Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai asociatiilor din sector, din mediul academic si de cercetare.
In cadrul conferintei, impreuna cu factorii de decizie institutionali, au fost analizate modalitati de crestere a valorii adaugate, a impactului economic si social al utilizarii resursei de lemn in produse ale industriei lemnului, care transforma aceasta resursa regenerabila in dezvoltare economica, bunastare pentru comunitati si contributie la decarbonare pentru un mediu inconjurator sanatos.
O tema centrala a dezbaterilor a fost proiectul noului Cod Silvic, aflat in curs de elaborare. Ne-am bucurat de prezenta reprezentantilor tuturor institutiilor academice si de cercetare implicate in acest proces (Academia de Stiinte Agricole si Silvice, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura, facultatile de silvicultura ale Universitatilor din Brasov si Suceava).
Regasiti mai jos o sinteza a evenimentului.
Lemnul este principala resursa regenerabila a Romaniei, baza unei bioeconomii emergente, dar cu potential enorm, atat in plan economic si social, cat si de mediu. In orizontul tintelor europene in raport cu criza climatica, lemnul poate fi aliatul nostru principal – il putem folosi pentru a inlocui plastic, otel, beton, combustibili fosili si asa mai departe. Toate acestea au o amprenta de mediu mult mai mare, iar pentru cei care isi apleaca atentia asupra bioeconomiei bazate pe resurse forestiere este de neinteles de ce tranzitia catre lemn pentru constructii, bunuri de larg consum si productia de energie intarzie in continuare.
Mai ales ca tara noastra are un potential verde enorm, unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeana.
Potrivit unui studiu PwC publicat in septembrie 2022, activitatile economice bazate pe resursa de lemn contribuie in prezent 4,5% la PIB, sau 9,86 miliarde de Euro anual si sustin peste 330.000 de locuri de munca prin efectele directe, indirecte si induse. Totodata, impactul sectorului padure-lemn in combaterea schimbarilor climatice este anual echivalentul a peste 50 de tone CO2 retinute sau evitate a fi emise prin efectele de substitutie.
Stocul de masa lemnoasa pe picior in padurile Romaniei este de 2,3 miliarde metri cubi iar suprafata padurilor este in crestere.
Iar sectorul padure-lemn are poate cel mai mare factor de multiplicare pe lantul valoric: fiecare metru cub de lemn prelucrat aduce aproximativ 750 de Euro in cifra de afaceri a operatorilor economici din sector, dintre care aproximativ 250 de Euro ajung venituri la bugetul de stat. Astfel, contributia directa, indirecta si indusa la bugetul de stat a intregului sector este de 3 miliarde de Euro anual.
In ciuda acestor fundamente solide, ultimii ani au insemnat pentru sector o perioada extrem de dificila.
Conform indicilor productiei industriale publicati de INS pentru luna februarie 2023, productia in industria lemnului se situeaza la un nivel de 69.2 % in februarie 2023 fata de februarie 2022. A fost a sasea luna consecutiva de scadere a productiei, iar trendul reducerii de activitate in industria lemnului continua.
Indicii preturilor productiei industriale publicati de INS arata in domeniul prelucrarii lemnului o crestere a preturilor de 40,88% in ianuarie 2022 fata de ianuarie 2021 si o continuare a cresterii preturilor in 2023, chiar daca se porneste de la o baza atat de ridicata, cu o crestere de 19,87% in ianuarie 2023 fata de ianuarie 2022. Efectul compus al cresterii preturilor produselor din lemn este de aproape 70% pentru perioada ianuarie 2021-ianuarie 2023, cresteri care situeaza acest domeniu de activitate in topul inflatiei din Romania.
In luna aprilie 2023, AIL – Prolemn a invitat reprezentantii sectorului sa raspunda la un chestionar privind situatia actuala. Au raspuns 146 de persoane, reprezentand agenti economici care activeaza in silvicultura, prelucrarea primara a lemnului, fabricarea mobilei, dar si din institutii si autoritati publice sau ONG-uri.
88% dintre respondenti sunt de parere ca sectorul traverseaza o perioada de criza, generata de o combinatie de factori cu potential letal:
Acest cumul de factori a generat o furtuna perfecta, care a oprit deja o treime din productia industriala si a ridicat preturile cu aproape 70% in ultimii doi ani.
Poate cel mai clar indicator a fost criza lemnului de foc din sezonul rece 2022-2023. In contextul lipsei de resursa si a preturilor necompetitive pe piata interna, OUG 134/2022 prin care preturile lemnului de foc au fost plafonate a generat imediat penurie in piata, a creat conditii pentru comert ilicit intr-un domeniu vulnerabil, a dus la o recrudescenta a taierilor ilegale pentru asigurarea confortului termic al populatiei – peste 3,5 milioane de gospodarii depind de lemn pentru incalzire in Romania.
Jumatate din gospodarii depind de lemnul de foc si nu au alternative – de 30 de ani se vehiculeaza solutii bazate pe gaze naturale sau, mai nou, alte surse regenerabile, dar investitiile in comunitatile rurale lipsesc aproape cu desavarsire.
