Starea de vegetatie a culturilor de toamna si conditiile climatice la 1 martie 2016

Starea culturilor de toamna la 1 martie 2016Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" ofera informatii privind evolutia conditiilor climatice, rezerva de umiditate din sol si starea de vegetatie a culturilor de toamna la data de 1 martie 2016 in zona de influenta a statiunilor de cercetare din domeniul agricol.

Astfel in perioada de toamna - iarna a anului agricol 2015 - 2016 (1.09.2015 -29.02.2016), in majoritatea zonelor agricole ale tarii, conditiile climatice au fost favorabile pentru pregatirea terenului, infiintarea, rasarirea si vegetatia culturilor de toamna. Situatii mai putin favorabile s-au intalnit in special in zona Moldovei, in cea mai mare parte a Dobrogei si in partea de est a Campiei Transilvaniei (in special judetul Covasna), unde pe fondul secetei din vara anului 2015 a urmat prima luna de toamna (septembrie) cu un regim pluviometric sub media multianuala, aspect ce a influentat nefavorabil posibilitatile de efectuare a lucrarilor de pregatire a solului si de insamantare, in special pentru cultura de rapita.

Din punct de vedere termic, in perioada 1.09.2015 - 29 februarie 2016, s-au inregistrat temperaturi medii lunare cu mult peste media multianuala, cuprinse intre 1,1 °C si 3,1 °C, fapt ce a favorizat starea de vegetatie a culturilor de toamna, in special in zonele in care rasarirea culturilor s-a realizat la sfarsitul lunii octombrie si in luna noiembrie, evitandu-se pierderile de plante in perioada de iarna.

Precipitatiile acumulate in perioada analizata, in principalele zone ale tarii, au prezentat valori diferite, dupa cum urmeaza:

    • peste media multianuala, cu un plus de 53,8 mm in zona de influenta a INCDA Fundulea, 81,0 mm in Campia Burnasului, 197,0 mm in zona luvisolurilor din Oltenia, 205,6 mm in zona psamosolurilor din Oltenia, 125,2 mm in zona podzolurilor din Muntenia, 76 mm in zona Baraganului de Nord, 68,9 mm in cea mai mare parte a Dobrogei, 31,1 mm in Podisul Barladului, 262,8 mm in zona Banatului, 156,4 mm pe podzolurile din nord-vestul tarii, 138,6 mm in Podisul Transilvaniei, 33,6 mm in zona depresionara a Brasovului;
    • deficit de umiditate, comparativ cu media multianuala, cu 12,0 mm in zona de influenta a SCDA Secuieni, 27,4 mm in zona agricola de nord-est a Romaniei si 0,7 mm in partea de est a Campiei Transilvaniei.


In primele 25 de zile ale lunii martie 2016 au cazut precipitatii peste media multianuala in partea de sud a Romaniei (in zona de influenta a INCDA Fundulea - 60 mm, in Campia Burnasului - 80,8 mm, in zona luvisolului din Oltenia - 113 mm, in zona psamosolurilor din Oltenia - 120 mm, in zona podzolurilor din Muntenia - 90 mm).

In cele mai multe zone agricole (Dobrogea, zona Banatului, zona de nord-vest a Romaniei si Podisul Transilvaniei) au cazut precipitatii cu valori sub media multianuala a lunii martie, cuprinse intre 25,8 mm si 35,4 mm.

Cele mai reduse cantitati de precipitatii au cazut in luna martie, in zonele: Baraganul de Nord (20 mm), in zona depresionara a Brasovului (18 mm), in zona de influenta a SCDC Targu Secuiesc (17 mm) si in cea mai mare parte a Moldovei, cu valori cuprinse intre 20 - 29 mm.

Pe suprafetele destinate campurilor experimentale si producerii de samanta din categoriile biologice superioare din unitatile de cercetare, precum si in cadrul fermelor si societatilor agricole din zona de influenta a unitatilor de cercetare, s-a practicat un nivel tehnologic corespunzator, aspect redat prin desimea culturilor de toamna, in cea mai mare parte a suprafetelor cu 400 - 600 plante/mp si chiar peste 600 plante/mp la cerealele de toamna si cu 30 - 70 plante/mp la rapita, cu o stare buna si foarte buna de vegetatie pe cele mai mari suprafete agricole.

