tarii. La piersic si cais se fac corecturile necesare cu care ocazie se lasa incarcatura normala de formatiuni fructifere pe pom. Taierile la pomi si arbusti in general au drept scop formarea coroanelor pomilor tineri si a tufelor de arbusti fructiferi, consolidarea acestora in plantatiile pe rod pentru a sutine productia, corectarea celor care au fost neglijate o anumita perioada, crearea unui echilibru intre crestere si rodire, reglarea incarcaturii cu muguri de rod, precum si regenerarea pomilor imbatraniti, degenerati si lipsiti de crestere.
Se finalizeaza taierile de intretinere a coroanelor care au drept scop asigurarea echilibrului intre crestere si rodire si conducerea acestora pe verticala si orizonatala, incadrarea in spatiu in functie de forma coroanei si a distantelor dintre pomi pe rand. Dupa intrarea pe rod se fac si unele scurtari ale prelungirilor exagerate a unor sarpante si chiar ramuri de semischelet, care cresc in interiorul coroanei, a lastarilor lacomi precum si a unor formatiuni debile, ce indeasa coroana.
La mar si par formatiunile tinere pe rod nu se taie iar mladitele se scurteaza la 2-3 ochi. De asemenea lastarii de rod tinere nu se scurteaza. Cele ce au 3-4 ani de rod se taie deasupra a 1-2 tepuse sau pinteni.
La gutui ramurile anuale lungi care poarta muguri mixti se scurteaza 1/3 din lungime. Maciuliile in general nu se scurtea cu exceptie celor slabe care se taie deasupra unui mugur vegetativ de la baza.
La samburoase, ramurile mixte tinere in varsta de 2-3 ani, la prun, cais, cires si visin nu se taie decat daca depasesc 40-50 cm. Ramurile de un an de semischelet ce cresc in interiorul coroanei pana la lungimea de 30-40 cm nu se scurteaza. Cele de semischelet in varsta de peste 5-6 ani pe care se gasesc muguri de rod, imbatranite se reintineresc printr-o scurtare la 1-3 ramificatii de la punctul de insertie.
Taierile anuale la piersic sunt obligatorii avand in vedere ca fructifica pe ramuri mixte si lungi in varsta de un an, in caz contrar pomul se degarniseste, iar rodul se deplaseaza la periferia coroanei. Ramurile mixte, viguroase se scurteaza la 60-70 cm.
Taierile de regenerare se aplica pomilor in plantatiile imbatranite, neglijate o anumita perioada, fara cresteri anuale, iar productia de fructe este neinsemanta si de calitate inferioara. Acestea au menirea sa refaca coroana prin scurtari a ramurilor de schelet intr-o perioada de 3-4 ani in vederea de a stimula pornirea de noi cresteri si garnisirea acestora cu formatiuni de rod. Lucrarea poate incepe din toamna dupa caderea fructelor si se continua pana primavara la inceputul vegetatie. Taierea de regenerare a pomilor trebuie sa fie insotita de o lucrare adanca a solului cu care ocazie se realizeaza si o intinerire a sistemului radicular insotita de o fertilizare puternica. Ranile rezultate cu dimensiuni de peste 4-5 cm se acopera cu mastic, vopsea sau chiar de amestec de pamant si balega.
La arbustii fructiferi taierile au in vedere formarea tufei si mentinerea numarului corespunzator de tulpini, precum si intinerirea acesteia prin inlocuirea celor batrane cu lastari noi.
Se scot ramurile rezultate din taieri si alte resturi vegetale din livada.
Se finiseaza lucrarile solului prin executarea araturii sau discuirii intre randuri peste tot sau in benzi alternative, acolo unde acestea nu s-au efectuat.
In functie de incarcatura de muguri de rod, se administreaza ingrasaminte organice si 1/3 din doza de azot.
Se sapa sau se erbicideaza benzile pe rand, se destelenesc intervalele inierbate de peste 3 ani si se insamanteaza cele ce urmeaza a se intelinii. Pe terenurile in panta inierbate si in curti se administreaza ingrasaminte organice si se sapa copca sub protectia coroanei.
Se pregatesc gramezile de materiale fumigene destinate prevenirii pierderilor provocate de ingheturile si brumele tarzii de primavara.
Udatul pomilor plantati este obligatoriu pentru asigurarea prinderii.
La pomii unde rozatoarele au ros aproape circular tulpinile se mai pot face altoiri in punte sau se inlocuiesc. La cei cu rosaturi mai mici, ranile se badijoneaza cu amestec de pamant si balega de vaca sau cu mastic.
In capsuneriile comerciale se mobilizeaza si se grebleaza terenul intre randuri si se plivesc buruienile pe rand si se asigura materiale pentru mulcit . In stoloniere, dupa recoltarea stolonilor se afaneaza terenul intre randuri si se completeaza golurile.
In pepinierele pomicole se incheie plantatul puietilor portaltoi si a marcotelor. Se rupe crusta de pe biloanele insamantate in toamna, se desmusuroiesc ochii altoi acolo unde au fost protejati peste iarna, se incheie taierile la cep si scosul salbaticului in campul II de formare, lucrare ce consta in scurtarea portaltoiului la 12-15 cm deasupra ochiul altoi (incazul formarii pomilor cu cep) sau la 1,5-2 mm deasupra ochiului in cazul formarii fara cep.
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>