Lintea „LENTEJA PARDINA DE TIERRA DE CAMPOS”

 

 

Lintea „LENTEJA PARDINA DE TIERRA DE CAMPOS” (IGP) a fost inregistrat ca denumire in Registrul denumirilor de origine protejate si al indicatiilor geografice protejate,  de catre statul membru Spania.

 

 

 

 

Descrierea produsului „LENTEJA PARDINA DE TIERRA DE CAMPOS” (IGP)

Tipul produsului:

Clasa 1.6: Fructe, legume si cereale in stare naturala sau prelucrate

Descriere:

Produsul protejat se constituie din boabe din specia Lens culinaris ssp.Culinaris, varietatea microsperma si grupul Europeae destinate consumului uman si a carui varietate comerciala se numeste pardina.

Materialul vegetal provine din ecotipurile locale adaptate la conditiile agroclimatice din zona de multi ani, precum si din varietatile comerciale obtinute sau care se vor obtine din aceste ecotipuri.

Materialul vegetal utilizat este viguros, rezistent la majoritatea parazitilor, la boli, bine adaptat la climat secetos, iar randamentul său este considerat a fi mediu.

Caracteristici fizice si morfologice: Invelisul este de culoare maro sau bruna, presarat cu puncte negre, putand prezenta uneori striatii negre pe intreaga suprafata. Cotiledoanele sunt de culoare galbena. Calibrul minim masurat pe axa cea mai mica este de 3,5 mm, admitandu-se o proportie de maxim 4 % dintre boabele de linte cu un calibru inferior.

Caracteristici chimice: continutul maxim de grasimi al boabelor de linte uscate este de 0,9 %, iar continutul maxim de rafinoza al acestora este de 0,3 g/100 g.

Caracteristici organoleptice: coaja trebuie sa aiba o suprafata neteda, coaja si albumenul trebuie sa fie putin moi, albumenul trebuie sa fie usor gras, putin granular si fainos, cu grad de astringenta redus.

Arie geografica:

Zona de productie agricola, care acopera o suprafata de 9 175 km2, cuprinde urmatoarele regiuni:

In provincia Leon: regiunile Esla-Campos si Sahagun,

In provincia Palencia: regiunile Campos si Saldaaa-Valdavia,

In provincia Valladolid: regiunile Centro si Tierra de Campos,

In provincia Zamora: regiunea Campos-Pan.

Dovada originii:

Elementele care atesta faptul ca produsul este originar din zona sunt procedurile de control si certificare aplicate de Consiliul de reglementare prin intermediul Comitetului de certificare, care este organismul responsabil de aceste activitati, in conformitate cu standardul UNE-EN 45011.

Aspecte de luat in considerare:

Lintea provine doar de pe parcelele inregistrate, situate in zona de productie si in care au fost aplicate metodele de obtinere descrise la punctul 4.5,

Lintea poate fi depozitata doar in antrepozitele producatorilor care respecta conditiile stabilite si care sunt inregistrati la Consiliul de reglementare,

Lintea trebuie sa fie pregatita si ambalata in centrele de ambalare inregistrate si in care se deruleaza activitatile descrise,

Expeditia lintei intre operatori inregistrati trebuie sa fie insotita de un borderou de expeditie eliberat in prealabil de Consiliul de reglementare,

Consiliul de reglementare trebuie sa efectueze controale si evaluari periodice in urma inspectarii parcelelor, a antrepozitelor, a echipamentelor de transport si a centrelor de ambalare, precum si a examinarii documentelor, a prelevarii de mostre si a testarii produsului,

Numai lintea care a fost trecut de toate controalele din acest proces poate fi ambalata si comercializata cu garantia de origine validata de eticheta Consiliului de reglementare,

Numarul de contraetichete incredintate de catre Consiliul de reglementare centrelor de ambalare inregistrate depinde de produsul prelucrat care raspunde exigentelor stabilite si de capacitatea ambalajelor in care se va comercializa lintea.