Rezultatul este utilizarea lemnului fara eficienta energetica, in sobe traditionale. Lemnul este adesea prea verde si depozitat in conditii improprii. Se consuma cantitati mari cu pierderi uriase.
Piata este extrem de distorsionata. In Romania se produc 600.000 de tone de peleti anual, iar consumul intern este de aproximativ 200.000 de tone. Cu toate acestea, masurile artificiale de plafonare din toamna anului trecut au determinat o criza de aprovizionare fara precedent.
Criza din industria lemnului este platita in final de populatie – nu doar prin preturile marite la produse, ci si prin frig.
Desi tara noastra are paduri sanatoase si bine gospodarite, cu o crestere constanta a suprafetelor impadurite si cea mai mare crestere anuala a volumului de lemn pe hectar din Europa, recolta de lemn ne situeaza pe ultimele locuri din Uniunea Europeana, asa cum arata acelasi studiu PwC mentionat mai sus.
Atat din fondul forestier proprietate a statului cat si de pe micile proprietati de paduri recoltam mult mai putin lemn decat am putea face.
Posibilitatea la nivel national este de cel putin 25-26 de milioane de metri cubi anual, dar recolta se plaseaza in jurul cifrei de 19 milioane de metri cubi.
Sunt blocaje administrative care ingreuneaza accesul proprietarilor de paduri la uzufructul proprietatii lor, sunt decizii ale executivului care afecteaza activitatea, avem tranzitia la lemn fasonat care se desfasoara cu mare incetineala. Principalul administrator de paduri, RNP – Romsilva, a redus volumul de masa lemnoasa pus pe piata fata de posibilitatea stabilita de amenajamentele silvice, iar preturile de pornire la licitatiile RNP nu respecta preturile de referinta – au ajuns la un maxim istoric, cu o crestere de 150% fata de 2022 si de aproape 280% fata de 2021.
De aceea, preturile din Romania sunt extrem de necompetitive raportat la piata europeana: busteanul de gater de fag in Franta, sortat si livrat in fabrica, are un pret de 80 - 85 de Euro/mc, acelasi pret cu cel achizitionat pe picior in Romania, volum brut, inainte de a fi exploatat si sortat. Busteanul de gater de fag sortat are preturi de peste 120 de Euro/mc.
Aceste preturi enorme si lipsa lemnului acolo unde este mare nevoie de el nu doar fac industria romaneasca mai putin competitiva, ci anuleaza eforturile de combatere a taierilor ilegale prin sustinerea unei piete pentru comertul ilicit cu lemn.
Lemnul taiat ilegal ajunge sa fie vandut local, pe distante scurte, ca lemn de foc. Documentele de provenienta sunt folosite pentru legalizarea lemnului ilicit, care ajunge sa contamineze lanturile de aprovizionare prin amestecarea lemnului in depozite.
Industria lemnului este de cele mai multe ori un cumparator tertiar – nu face si activitatea de exploatare a lemnului. Desi in majoritatea covarsitoare a cazurilor este un cumparator de buna credinta, care implementeaza sisteme due diligence puternice si face eforturi pentru conformare mai mult decat prevede legislatia, produsele romanesti poarta stigmatul lemnului ilegal. Absolut nemeritat.
De aceea, industria sustine reasezarea luptei impotriva taierilor ilegale pe principiile europene, stabilite si prin nou-aprobatul regulament Deforestation-Free Products, care va fi aplicabil din anul 2024. Aceste principii au stat la baza concluziilor recentului eveniment organizat sub egida Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”: activitatea umana nu trebuie sa degradeze padurea, dar latura comerciala trebuie sa ramana neafectata, iar operatorii economici sa-si intareasca sistemele due diligence cu ajutorul sistemelor de trasabilitate robuste si eficiente, care colecteaza informatii, evalueaza riscurile si permit dezvoltarea de masuri pentru diminuarea acestora.
In prezent, in ciuda unui lung proces de dezvoltare din 2008 pana in prezent (cu SUMAL 1.0, Radarul Padurilor in 2014, Inspectorul Padurilor in 2016, SUMAL 2.0 in 2021), sistemul SUMAL nu valorifica volumul urias de informatii colectate printr-un sistem de alerte / evaluare de risc, ceea ce afecteaza eficienta activitatilor de combatere a taierilor ilegale.
Suprareglementarea, prin urmarirea materialelor lemnoase nu doar ca provenienta, ci gestionar-comerciala mult dincolo de prima punere pe piata a acestora (in comert, prelucrarea primara si industria mobilei), a indus costuri administrative si blocaje pe acest circuit valoric si a blocat resursele de control in sarcini birocratice.
Dezvoltarea sistemului SUMAL trebuie sa continue pe principiile reglementarilor europene, ca baza a unui sistem de due diligence la prima punere pe piata a masei lemnoase.
