O buna parte din terenuri sunt paduri puternic destructurate, degradate, bracuite, bolnave, nefunctionale, unele chiar fara vegetatie forestiera, ele insele necesitand acum ample si costisitoare lucrari de reconstructie ecologica.
Adevarata acoperire forestiera a tarii raportata la padurea functionala, nu depaseste 23%. Altfel spus, doar o patrime din spatiul rural al tarii este acoperit cu paduri autentice, functionale, fata de cca. 40%, cat reprezinta procentul optim de impadurire pentru conditiile naturale si sociale ale spatiului geografic romanesc si fata de 75-80% cat a fost gradul de impadurire natural a teritoriului dat in trecutul foarte indepartat.
Considerabilul decalaj dintre actualul procent de impadurire efectiva a tarii de 23% si nivelul natural al acestui indicator (75-80%), pe de o parte, si fata de nivelul considerat ca optim pentru actualele conditii (cca. 40%), pe de alta parte, explica dezechilibrul ecologic in care se afla acum tara noastra, cu deosebire spatiul rural, dezechilibru favorabil producerii hazardurilor climatice, hidrologice si geomorfologice (secete, inundatii, alunecari de teren, eroziuni ş.a.). La originea inundatiilor catastrofale din anii 1970, 1975 si 2005 se afla, in mare masura, gradul redus de impadurire a tarii si gestionarea defectuoasă (nedurabila) a celor mostenite.
Coborand cu analiza in profil teritorial, constatam mari diferentieri:
Iluzia forestiera a intinsului patrimoniu silvic al tarii a fost scos din vocabularul zilnic al inaintasilor nostri inca din secolul al XIX-lea. Parafrazand pe un mare silvicultor roman, daca astazi s-ar scrie rugaciunea Tatalui nostru, dupa „Paine” ar trebui sa adaugam „Padurea noastra cea de toate zilele”.
Consecintele starilor mentionate mai sus se manifesta diferit in raport cu zona bioclimatica.
Tinuturile de campie ale tarii sunt tot mai frecvent afectate de secete, acestea fiind potentate si de consecinte ale modificarilor globale climatice, cu deosebire in campiile din sud, sud-est, Dobrogea Centrala si sudul Moldovei, unde se manifesta un evident proces de aridizare si, pe alocuri, chiar semne ale unui posibil proces de desertificare.
In aceste conditii, programele pentru dezvoltarea rurala durabila, chiar daca vor include masive lucrari de irigatii, vor fi sortite esecului fara o sustinuta actiune de impadurire a campiilor, in principal sub forma perdelelor forestiere de protectie. O lege adoptata in acest scop intampina insa serioase dificultati in aplicare, nu doar din lipsa fondurilor necesare, cat mai ales din cauza faramitarii proprietatii funciare.
La coline, dealuri si la munte, cu deosebire in zonele Vrancei, Vasluiului, Barladului, Podisul Transilvaniei, Olteniei s.a., se manifesta hazardurile geomorfologice sub forma unor intense procese de eroziune si de alunecari ale terenului, prin care cantitati enorme de sol sunt distruse. Or solul reprezinta baza existentei umane si a civilizatiei. Aceste procese amplifica inundatiile, colmatarea lacurilor de acumulare, distrug locuintele oamenilor, drumurile etc. Evident, in aceste conditii, a mai vorbi de o dezvoltare rurala durabila este de prisos.
Retrologia forestiera demonstreaza ca secole de-a randul, din pacate pana de zilele noastre, agricultura, in loc sa se intensifice, s-a „dezvoltat” in suprafata in dauna patrimoniului forestier al tarii. Ba, mai mult: in unele zone, utilizarea nerationala a terenurilor a favorizat degradarea si chiar distrugerea in totalitate a solului format anterior de ecosistemele forestiere prin complicate si îndelungate procese biogeochimice. La acest proces distructiv, din nefericire, participa si unele tehnologii silviculturale si de recoltare a lemnului.
