Fascinanta calatorie a cartofului, de la samanta la farfurie!

Fascinanta calatorie a cartofului de la samanta la farfurieJoi, 27 ianuarie, Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) a organizat evenimentul „Fascinanta calatorie a cartofului, de la samanta la farfurie!”. Evenimentul s-a desfasurat in format hibrid si a debutat cu introducerea facuta de catre dl. Vasile Iosif, Presedinte AIPROM. A fost prezentata pe scurt situatia industriei de protectie a plantelor, precum si provocarile pe care aceasta trebuie sa le depaseasca in context european si national.


Obiectivul global al acestor strategii (n.r. De la Ferma la Consumator si pentru Biodiversitate 2030) este reprezentat de regandirea intregului lant de aprovizionare si construirea unui sistem alimentar durabil din punct de vedere ecologic, social si economic, care sa acopere toate verigile unei economii circulare. Avand in vedere aceste obiective cred ca este timpul sa ne intrebam daca: putem furniza produse alimentare intr-un mod sustenabil pentru o populatie in crestere? Putem mentine profitabilitatea si viabilitatea fermelor din Uniunea Europeana? Poate fermierul roman si european sa-si protejeze culturile agricole cu mai putine produse de uz fitosanitar atunci cand exista un numar in crestere de organisme de daunare? Vor contribui cele doua strategii la crearea unei agriculturi europene mai rezilienta la crizele care vor urma, sau doar vom transfera problemele noastre catre alte continente?” – a spus dl. Vasile Iosif, Presedinte AIPROM.

In prima parte a evenimentului membrii Consiliul Director au raspuns intrebarilor adresate de catre Lucian Mindruta, moderatorul evenimentului cu privire la activitatea, realizarile AIPROM din anul 2021, precum si obiectivele de dezvoltare viitoare.

A doua parte a evenimentului a avut ca tema situatia culturii de cartof in Romania, discutia fiind deschisa de o prezentare cu date statistice relevante si a continuat cu o dezbatere despre aportul fiecarui actor implicat in etapele calatoriei cartofului, de la samanta la farfurie.

Urmariti evenimentul „Fascinanta calatorie a cartofului, de la samanta la farfurie!” pe Facebook aici.

Dna. Paulina Gabor, Director Directia Fitosanitara, a vorbit despre importanta colaborarii autoritatilor cu industria de protectie a plantelor din Romania. „Colaboram cu industria pentru ca numai asa putem obtine recolte sanatoase. Cultura cartofului este susceptibila la atacul multor organisme de daunare. Monitorizarea acestei culturi incepe de la analiza solului pana la produsul finit” – a punctat Director din cadrul Autoritatii Nationale Fitosanitare.


Dna. Elena Izadi, sefa Biroului de Protectia Plantelor si Carantina Fitosanitara, a punctat faptul ca aceasta este o cultura importanta si din punct de vedere fitosanitar necesita o atentie deosebita, fiind atacata de numeroase organisme de daunare. „O parte din aceste organisme sunt obisnuite asa cum este Gandacul de Colorado, iar alte sunt organisme daunatoare de carantina – organisme destul de periculoase care produc pagube mari si sunt dificil de eradicat. O parte din aceste organisme de carantina sunt prezente si in Romania. Sunt organisme greu de combatut, insa cu sprijinul fermierilor si cu sprijinul ANF speram ca aceste organisme de carantina sa fie eradicate si sa obtinem un cartof sanatos care sa fie gasit atat in supermarket si care sa circule liber in U.E”.

Gheorghe Botoman, Membru Fondator FNCR, a vorbit despre problemele pe care le intampina fermierii in combaterea organismelor de daunare din cultura. „Pentru anumite boli de carantina nu exista metode de combatere, nici chimica, nici biologica, sunt doar masuri preventive care pot fi luate la nivel de ferma. Pentru segmentul daunatori de sol, fermierii se confrunta cu probleme majore. Sunt foarte putine produse pentru daunatorii de sol omologate in Romania. Pentru a combate nematozi cu chist este nevoie de o combatere integrata si de utilizare unor soiuri tolerante sau rezistente” – a subliniat Gheorghe Botoman.

Un exemplu de bune practici in ceea ce priveste colaborarea dintre fermieri si industria de procesare a cartofului este reprezentat de colaborarea dintre compania PepsiCo (producatoare de chipsuri) si Grup Serban. Marius Dines – AgroField Coordinator Romania PepsiCo a vorbit despre standardele pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru a livra cartofi pentru chipsuri, dar si despre colaborarea de succes pe care compania a dezvoltat-o cu Grupul de firme Serban Holding. „Avem standarde PepsiCo interne si ne aliniem certificarii Global G.A.P. Ne propunem ca in 2-3 ani toti fermierii cu care colaboram sa fie certificati Global G.A.P. Cu mandrie pot sa spun ca aproape 100% din cartofii pe care ii procesam provin din productia interna, de la fermierii din Romania”.

Despre certificarea Global G.A.P a vorbit specialistul Ionut Nache, Director General INAQ Consulting. „Sunt specificatii foarte clare, sunt criterii de audit, oamenii trebuie sa fie calificati in acest sens. Echipamentele utilizate trebuie sa fie calibrate. In ceea ce priveste analizele, toate analizele solicitate sunt in baza caietului de sarcini si neaparat laboratorul unde se efectueaza analizele trebuie sa fie acreditate. Totul este extrem de atent monitorizat. Privim totul din perspectiva consumatorului si trebuie sa ne asiguram ca totul este sigur pentru consum.”

Romulus Oprea, Presedinte Federatia Nationala Cartoful a vorbit despre rentabilizarea productiei de cartof in Romania si despre pasii pe care trebuie sa ii parcurga fermierii pentru a se asigura ca productia obtinuta ajunge la consumator. „Avem nevoie de material de plantare corespunzator, fermieri specializati si trebuie sa rezolvam problema irigatiilor si a depozitelor. Prin asociere putem avea acces mai facil in supermarketuri. Deja gasim cartof romanesc in supermarket. Suntem in directia buna, insa avem nevoie de putina rigoare, avem nevoie de date clare si reguli. Exista 70 de boli si daunatori la cartof si, cu toate aceste neajunsuri suntem deja in supermarket si nu ne ramane decat sa fim platiti la calitate egala cu preturi egale” – a punctat Romulus Oprea.

Punctul de vedere al distribuitorului a fost prezentat de catre Alin Mihesan, Director Comercial ChemarkRom care a vorbit despre nevoia de consultanta a fermierilor, dar si despre importanta si rolul fitofarmaciilor la nivel local. „Deservim in jur de 22.000 de hectare in toate zonele agricole unde se cultiva cartof in Romania si avem 2 echipe dedicate. Fermierii care cultiva cartof sunt foarte bine informati, cunosc noutatile dar au o mare nevoie de solutii si alternative disponibile. Principala cerinta pe care fermierii o au de la noi (de la distribuitori) este sa fim disponibili pentru a valida o anumita tehnologie. Retragerea unor solutii de protectie a plantelor ii lasa pe fermierii expusi in fata unor probleme pentru care nu exista solutii care le pot inlocui” – a spus Alin Mihesan, Director Comercial ChemarkRom.

Fascinanta calatorie a cartofului de la samanta la farfurie - foto1

Fascinanta calatorie a cartofului de la samanta la farfurie - foto2

  

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>