Reinoirea cartofilor pentru saminta este o masura tehnologica la cultura cartofului, fara de care nu se pot obtine productii economice.
Cultura cartofului presupune costuri mari de productie. Din aceasta cauza, pentru a se obtine recolte mari si, deci, economice, trebuie sa se respecte cu multa grija tehnologia de cultivare a acestei plante. Dintre verigile tehnologice un rol hotarator, in afara de soi, il are calitatea cartofilor pentru samanta.
Pe baza numeroaselor cercetari, s-a ajuns la concluzia ca, in conditiile din Romania, pentru obtinerea de productii rentabile de cartof, calitatea si pregatirea materialului pentru plantare contribuie – in anumite situatii – cu cca. 50%.
Cartoful degenereaza. Din punct de vedere fitosanitar marea majoritate a bolilor cartofului se transmit prin tuberculi. Degenerarea cartofului este de natură virotica. Virusurile sunt agentii patogeni care au insusirea de a se inmulti in celulele plantelor de cartof si migreaza impreuna cu substantele asimilate in toata planta inclusiv in tuberculi, prin care se transmit de la alte plante gazda (cca. 350 specii) prin afide, cicade, ciuperci, nematozi sau prin contact. Bolile virotice nu se vad pe tuberculi fara aparatura si o tehnica speciala. Din aceasta cauza calitatea cartofilor pentru samanta, pentru a fi liberi de boli virotice, se asigura din lanurile in care se aplica tehnologiile speciale pentru producerea cartofului de samanta.
Verigile superioare se produc in zonele inchise, organizate, in cateva judete din tara. Categoriile biologice, certificata A si certificata B, se pot produce in microzone inchise din judetele din zona submontana si din zona colinara. De aici cultivatorii de cartof pentru consum trebuie sa-si asigure materialul de plantare pentru ei. Deci nu se poate spune de schimbarea cartofilor pentru samanta, ci de reinnoire, de asigurarea cu material, produs special, pentru acest scop. Se impune ca producatorii sa aiba certificat de recunoastere dupa controlul efectuat de specialistii M.A.D.R. Este o contradictie flagranta in tara noastra intre ceea ce se vinde in piete ca si cartof pentru samanta si ceea ce ar trebui sa se faca la nivelul fiecarui judet.
Ce este de facut? In primul rand, constientizarea cultivatorilor de cartof, indiferent de suprafata pe care o cultiva, despre necesitatea de reinnoire a cartofilor pentru samanta. Pentru aceasta trebuie ca Institutul National de cercetare – dezvoltare pentru cartof si sfecla de zahar – Brasov sa elaboreze o fisa de organizare a loturilor demonstrative si impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (M.A.D.R.) prin Agentia Nationala de Consultanta Agricola (A.N.C.A.) si Directiile generale agricole judetene sa materializeze 2-3 loturi demonstrative in fiecare judet, care sa fie bine valorificate.
Din punct de vedere al valorificarii acestora, se impune organizarea cu cultivatorii de cartof din judet, a doua intalniri pe loturile demonstrative. Prima in timpul infloritului si a doua la recoltare. Ultima analiza, de la recoltare este important sa se cantareasca productia de tuberculi din fiecare parcela si sa se faca si un calcul economic. Actiunea nu se face intr-un singur an, ci in 2-3 ani consecutivi.
Paralel cu aceasta, trebuie ca in anul 2008 şi anul 2009 sa se termine actiunea de organizare de microzone pentru inmultirea cartofilor de samanta si acest lucru sa fie larg popularizat in fiecare judet, prin centrele locale de consultanta. Aceasta pentru ca taranii care vor sa faca reinnoirea cartofilor pentru samanta sa stie clar la cine pot apela.
Confuzia care se face acum ca, cei care se ocupa de recunoasterea culturilor de cartof pentru samanta trebuie sa se ocupe si de producerea cartofilor de samanta, este extrem de daunatoare.
Se mai face o greseala mare in ceea ce priveste producerea cartofilor de samanta din verigi superioare. Pana la superelita, acestia trebuie produsi numai in unitatile de cercetare. In primul rand a celor pentru cartof. Inclusiv baza superelitei. Pentru dimensionarea acestora, se impune sa gandim in timp. Trebuie ca in scurt timp sa se ajunga la reinnoire corecta. Deci, necesarul de Baza superelitei sa se calculeze de M.A.D.R., impreuna cu Institutul National de cercetare-dezvoltare pentru cartof, pentru ca in functie de acesta sa se dimensioneze suprafete ale unitatilor de cercetare.
Trebuie cunoscut faptul ca producerea Bazei superelitei la cartof este un adevarat proces de selectie si nu se poate face decat de cercetatori specializati.
Pentru a putea ajunge la o reinnoire corecta in tara noastra, trebuie sa ne gandim in primul rand la campurile de selectie clonala, pe care le au statiunile de cercetare situate la munte. Este necesar deci ca Prefecturile din judetele unde există campuri pentru selectie clonala la cartof sa sprijine unitatile de cercetare in ce priveste dimensionarea corecta pentru a functiona bine campurile de selectie clonala.
In calitatea care mi se atribuie de catre cultivatorii de cartof din tara noastra ca fiind Parinte al cartofului in Romania, trag un puternic semnal de alarma. In primul rand, sa nu mai vorbim ca asa este in Uniunea Europeana, conditiile ecologice de la noi sunt altele!
In al doilea rand, trebuie sa ne unim fortele pentru a constientiza pe toti cultivatorii de cartofi din tara noastra despre importanta si necesitatea reinnoirii cartofilor pentru samanta inclusiv pe cei care cultiva cartoful in gradina, pentru consumul propriu.
Uniunea Europeana inseamnă o competitie acerba. Pentru a face fata acestei concurente trebuie sa realizam la cartof productii mari si economice. Acest lucru nu se poate realiza fara o corecta reinnoire a cartofilor pentru samanta. Fara aceasta veriga tehnologica, cultura cartofului va disparea din Romania si devenim importatori de cartof pentru consum.
Mai este o problema care nu este inca bine cunoscută. Sectorul de cercetare a descoperit ca in Romania plantele de cartof sufera de stresul termohidric, care diminuează productia cu peste 30% in fiecare an. S-a descoperit ca exista si soiuri rezistente la acest stres, ceea ce constituie un mare avantaj. Pentru aceasta se impune ca M.A.D.R. sa emita un ordin prin care sa se prevada doar inmultirea soiurilor de cartof rezistente la acest stres. Determinarile sa se faca la Statiunea de cercetare pentru cultura plantelor pe nisipuri de la Dabuleni – Dolj, cu care s-a unit Statiunea de cercetare pentru cartof Marsani si unde functioneaza un laborator specializat in problema stresului termohidric.
De asemenea importatorii de cartof pentru samanta, in prealabil sa testeze soiurile din care vor face importurile la acelasi laborator de la Dabuleni.
Prof. dr. doc. Matei BERINDEI
19-09-2024 Rapita
Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>
15-08-2024 Rapita
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>
08-07-2024 Floarea soarelui
Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>
09-04-2024 Rapita
Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>
25-01-2024 Plante tehnice
Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>
23-12-2023 Floarea soarelui
Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>
24-10-2023 Floarea soarelui
Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>
29-09-2023 Rapita
Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>
03-08-2023 Rapita
Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>
14-05-2023 Rapita
Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>
25-04-2023 Sfecla
Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>