Cum obtinem o recolta reusita de sorg?

Cum obtinem o recolta reusita de sorg boabe si furajerCultivarea sorgului la noi in tara are o serie de atuuri precum o perioada de vegetatie destul de scurta, datorita careia sorgul reprezinta o cultura intermediara buna, capacitatea de a fi cultivat in toate tipurile de soluri, necesarul redus de inputuri agricole si adaptarea la incalzirea climatica. Pentru recoltarea sorgului nu este nevoie de dotari tehnice diferite fata de combinele folosite pentru cerealele paioase.

 

 

SORGUL BOABE

Cum obtinem o recolta reusita de sorg boabe


Cand bobul de sorg e copt, masa foliara a plantei este inca verde. Nu este, deci, nevoie sa asteptam uscarea plantei, pentru a recolta.

Sorgul atinge maturitatea fiziologica atunci cand continutul de apa din bob este de cca 35 %. Se poate recolta incepand de la 30 % umiditate, dar, in general, uscarea bobului are loc rapid, iar recolta are loc la o umiditate cuprinsa intre 18 si 25 %.

 

De retinut:

    • La cca 20 % umiditate, ramificatiile paniculelor incep sa se usuce si devin mai laxe (paniculele se deschid).
    • Dupa atingerea unei umiditati de 18 sau 20 %, continutul de apa din bob poate creste din nou, daca factorii climatici sunt nefavorabili (ploi, ceata).
    • Cand bobul este copt, masa foliara a plantei este inca verde. Nu trebuie, deci, sa se astepte uscarea plantei, pentru a recolta. Totusi, daca in toamna se inregistreaza o seceta semnificativa sau un inghet timpuriu, planta se poate usca repede, fenomenul fiind insotit uneori si de cadere – daca recolta nu intervine rapid.

 

Recomandari:

    • Recoltati inca din luna septembrie , daca umiditatea este sub 20 %.
    • Dupa luna septembrie , nu mai amanati ziua recoltarii, in speranta ca veti avea boabe cu umiditate foarte scazuta, deoarece riscul reaparitiei umiditatii creste; de altfel, calitatea bobului poate fi alterata si prin actiunea unei umiditati pronuntate a mediului ambiant (ceata). De asemenea, intarzierea datei recoltei creste si riscul caderii plantelor.
    • Evitati recoltarea prea multor tulpini si frunze (se incetineste viteza de recoltare si creste procentul de umiditate a bobului).

  

SORGUL FURAJER

Cum obtinem o recolta reusita de sorg furajer


In general, sorgul furajer trebuie recoltat inca de la primele semne de uscare a frunzelor de la baza plantei.

Se va urmari recoltarea unui furaj cu un procent de substanta uscata cuprins intre 27 si 30 %, pentru obtinerea unui siloz de calitate, care nu curge, pentru asigurarea unei bune conservari si a unei ingestii maxime de catre animal. Ca regula generala, silozul de sorg nu trebuie tocat nici prea fin, nici prea grosier, pentru a asigura o consistenta buna a acestuia, la alimentarea din siloz.

 

De retinut, pentru varietatile cu boabe:

    • Cand boabele din mijlocul paniculului sunt in stadiul de lapte-ceara (deseori, culoarea paniculului se schimba, in acest stadiu), inseamna ca s-a ajuns la 50 % substanta uscata in bob, respectiv, la cca 30 % s.u. pentru planta intreaga.
    • Maturitatea boabelor de pe un panicul de sorg poate diferi mult intre partea superioara si cea inferioara a acestuia, putandu-se observa boabe care au depasit stadiul de lapte-ceara. Aceste boabe sunt bine asimilate de speciile mici de rumegatoare, dar mai putin bine de catre bovine. Boabele ramase intregi sunt greu degradabile in procesul de rumegare si se regasesc ulterior in dejectii. Digestibilitatea boabelor intregi este redusa, dincolo de un anumit prag de s.u., si nu face decat sa scada digestibilitatea globala a silozului.
    • Daca procentul de s.u. al sorgului depaseste 32 %, silozul se poate toca mai fin, recurgandu-se chiar si la zdrobirea boabelor, pentru a creste digestibilitatea silozului.

 

De retinut, pentru varietatile fara boabe (androsterile sau fotoperiodic-sensibile):

    • Determinarea stadiului optim de insilozare, la varietatile de sorg fara boabe, este ceva mai complicata.
    • Stadiul frunzelor de la baza plantei ofera un indiciu bun: se poate trece la insilozare de la primele semne de uscare.
    • Pentru a afla daca s-a atins un procent minim de s.u., rasuciti tulpina: daca din planta curge suc, inseamna ca sorgul nu a ajuns inca la pragul de 27 % s.u., care asigura faptul ca silozul nu va curge.

 

De retinut pentru varietatile fara inflorescenta, fotoperiodic-sensibile:

    • Planta continua sa acumuleze biomasa, in mod tardiv.
    • Prin urmare, se recomanda sa nu se recolteze cultura atat timp cat conditiile meteorologice sunt favorabile dezvoltarii plantei, pentru a profita la maximum de acest potential de productie tardiva (pana la uscarea frunzelor de la baza).

  

SORGUL, APA SI RENTABILITATEA

Pentru Eric Zambon, Henri-Bernard Cartier, Herve Clamens, Thierry Duviau si Yvon Parayre, sorgul este o cultura rentabila, care nu necesita un consum ridicat de apa.



Cum obtinem o recolta reusita de sorg - Sorghum ID

 

  

Noutati

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

10-06-2024 Cereale

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>