Putem produce mancare multa si ieftina

microbiologie.jpg


Pentru multi pare imposibil sa produci proteina pentru intreaga populatie a globului, de pe o suprafata de numai 25 km patrati. Va asigur ca nu este vorba de nici un soi extraordinar de soia, fasole sau mazare. Si nu este nici o descoperire recenta. Sunt culturile monocelulare.







Actualul sistem de agricultura este organizat in avantajul celor bogati.
Acest sistem va trebuii inversat, respectiv sa rezolve problema foamei, si sa devina in mileniul III un sistem de agricultura sociala, care sa deserveasca intreaga populatie a planetei. S-a vazut ca prin actualul sistem de agricultura, aproape 1 miliard de oameni sufera de subnutritie si malnutritie si ca 7 milioane de copii mor anual din cauza foamei.

Ni se bagat in cap ideea ca din cauza schimbarilor climatice, cresterii populatiei si a consumului crescut de biocombustibil, exista foame si scumpire la alimente. Este cu totul fals. Specialistii agricoli si biologii au demonstrat ca sunt solutii la aceasta situatie de criza permaneta.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca valorificam energia solara, destul de putin, respectiv 1-2%. S-au gasit soiuri de plante cu structura modificata a frunzei pentru a marii eficienta fotosintezei. Exista si un sistem de agricultura biodinamica in care se folosesc biopreparate pe baza de cuart, corn de cerb si de coada calului care curata frunzele plantelor in vederea receptionarii de mai multa energie solara.

In anii "60", odata cu dezvoltarea industriei spatiale, sa pus problema inobilarii cu proteina si cu vitamine a hranei cosmonautilor, pentru a creste continutul nutritiv al alimentelor. Stiinta care s-a dezvoltat in paralel cu inalta tehnologie spatiala a fost microbiologia. Au fost trimisi biologi in spatiu pentru a vedea ce plante se pot inmultii in lipsa solului terestru.

Asa s-a dezvolta, microbiologia pentru fortificarea produselor alimentare cu vitamine si proteine. Astfel s-au cultivat pe verticala plantele monocelulare. Prin aceste uzine microbiologice se pot produce hrana pentru intreaga omenire. Este nevoie de apa, energie si materie prima. Materia prima reprezinta de fapt deseurile industriale bogate in glucide. Iata inovatia prin care, pe o suprafata de 25 km patrati, se produce proteine necesare hranirii a 5 miliarde de oameni.

O varianta mai economica o reprezinta cultura de alge. Acestea au nevoie de apa si soare. Prin inlocuirea energiei conventionale cu energia solara, cultura de alge va avea succes deosebit. Algele bogate in proteina au dezvoltat si un sector al industriei alimentare care produce lapte, carne si branzeturi din alge.

O alga, cunoscuta de toata lumea este Spirulina, cea mai bogata sursa de proteina organica si integrale din natura, cu o gama completa de aminoacizi de care are nevoie organismul uman. Spirulina nu produce mucoase si este usor digerabila. Contine: de 50 de ori mai mult fier decat spanacul; de 5 ori mai multa vitamina B12 decat ficatul proaspat de vita; de 50 de ori mai mult beta caroten decat morcovii cruzii; uleiuri de trei ori mai bogate in GLA decat uleiul din primula de seara; de 10 ori mai mult calciu decat laptele; aceiasi cantitate de vitamina E ca si germenii de grau, avand o activitate biologica cu 49% mai mare decat vitamina E sintetica; de 5 ori mai multa clorofila decat lucerna, ovazul sau orzul verde; un spectru larg de antioxidanti naturali intre care vitaminele C, B1, B5, B6, mineralele ( zinc, mangan, cupru), metionina, selenium, etc.

