Tehnici de agricultura organica

vermicompost2.jpg
Imbunatatire a conditiilor de sol, in vederea facilitarii cresterii plantelor se poate face in diferite moduri. Gradul de aerare a solului poate fi imbunatatita prin introducerea de rame (vermicultura), prin adaugarea de materie organica sub forma de compost, (pentru cresterea continutului de humus), si prin folosirea ingrasamintelor naturale sau verzi (pentru imbunatatirea solurilor cu deficit de nutrienti.)








Compostul
se face din materie organica, cum ar fi gunoiul de grajd, paiele si resturile de legume si prin adaugarea in amestec de plante tocate de coada soricelului, jales, cochilii, potasiu, fosfor si azot. O serie de insecte precum urechelnita, ajuta la procesul de descompunere. Cu ajutorul unor tije care se introduc in compost putem determina temperatura si umiditatea. Prezenta furnicilor negre reprezinta un semn ca mai trebuie adaugat apa in compost.


Ceaiurile organice
pot fi produse din o serie intreaga de de substante. Azotul se obtine din mustul gunoiului de grajd, fosforul si potasiu din ceaiul de tataneasca sau urzica. Mustul de gunoi de grajd trebuie sa stea trei saptamani pentru maturare. Ceaiurile se dilueaza cu trei parti de apa, inainte de folosirea lor.


Ingrasamintele verzi
sunt culturile de leguminoase (mazare, fasole, lucerna, trifoi, etc) care traiesc in simbioza cu rhizobium, o bacterie care magazineaza azotul din aer in nodozitatile situate pe radacinele plantelor. Daca aceste plante sunt incorporate in sol, atunci cand sunt verzi, reprezinta o sursa benefica de aditivi organici.


Ramele
aereaza sol, si produc pamant ingrasat. Ele se inmultesc pe materie organica obtinuta din deseuri din bucatarie si resturi de legume curatate. Pamantul prelucrat de catre rame este ideal pentru plantarea rasadurilor, pamant in care elementele nutritive sunt sub forma usor accesibila plantelor tinere. Vasele sau tuburile din plastic, fier, ceramica se pot folosii ca recipiente pentru rame. Este important ca aceste recipiente sa fie gaurite in partea de jos pentru ca ramale sa iasa afara daca mediul din recipiente devine unul nedorit (caldura prea mare, etc).


Mulciul.
In scopul de a preveni uscarea solului, se plaseaza pe suprafata acestuia paie, aschii de lemn si alte materiale organice. Acestea formeaza un strat de protectie similar, cu cel care se gaseste in natura, atunci cand se depoziteaza pe sol frunzele plantelor. Foaia de mulci este o forma care utilizeaza straturi de materiale pentru a crea un nou strat fertil si bogat organic. Foaia de mulci constituita din aschiile de lemn, foile de ziar sau chiar frunzele mai mari sunt ideale pentru descompunerea componentelor organice de la suprafata solului si pentru suprimarea potentialului de crestere a buruienilor.


Recipiente reciclate pentru seminte
. Prin aceasta tehnica se aleg unele plante, in scopul producerii de samanta pentru autosustinerea permaculturii de gradina din sezonul urmator. Rasadurile viitoare sunt produse in recipiente reciclate din plastic sau carton. Piesele de la containerele de iaurt sunt folosite ca etichete.


Asocierea de companie si de plantare
. Plantarea diferitelor specii aproape una de alta, nu numai ca asigura utilizarea terenului la maxim, dar ofera si randament crescut de productie. Sinergia datorata relatiilor de simbioza din natura poate fi utilizata pentru ameliorarea functionarii globale a sistemului, in care cresc diferite specii de plante alimentare si medicinale. De exemplu, musetelul creste bine langa praz si astfel exista posibilitatea ca ambele sa-si mareasca considerabil dimensiunile lor. Salata verde, ceapa si varza furajera de primavara se dezvolta foarte bine impreuna. Plantarea de coriandru langa cultura de cartofi indeparteaza afidele de acestea, deoarece acestea nu suporta mirosul emanat de coriandru.


Breslele.
Breslele sunt combinatii de verdeturi, legume, fructe si radacinoase care utilizeaza spatiul pe verticala la maxim. Diferitele combinatii de plante pomi, vie, legume pot asigura mai multe alimente producatorilor. Intr-o bresla de gradina tropicala fac parte arborele banana, fasolea, ridichea si macul. Bresla intr-o gradina romaneasca poate fi constituita din telina, fasole si rosi pe spalier.


Integrare a animalelor în gradină.
Animalele joaca un rol important in orice sistem de permaculture. Ele indeplinesc diverse functii, inclusiv furnizarea de gunoiul de grajd si ingrasaminte naturale, si controlul fitosanitar. Chiar si în zonele in care efectivele de animale domestice nu sunt disponibile, pasarile, insectele, paianjenii si ratele, joaca un rol vital in gradina. Prezenta naturala de animale de prada, cum ar fi buburazele reprezinta o forma de control fitosanitar natural. Ratele curata gradina de melci, iar gainile curata livada de omizi.


Crearea de habitate adecvate.
Soparlele si broastele, care sunt pradatorii naturale ai insectelor daunatoare, sunt incurajate sa ramana in gradina prin plasarea de stanci sau medii acvatice. Gasirea unui loc pentru a construi un stup in gradina, ar favoriza cresterea suplimentara a productiilor, dar ar putea oferii de asemenea si miere pentru uz casnic.


Importanta florilor.
Unele flori sunt comestibile. Floarea de Caltunas are un gust picant iar frunzele, de asemenea, comestibile, au un gust de mustar. Florile functioneaza ca o forma de control fitosanitar datorita faptului ca distrag insecte care in mod normal, ar devora culturile de legume. Caltunasul, de exemplu, atunci cand este cultivat in apropierea de varza, va distrage fluturi contribuind astfel la o productie sanatoasa de varza. Florile de asemenea, atrag albinele si alte insecte polenizatoare. Polenizarea este esentiala pentru multe plante horticole (capsuni) si aromatice. Importanta florilor pentru gradinile producatoare de plante alimentare, nu ar trebui subestimata si, in plus, au un aspect placut.

Noutati

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

18-02-2025 Pomicultura

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>