Peste 60 de firme expozante din 9 tari (Romania, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elvetia, Germania, Italia, Slovenia, Ungaria) s-au reunit anul acesta la cea de-a 3-a editie a singurului targ forestier romanesc cu demonstratii practice, in aer liber, aducand in fata vizitatorilor peste 100 de marci cu utilitate in domeniul forestier.
Cei 2.830 de vizitatori au avut ocazia sa se informeze asupra tehnologiilor forestiere si solutiilor de gestionare durabila propuse de fimele participante din urmatoarele domenii: regenerarea, protectia, conservarea si managementul padurii, exploatarea lemnului, depozitarea, transportul si manipularea lemnului, constructia si mentenanta drumurilor forestiere, prelucrarea primara a lemnului, tehnologia informatiei, topografie, management si telecomunicatii in domeniul forestier, securitatea si protectia muncii, vanatoare.
Propunand ca tema centrala a editiei 2019 „Gestionarea durabila a padurilor- contributie activa la protejarea climei”, au fost organizate o serie de evenimente menite sa informeze publicul vizitator , astfel, Forest Romania devenind locul de intalnire pentru un public specializat, format din experti, reprezentanti din domenii precum: cercetare, industrie, asociatii de profil precum si autoritati publice.
Pe parcursul celor trei zile de targ, vizitatorii expozitiei FOREST ROMANIA au putut urmari un amplu program de demonstratii practice, precum si sa participe la dezbateri interactive, pe teme de actualitate, in cadrul sectiunii de Forum.
In spatiul dedicat LOGGING ARENA, vizitatorii au putut asista la prezentari de tehnologii de recoltare, manipulare si transport al lemnului. Au intrat in demonstratii:
In zona special amenajata, companiile SAVICOM ASIG si WYSSEN FUNICULARE au prezentat zilnic catre publicul specializat echipamentele de instalatii cu cabluri, in cadrul unor demonstratii practice.
Vizitatorii au putut asista la prezentari de metode de impadurire si strategii privind impadurirea, in cadrul demonstratiilor sustinute de ALSER FOREST si RNP ROMSILVA.
Vizitatorii s-au putut informa asupra posibilitatii de masurarea manuala a pieselor, prin aplicatia de cubare a cherestelei dezvoltata de FORDAQ. Totodata, DENDRO TOOLS a sustinut zilnic demonstratii cu clinometru electronic cu ultrasunete si laser.
Compania Davtrax Industrial a prezentat zilnic solutii pentru drumuri temporare cu montare rapida, pentru exploatatiile forestiere.
In cadrul Pavilionului oficial al Germaniei au fost realizate zilnic demonstratiile DLG Special - Safe Harvesting: Securitate si protectia muncii, cu echipament pus la dispozitie de compania STIHL. Companiile germane prezente la stand (OEHLER MASCHINEN FAHRZEUGBAU GmbH, Hohenloher Spezialmaschinenbau Gmbh&Co. KG, Latschbacher GesmbH, Pfanzelt Maschinenbau) au promovat produse si servicii inovatoare catre sectorul forestier romanesc. Proiectul „Gestionarea sigura si durabila a padurilor prin tehnologie forestiera inovatoare din Germania” este finantat de catre BUNDESMINISTERIUM FÜR ERNÄHRUNG UND LANDWIRTSCHAFT.
Impreuna cu partenerii FOREST ROMANIA au fost organizate, in cadrul expozitiei, conferinte si dezbateri pe teme de actualitate din sectorul forestier.
In cadrul Deschiderii oficiale a Forest Romania 2019, DLG InterMarketing a organizat dezbaterea interactiva cu tema „Provocari pentru sectorul forestier romanesc, intr-o lume in schimbare”. La dezbatere au participat ca invitati in panelul de speakeri factori de decizie si lideri de opinie din domeniu: Dl. Ministru Ioan Denes (Ministerul Apelor si Padurilor), Dl. Cajus Cäsar (Ministerul Alimentatiei si Agriculturii Germania), Dl. Adrian Cretu – Presedinte AAP, Dl. Ciprian Musca – Presedinte ASFOR, Dl. Gheorghe Mihailescu- Director General RNP ROMSILVA, Dl. Liviu Flusca – Presedinte PROFOREST, Dl. Catalin Tobescu (FORDAQ), Prof. Dr. Ovidiu Ionescu (Universitatea Transilvania Brasov), Dl. Ionut Sorin Banciu (World WildeLife Fund). Dezbaterea a fost moderata de Dl. Paul Dima (Business Consultant).
Tot in cadul Deschiderii Oficiale au fost decernate premiile FOREST ROMANIA PRODUSUL ANULUI 2019 pentru produsele inovatoare care pot fi considerate adevarate modele in domeniul forestier din Romania, comisia anuntand urmatorii castigatori:
In a doua parte a programului de Forum, Asociatia Administratorilor de Paduri – AAP a sustinut evenimentul de celebrarea celor 15 ani de activitate.