Am ajuns astfel la agricultura agrosistemelor. Aici ne ocupam de acvacultura si de cresterea molustelor. Prin acvacultura putem creste crapi chinezesti, sturionii si specii de pestii din SUA, aclimatizati in Romania. Astfel productia de peste poate creste de la 0,1 kg/ mp de luciu de apa pana la 100 de kg /mp de luciu de apa. Pe litoralu romanesc francezii au adus tehnologia de crestere a stridiilor si midiilor. In Romania existe multe terenuri saraturate si care se pot folosi 10 ani ca parcele pisciole, iar apoi 5 ani ca parcele agricole.

In apropierea fermelor de pasari si porci in bazine piscicole se pot obtine productii de 1500 kg/ ha peste, si in care dejectiile (sub forma de ape uzuale diluate) sunt folosite ca si surse de hrana.

Se spune ca trebuie sa crestem cu acelasi procent pretul la toate alimentele din cauza cresterii pretului la energie. Lucrurile stau cu totul diferit si pentru a demonstra acest fapt va prezint aportul suplimentar de energie la principale produse agroalimentare: 0,05 % la pestele oceanic, 0,11% la puii boiller, 0,16 % la oua, 0, 33% la lapte; 0, 49 % la sfeca de zahar; 1,1% la cartof, 1,4 % la paine, peste 2 % la grau, peste 10% la porumb, etc. Dupa cum vedeti fermierii care produc grau sau porumb sunt mai afectati de scumpirea energiei decat cei din panificatie. De asemenea se observa ca sunt alimente care se pot produce cu aport mic de energie, si care nu trebuie sa-si dubleze preturile. Este vorba in exemplul dat despre pestele oceanic, carnea de pui boiller, oua si laptele.

Exista o filiera pentru fiecarui produs alimentar. Si pe fiecare filiera se gaseste industria si servicii care deservesc fermele de productie, fermele de productie, industria procesatoare, comerciantii si consumatorii. Pentru ca filiera sa functioneze perfect mai trebuie sa participe doi factori, respectiva politica agroalimetarea si cercetarea stiintifica. Fiecare filiera de produs functioneaza pe baza de un regulament. Fara regulament, fara politica de piata a produsului, fara cercetare, asa cum se petrece in Romania, Codul de bune practici dintre industria procesatoare si himermaket-uri, despre care s-a facut atata caz, in ultimile saptamani, reprezinte doar o impartire a profiturilor dintre doi actori iar fermierii si consumatorii vor pierde in continuare.

Sunt cateva teme de discutie pentru viitorul omenirii. Ar trebui sa ascultam de specialisti si sa-i tragem de maneca pe politicieni, ca nu vor noua politica agricola a belsugului si prosperitatii pentru toti oamenii care traiesc pe aceasta superba planeta a UNIVERSULUI.

Noutati

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

10-08-2023 Silvicultura

UE aproba un ajutor de stat pentru proprietarii de paduri din Romania destinat compensarii restrictiilor de exploatare

Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

06-06-2023 Silvicultura

Sectorul Padure-Lemn: Potential verde pentru o industrie a viitorului

Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

18-05-2023 Silvicultura

Padurea de Maine a lansat primul studiu in sisteme agroforestiere pentru elaborarea unui ghid de bune practici

In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

23-03-2023 Silvicultura

Finantare de peste 88 mil. lei prin PNRR pentru producerea materialului forestier de reproducere

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

15-03-2023 Silvicultura

15 martie, startul Lunii Plantarii arborilor

Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

02-10-2022 Silvicultura

Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic al industriilor bazate pe lemn si cantitatea de energie regenerabila

Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

17-09-2022 Fructe de padure

La 26 de ani, antreprenorul Ionel Burtea realizeaza o cifra de afaceri de 6 milioane euro din vanzarea de fructe proaspete

La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

13-09-2022 Silvicultura

Parlamentul European voteaza un sprijin financiar mai mare pentru proprietarii de paduri

Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

31-08-2022 Silvicultura

S-a aprobat finantarea tututor tipurilor de perdele forestiere, inclusiv cele realizate de persoanele private

Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale

Birdville - un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii

OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>