Semantul cerealelor de toamna

grau2.jpg

      Semanatul reprezinta o veriga deosebit de importanta in lantul tehnologic de cultivare a cerealelor de toamna.

 

 

 





De modul corect de pregatire si reglare a semanatorilor, de indicii de calitate ai lucrarii de semanat depind rasarirea si cresterea uniforma a plantelor in toamna, cu parcurgerea fazelor de infratire si calire si cu o buna dezvoltare a sistemului radicular, etape hotaratoare in parcurgerea cu pierderi minime a perioadei de iernare.

Agregatele folosite la semanat pot fi alcatuite din tractoarele de 27-30 CP cu semanatorile SUP-15 sau SUP-17, tractoarele de 45 CP cu semanatorile SUP-21 sau SC-2,6 si tractoarele de 65 CP cu semanatorile SUP-29 sau SC-3,6. Pe suprafetele mici se mai poate folosi semanatoarea de tractiune animala SU-17.

In vederea campaniei de insamantari de toamna este necesar sa se pregateasca tractoarele prin urmatoarele masuri:

  • se controleaza functionarea corecta a ridicatorului hidraulic;
  • tirantii verticali se regleaza la aceeasi lungime si se monteaza pe tirantii laterali prin orificiul alungit pentru a permite miscarea in plan vertical a semanatorii; tirantii laterali se rigidizeaza cu ajutorul intinzatorilor pentru a nu permite joc lateral.

Masuri specifice se iau si pentru pregatirea semanatorilor:

  • se verifica etanseitatea cutiei de seminte si a intregului traseu prin care se deplaseaza samanta;
    se verifica transmiterea cu usurinta a miscarii de la cutia de viteze la distribuitor si la agitator;
    se verifica daca distanta intre fundurile mobile si varful pintenilor distribuitorilor este uniforma;
    se controleaza daca pozitia scormonitorilor este corecta, respectiv daca actioneaza pe urmele rotilor tractorului;
  • pentru semanatul cu culoare de trecere (carari) se inchid subarele de la distribuitorii 9-10 si 20-21 la cea de-a doua semanatoare (pentru deplasarea agregatelor de combatere si de fertilizare cu latimea de lucru de 10,8 m).

Reglajele ce se efectueaza la semanatori:

  • orizontalitatea masinii se regleaza in plan transversal cu ajutorul tirantilor verticali, iar in plan longitudinal cu ajutorul tirantului central;
  • adancimea de semanat se regleaza din rotile de sprijin care se ridica, fata de nivelul brazdarelor, cu o distanta egala cu adancimea de semanat, mai putin 2-3 cm cat se afunda rotile in sol;
  • deschiderea marcatoarelor se regleaza folosind relatia: L2 (A-B) / 22 a, in care A este distanta intre brazdarele marginale (cm); B distanta dintre rotile din fata ale tractorului (cm), iar a reprezinta distanta intre randuri (cm);
  • reglarea debitului de samanta se realizeaza folosind tabelul "indicator" fixat pe semanatoare potrivit caruia, in functie de cultura semanata si cantitatea de samanta programata a se insamanta, se stabileste pozitia subarelor, pozitia fundurilor mobile si angrenajele ce trebuie realizate la cutia de viteze.

Pentru verificare se efectueaza proba semanatorii. Dupa pregatirea tractorului si a semanatorii, dupa efectuarea reglajelor si a probei cu seminte, se trece la efectuarea propriu-zisa a lucrarii de semanat.

Semanatul se executa pe un teren bine pregatit, maruntit si nivelat, cu deplasarea agregatului de semanat in suveica, perpendicular sau oblic fata de ultima trecere pentru pregatirea patului germinativ.

Samanta folosita trebuie sa aiba buletin de analiza "rosu" si sa fie tratata impotriva bolilor si daunatorilor.

Epoca de semanat este considerata optima atunci cand temperatura medie a aerului este cuprinsa intre 13-15°C la inceperea campaniei si 8-9° la incheierea semanatului.

Prin aceasta se asigura 40-50 zile cu temperaturi mai mari de 5°C, cand se acumuleaza 500-550°C necesare pentru pregatirea plantelor in vederea iernarii.
Calendaristic, aceasta inseamna ultimele zile ale lunii septembrie si 10-15 octombrie. Lucrarea de semanat incepe cu orzul si orzoaica de toamna si se continua cu graul.

Experienta de lunga durata demonstreaza ca intarzierea semanatului determina diminuarea productiei cu 30-50 kg/ha pentru fiecare zi de intarziere din luna octombrie si cu 60-100 kg/ha pentru fiecare zi din noiembrie.

Nu se recomanda nici insamantarea timpurie, deoarece plantele cresc buiace, apare atacul de afide si de viroze care sensibilizeaza plantele la iernare.

Densitatea culturii se socoteste la 450-550 boabe germinabile/m 2. In cazul terenurilor uscate, densitatea creste cu cca 25%, corespunzator proportiei boabelor care isi pot pierde germinatia.

Limita superioara se foloseste atunci cand semanatul se efectueaza in conditii mai grele (umiditate redusa, patul germinativ nepregatit corespunzator, cand se depaseste epoca de semanat sau cand capacitatea de infratire a soiului cultivat este mai mica).

In cadrul aceleiasi densitati este foarte importanta distribuirea uniforma a semintelor pe unitatea de suprafata.

Nu se recomanda depasirea densitatii, deoarece plantele prea dese sunt sensibile la atacul unor patogeni si sunt expuse la cadere, cu repercursiuni negative asupra nivelului si calitatii recoltei.

Adancimea de semanat variaza intre 3 si 6 cm. Limita minima se practica pe solurile cu textura mijlocie si grea, cand exista suficienta umiditate in sol, iar samanta are bobul mai mic.

Pentru reusita culturii este necesar ca adancimea de semanat sa fiebine aleasa, samanta incorporata la aceeasi adancime sa fie pusa in contact intim cu solul si sa gaseasca umiditatea necesara pentru germinatie si crestere.

Trebuie corelata adancimea de pregatire a patului germinativ cu adancimea de semanat, pentru ca samanta sa ajunga pe un strat de sol asezat, cu aport capilar.


Autor: Dr. ing. Vasile Popescu



Noutati

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

10-06-2024 Cereale

Importanța managementului dăunătorilor în culturile de cereale păioase și pregătirea pentru iarnă

Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>