Ciresele CEREZA DEL JERTE (DOP) din Republica Spania, au fost inregistrate in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate.
Descrierea produsului CEREZA DEL JERTE
Tipul produsului:
Clasa 1.6. fructe
Descriere:
Denumirea de origine protejata (DOP) „Cereza del Jerte” se refera exclusiv la ciresele de masa care se consuma proaspete, facand parte din varietatile locale „Navalinda”, „Ambrunes”, „Pico Limon Negro”, „Pico Negro” si „Pico Colorado”, din specia Prunus avium L.
Varietatile de cirese protejate prin denumirile de origine protejate (DOP) sunt de doua tipuri:
Pietroasele („picotas”): varietate „Ambrunes”, „Pico Negro”, „Pico Colorado” si „Pico Limon Negro”. Cea mai mare parte a productiei corespunde acestui tip de cirese, denumit „picotas”, al caror particularitate esentiala este de a se detasa usor de pe peduncul in momentul culesului,
Ciresele cu peduncul: „Navalinda”.
In ceea ce priveste caracteristicile produsului, fructul este de culoare roz, ciresele fiind in mare parte de culoare rubinie sau purpurie. In functie de varietate, pulpa fructului, proaspata si crocanta, poate varia intre rosu si galben sau crem, iar sucul, intre rosu si incolor.
Fructele pot avea urmatoarea forma: reniforma, plata, rotunda sau lunguiata. In functie de varietate, samburele poate varia intre mic, mare si foarte mare, avand forma sferica sau lunguiata.
Cireșele cu un diametru mai mic de 21 mm nu pot fi comercializate sub aceastA denumire de origine protejatA.
Ciresele protejate prin DOP „Cereza del Jerte” vor fi exclusiv din categoria „extra”, in conformitate cu normele de comercializare aplicabile cireselor, aprobate prin Regulamentul (CE) nr. 214/2004 al Comisiei din 6 februarie 2004.
Zona geografica:
Aria de producere se situeaza pe vaile muntoase ale regiunii Jerte, in localitatile Ambroz si La Vera, in nordul provinciei Caceres (comunitatea autonoma Extremadura).
Raportul strans dintre calitate, relieful muntos al localitatilor in care se afla gospodariile agricole si metoda de productie exclud din aria geografica a DOP terenurile si gospodariile agricole care se afla in afara ariei agricole muntoase determinate dupa cum urmeaza:
Valea Jerte: cuprinde toate gospodariile din aceeasi circumscriptie municipala, indiferent de altitudinea la care se situează acestea.
Regiunea La Vera: sunt excluse exploatatiile agricole situate la o altitudine mai mica de 500 m.
Valea Ambroz: sunt excluse exploatatiile agricole situate la o altitudine mai mica de 600 m.
Aria de productie coincide cu aria de ambalare si etichetare.
Dovada originii:
Calitatea și originea produsului protejat sunt garantate prin analizele si controalele corespunzatoare efectuate de Consiliul de reglementare pe plantatii si in depozitele de expediere inscrise in diferitele registre ale denumirii de origine protejate, in conformitate cu dispozitiile manualului de calitate, precum si cu cele din manualul de proceduri.
Dupa efectuarea controalelor, comitetul de evaluare al Consiliului de reglementare, compus din reprezentanti ai tuturor partilor interesate, evalueaza rezultatele obtinute pentru a adopta o decizie impartiala si obiectiva.
In cazul în care comitetul de evaluare decide acordarea dovezii, Consiliul de reglementare acorda plantatiei respective dovada in cauza.
Ambalajul cireselor protejate de DOP „Cereza del Jerte” se va efectua in aria geografica delimitata, in conformitate cu dorinta exprimata de grupul solicitant, care considera ca aceasta este o conditie indispensabila asigurarii prezervarii calitatii, garantarii trasabilitatii si controlului in cadrul procesului de certificare.
Procesul ia sfarsit atunci cand eticheta numerotata se aplica pe ambalajul produsului certificat corespunzator, garantand astfel originea si calitatea cireselor.
Etichetele se elibereaza de Consiliul de reglementare al carui domeniu de competenta este delimitat dupa cum se mentioneaza in regulamentul sau:
— competenta delimitata la aria de productie, in ceea ce priveste teritoriul;
— competenta delimitata la DOP „Cereza del Jerte”, la fiecare etapa de productie, la procesul de depozitare, ambalare, transport si comercializare, in ceea ce priveste produsele;
— competenta delimitata la numele inscrise in registru, in ceea ce priveste persoanele.
Prin urmare, ambalarea se va efectua in aria geografica delimitata mentionata la punctul C din caietul de sarcini pentru a asigura trasabilitatea, continuitatea structurii de control in timpul intregului proces si mentinerea calitatii produsului protejat.
