Inrosirea frunzelor de porumb. De ce se coloreaza porumbul in rosu?

Inrosirea frunzelor de porumbTrebuie ca fermierii sa se ingrijoreze de acest fenomen al colorarii frunzelor de porumb in fazele de dezvoltare timpurii cu pigmentul antocianic raspunzator de emiterea radiatiei rosiatice sau nu? Depinde de cauzele care provoaca fenomenul!


Nu este deloc neobisnuit ca imediat dupa rasarirea micilor plantule de porumb, sub influenta diferitilor factori (meteorologici, antropici, chimici, etc.), acestea sa capete acea tenta rosiatica pe frunze, mai ales in faza de 2-4 frunze (faza de sevraj a porumbului) si ca prin minune, in faza de 6 frunze, aceasta coloratie sa dispara.

Exista o serie de factori care provoaca aceasta coloratie, dar sa nu uitam ca scopul final al activitatii agricole nu este reprezentat de admirarea coloristica si a nuantelor date de unghiurile de incidenta ale luminii, ci este cel al obtinerii de productii rentabile economic si stabile. Cercetarile efectuate de echipa Corteva Agriscience arata ca nu exista nicio influenta asupra productivitatii hibridului, corelata cu inrosirea frunzelor. Hibrizii care genetic detin acest fenomen raman la fel de productivi, fie ca frunzele se coloreaza in rosu sau nu.

 

Care sunt cauzele care pot provoca inrosirea frunzelor de porumb?

Porumbul violaceu nu este o “inventie“ moderna. Aceasta coloratie rosiatica a frunzelor de porumb a fost observata din cele mai vechi timpuri si se manifesta “cu succes” pe forme de porumb salbatic ce cresc in zonele montane racoroase din Peru si Mexic. Practic, aceasta coloratie violacee este data de o serie de gene, mai exact 8 la numar, raspunzatoare de exprimarea fenotipica a pigmentului antocianic. Exista numeroase plante care detin acelasi numar de gene. De exemplu, artarul rosu are frunze cu tenta rosiatica in primavara, cum de altfel, exista artari cu frunze total verzi. Sa nu uitam de banala varza rosie care face fotosinteza si da randamente foarte bune, chiar daca e rosie. De altfel, sunt cunoscute o serie de flori ornamentale ce au frunze carnoase si colorate in rosu. Diferenta dintre varianta colorata in rosu si cea verde este aceea ca varza, artarul, florile ornamentale rosii detin acele gene responsabile de sintetizare a pigmentului antocianic.

In cazul porumbului, care este un hibrid, aceasta caracteristica este transmisa de la parinti ca multe alte caractere care nu se manifesta fenotipic in conditii normale. Marea majoritate a hibrizilor de porumb detin 5 din cele 8 gene responsabile pentru coloratia violet. Celelalte 3 gene se regasesc doar la o parte din hibrizi. 

Atunci cand acesti hibrizi sunt expusi la temperaturi scazute, genele declanseaza secretarea de pigment antocianic in micile plantule. Acelasi fenomen se poate observa si atunci cand noaptea temperatura aerului coboara sub 10°C, iar ziua temperaturile depasesc 15°C, atunci cand avem amplitudini mari de temperatura intre zi si noapte.

Aceasta coloratie se manifesta doar in fenofaza de pana in 6 frunze ale porumbului, cand acesta trece prin acea “perioada de sevraj”, cand planta se hraneste preponderent prin sistemul radicular embrionar si investeste masiv in dezvoltarea radacinilor coronare (principalul sistem radicular al plantei mature), in defavoarea dezvoltarii aeriene.

In primaverile cu temperaturi scazute, cu umiditate in sol si resturi vegetale, cu siguranta, hibrizii ce detin toate cele 8 gene raspunzatoare de secretarea pigmentului antocianic se vor manifesta fenotipic, prin aparitia coloratiei violacee pe frunze. Pigmentatia violacee poate aparea si la plantele mature (peste 6 frunze), dar in aceste cazuri, aceasta este determinata de alti factori (vatamari mecanice sau chimice, atac de insecte) si alt segment de gene sunt raspunzatoare.

Toate testele demonstreaza ca nu este o influenta de niciun fel asupra plantei de porumb sau randamentului final. Nu exista nicio corelatie intre culoarea violacee si metabolismul plantei, crestere, productia de clorofila sau productia de boabe. 