In urma unui proces consultativ cu membrii AIL – Prolemn si parteneri academici, universitari si de pe intregul lant valoric al lemnului, in cadrul dezbaterilor au fost prezentate si discutate mai multe principii pe care industria le doreste incluse in actul normativ fundamental al sectorului.
Astfel, trebuie incluse principii de gestionare durabila pe intregul lant valoric al lemnului:
• principiul utilizarii in cascada a resursei de lemn,
• principiul valorificarii superioare a lemnului
• principii de economie circulara,
• promovarea eficientei energetice a utilizarii resursei.
Strategia padure-industrii bazate pe lemn trebuie sa se concentreze pe valorificarea superioara a resursei de lemn, gospodarirea padurilor trebuie sa urmareasca sporirea valorii adaugate si a beneficiilor sociale, economice, de mediu si pentru biodiversitate.
Sectorul are nevoie de un cadru de stabilitate, asigurat prin reglementare dar si prin actiuni excutive, de exemplu atribuirea rolului de regulator al pietei lemnului pentru RNP – Romsilva.
Pentru asigurarea necesarului de resursa atat pentru populatie cat si pentru productia industriala, reprezentantii au cerut simplificarea accesului la resursa de lemn pe micile proprietati din fondul forestier si vegetatia forestiera din afara fondului forestier national si cresterea recoltei sustenabile la nivelul posibilitatii stabilite prin amenajamente.
In acelasi timp, Romania are nevoie de trasabilitate eficienta: SUMAL care sa faca urmarirea la prima punere pe piata, cu evaluare de risc si orientarea controlului pe zone de risc prin module de alerta.
Propunerile si inregistrarea dezbaterilor pot fi consultate pe site https://pro-lemn.ro/lemnul-este-genial-2023/
Invitati din partea tuturor institutiilor stiintifice si de cercetare implicate in elaborarea acestui proiect legislativ fundamental (Academia de Stiinte Agricole si Silvice, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura, facultatile de silvicultura ale Universitatilor din Brasov si Suceava) au luat cuvantul pentru a discuta propunerile venite din partea industriei.
Prof. univ. dr. Bogdan Popa, Universitatea Transilvania din Brasov: „Romania are cel mai complex sistem de trasabilitate pe care l-am intalnit. SUMAL este foarte complex, extrem de prescriptiv, cu o suita de contraventii care insotesc cadrul de reglementare. Uniunea Europeana vine cu propuneri care simplifica lucrurile. Acest tip de trasabilitate este necesara la origine, la exploatare, la prima punere pe piata – pana la prima transformare. Problemele industriei nu vin neaparat din Codul Silvic, ci dintr-o prescriptivitate excesiva a legislatiei executive.”
Prof. dr. Ioan Seceleanu, presedintele sectiei de silvicultura, ASAS: „Este nevoie de unitate, sa nu mai vorbim de sectorul silvic, sectorul de exploatare si cel de prelucrare. Vrand-nevrand, toti suntem legati intr-un fel. Sa existe o unitate, sa existe o strategie de realizare a acestei unitati, astfel incat, atunci cand mergem in fata guvernantilor, parerile noastre sa nu intre in contradictie.”
Prof. dr. Ovidiu Badea, INDS „Marin Dracea”: „Trebuie sa slujim acest patrimoniu forestier al tarii, iar produsele pe care le furnizeaza padurea sa fie valorificate asa cum trebuie, in beneficiul societatii in principal.”
Sef de lucrari dr. ing. Marcel Flocea, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava: „Silvicultura se incheie cu produsul finit din casa noastra, realizat din lemn. Dar nu putem transforma industria aceasta intr-o farmacie. Riscam sa conducem industria lemnului spre ingropaciune, intr-un sicriu din lemn, cu provenienta certificata.”
Catalin Tobescu, presedintele AIL – Prolemn: „Cel mai important este ca decidentii sa inteleaga ca fiecare metru cub de lemn care intra in industria lemnului genereaza 750 de Euro, din care 250 de Euro se intorc ca venituri la bugetul de stat. AR trebui sa intre in atentia Ministerului Mediului, care coordoneaza Regia Nationala a Padurilor, dar din pacate Ministerul Mediului nu prea se ocupa de strategiile legate de valorificarea lemnului. Industria lemnului functioneaza fara nici un fel de sustinere si cu foarte multe piedici.”
Despre Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn
Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit care promoveaza utilizarea sustenabila a lemnului provenit din paduri gestionate durabil in diferite aplicatii industriale. Constituita in 2020, Asociatia numara in prezent peste 35 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului. Mai multe despre AIL – Prolemn: www.pro-lemn.ro
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
10-08-2023 Silvicultura
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>
06-06-2023 Silvicultura
Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>
18-05-2023 Silvicultura
In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>
23-03-2023 Silvicultura
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>
15-03-2023 Silvicultura
Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>
02-10-2022 Silvicultura
Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>
17-09-2022 Fructe de padure
La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>
13-09-2022 Silvicultura
Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>
31-08-2022 Silvicultura
Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>
11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale
OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>