Unele dintre cele mai eficiente mijloace pentru prevenirea si combaterea acestor distrugeri sunt: gestionarea durabila a padurilor existente si impadurirea terenurilor degradate. Studiile noastre arata ca aceasta ultima actiune trebuie sa se desfasoare intr-un ritm de 20-30 mii ha anual. Din nefericire, in ritmul actual de impadurire a acestor terenuri (exista acum cca. trei milioane ha de terenuri puternic deteriorate, inapte pentru o agricultura rentabila), aceasta urgenta actiune s-ar prelungi pe o perioada de cel putin 500 de ani! Cu titlu de exemplu, amintim ca un program guvernamental conceput pentru perioada anilor 2001-2004, care prevedea impadurirea a 100 mii ha de asemenea terenuri, a fost „indeplinit” de abia in limita a 10%.
Padurile existente in spatiul rural montan, desi aici procentul de impadurire este relativ ridicat fata de celelalte tinuturi de deal si campie, nu mai sunt in masura sa asigure echilibrul ecologic necesar atat in acest spatiu, cat si in zonele de aval, aflate sub puternica influenta a muntelui. Intr-adevar, dupa marile defrisari ale padurilor de campie apoi a celor de coline si dealuri, care au avut loc in secolul al XIX-lea, in secolul urmator a urmat ofensiva devastatoare impotriva padurilor de munte, proces ajuns la apogeu in perioada comunismului si continuat in perioada de tranzitie. Razbunarea muntelui despadurit este cruda; se simte departe de locul unde padurile erau întregi altadata, afectand pe cei nevinovati. In acord cu opinia academicianului Emil Pop, cine gestioneaza muntele, indeosebi padurile lui, tine in mana un mecanism complex de reglaj care da posibilitatea celui care il manevreaza sa pravaleasca oricand dezastrul durabil peste colinele si campiile tarii, peste linistea oamenilor. Pe drept cuvant s-a spus: „campia se apara la munte”.
Insesi padurile montane create prin culturi, cum sunt monoculturile de molid, avand o redusa stabilitate, cad prada furtunilor, zapezilor, bolilor si daunatorilor.
Dar cel mai agresiv si „eficient” daunator este omul care, in aceasta perioada de tranzitie, beneficiind de ambianta tulbure creata de o legislatie sumar sau insuficient gandita, referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, conspira in contra patrimoniului sau, in contra patrimoniului urmasilor sai, distruge padurea altuia sau padurea statului.
Intr-adevar, in perioada de tranzitie, politica si legislatia forestiera au fost facute cu o enorma desconsiderare a realitatilor romanesti – saracirea populatiei, penuria de constiinta ecologica si forestiera a populatiei rurale, slabirea autoritatii statului, inconstienta unor conducatori vizavi de paduri –, dar si in discordanta cu interesele de viitor ale natiunii romane. Padurea epuizata si faramitata se prabuseşte mereu. In aceste conditii, necesarul proces de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, dintr-un act de dreptate socială, a fost transformat intr-un proces demolator, cu consecinte negative pe termen lung pentru spatiul rural.