Expozitia Forest Romania 2019 a beneficiat de vizita reprezentantilor Guvernului Romaniei prin dl Ministru Ioan Denes (Ministerul Apelor si Padurilor) si dl. Radu Antohe, Consilier de Stat.
In cadrul conferintei sustinute de catre RNP ROMSILVA, director general Gheorghe MIHAILESCU a sustinut expunerea disertatiei ,,Padurile Romaniei in contextul actual al schimbarilor climatice”, fiind urmat de catre Grigore TOMOIAGA, inginer silvic in cadrul regiei, cu prezentarea aplicatiei electronice ,,Solutii de punere in valoare a masei lemnoase”.
A doua parte a programului de Forum a fost marcata de Conferinta Asociatiei Forestierilor din Romania – ASFOR, care a celebrat in cadrul Forest Romania cei 25 de ani de activitate in domeniu.
NEPCon Romania a sustinut conferita „Certificarea serviciilor ecosistemice, un instrument pentru administratorii si proprietarii de padure pentru a masura, verifica si comunica impactul activitatilor lor asupra serviciilor ecosistemice oferite”.
Organizata in fiecare an de catre Asociatia Forestierilor din Romania – ASFOR, Ziua Forestierului a avut loc Vineri, 6 septembrie in cadrul Forest Romania 2019, eveniment care a debutat cu Concursul National al Fasonatorilor Mecanici. Castigatorii desemnati de catre arbitri sunt: Purcil Ionut – Locul I, Negru Statone – Locul II, Buhusanu Marius – Locul III si Mihoc Sebastian – Mentiune.
Tot cu ocazia evenimentului Ziua Forestierului 2019, Asociatia Forestierilor din Romania – ASFOR a organizat dezbaterea cu tema ”Sectorul forestier in contextul schimbarilor climatice”, la care au participat: dl. Ciprian Musca – Presedinte ASFOR, dl. Gheorghe Mihailescu – Director General RNP Romsilva, dl. Badea Ovidiu – Director General ICAS, dl. Paul Dima – Wyssen, dl. Diego Benetti – EOS, dna. Silvia Melegari – EOS, dl. Jerome Roche – CEETTAR, dna. Aurica Sereny – APMR, dl. Gheorghe Gavrilescu – Progresul Silvic, dl. Lucian Curtu – Decan al Facultatii de Silvicultura a Universitatii Transilvania, dl. Ioan Sbera – ASFOR. Acestia au dezbatut impreuna cu publicul din sala pe teme de interes pentru domeniul forestier.
Pentru prima data la Forest Romania, a avut loc concursul national al taietorilor de lemne, STIHL®TIMBERSPORTS®. Participantii au demonstrat intr-un cadru sportiv, abilitatile de manuire a toporului, joagarului si motoferastraului. Arbitrii au desemnat urmatorii castigatori:
Echipa Romaniei ne va reprezenta la Praga, in cadrul concursului mondial.
Trofee de vanatoare, de clasa mondiala, au fost colectate din Muntii Carpati, aici aflandu-se specii de vanat care reflecta in trofeele lor conditiile naturale ecologice si ecosistemele de apa oferite de lantul carpatic. In cadrul FOREST ROMANIA a fost realizata pentru prima data o evaluare a unor astfel de trofee de catre experti CIC (Consiliul International de Cinegetica).
De asemenea, a fost amenajata o zona expozitionala dedicata echipamentelor de vanatoare.
Studentii participanti la Forest Romania 2019 s-au putut inscrie la concursul cu tema „Cele mai importante elemente ale evaluarii trofeelor CIC pentru speciile ecoregiunii carpatice”.
Expozitia Forest Romania 2019 este organizata de compania romano-germana DLG InterMarketing, cu sprijinul Ocolului Silvic Ciucas R.A. Tarlungeni si al Primariei Tarlungeni, in cooperare cu Asociatia Forestierilor din Romania – A.S.F.O.R., Asociatia Administratorilor de Paduri din Romania – A.A.P., Universitatea Transilvania din Brasov, Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere si Regia Nationala a Padurilor - ROMSILVA, Partener Tehnic.
Informatii suplimentare despre Forest Romania 2019 sunt disponibile online: www.forestromania.com
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
10-08-2023 Silvicultura
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>
06-06-2023 Silvicultura
Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>
18-05-2023 Silvicultura
In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>
23-03-2023 Silvicultura
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>
15-03-2023 Silvicultura
Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>
02-10-2022 Silvicultura
Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>
17-09-2022 Fructe de padure
La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>
13-09-2022 Silvicultura
Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>
31-08-2022 Silvicultura
Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>
11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale
OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>