Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste in sesiunea de cereri de proiecte solicitari de finantare pentru submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, precum si pentru alte tipuri de investitii in agricultura si in activitati non-agricole.
Alocarea disponibila in aceasta sesiune pentru submasura 4.1a este de 105 milioane de euro (100 milioane de euro pentru teritoriul national si de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunarii).
„Ghidul solicitantului a suferit mai multe modificari care au avut in vedere in primul rand nevoile concrete ale beneficiarilor. AFIR nu a putut si nu poate exista in absenta celor care vor sa implementeze proiecte cu finantare europeana. De aceea, rolul nostru, a celor care lucram la AFIR, este in primul rand acela de a sprijini beneficiarii, fapt inteles foarte clar si asumat de toti angajatii. Beneficiarul de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala este, fara doar si poate, cel mai important element din activitatea Agentiei” , a tinut sa precizeze Adrian-Ionut CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Fondurile nerambursabile pot fi obtinute de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, de societati comerciale, precum si de forme asociative, pentru reconversia plantatiilor existente, infiintarea de plantatii pomicole, infiintarea si modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar si proiectele de investitii pentru infiintarea, extinderea si modernizarea sistemelor de depozitare, conditionare, ambalare si a unitatilor de procesare la nivelul exploatatiei, precum si pentru alte tipuri de investitii identificare ca necesare pentru imbunatatirea performantei economice a fermelor.
O noutate importanta priveste posibilitatea cresterii intensitatii sprijinului nerambursabil cu pana la 90% pentru componenta de procesare si comercializare la nivelul fermei. Una dintre conditii este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi conditionate/ procesate/ comercializate sa provina din exploatatia proprie.
O alta modificare aplicabila in aceasta sesiune, ca urmarea a modificarii PNDR 2020, prevede ca pentru speciile nuc si alun poate fi utilizat si material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara.
„Mai mult de 25% din proiectele depuse pe pomicultura in sesiunea trecuta au fost pentru nuc si alun. Agentia era in postura in care trebuia sa aplice o prevedere cu caracter general unei situatii particulare – si anume imposibilitatea potentialilor beneficiari de a gasi in Romania specii de alun si nuc din categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara. De aceea aceasta modificare este, din punctul meu de vedere, pe cat de solicitata de beneficiari si de importanta, pe atat de fireasca.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.
Incepand cu aceasta sesiune, se accepta cultivarea mai multor specii in spatii protejate. Daca in sesiunile trecute se acceptau doar capsuni, acum se finanteaza si cires si arbusti fructiferi. Practic, orice specie pentru care exista tehnologie de cultivare in spatii protejate este acceptata ca investitie eligibila pentru finantare prin PNDR.
Solicitantii vor putea beneficia de un criteriu de selectie nou, si anume, acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare in domeniul proiectului.
Cererile de finantare se depun on-line pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana in data de 31 iulie 2017, ora 16:00 sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri nerambursabile au la dispozitie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR” in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.
Informatii suplimentare: Pe langa propunerile venite din partea celor interesati de accesarea fondurilor nerambursabile, Ghidurile finale preiau si cele mai noi modificarile legislative in domeniul implementarii PNDR.
Astfel, in urma modificarii HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investitiile care prevad constructii-montaj, proiectul tehnic de executie se avizeaza acum dupa semnarea contractului de finantare cu AFIR.
La Solicitarea de acordare a scrisorii de garantie, conform noilor reglementari, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achizitii, fata de prevederea anterioara, care stipula ca este nevoie de avizul favorabil al Agentiei asupra procedurii de achizitie prioritar majoritara.
Ghidurile finale aduc simplificari semnificative conditiilor de accesare. Acestea preiau clarificarile cu privire la varsta tanarului fermier, facute ca urmare a modificarii PNDR. Astfel, din punct de vedere al varstei, se incadreaza in definitia tanarului fermier sef de exploatatie, inclusiv tanarul fermier care aplica o cerere de finantare cu o zi inainte de implinirea varstei de 41 ani.
Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este acceptarea certificatelor de formare profesionala eliberate de Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA).
O alta simplificare priveste corelarea intre perioada de depunere a cererii unice pe suprafata la APIA si deschiderea sesiunii de primire de proiecte finantate prin PNDR. In practica, daca in sistemul electronic nu se pot vizualiza inregistrarile efectuate de solicitant in timpul campaniei de depunere a cererii unice de plata, fermierul poate face dovada acestor inregistrari printr-o adeverinta emisa de APIA.
