Infiintarea unei culturi profitabile de zmeur

Idei de afaceri - Infiintarea unei culturi de zmeurZmeurul se poate planta atat toamna, cat si primavara, insa numai dupa ce s-au luat toate masurile ce garanteaza aplicarea unei tehnologii care sa respecte nevoile acestei specii in cultura. Spre exemplu, in alegerea terenului potrivit trebuie sa ne orientam cu cel putin un an inainte, tinand cont atat de conditiile climatice, cat si de planta premergatoare. Abia apoi se trece la lucrarea propriu-zisa a solului.

 

 

 

Pregatirea terenului pentru plantarea zmeurului

Analiza solului este necesara inainte de infiintarea plantatiei. pH-ul optim este de 6,5 dar zmeurul se poate cultiva in conditii bune si la un pH intre 6 si 7. Daca acesta nu este corespunzator, se poate face o corectie prin aplicarea amendamentelor. Potasiul, fosforul si magneziul se administreaza concomitent cu pregatirea terenului inainte de plantare, iar ingrasamintele cu azot se aplica la cateva saptamani de la pornirea in vegetatie.

Gunoiul de grajd bine fermentat, in cantitate de 50-60 de tone, se risipeste pe toata suprafata sau 15-20 de tone pe randul unde urmeaza sa fie plantat zmeurul si se incorporeaza in sol cu freza.

Avand in vedere durata mare de viata a unei plantatii, de circa 12-15 ani, inainte de plantare este bine sa se faca o aratura de desfundare, la 40-50 cm. Daca, astfel, roca mama (stratul nefertil) se aduce la suprafata se va face doar o aratura mai putin adanca.

In functie de analiza solului, se poate interveni cu un aport de magneziu. In general, se asigura: P2O5 - 100-250 unitati/ha; K2O - 200-300 unitati/ha; MgO - 80-100 unitati/ha. Aceste date sunt orientative, stiind ca o parte din solurile din Romania sunt bine aprovizionate cu potasiu.

Inainte de plantare, solul se lucreaza cu freza sau cu grapa cu discuri.

 

Infiintarea culturii

Infiintarea unei culturi de zmeur


Distanta de plantare intre randuri variaza in functie de vigoarea soiului, de puterea de drajonare, de fertilitatea solului si de modul de conducere a plantatiei. La soiurile viguroase, cu putere mare de drajonare, se lasa o distanta mai mare. In general, aceasta este de 3-3,3 m, cand se lucreaza mecanizat cu tractor mare si de 2,5-2,8 m, cand se lucreaza cu un motocultor. Intre plante, pe rand, se lasa 0,4-0,8 m, in functie de capacitatea de drajonare.

Inainte de plantare, se marcheaza randurile cu o sfoara sau cu un marcator, pe o lungime de maxim o suta de metri, pentru a usura recoltarea si scoaterea laditelor in capatul randurilor, la drumurile de acces.

Se recomanda ca radacina plantelor sa se umecteze timp de 1-2 ore pentru a le rehidratata, sau sa se mocirleasca.

Plantarea se face manual in rigole deschise, mecanic sau cu cazmaua. Drajonii de zmeur se planteaza cu 2-3 cm mai jos fata de nivelul la care s-au dezvoltat in pepiniera. Daca se sadesc mai adanc, plantele se vor dezvolta mai greu si vor emite drajoni putini si de slaba calitate. Planta se aseaza cu radacina rasfirata, care se acopera apoi cu pamant, iar solul se taseaza usor in jurul plantei.

La plantarea de primavara apare riscul deshidratarii, daca nu ploua in primele zile dupa plantare, in acest caz fiind necesare udari.

 

Identificarea suprafetei pentru cultura

Infiintarea unei culturi de zmeur - Identificarea suprafetei pentru culturaZmeurul necesita un teren insorit, cu o buna miscare a aerului, cu umezeala suficienta, ferit de vanturile puternice si de temperaturile foarte scazute din timpul iernii. In plantatiile infiintate pe pantele cu expozitie sudica fructele se coc mai repede cu 7-8 zile, comparativ cu cele situate pe pante nordice. In aceeasi locatie, conditiile de microclimat si de sol pot fi foarte diferite.