Astfel, fiind vorba de o regiune muntoasa greu accesibila, transportul cireselor ar implica expunerea produselor unor conditii de mediu putin favorabile, agravate de o durata prea lunga a transportului. Nu exista nicio indoiala asupra faptului ca unele caracteristici ale produsului ar avea de suferit, afectand astfel calitatea acestuia, definita prin denumirea de origine.
Produsul se comercializeaza cu o garantie a originii sale, confirmata prin eticheta numerotata sau prin eticheta dubla a Consiliului de reglementare.
Metoda de cultivare:
Ciresele sunt cultivate pe plantatii de dimensiuni mici amplasate pe terase, situate pe coline. Exploatatiile au o suprafata medie de 1,6 hectare, fiind constituite din 4-5 parcele de pamant. Aceasta structura explica de ce majoritatea exploatatiilor foloseste o forta de muncă familiala pentru a efectua principalele lucrari agricole, precum culesul care este una dintre cele mai grele si exigente lucrari in termeni de asimilare.
Structura plantatiilor este conditionata de faptul ca terasele sunt inguste si o mare parte a acestora poate contine numai un singur rand de pomi, echivalentul a 125 de picioare pe hectar, ceea ce reprezinta un grad inalt de extensificare.
Coroana se ajusteaza prin reducerea la urmatoarele tipuri de forme: trapezoidala (inalta / joasa), piramidala si standard.
Lucrarile se mai fac, in mare parte, cu ajutorul animalelor de tractiune, in general de trei ori pe an. De asemenea, fertilizarea pamantului se face folosind ingrasamantul organic din balegar si din plante verzi.
Elagarea este, in general, lejera si se limiteaza la rarire si carnire.
Tehnicile traditionale, acumulate de secole, precum si culesul, ambalarea si transportul cireselor se practica cu mare precautie si fac obiectul unor controale minutioase, indispensabile pentru ca fructul sa-si pastreze toate caracteristicile.
Legatura:
Denumirea „Jerte” sau „Valle del Jerte” este strans legata de cires. In Spania, un numar mare de consumatori asociaza aproape automat regiunea cu ciresele. Aceasta regiune este, prin urmare, cunoscuta pentru ciresele sale unice si, in special, pentru cele pietroase („picotas”).
Se crede ca ciresul a fost adus in Spania de catre arabi si ca, odată cu sosirea noilor coloni, după recucerire, ciresul era deja adaptat solului respectiv. Primele dovezi fiabile ale existentei lor dateaza abia din secolul XIV. La 2 iunie 1352, un cortegiu de emisari ai regelui se opreste sa nopteze intr-o localitate din regiune. Aceste personaje ilustre au servit pastravi si cireșe, ceea ce demonstreaza ca aceste fructe erau deja binecuvantate si aveau o calitate demna de calatorii de neam mare.
Cultura cireselor se mentine si se dezvolta de-a lungul secolelor care urmeaza. In secolul XVI, celebrul medic spaniol Luis de Toro se referea la cireSele din Jerte, laudandu-le dimensiunile, culoarea si savoarea.
In secolul XVIII, cand castanii spanioli au fost afectati de boala neagra, ciresul a aparut ca o veritabila alternativa economica. La sfarsitul secolului XVIII si de-a lungul secolului XIX, cultura ciresului devine tot mai populara pe Valea Jerte si in cele doua localitati vecine.
In primele decenii ale secolului XIX cronicarii afirma deja ca ciresele sunt ceea ce are regiunea mai bun: „cireșele din această regiune sunt cele mai apreciate la Curte…”. De-a lungul acestui secol, cultura cireselor va lua amploare in fiecare localitate, in asa fel incat la inceputul secolului XX aceasta regiune era deja renumita pentru „ciresele delicioase”.
Cele cinci varietati protejate sunt toate originare de pe Valea Jerte sau de pe vaile vecine Ambroz și La Vera. Ele sunt produse exclusiv in aceasta regiune, avand in vedere ca, pana in prezent, toate tentativele de a le cultiva in alte regiuni s-au soldat cu esec.
Mai multi autori afirma ca prezenta varietatilor de cirese fara peduncul pe Valea Jerte este rezultatul unu proces lung de aclimatizare si de selectie partial dirijata a diferitor varietati ale Prunus avium L., specie salbatica specifica vailor muntoase de secole.
Locuitorii din Jerte au lucrat la ameliorarea speciei prin selectia clonala. O contributie importanta au avut-o factorii climaterici, precum umiditatea ridicata, chiar si in timpul anotimpului cald, vanturile de pe vale, orientarea, durata medie anuala de insorire, altitudinea, varietatea microclimatului si aciditatea solului.
