Politia Romana continua actiunile pentru prevenirea si combaterea ilegalitatilor in domeniul producerii, prelucrarii, achizitionarii si comercializarii produselor cerealiere si de panificatie.
In perioada 7 - 13 septembrie a.c., au fost depistate, in urma verificarilor si controalelor efectuate la societati comerciale, persoane fizice si in trafic, 216 de infractiuni, de comiterea carora sunt suspectate 204 de persoane. Totodata, au fost indisponibilizate peste 93 de tone de produse si 15 autovehicule, fiind suspendata/oprita activitatea la 5 unitati de morarit si panificatie.
Peste 6.980 de politisti ai structurilor de investigare a fraudelor, ordine publica, politie rutiera din cadrul inspectoratelor de politie judetene din tara, impreuna cu cei ai sectiilor regionale de politie transporturi, au actionat, in perioada 7 - 13 septembrie a.c., sub coordonarea I.G.P.R., pentru prevenirea si combaterea ilegalitatilor in domeniul producerii, prelucrarii, achizitionarii si comercializarii produselor cerealiere si de panificatie.
In actiuni, au fost angrenati si reprezentanti ai organismelor de inspectie si control din cadrul M.A.D.R., A.N.A.F. si I.S.C.T.R..
13.584 de controale au fost efectuate in ultima saptamana, la nivel national, dintre care 3.445 la societati comerciale si 1.460 la persoane fizice. Totodata, au fost verificate 8.679 de mijloace de transport.
In urma actiunilor desfasurate, au fost constatate 216 de infractiuni, dintre care 155 prevazute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. De comiterea acestora sunt suspectate 204 de persoane.
Valoarea prejudiciului in dosarele penale se ridica la 17.230.000 de lei, iar valoarea totala a bunurilor indisponibilizate se ridica la 54.560 de lei. Au fost luate masuri de siguranta cu privire la un mijloc de transport.
De asemenea, in urma abaterilor constatate, au fost aplicate 5.266 de sanctiuni contraventionale, dintre care 1.056 la Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite si 62 la O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale.
Valoarea totala a sanctiunilor contraventionale aplicate se ridica la 2.990.000 de lei, iar a bunurilor ridicate in vederea confiscarii la 273.000 de lei.
In total, au fost indisponibilizate 93.708 kg. de produse autohtone, in valoare de 72.740 de lei.
Ca masura complementara, au fost confiscate 15 de autovehicule, in valoare totala de 530.050 de lei, a fost anulata/suspendata o autorizatie de antrepozit si a fost suspendata/oprita activitatea la 5 unitati de morarit si panificatie.
Reamintim faptul ca, din dispozitia sefului Politiei Romane, chestor-sef Petre Toba, la data de 1 septembrie a.c. au fost demarate, in toata tara, controale pentru combaterea evaziunii in domeniul panificatiei, fiind efectuate controale de la producatori pana la cei care vand produsul finit catre populatie.
La data de 11 septembrie a.c., politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, impreuna cu specialisti din cadrul D.G.R.F.P. Iasi - A.J.F.P. Suceava, au efectuat un control la o firma din Suceava. In urma verificarii documentelor contabile si a inventarierii materiei prime din depozit, s-a constatat un plus de 3.000 kg. de faina, pentru care nu au putut fi prezentate documente legale de provenienta.
Astfel, conform art. 41 alin. 2 lit. c din Legea 82/1991 si art. 1 alin. 1 lit. e, art. 4 din Legea 12/1990, s-a aplicat o sanctiune contraventionala societatii comerciale si s-a dispus confiscarea cantitatii de faina, in valoare de 3.000 de lei.
In urma verificarilor efectuate la acelasi agent economic, s-a constatat ca, la data de 10 septembrie a.c., s-au comercializat 515 de paini, in valoare de aproximativ 600 de lei, la mai multe magazine, fara a se emite facturi fiscale si fara a se inregistra in contabilitatea firmei veniturile obtinute. In cauza, s-a intocmit dosar penal, urmand a se efectua cercetari fata cei doi administratori ai societatii, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala.