De aceea, pentru infiintarea unei plantatii pe suprafete mari, arealul se poate testa timp de doi-trei ani, cultivand o suprafata mai mica de zmeur. In acest caz sunt obligatorii analizele de sol privind continutul in diferite elemente chimice si pH-ul.

Zmeurul se dezvolta cel mai bine pe solurile lutoase, bine drenate, bogate in materie organica, in general cu un humus de peste 2,5% si cu o buna capacitate de retinere a apei.

Specia se poate cultiva si pe solurile mai nisipoase, dar in conditii de irigare.

Nu se vor infiinta plantatii de zmeur pe soluri reci si argiloase, unde exisa tendinta de baltire a apei, deoarece cultura va fi compromisa inca din primii ani. Pe aceste soluri se poate planta zmeurul doar cu conditia asigurarii unui drenaj corespunzator si, eventual, plantarea pe straturi inaltate.

Planta premergatoare

Cerealele paioase pot fi bune premergatoare pentru zmeur, mai ales daca se face o erbicidare totala dupa recoltat si rasarirea buruienilor. Alte premergatoare pot fi leguminoasele, care lasa terenul imbogatit in azot si, in general, curat de buruieni. Legumele timpurii, care se recolteaza in timpul verii, pot fi o alta solutie.

Se evita urmatoarele premergatoare: cartofii, rosiile, vinetele sau ardeii, din cauza riscului infectiei cu Verticillium wilt (verticilioza), boala comuna.

Acolo unde exista zmeur sau mur din flora spontana in preajma plantatiei, acesta se va elimina prin mijloace mecanice sau prin erbicidare pe o raza de cel putin o suta de metri.

 

Achizitionarea plantelor

Infiintarea unei culturi de zmeur - Achizitionarea plantelor de zmeurPlantele de zmeur se procura din timp, din pepiniere autorizate, care sunt controlate si autorizate de Inspectoratele Teritoriale pentru Controlul Semintelor si Materialului Saditor si de Unitatile Fitosanitare judetene. Nu se folosesc plante de provenienta necunoscuta sau recoltate din plantatii imbatranite de zmeur, care poarta bolile si daunatorii specifici din plantatia mama.

PEPINIERELE HIDA va ofera drajoni de zmeura, din soiuri diferite, cu fructul mare, din categoria biologica certificat, plantele fiind obtinute in pepinierele noastre, fiind adaptati conditiilor climatice din Romania. Avem soiurile: LASZKA, RADIOVA, POLKA, CANBY, NORNA, POLANA, TULAMEEN, VETEN, WILLAMETTE.

Putem sa oferim certificat de calitate si conformitate conform normelor UE. Plantele sunt viguroase, cu o radacina buna. Pretul este negociabil in functie de cantitati. Clientilor nostri le oferim si articole publicate de noi privind cultura zmeurului. Pentru cantitati de peste 200 plante pretul este negociabil. 

Ne gasiti in localitatea Hida, Judetul Salaj. Plantele pot fi expediate si prin curierat in diferite zone ale tarii.teti solicita lista completa de pomi si arbusti fructiferi pe mail [email protected] sau tel. 0723260107, 0755761021, 0749513431.

 

Pepinierele Hida
www.pepinierelehida.ro 

 

 

Noutati

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

05-03-2024 Struguri / vita de vie

Castigatorii concursului „Cel Mai Bun Viticultor din Romania – 2024”

Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

29-02-2024 Vinuri

BASF continua cu o noua editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

29-02-2024 Vinuri

Vinul romanesc castiga 71 de medalii la MUNDUS VINI. Romania, pe locul 11 din cele 42 de tari participante

Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

27-02-2024 Struguri / vita de vie

Descopera Smart Technology de la BASF - solutia pentru protectia vitei de vie

Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

16-02-2024 Struguri / vita de vie

Industria viticola romaneasca s-a dezvoltat in 2023. Numarul cramelor autohtone a crescut cu peste 10%

Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

26-01-2024 Struguri / vita de vie

Karathane™ Gold 350 EC - protectie sigura impotriva fainarii la vita de vie si castraveti

Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>