Prof. VICTOR GIURGIU
Membru corespondent al Academiei Romane
01-08-2024 Fructe de padure
Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>
10-08-2023 Silvicultura
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schema a Romaniei in valoare de 200 milioane EUR (998 milioane RON) care are ca scop sa compenseze proprietarii de paduri pentru lemnul netaiat din cauza cerintelor ecologice obligatorii. Aceasta schema urmareste sa stopeze si sa inverseze declinul biodiversitatii, sa amelioreze serviciile ecosistemice si sa conserve habitatele si peisajele. Mai multe>>
06-06-2023 Silvicultura
Adunarea Generala AIL – Prolemn si conferinta „Lemnul este genial” din 25 mai 2023 au prilejuit o dezbatere extrem de consistenta despre starea actuala a sectorului padure – industrii bazate pe lemn si potentialul enorm pe care principala resursa regenerabila a Romaniei il are pentru dezvoltare economica si sociala, concomitent cu protejarea mediului natural. Alaturi de membrii Asociatiei, au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai Parlamentului si ai autoritatilor din domeniu, ai as... Mai multe>>
18-05-2023 Silvicultura
In primavara anului 2023 Fundatia Padurea de Maine a initiat prima cercetare de amploare privind sistemele agroforestiere derulata in Romania dupa 1990. Cercetarea include o parcela de teren de 1,3 hectare plantata in sistem agroforestier – peste 20 de specii de arbori si arbusti care vor interactiona cu culturi de cereale si legume. Scopul studiului este elaborarea unui ghid de bune practici pentru crearea si intretinerea sistemelor agroforestiere in Romania. Mai multe>>
23-03-2023 Silvicultura
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a lansat astazi apelul necompetitiv de proiecte in cadrul Investitiei I.2. „Dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere” pentru Subinvestitia I.2.B. „Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacitati moderne de producere a materialului forestier de reproducere”, -PNRR/2023/C2/S/I.2.B. Alocarea financiara totala acordata prin PNRR acestei investitii depaseste 88 milioane lei. Mai multe>>
15-03-2023 Silvicultura
Luna Plantarii Arborilor, marcata anual intre 15 martie si 15 aprilie, conform Codului Silvic, inseamna numeroase actiuni de impadurire, actiuni de popularizare si educatie forestiera. Astfel, la nivelul intregii tari, in campania de impaduriri de primavara, ce se suprapune Lunii Plantarii Arborilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieti forestieri si va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publica a statului, in cursul campaniei de impadur... Mai multe>>
02-10-2022 Silvicultura
Prima zi a conferintei Smart Green Industry organizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si Camera de Comert si Industrie a Romaniei a adus laolalta reprezentanti ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai industriei de prelucrare a lemnului si a mobilei, organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai mediului universitar. Utilizarea inteligenta a resursei de lemn poate dubla aportul economic actual al industriilor bazate pe lemn, de 4,5% din PIB si cifra de afaceri de 9,86 mld. Euro,... Mai multe>>
17-09-2022 Fructe de padure
La 21 de ani, student la ASE, Ionel Burtea decide sa porneasca o afacere in agricultura. Cu un buget initial de 20.000 de euro, incepe sa cultive mure pe 1 ha de teren si isi implica familia in afacere – bunicul, parintii si sora. Decizia de a lansa afacerea cu fructe de padure a fost luata dupa o atenta cercetare a pietei, in care au fost identificate probleme de disponibilitate a fructelor romanesti in supermarketuri, precum si lipsa unei game de vinuri cu arome inedite si neconventionale. Mai multe>>
13-09-2022 Silvicultura
Raportul privind „Noua strategie forestiera pentru 2030” votat azi, de plenul Parlamentului European, aduce noutati pentru sectorul silvic. Europarlamentarul Carmen Avram, raportor din umbra S&D pe acest dosar, a cerut Comisiei Europene bani mai multi pentru padurile gestionate in regim public sau privat. Aceste subventii ar trebui sa vina in sprijinul proprietarilor ale caror paduri vor fi plasate sub regim de protectie sau stricta protectie, ca urmare a obiectivelor de mediu din Strategia ... Mai multe>>
31-08-2022 Silvicultura
Executivul a aprobat astazi, in Sedinta de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protectie. Ordonanta va conduce la cresterea suprafetelor acoperite cu vegetatie forestiera si aduce o modificare importanta prin care toti proprietarii romani de terenuri vor putea infiinta perdele forestiere de protectie, beneficiind inclusiv de finantare. Mai multe>>
11-08-2022 Parcuri si rezervatii naturale
OTP Bank Romania si Mastercard prezinta, in premiera, in cadrul celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Film Independent Anonimul, Birdville, un scurtmetraj regizat de pasarile din Delta Dunarii. Scurtmetrajul de tip documentar trateaza problema dezvoltarii nesustenabile a Deltei si isi propune sa devina un mecanism de constientizare si educare a privitorilor cu scopul de a genera actiuni pentru conservarea zonei. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>