Structura proprietatilor si a conditiilor datorate unei topografii dificile formeaza un peisaj cu gradini amenajate pe terase mici, uneori chiar minuscule, sprijinite de pereti de piatra care, probabil, se construiesc, in mare parte, fara contributia mijloacelor mecanice.
Caracteristicile produsului sunt, prin urmare, determinate de utilizarea unui material vegetal specific, adaptat mediului specific Vaii Jerte si vailor vecine, dar si de particularitatile metodei de obtinere care combina cultura cireselor si traditiile culturale care se bazeaza pe mica proprietate si organizarea familiala a gospodariei. Plantatiile, constituite din parcele de pamant pe terase sunt situate, in general, pe versanti abrupti unde mecanizarea este dificila, randamentul mic fiind compensat prin calitatea superioara.
Organism de control:
Denumire: Consejo Regulador de la Denominacion de Origen „Cereza del Jerte“
Adresa: Pol. Ind. Centro de Empresas.
Carretera Nacional 110, km 381, 400
E-10614 Valdastillas Cáceres
Telefon (34-927) 47 11 01
Fax (34-927) 47 11 03
E-mail: [email protected]
Organismul de control al denumirii de origine protejată „Cereza del Jerte” este conform cu norma EN 45011.
Etichetare:
Denumirea de origine protejata „Cereza del Jerte” trebuie sa figureze, in mod obligatoriu si foarte vizibil, pe ambalajul produsului.
Serviciul competent din statul membru:
Denumire: Subdireccion General de Calidad y Promocion Agroalimentaria — Direccion General de Industria Agroalimentaria y Alimentacion — Secretaria General de Agricultura y Alimentacion del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentacion de Espaaa
Adresa: Paseo de la Infanta Isabel, 1
E-28071 Madrid
Telefon (34-91) 347 53 94
Fax (34-91) 347 54 10
E-mail: [email protected]
Grup:
Denumire: Sociedad Cooperativa Limitada Agrupacion de Cooperativas Valle del Jerte
Adresa: Ctra. Nacional 110, km 381
E-10614 Valdastillas Caceres
Telefon (34-927) 47 10 70
Fax (34-927) 47 10 74
E-mail: —
Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )
Sursa: www.agriculturae.ro
Imagini cu ciresele „Cereza del Jerte" puneti viziona pe:
24-09-2024 Pomicultura
ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>
08-08-2024 Vinuri
Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
23-05-2024 Struguri / vita de vie
Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>
13-03-2024 Pomi fructiferi
Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>
05-03-2024 Struguri / vita de vie
Consultantul Paul Huiet si studenta USAMV Bucuresti Bardos Alexandra sunt marii castigatori ai celei de-a doua editii a concursului „Cel mai bun viticultor din Romania”, organizat de Wines of Romania, in colaborare cu Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
BASF gazduieste a IX-a editie a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”. In fiecare an, BASF colaboreaza cu ADAR (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania) pentru a organiza acest concurs, care aduce la lumina vinuri exceptionale. Participa viticultori mici si mijlocii din toate regiunile tarii, iar cele mai bune sunt selectate de catre expertii juriului. Mai multe>>
29-02-2024 Vinuri
Sesiunea de primavara a concursului international de vin MUNDUS VINI Grand International Wine Award, desfasurata saptamana trecuta in Germania, a adus vinurilor romanesti un total de 71 de medalii, intre care 46 de aur si 25 de argint. Producatorii nostri au inscris in competitie 183 de etichete de vin. Aceste recunoasteri au plasat Romania pe locul 11 dintr-un total de 42 de tari participante. Mai multe>>
27-02-2024 Struguri / vita de vie
Vita de vie reprezinta o parte vitala a agriculturii. In acest context, BASF vine in intampinarea fermierilor cu o inovatie de varf: Smart Technology, o solutie revolutionara pentru protectia culturilor de vita de vie. Aceasta tehnologie de ultima generatie este conceputa pentru a combate eficient o gama larga de boli, cum ar fi mana si fainarea, oferind fermierilor un control sporit asupra productiei de struguri de calitate. Mai multe>>
16-02-2024 Struguri / vita de vie
Industria viticola din Romania isi continua ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate in ultimele 10 luni, arata datele ONVPV, analizate de Wines of Romania. De asemenea, productia de vin a fost mai mare cu 15% comparativ cu 2022, desi a provenit de pe o suprafata totala de vita-de-vie usor redusa fata de anii trecuti. Mai multe>>
26-01-2024 Struguri / vita de vie
Fainarea vitei de vie este produsa de agentul patogen Uncinula necator care a fost observat prima data in tara noastra in anul 1851, iar de atunci s-a extins continuu, ajungand astazi sa fie prezent in orice plantatie de vita de vie, din orice colt al tarii noastre. Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in scoarta si mai ales in mugurii lastarilor infectati, dar si sub forma de peritecii pe corzile si resturile vegetative. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>