Produs DOP, din clasa fructe (Italia)
Descrierea produsului
„Nocciola Romana” este fructul alunului comun Corylus avellana. Varietatile "Tonda Gentile Romana” si „Nocchione” trebuie sa reprezinte cel putin 90 % din selectia exploatatiei, iar varietatile „Tonda di Giffoni” si „Barrettona” sunt permise in proportie de maximum 10 %.
„Nocciola Romana” trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:
· „Tonda Gentile Romana”: forma alunei cu coaja: subsferica, cu un apex usor ascutit, de calibre cuprinse intre 14 si 25 mm, coaja de grosime medie, de culoare alunie si cu un luciu moderat, cu o pubescenta usoara la nivelul apexului si numeroase striatii bine marcate; miezul este mic spre mediu, de forma subsferica variabila, de culoare similara cu cea a cojii, de cele mai multe ori acoperit cu fibre, cu o suprafata ondulata si striuri mai mult sau mai putin marcate, dimensiuni mai putin regulate decat cele ale alunei cu coaja; perispermul are o grosime medie si nu se desprinde complet la prajire; textura este compacta si crocanta, iar gustul si aroma sunt fine si persistente.
· „Nocchione”: forma alunei cu coaja: sferica, subelipsoidala; de calibre cuprinse intre 14 si 25 mm; coaja groasa, de culoare aluniu deschis, striata, putin pubescenta; miezul este mediu spre mic, cu o prezenta a fibrelor medie spre ridicata; la prajire, perispermul este detasabil intr-o masura moderata; gustul si aroma sunt fine si persistente. In ambele cazuri, randamentul la decorticare este cuprins intre 28 si 50 %. Alunele nu trebuie sa prezinte miros si gust de ulei ranced sau urme de mucegai si frunzis. La masticare, ele trebuie sa fie crocante sau trebuie sa se sparga la prima muscatura fara sa fie moi; textura lor trebuie sa fie compacta, fara cavitati in interior. Alunele conservate trebuie sa prezinte aceleasi caracteristici.
Norme specifice privind felierea, razuirea, ambalarea etc.
Produsul „Nocciola Romana” trebuie ambalat si pus in consum dupa cum urmeaza:
· Pentru alunele cu coaja: in saci sau in ambalaje de iuta sau de rafie adaptate diverselor niveluri de comercializare, cu greutatea de 25, 50, 250 si 500 de grame si de 1, 5, 10, 25, 50, 500, 800 si 1 000 de kilograme.
· Pentru alunele decojite: in ambalaje de iută sau de rafie, pungi Combivac, pungi Combivac din folie de aluminiu si cutii destinate ambalarii alimentelor cu o greutate de 10, 15, 20, 25, 50, 100, 150, 250 si 500 de grame și de 1, 2, 4, 5, 10, 25, 50, 500, 800 si 1 000 kilograme.
Norme specifice privind etichetarea
Ambalajele, recipientele si sacii trebuie sa fie sigilate pentru a impiedica extragerea continutului fara ruperea sigiliului. Pe acestea trebuie sa figureze, cu caractere de tipar de aceeasi dimensiune, mentiunile „NOCCIOLA ROMANA” si „DENOMINAZIONE DI ORIGINE PROTETTA” (denumire de origine protejata), precum și datele necesare pentru identificarea numelui si a adresei ambalatorului, anul in care au fost recoltate alunele, greutatea bruta si neta la origine a acestora si sigla. Nu pot fi folosite alte denumiri sau descrieri suplimentare.
Sigla denumirii, de formă circulara, prezinta urmatoarele caracteristici: un fundal galben pal cu margine maro, pe care scrie, in partea de sus, in forma de semicerc, cu culoare neagra, „Nocciola Romana”, iar in partea de jos, in forma de semicerc, cu culoare neagra, „Denominazione Origine Protetta”; in centru, sunt dispuse, sub forma de evantai, cu varfurile indreptate in sus, trei frunze de culoare verde cu marginile negre pe care este asezata o aluna de culoare maro cu marginile negre; baza alunei este de culoare maro deschis iar in mijlocul ei este reprezentat, cu o culoare galben pal, palatul papilor de la Viterbo.
Delimitarea concisa a ariei geografice
Aria de productie, recoltare, depozitare, decorticare, sortare si calibrare a Nocciola Romana se gaseste pe teritoriul comunelor provinciilor Viterbo si Roma enumerate mai jos:
· in Provincia Viterbo: Barbarano Romano, Bassano in Teverina, Bassano Romano, Blera, Bomarzo, Calcata, Canepina, Capranica, Caprarola, Carbognano, Castel Sant'Elia, Civita Castellana; Corchiano, Fabrica di Roma, Faleria, Gallese, Monterosi, Nepi, Oriolo Romano, Orte, Ronciglione, Soriano nel Cimino, Sutri, Vallerano, Vasanello, Vejano, Vetralla, Vignanello, Villa San Giovanni in Tuscia, Vitorchiano, Viterbo;
· in Provincia Roma: Bracciano, Canale Monterano, Manziana, Rignano Flaminio, Sant'Oreste, Trevignano.
