Intru in magazin. Nu conteaza care, cat timp principiul dupa care aleg magazinul este cel al proximitatii. Iau un carucior si pun in el laptele cel mai gras, cascavalul cel mai afumat, portocalele putin galbene cu coaja subtire. Ma uit foarte rar la pret, pentru ca o comparatie a preturilor mi-ar lua timp mult, pe care l-as putea folosi altfel. In plus, s-ar putea ca, la un pret mai mic, portocalele sa aiba coaja ceva mai groasa.
Asta e ordinea preferintelor mele. Nu sunt fascinat de promotii, nu iau doar produse aranjate pe raftul din dreptul privirii mele, nu ma incanta pachetele 2+1 gratis. Pur si simplu sunt un cumparator atipic. Sau poate ca toti faceti ca mine si atunci razboiul dintre supermarketuri, furnizori si producatori nu ar trebui sa aiba ca principal argument bunastarea noastra. Si atunci ce este in neregula cu aceasta disputa?
In primul rand, disputa asta scoate in fata un singur principiu dupa care s-ar orienta cumparatorul in multitudinea de oferte: pretul. Ori, asa cum am spus, probabil ca doar pentru o parte infima a cumparatorilor pretul este unicul criteriu. Mi-e greu sa cred asta, din simplul motiv ca firmele prezente in supermarketuri nu practica cele mai mici preturi de pe intreaga piata. De aceea, daca pentru cumparator ar conta doar cat scoate din buzunar pentru o roata de cascaval, ar merge bine-merci la magazinul din colt unde ar plati mai putin, iar firmele prezente in marile magazine nu ar mai avea cumparatori. Asadar, firmele care vor sa isi expuna marfa in lanturile de magazine vizeaza tocmai aceasta parte a publicului - cea pentru care conteaza preferintele calitative si mai putin pretul. Si atunci ce ascunde "grija" companiilor fata de consumator, cat timp argumentul economisirii luat unilateral nu se sustine?
In primul rand, ascunde o disputa comerciala transata pana acum de gazdele expunerii produselor, adica de supermarketuri. Cum se spune, acestea au cutitul, iar painea este la producatori.
Cum se deruleaza insa negocierile? Aici sunt doua variante.
Prima, a producatorilor: ne ducem cu litrul de lapte care iese de pe poarta fabricii de procesare la un pret de 2,5 lei litrul. Ajungem la supermarket care ne spune ca daca vrem sa ne vedem laptele pe raft trebuie sa platim o taxa de pozitionare pe raft, de promotie, de aniversare a magazinului, de management (un fel de raportare a bilantului vanzarilor pe care il tine tot magazinul) si altele - pana la 15 taxe. Asta face ca laptele sa fie scos la vanzare cu 5 lei.
Ce spun magazinele: laptele ajunge la noi nu cu 2,5 lei ci cu 3,5 lei, pentru ca pe drumul de la procesator au mai intervenit niste taxe, pe care producatorul le-a platit intermediarilor (transportul ar fi una din ele, de exemplu). La poarta magazinului nostru produsele trebuie vandute de cineva, altcineva le aseaza pe raft, iar spatiul asta de expunere are niste costuri care trebuie acoperite de undeva. Asa ca cine vrea sa isi vanda marfa prin magazinul nostru va cotiza o anumita suma.
Pana aici, toata lumea are dreptate. Divergentele apar atunci cand vine vorba despre cine suporta costurile care modifica pretul produsului. Pana acum, le suportau producatorii, care pierdeau competitia daca aveau un management prost al factorilor de productie. Ei mareau pretul produselor ca sa isi acopere o parte din taxele pe care le percepeau magazinele. Daca acest cod de bune practici devine lege, competitia se va muta in ograda supermarketurilor. Acestea vor concura (cel putin teoretic) in ceea ce priveste cele mai mici "taxe de raft" aplicate producatorilor, iar lanturile de magazine cu un management defectuos vor trage ponoasele.
Scopul este, insa, unul mai putin onorabil: producatorii doresc un egalitarism al castigurilor (daca il putem numi asa). Adica doresc redistributia profiturilor supermarketurilor catre ei, pe principiul ca acestea fac bani frumosi pe spatele produselor lor. Ori aceasta incercare de egalitarism imi aduce aminte de dictonul conform caruia e nedrept ca responsabilitatea sociala sa revina doar celor relativ bogati, iar cei saraci sa nu duca aceasta povara, doar pe motiv ca nu pot contribui la bunastarea generala.
Tocmai de accea o prima concluzie se poate trage inca de acum: responsabilitatea preturilor trebuie impartita. O solutie ar fi atat o reducere a taxelor (a profiturilor supermarketurilor), cat si o diminuare a costurilor cu productia care se reflecta in pretul final.
Teoretic, dupa aplicarea legii, produsele se vor ieftini cu pana la 30%.
Efectele reale insa sunt mult mai grave: suveranitatea consumatorului este ignorata, statul intervine brutal la solicitarea unui actor economic, iar institutia contractului este terfelita. Asadar, suveranitatea consumatorului (tradusa pentru prima data in acceptiune economica de Ludwig von Mises) vizeaza doua momente: ex ante si ex post.
Primul moment este cel in care antreprenorul decide sa produca laptele de 2,5 lei nu pentru ca i-ar folosi lui, ci pentru ca ar putea fi de folos unor terti. Al doilea moment este validarea sau invalidarea prin profit a acelui produs. In cazul nostru, insa, validarea produsului nu mai devine un atribut al consumatorului ci, in primul rand, este dictat de regmentarile pietei. Cu alte cuvinte, statul este chemat in ajutor de o parte a contractului pentru a raspunde unei pretinse "cartelari" a pietei cu o asociatie de tip protectionist. Asadar, statul emite legi in sprijinul unui grup de presiune si in slujba unui consumator care nu mai face demult subiectul acestei dispute.
Un ultim aspect: statul incalca prin interventia lui solicitata in mod inoportun institutia contractului. Orice contract trebuie sa aiba parte de un arbitraj impartial, care sa supravegheze respectarea clauzelor. Ori in acest caz statul imprumuta un rol normativ dincolo de clauzele contractuale, subordonandu-le.
Care ar fi, asadar, solutia? Probabil ca sutele de producatori care ravnesc la a fi prezenti in supermarketuri ar trebui sa isi adapteze strategia de vanzare la datele care indica faptul ca piata FMCG din Romania este inca dominata de magazinele traditionale, care in 2008 aveau o pondere de 60% in vanzarile totale (supermarketurile, respectiv hipermarketurile au doar 15-25% ). Cu alte cuvinte, afacerile mari se tin in magazinele mici. Macar pana trece razboiul de la raft.
Autor: Marius Coman
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
10-08-2023 Silvicultura
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>
06-06-2023 Silvicultura
Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>
18-05-2023 Silvicultura
In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>
23-03-2023 Silvicultura
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>
15-03-2023 Silvicultura
Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>
02-10-2022 Silvicultura
Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>
17-09-2022 Fructe de padure
La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>
13-09-2022 Silvicultura
Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>
31-08-2022 Silvicultura
Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>
11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale
OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>