Metoda de obtinere:

Lintea este cultivata pe parcele al caror sol prezinta urmatoarele caracteristici:

Materie organica: 0,7 %

Fosfor (P2O5): 100 mg/kg

Potasiu: 100 mg/kg

Altitudine medie: 850 metri peste nivelul marii

Cultura de linte se practica prin alternanta (rotatie). Irigarea este autorizata atunci cand este necesara pentru asigurarea unei bune rasariri si atunci cand Consiliul de reglementare confirma existenta unui deficit de apa.

Activitatile agicole au in vedere mentinerea unui sol lipsit de buruieni, foarte plat si care sa beneficieze de o structura adecvata pentru a permite o buna insamnatare si germinare.

Trebuie sa se aplice ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu in cazurile in care solul nu contine cantitatile minime necesare. Ingrasamintele chimice se aplica cu cel putin un an inainte de insamantare.

Perioada de insmantare este cuprinsa intre 15 octombrie si 15 aprilie, utilizandu-se o cantitate de seminte de 75 pana la 120 kg pe hectar.

Se pot utiliza produse fitosanitare autorizate. Recolta se realizeaza atunci cand planta a atins maturitatea fiziologica si atunci cand umiditatea bobului este mai mica de 13 %.

Atunci cand recolta prezinta un continut de impuritati mai mare de 6 % sau o umiditate mai mare de 14 %, se efectueaza o operatiune de curatare imediat dupa recolta si inainte de inmagazinare.

Pe parcursul etapei de inmagazinare, se efectueaza un tratament impotriva insectelor daunatoare in primele 10 zile de la data recoltei, doar daca produsul nu este transportat la centrul de ambalare in aceasta perioada.

Antrepozitele trebuie sa fie curate, uscate, bine intretinute si aerisite corespunzător.

Este necesara separarea lintei de alte produse inmagazinate pentru a evita amestecul intre boabe de linte provenind de la loturi diferite si pentru a o mentine la distanta fata de materiale susceptibile de generare a unei contaminari.

In centrele de ambalare inregistrate, urmatoarele activitati se deruleaza in aceasta ordine:

Controlul calitatii la intrarea lintei in unitate pentru omogenizarea diferitelor loturi,

Curatarea si eliminarea corpurilor straine printr-o operatiune de curatare preliminara prin cernere cu sita inchisa sub curent de aer,

Tratament impotriva insectelor daunatoare in primele 10 zile de la data recoltei daca nu s-a efectuat la antrepozit,

Cernerea si calibrarea prin utilizarea de site cu ochiuri dreptunghiulare, echipamente de sortare si site cu ochiuri rotunde,

Eliminarea boabelor cu defecte cu ajutorul masei densimetrice,

Ambalarea in saci in greutate de cel mult 1 kg (10 kilograme atunci cand este destinata marilor consumatori),

Controlul final al calitatii referitor la ambalaje si la produs,

Aplicarea contraetichetelor emise de Consiliul de Reglementare.

Lintea uscata este comercializata in perioada cuprinsa intre recolta si data de 30 septembrie a anului urmator. Aceasta perioada poate fi prelungita o singura data, cu pana la 6 luni.

Indicatia geografica nu este valabila pentru lintea comercializata in vrac.

Lintea uscata protejată intra in categoria comerciala „extra”, definita in norma de calitate privind anumite legume uscate, curatate si ambalate destinate pietei interne (Ordin din 16 noiembrie 1983) sau echivalentul acestei categorii din legislatia in vigoare in orice moment.

Legatura:

Istorico-literara:

In „Diccionario Geografico-Estadistico-Historico de Castilla y Leon (1845-1850)” de Mendoz, se mentioneaza cultura lintei in descrierea productiei agricole comunelor care formau Tierra de Campos. De exemplu, in legatura cu Medina de Rioseco, se scrie: „Calitate exceptionala a graului, orzului, secarei, meslinului, lintei, mazarii …”.

Documentul „Crisis rural y transformaciones recientes en Tierra de Campos” intocmit de Camara Oficial Sindical Agraria relatează „Este de remarcat apogeul culturii lintei la inceputul anilor saizeci, care nu s-a incheiat. In anul 1954, acestei culturi ii erau destinate 84 ha pe valea raului Cea si 114 ha pe valea raului Valderaduey. In anul 1965 s-a ajuns la 1 250 hectare in valea raului Cea si la 615 ha in valea raului Valderaduey.

