10 motive pentru a lansa o firma pe timp de criza

 

 

 

 

 

V-ati gandit ca exista cateva motive bune pentru care a incepe o afacere in aceasta perioada turbulenta din punct de vedere economic?   

 





Ce-ati spune daca v-am mai oferi si noi cateva? Perioadele de recesiune economica pot fi, cum spune o veche zicala, "pentru unii muma, pentru altii ciuma". In vreme ce unii antreprenori au foarte mult de suferit din cauza crizei, unii dintre ei fiind nevoiti chiar sa isi inchida firmele, altii descopera ca o astfel de perioada este numai buna pentru lansarea unei noi afaceri noi.

De cateva luni, in presa vuiesc subiecte care mai de care mai alarmiste cu privire la situatia economica actuala, insa exista unii care cred ca, dimpotriva, acum este cel mai bun moment pentru a incepe si a dezvolta o afacere. Printre acestia se numara si revista Entrepreneur.com, care ofera drept argument precedentele: cele mai multe recesiuni din perioada postbelica au durat, in medie, aproximativ 10 luni, insa au fost urmate de cicluri de crestere de putin peste 4 ani fiecare. Asa ca o perioada de recesiune ar fi perfecta pentru infiintarea unei firme, in asteptarea perioadei de ascensiune care ar urma dupa criza.

Iata, deci, cateva motive pentru care ar fi bine ca antreprenorii care doresc sa infiinteze un start-up sa o faca in aceasta perioada:

1. Totul este mai ieftin

Pe piata exista multe bunuri de valoare, ale caror preturi au scazut din cauza crizei. Astfel, aceasta este o perioada excelenta pentru a profita de ocazii de achizitionare de terenuri, spatii comerciale, echipamente industriale si de constructii sau forta de munca. Unii oameni au asteptat ani de zile pentru a cumpara bunuri de valoare la preturi mici, iar momentul a sosit.

2. Puteti angaja oameni mai multi si mai bine calificati

Intr-o perioada in care pana si firme mari ca Microsoft dau oameni afara, puteti gasi resursa umana cu costuri mult mai accesibile decat pana acum. Daca doriti sa lansati un start-up pe IT, insa pana acum nu va permiteati sa platiti salarii uriase, acum oferta este mult mai mare, iar pretentiile au scazut. Acelasi lucru este valabil si pentru alte servicii scumpe, cum ar fi cele de contabilitate sau consultanta legala.

3. Firmele cauta sa isi schimbe furnizorii

Multe companii se reorienteaza, in ceea ce priveste furnizorii. Chiar daca practicati preturi mai mari decat concurenta, puteti totusi sa legati noi relatii de afaceri, daca aduceti un plus de valoare pentru clienti. Pputeti avea ca avantaj si faptul ca sunteti nou pe piata, pentru ca multe firme cauta parteneri de afaceri noi, cu o perspectiva proaspata, inovatoare, asupra modului in care se face business.

4. Patronii pot beneficia de stimulente fiscale

Proprietarii de firme pot beneficia de mai multe beneficii de ordin fiscal. Cu toate ca nu ar trebui sa intrati in afaceri doar din cauza scutirilor de impozite sau a altor astfel de stimulente, ele nu strica niciodata.

5. Furnizorii pot oferi credit mai bun

Deoarece catorva categorii de firme creditele bancare le sunt mai putin accesibile, creditul business to business a luat amploare, facand ca banii sa continue sa circule. Pentru unele companii, care isi permit, acest lucru constituie o opotunitate de castig. Avantajul este ca ambele parti sunt interesate sa gaseasca situatii in care pot exista castiguri de ambele parti si care fac ca banii si actiunile sa circule. Avand in vedere ca toata lumea incearca sa se descurce, pot aparea oportunitati de afaceri foarte bune.

6. Face bine la PR sa aratati ca inotati impotriva curentului

Presa se da in vant dupa ciudatenii, iar daca sunteti optimist si va avantati in afaceri in aceasta perioada, veti deveni cu siguranta subiect de presa. Acest lucru va poate fi foarte de folos, mai ales daca puteti demonstra ca aveti o perspectiva diferita asupra pietei, care va poate ajuta sa va descurcati in criza.

7. Puteti achizitiona bunuri la licitatie

Pentru unele companii, criza inseamna inchiderea activitatii si vanzarea activelor la licitatie. Chiar daca un comportament de "hiena" nu este cel mai atragator, pentru o firma la inceput de drum, care nu-si permite sa fie pretentioasa, licitatiile pot fi o mina de aur. Indiferent de domeniul de activitate, la licitatii puteti gasi orice, de la scaune de bar pana la echipamente industriale si intregi flote de autoturisme.

8. Puteti prelua alte afaceri cu investitie minima

Aici este vorba doar de a fi cu ochii in patru dupa oportunitati. Unii antreprenori nu isi mai permit sa tina afacerea pe picioare si doresc un exit rapid, iar in acest sens sunt dispusi sa negocieze o situatie "win-win", care le poate asigura o iesire curata din afacere, iar dumneavostra va poate da ocazia sa relansati un business care, de altfel, are potential mare.

9. V-ati pierdut slujba si trebuie sa faceti ceva

Uneori, cele mai bune idei de afaceri vin atunci cand pornesc din nevoie. Iar nevoia de bani a unui om ramas fara serviciu poate produce astfel de idei. Daca va numarati printre victimele recesiunii si aveti capital pus deoparte sau pe cineva cu care va puteti asocia, lansarea unei afaceri poate fi o metoda buna pentru a va asigura un trai decent.

10. Concurenta mai mica

Situatia economica actuala i-a determinat pe multi sa-si amane ambitiile de lansare in antreprenoriat, din cauza nesigurantei. Acest lucru inseamna ca va veti confrunta cu o concurenta mai mica decat pana acum daca intentionati sa lansati un start-up.


Autor: Alexandru Enache

www.newschannel.ro

 

Noutati

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

10-08-2023 Silvicultura

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

06-06-2023 Silvicultura

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

18-05-2023 Silvicultura

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

23-03-2023 Silvicultura

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

15-03-2023 Silvicultura

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

02-10-2022 Silvicultura

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

17-09-2022 Fructe de padure

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

13-09-2022 Silvicultura

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

31-08-2022 Silvicultura

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>