Temperaturile scazute, in schimb, pot afecta plantulele de porumb, fie ca sunt sau nu colorate in violet. Temperaturile scazute sunt un factor de stres, ce vor afecta porumbul indiferent de ce culoare ar avea, prin incetinirea metabolismului plantei. Aceasta este o regula general valabila in lumea vie. Cercetarile specialistilor Corteva arata ca, atat hibrizii ce dezvolta coloratia violacee, cat si cei care raman verzi, atunci cand au fost expusi la frig au avut acelasi continut in clorofila, fara nicio diferenta. Pigmentii antocianici sunt secretati in partea periferica a frunzei, nu la interior unde se gaseste clorofila.

Inrosirea frunzelor de porumb - detaliu


In portofoliul Corteva Agriscience se gasesc o serie de hibrizi marca Pioneer® consacrati, extrem de productivi si care au caractere agronomice deosebite, dar care detin cele 8 gene, manifestand in conditii de stres termic coloratia violacee. Amintim acum de P9241, poate cel mai stabil si bine adaptat hibrid la conditiile din Romania, care detine caractere agronomice aproape de perfectiune (tulpina puternica, inradacinare profunda, toleranta exceptionala la seceta si arsita, toleranta deosebita la Fuzarium si Gibberela) si P9911, etalon de randamente record in grupa FAO 400, care prezinta acest caracter de coloratie violacee.

De obicei, aceasta coloratie violacee dispare dupa faza de 6 frunze foarte rapid, daca temperaturile sunt ridicate (in corelatie cu metabolismul plantei) sau mai incet, daca temperaturile scazute persista. 

Nu uitati ca temperaturile scazute, nu coloratia violacee, provoaca aceasta crestere lenta. Recomandarea ar fi ca atunci cand alegeti un hibrid sa consultati un reprezentant Corteva din zona, pentru a va da detalii suplimentare legate de hibridul ales. De exemplu, P9241, desi se coloreaza in violet, are o dezvoltare rapida (early growth) in primele faze de vegetatie, care il face pretabil pentru programul de semanat timpuriu.

Pentru semanatul timpuriu, din portofoliu de hibrizi Pioneer®, va recomandam si P9074 – FAO 300, P8834 – FAO 310, P9610 – FAO 330, P9415 – FAO 340, P9757 – FAO 370, PR37N01 – FAO370 sau P0412 – FAO480

 

Alte cauze ce pot provoca acest fenomen - carenta in fosfor (P)

Dupa cum bine stiti, carenta in P se poate manifesta prin aceasta coloratie violacee a frunzelor. Bineinteles, in aceste cazuri, o analiza agrochimica a solului va furniza informatii asupra continutului de P disponibil (din solutia solului), insa mare atentie, pentru ca cea mai mare parte a P din sol este sub forma “blocata”, inaccesibil plantelor, daca analizele vor arata ca nivelul de aprovizionare este suficient, fertilizarea suplimentara cu fosfor nu va schimba culoarea violet a plantelor in verde.

Cum putem sa ne dam seama daca este vorba de coloratie determinata genetic sau este deficient de fosfor?

    • Daca coloratia violacee este uniform raspandita pe intreaga sola cauza este, cel mai probabil, determinata genetic.
    • Daca coloratia apare in vetre, localizata pe zone, acest fapt indica, de obicei, o carenta in P.
    • Carenta in P este, de asemenea, cauza probabila si daca aceasta coloratie persista peste stadiul de 6 frunze.
    • Solurile reci, cu textura grea se incalzesc mai greu si atunci plantele sufera, iar metabolismul este incetinit, acest lucru reprezintand o alta cauza a aparitiei coloratiei violacee.
    • Sistemul de lucrari pe solurile lucrate in min. till, acoperite de resturi vegetale, iar zonele compactate pot provoca reactia de coloratie violacee.
    • Utilizarea necorespuzatoare a pesticidelor sau a fertilizantilor (in special cei cu azot pot distruge mezocotilul plantulei) vor induce in anumite cazuri secretarea de pigment antocianic.


Aparitia coloratiei violacee nu va influenta productivitatea hibridului, in schimb conditiile de mediu, tehnologia aplicata, greselile tehnologice o vor face.

In momentul de fata, Corteva Agriscience are in Romania cea mai performanta gama de hibrizi deosebit de bine adaptati conditiilor climatice specifice teritoriului Romaniei, cu o plasticitate ecologica deosebita.

Mihai Valentin
Category Marketing Manager Corn & Soybean
Corteva Agriscience Romania& Moldova

  

 

Noutati

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

10-06-2024 Cereale

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>