A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată aproximativ 98% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024. În perioada 02 decembrie 2024 – 01 aprilie 2025, APIA a autorizat la plată suma totală de 997.669.538 euro (4.963.766.231 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, astfel: Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 3 - 31 martie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025, au fost depuse 215.118 cereri, reprezentând aproximativ 30% din numărul total al cererilor estimate să fie depuse anul acesta pentru acordarea sprijinului financiar. Mai multe>>
04-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează începând cu data de 27 martie 2025, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna ianuarie 2025. Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Controlul dăunătorilor de sol și foliari în absența tratamentului semințelor cu produse neonicotinoide În contextul suspendării autorizației temporare de utilizare a produselor neonicotinoide la tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui Compania ADAMA sprijină cultivatorii și cultivarea în siguranță a culturilor de porumb și floarea-soarelui cu portofoliul de produse adaptat pentru controlul dăunătorilor de sol și foliari Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Fundația Pădurea de Mâine anunță deschiderea unei noi runde de finanțări nerambursabile în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine. Pentru anul 2025, bugetul alocat este de 150.000 de Euro, iar granturile pot ajunge la 30.000 de Euro pentru un proiect. Proiectele pot fi depuse până pe 15 mai 2025. A patra ediție a programului de granturi Comunitățile Pădurii de Mâine debutează pe 1 aprilie 2025. Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure... Mai multe>>
03-04-2025 Stiri agricole
Impact Hub Bucharest și EIT Food lansează înscrierile pentru programul de accelerare Empowering Women in Agrifood 2025 București, 2 aprilie 2025. Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food, a deschis înscrierile pentru Empowering Women in Agrifood (EWA), dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar. Empowering Women in Agrifood este un program de accelerare dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. EIT Food este s... Mai multe>>
02-04-2025 Targuri si expozitii
În perioada 7 – 16 aprilie, Învie Tradiția vă invită să pășiți într-un univers al tradiției românești autentice, la Târgul de Paște organizat în showroom-ul nostru din Str. Mihai Eminescu nr. 142, București. O călătorie printre borcane cu bunătăți, coșuri cadou tradiționale, ouă încondeiate și alte comori meșteșugite cu grijă – toate menite să aducă în casele voastre bucuria Paștelui, așa cum era altădată. Mai multe>>
02-04-2025 Stiri agricole
Echipa „Măcelari de Elită” și-a încheiat prima participare la World Butchers’ Challenge (WBC) 2025 cu un impact semnificativ asupra comunității internaționale a măcelarilor, deschizând noi oportunități pentru viitor.„Fiind prima dată când a participat la World Butchers' Challenge, România a făcut o impresie puternică în competiție. Întreaga echipă ar trebui să fie incredibil de mândră de prezentarea ambițioasă, minuțioasă și impresionantă. Felicitări!”, a declarat Ashley Gray, CEO WBC. Mai multe>>
01-04-2025 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a publicat Ghidul informativ „Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027” – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, pe site-ul instituției: www.apia.org.ro, la link-ul: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2025/. Mai multe>>
01-04-2025 Stiri agricole
După ce duminică juniorul Paul Cordea a deschis drumul pentru România la World Butchers’ Challenge - Paris 2025, luni, 31 martie, a fost rândul seniorilor să intre în arenă.Echipa care a concurat cot la cot cu cei mai buni măcelari ai lumii a fost formată din Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró Jáno... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Performanța în agricultură este condiționată de numeroase aspecte, factori de mediu ori decizii potrivite. A alege genetica potrivită pentru propria fermă este unul dintre elementele cheie pe care reprezentanții companiei Corteva Agriscience le evidențiază ori de câte ori au loc întâlniri cu fermierii. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care fermierii aleg constant hibrizii Pioneer și astfel rezultă colaborări ce durează zeci de ani. Este și exemplul următorului fermier campion... Mai multe>>
26-03-2025 Stiri agricole
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience de-a lungul timpului. Încă de la debutul pe piața din România, hibrizii Pioneer au intrat în grațiile fermierilor și au devenit o alegere constantă datorită producțiilor ridicate obținute an de an. Acesta a fost unul dintre motivele lansării campaniei Fermier campion, iar în cele ce urmează regăsim povestea familiei Holhoș care, după mai multe testări, a rămas fidelă hi... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>