In urma verificarilor efectuate la o societate comerciala din Oltenita, avand ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea painii si a produselor de panificatie, s-a constatat ca societatea nu poate justifica, prin documente contabile, cantitatile de 7.187 kg. de faina, 3.250 kg. de amelioratori si alte materii prime, existand suspiciunea ca aceste marfuri au fost folosite in procesul de productie, iar produsele finite au fost comercializate fara a fi evidentiate veniturile obtinute.
In cauza, s-a intocmit dosar penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala. Prejudiciul estimat la aceasta data este de aproximativ 51.700 de lei.
La data de 12 septembrie, ofiterii de investigare a fraudelor au desfasurat un control la o societate comerciala cu profil de activitate productia si prelucrarea de paine si produse de panificatie.
Astfel, in urma controalelor simultane efectuate la o fabrica de paine si la magazinele apartinand societatii comerciale din Ploiesti, dar si la alti beneficiari ai produselor acesteia, s-a constatat ca societatea nu inregistrase prin documentele de evidenta contabila, pentru data de 12.09.2013, cantitatea de 1.138 bucati de paine. A fost gasita si o lipsa a cantitatii de 391 kg. de faina, despre care exista presupunerea ca s-a introdus in procesul de productie, produsele rezultate fiind de asemenea valorificate fara documente legale de provenienta.
Totodata, s-a constatat ca societatea nu respecta normele sanitar veterinare si de protectie a consumatorului.
Pentru deficientele constatate, urmeaza ca fata de reprezentantul societatii sa se efectueze cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, iar fata de societate s-a dispus sanctionarea contraventionala cu 40.000 de lei si suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor constatate.
La data de 9 septembrie a.c., politistii din cadrul Sectiei 2 Macin si Post Politie I.C. Bratianu au depistat in trafic, un barbat de 32 de ani, in timp ce transporta, cu o autoutilitara, 3.320 kg. de aditiv folosit in panificatie, fara acte de provenienta sau transport. Intreaga cantitate, in valoare de 5.000 de lei, a fost ridicata in vederea confiscarii, barbatul fiind sanctionat contraventional conform Legii nr. 12/1990.
La data de 11 septembrie a.c., politisti ai orasului Buzias au oprit in trafic, pentru control, pe Drumul Judetean 592, un autotractor care transporta grau. Politistii i-au solicitat soferului, un barbat de 56 de ani, documentele legale pentru produsele cerealiere pe care le transporta, iar acesta a prezentat un aviz de insotire a marfii incomplet, pe care nu era precizata cantitatea, pretul si valoarea cerealelor transportate.
Totodata, soferul autotrenului a declarat faptul ca cerealele apartin unei societati comerciale din localitatea Tormac si ca alte documente de provenienta nu detine asupra sa.
Acesta a fost condus la o societate comerciala din localitatea Buzias, unde s-a putut stabili faptul ca autotrenul transporta cantitatea de 24.380 kg. de grau.
Reprezentantii societatii comerciale din localitatea Tormac au fost sanctionati contraventional, cu amenda in valoare de 5.000 de lei, iar intreaga cantitate de cereale a fost confiscata.
IGPR
22-07-2024 Cereale
Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>
10-06-2024 Cereale
Un aspect fundamental al agriculturii este reprezentat de măsurile de combatere a dăunătorilor și a bolilor, acești factori fiind posibile cauze pentru pierderi majore de recoltă și afectarea sănătății culturilor. Din aceste motive, o gestionare eficientă a acestor probleme este esențială pentru a menține o producție sustenabilă și pentru a asigura bunăstarea consumatorilor. Mai multe>>
09-04-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>
06-03-2024 Cereale
In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>
05-03-2024 Cereale
Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>
21-02-2024 Porumb
In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>
16-02-2024 Cereale
Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>
16-02-2024 Porumb
Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>
12-02-2024 Cereale
Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>
26-01-2024 Grau
In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>
26-01-2024 Cereale
ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>