Datorita preturilor mari practicate pe piata, aceasta cultura a devenit profitabila si s-a extins, ocupand in special terenuri intelenite si suprafete care nu au mai putut fi semanate cu grau toamna.”

Legatura naturala:

 Caracteristicile lintei „Lenteja Pardina de Tierra de Campos” se leaga de factori naturali din mediul geografic, in principal datorita conditiilor de mediu (clima, sol si altitudine) in care este cultivata, care difera de cele din zonele invecinate, si de crearea spontana a unui material vegetal adaptat la acelasi mediu (ecotip).

Clima: Clima este de tip arid-semiarid, cu cantitati medii anuale de precipitatii de 464 mm, temperatura medie a minimelor de – 9,0 °C, iar a maximelor de 18,6 °C.

Ianuarie este luna cea mai friguroasa, iar iulie, cea mai calduroasa. Perioada de inghet dureaza aproape 8 luni, iar lunile cele mai ploioase sunt mai si noiembrie. Aceste caracteristici creeaza conditii bune de umiditate pentru germinare in perioada de insamantare cea mai frecventa (noiembrie), pentru formarea adecvata a semintelor (in luna mai a anului urmator), precum si pentru uscarea rapida si eficienta a semintelor in cursul lunilor iunie si iulie, atunci cand conditiile de temperatura si caldura a soarelui sunt cele mai favorabile, deoarece această perioadă coincide cu solstitiul de vara, ceea ce usureaza depozitarea fara probleme de mucegai si bacterii. Temperaturile

scăzute din timpul iernii permit, pe de altă parte, un control natural asupra paraziților.

Soluri: Principalele caracteristici ale solurilor din zona de productie sunt: un procent ridicat de argile, o particularitate pentru Tierra de Campos, pH-ul neutru sau alcalin, un continut slab de materie organica, valori normale de potasiu si destul de scazute de fosfor, deai mai mari decat cele din zonele limitrofe.

Geografie fizica:

Topografia este plana, cu altitudine medie de 750 metri peste nivelul marii, un relief tipic de teren agricol si fara portiuni improprii lucrarilor agricole, desi expus la eroziune. Altitudinea este un factor foarte important, deoarece conferă lintei un aspect mai neted al cojii, un continut mai mare de grasimi si mai putina astringenta. De aceea s-a stabilit pentru parcele altitudinea maximă de 850 metri.

Material vegetal:

Lintea „pardina” provine din ecotipurile locale cultivate in regiune de mai multi ani si, deci, adaptate la mediu, astfel incat prezinta caracteristicile cele mai adecvate pentru rezistenta la seceta, paraziti si boli.

Factori umani si de prelucrare:

Cultivarea sortimentului de linte „pardina” in Tierra de Campos beneficiaza de o lunga traditie in sensul ca agricultorii din regiune sunt perfect familiarizati cu tehnicile cele mai eficiente, cu criteriile de selectie pentru terenurile cele mai adecvate si nu considera productivitatea drept principal obiectiv al activitatii lor, ci incearca, mai degraba, sa obtina un produs de calitate inalta, care se dovedeste avantajos pentru rotatia culturilor, deoarece imbunatateste solurile.

Etichetarea:

Etichetele comerciale, proprii fiecarei societati comerciale inregistrate, trebuie sa poarte obligatoriu mentiunea „Indicacian Geografica Protegida Lenteja Pardina de Tierra de Campos”, insotita de sigla respectiva.

Orice tip de ambalaj in care lintea este vanduta consumatorilor trebuie sa fie sigilat si sa poarte contraetichetele eliberate de Consiliul de reglementare, care au fost aplicate la centrul de ambalare inregistrat si intotdeauna in asa fel incat sa se impiedice reutilizarea. Identificarea contraetichetelor se face printr-un cod alfanumeric, care permite Consiliului de reglementare sa asigure trasabilitatea.

Grup:

Denumire: Asociacion para la Promocion de la Lenteja Pardina de Tierra de Campos

Adresa: Carretera de Castrobol s/n

E-47680 Mayorga (Valladolid)

Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )


SURSA: www.agriculturae.ro

Noutati

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>