In multe zone din sud, sud-estul si vestul tarii, din cauza precipitatiilor excedentare cazute in perioada de toamna - iarna si cele inregistrate in luna martie 2016, s-a inregistrat fenomenul de exces de umiditate si baltiri, care vor conduce la calamitarea unor suprafete importante semanate cu cereale si rapita de toamna.

Precipitatiile cazute in luna martie creeaza dificultati in realizarea lucrarilor de fertilizare, erbicidare si a tratamentelor de combatere la timp a unor patogeni si daunatori la cereale si rapita de toamna.

Pentru realizarea unor productii corespunzatoare la culturile de cereale si rapita de toamna, se impune urmarirea cu multa atentie a starii de vegetatie si fitosanitare a culturilor de toamna si realizarea in conditii tehnice superioare a lucrarilor de fertilizare si combatere a patogenilor si daunatorilor.

 

Aprovizionarea cu apa a solului 

La sfarsitul lunii februarie, aprovizionarea cu apa a solului a prezentat valori diferite, in functie de regimul pluviometric, zona, tipul de sol, nivelul tehnologic realizat, comparativ cu capacitatea de camp si coeficientul de ofilire, pe adancimea 0-125 cm, dupa cum urmeaza:

    1. In zona de influenta a INCDA Fundulea
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1900 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1950 mc/ha fata de coeficientul de ofilire in parcele in care s-a efectuat ogorul de toamna.
    2. In Campia Burnasului (SCDA Teleorman)
          • deficit de 32 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2162 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 100 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2091 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in parcelele in care a fost efectuat ogorul de toamna.
    3. In zona luvisolurilor din Oltenia (SCDA Simnic)
          • - deficit de 700 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1625 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 760 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1570 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in cazul ogorului de toamna.
    4. in zona psamosolurilor din Oltenia (CCDCPN Dabuleni)
          • - deficit de 1070 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 600 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura de secara;
          • deficit de 550 mc/ha, comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1300 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    5. In zona podzolurilor din Muntenia (SCDA Pitesti)
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1084 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 550 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1100 mc/ha, fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    6. In zona Baraganului de Nord (SCDA Braila)
          • deficit de 381 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1965 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului, in conditii de terasa; deficit de 324 mc/ha, comparativ cu capacitatea de camp si o rezerva de apa in sol de 2022 mc/ha fata de coeficientul de ofilire in cazul ogorului de toamna amplasat pe terasa.
          • Pe terenurile din lunca, rezerva de apa din sol difera in functie de aportul freatic, dupa cum urmeaza:
                • la adancimi ale nivelului freatic sub 2 m, rezerva de apa din sol s-a situat pe profilul de sol 0 - 125 cm la nivelul capacitatii de camp;
                • la adancimi ale nivelului freatic mai mari de 2 m, deficitul de apa fata de capacitatea de camp, pe adancimea 0 - 125 cm a fost cuprins intre 150 -200 mc/ha.
    7. In zona Dobrogei (SCDA Valu lui Traian)
          • deficit de 850 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1284 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1786 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    8. In zona de influenta a SCDA Secuieni (judetul Neamt)
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1234 mc/ha peste coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1254 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    9. In zona agricola de nord - est a Romaniei (SCDA Suceava)
          • deficit de 700 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1957 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1900 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    10. In zona Podisului Barladului (CCDCES Perieni)
          • deficit de 400 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1839 mc/ha peste coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1783 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    11. In zona Banatului (SCDA Lovrin)
          • Umiditatea la nivelul capacitatii de camp, cu o rezerva de apa in sol de 2700 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • Umiditatea in sol la nivelul capacitatii de camp si cu o rezerva de apa in sol de 2850 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    12. In zona de nord-vest a Romaniei (SCDA Livada)
          • deficit de 302 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1218 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 270 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1250 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    13. In Podisul Transilvaniei (SCDA Turda)
          • deficit de 771 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 800 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;,
          • deficit de 610 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 962 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    14. In zona depresionara a Brasovului (INCDCSZ Brasov)
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2644 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului.
    15. In zona de influenta a SCDC Targu Secuiesc
          • deficit de precipitatii in perioada 1.09.2015 - 29.02.2016 ce accentueaza deficitul de precipitatii din sol.