Legatura cu aria geografica
Specificitatea ariei geografice
Aria in care se produce Nocciola Romana se caracterizeaza prin conditii de sol si de clima foarte favorabile culturii alunilor, intrucat solul muntilor Cimini si Sabatini este constituit din formatiuni vulcanice, cu tuf vulcanic bogat in substante esentiale si format din lava nedezvoltata de leucit, cu depuneri clastice eterogene. Solul este profund si usor, cu un continut scazut de calciu si fosfor, dar bogat in potasiu si microelemente; reacția este, de obicei, acida si/sau slab acida. In ceea ce priveste conditiile climaterice, temperaturile in aria mentionata la punctul 3 au valori medii minime cuprinse intre 4 si 6 °C si valori medii maxime intre 22 si 23 °C, cu precipitatii anuale de 900 - 1200 mm. Clima de iarna mai blanda este deosebit de importanta pentru alun, care trece, in lunile ianuarie si februarie, prin perioada delicata de inflorire.
Specificitatea produsului
Caracteristicile care fac din Nocciola Romana un produs unic in genul sau este textura crocanta, compacta si lipsita de cavitati interne. La masticare, alunele se sparg la prima muscatura fara sa fie moi; ele pastreaza aceasta calitate atat in stare cruda, cat si conservate.
Legatura cauzala dintre aria geografica si calitatea produsului
Caracteristicile produsului Nocciola Romana sunt strans legate de mediul geografic in care se obtine.
Această specie prefera, ca regula, solurile afanate, cu reactie neutra spre acida, cu un continut de calcar activ de pana la 8 %, media temperaturii anuale intre 10 si 16 °C si precipitatii anuale de peste 800 mm. Toți acesti factori de mediu sunt prezenti in aria de productie a Nocciola Romana.
Dintre toate aceste conditii naturale, nu poate fi negată importanta tipului de sol, in special in ceea ce privește compoziția mineralogică. Originea vulcanica a solului, bogat in potasiu si microelemente, are o influenta majora asupra caracteristicilor calitative si organoleptice ale fructului si, prin urmare, asupra texturii sale crocante.
Tehnicile de productie si de conservare contribuie la randul lor la calitatea produsului. Aceste tehnici au fost dezvoltate de-a lungul multor ani in care calitatea a primat in fata cantitatii. Tehnicile de productie actuale respecta principiile combaterii integrate a daunatorilor si vizeaza obtinerea unor fructe cat mai putin afectate de atacurile parazitilor si, totodata, sigure din punct de vedere alimentar gratie absentei reziduurilor si a toxinelor naturale.
De asemenea, tehnicile de recoltare au fost dezvoltate in asa fel incat sa nu zadarniceasca eforturile depuse de-a lungul intregului ciclu de productie.
Trebuie evidentiat faptul ca alunele sunt recoltate de pe suprafata solului si ca proprietatile acestora in materie de salubritate pot fi total compromise daca raman prea mult timp pe suprafata solului. Prin urmare, in ultimii ani, producatorii au depus eforturi considerabile pentru a reduce la minimum timpul in care alunele raman pe pamant, adoptand tehnici care implică treceri mai frecvente pe suprafata solului.
Sistemele utilizate pentru prima prelucrare si pentru conservarea alunelor au cunoscut si ele o dezvoltare continua. Daca in trecut uscarea alunelor se facea prin expunere la caldura soarelui, astfel incat intinderile mari de alune la uscat in curtile fermelor si in piete nu erau o priveliste rara, producatorii de astazi utilizeaza uscatoare apartinand exploatatiilor sau cooperativelor. Cojile sunt reutilizate drept combustibil, iar produsul este pastrat in depozite si/sau silozuri la temperaturi controlate sau in camere frigorifice pentru produsul decojit.
Cultura alunului in aceasta arie geografica datează din „… 1412 circa, mentre prima esisteva come pianta arbustiva da sottobosco e che tuttora lo troviamo in tale stato nei boschi specialmente di castagno”(… 1412 aproximativ, cand alunul exista ca arbust salbatic, si inca mai poate fi intalnit sub aceasta forma in paduri, in special in cele de castani — Martinelli în „Carbognano illustra”). Se pare ca, in 1513, „Nocchie” erau servite la masa Papei Leon al X-lea (Clementi, „Storia del Carnevale Romano”). Cadastrul din 1870 consemneaza ca, in acel an, au fost inregistrate mai multe zeci de hectare de aluni la Caprarola, descrise ca „Bosco di Nocchie” (padure de aluni). In 1946 existau 2 463 de hectare destinate exclusiv productiei de alune si 1 300 hectare pentru productie mixta. In prezent, peste 16 000 de hectare sunt destinate cultivarii alunilor, pentru care sunt angajate peste 3 500 de persoane.
De-a lungul secolelor, rabdarea, perseverenta si competenta omului a avut un rol important in mentinerea acestei culturi traditionale, dupa cum o demonstreaza numeroasele sarbatori populare care au loc in fiecare an si numeroasele bucate traditionale preparate cu alune, precum tocanita de iepure, tozzetti, cazzotti, ciambelle (gogosi sub forma de inel), ossetti da morto, mostaccioli, amaretti, brutti-buoni, duri-morbidi, bezelele, crucchi di Vignanello, morette. Toate acestea demonstreaza caracterul traditional al culturii alunului si importanta pe care o are aceasta pentru economia locala.
Sursa: www.agriculturae.ro
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>