Academia de Stiinte Agricole si Silvice
"Gheorghe Ionescu-Sisesti"

  

 

Noutati

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

14-10-2024 Irigatii

Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

24-09-2024 Pomicultura

ROBO-fermierul – proiect inovativ în pomicultură, 100% românesc

ROBO-fermierul este conceptul 100% românesc – idee și dezvoltare – care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcția dezvoltării de soluții robotizate pentru monitorizarea și îngrijirea culturilor și a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost și AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât și prin acordarea unei finanțări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro. Mai multe>>

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

19-09-2024 Gradinarit

Plante Perene Rezistente Iarna: Alegerea Ideală pentru o Grădină Frumoasă pe Tot Parcursul Anului

Când temperaturile scad și iarna își intră în drepturi, grădina ta nu trebuie să-și piardă din farmec. Plantele perene rezistente iarna sunt soluția perfectă pentru a menține un peisaj vibrant și plin de culoare chiar și în cele mai friguroase luni ale anului. Aceste plante robuste sunt nu doar decorative, ci și extrem de rezistente, asigurându-ți o grădină atrăgătoare pe tot parcursul anului. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

19-09-2024 Rapita

Fermierii campioni la rapiță din județele Brașov și Covasna

Compania Corteva Agriscience continuă prezentarea fermierilor campioni la rapiță, de această dată din județele Brașov și Covasna, două județe unde fermierii care au semănat rapiță campania trecută au avut producții bune, poate nesperate la un moment dat, atunci când vremea părea că nu-i va fi prielnică acestei culturi. Hibridul care s-a făcut remarcat în aceste zone a fost PT303, un hibrid robust, cu o bună rezistență la iernare și care prezintă cel mai ridicat nivel de toleranță la Sclerotinia ... Mai multe>>

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

12-09-2024 Gradinarit

Cum să Transformi Grădina ta cu Iarbă Ornamentală

În căutarea unor soluții simple, dar spectaculoase pentru a îmbunătăți aspectul grădinii tale? Iarba ornamentală este exact ce ai nevoie. Aceste plante versatile nu doar că adaugă textură și mișcare, dar sunt și extrem de ușor de întreținut, fiind potrivite pentru orice tip de grădină, indiferent de dimensiune sau stil. Mai multe>>

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

22-08-2024 Fungicide

Fungicidele FOLPET și CAPTAN cu acțiune multi-site au fost reomologate pentru 15 ani

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Folpet și Captan, fungicidele sale cheie cu acțiune multi-site, sunt în continuare disponibile pentru fermierii europeni. Acest anunț urmează deciziei recente a Comitetului Permanent al Uniunii Europene (UE) pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF) de a reînnoi aprobarea ambelor substanțe active pentru încă 15 ani. Mai multe>>

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

15-08-2024 Rapita

Un sezon de recolte productive la rapiță pentru fermierii care aleg soluții inovatoare

Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii din România care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă. Mai multe>>

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

08-08-2024 Vinuri

În 2023, România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat

Potrivit unei analize realizate Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică, cifrele finale pentru 2023 indică o creștere ușoară atât a importurilor, cât și a exporturilor de vin din România. Astfel, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, de 3,7 ori mai puțin. În volume, importul a ajuns la 123.000 de tone, iar exportul la 34.400 d... Mai multe>>

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

01-08-2024 Fructe de padure

5 producători români au exportat în Ungaria și Polonia afine și zmeură în valoare de aproape 1 mil. euro cu sprijinul Lidl România

Lidl România continuă să sprijine economia românească prin susținerea producției agricole locale și în acest an, atât prin extinderea parteneriatelor cu producătorii români și creșterea cantității de fructe și legume românești din Piața Lidl, cât și prin facilitarea exporturilor către magazine Lidl din afara țării. În lunile iunie și iulie ale acestui an, Lidl România a facilitat exporturi în valoare de aproape 1 milion de euro pentru 5 producători români de afine și zmeură. Mai multe>>

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

22-07-2024 Cereale

Autorizație temporară pentru imidacloprid la cerealele păioase de toamnă

Pentru campania de toamnă 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unui produs pe bază de substanță activă, respectiv imidacloprid, din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de cereale păioase de toamnă. Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>