Starea de vegetatie a culturilor de toamna si conditiile climatice la 1 martie 2016

Starea culturilor de toamna la 1 martie 2016Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" ofera informatii privind evolutia conditiilor climatice, rezerva de umiditate din sol si starea de vegetatie a culturilor de toamna la data de 1 martie 2016 in zona de influenta a statiunilor de cercetare din domeniul agricol.

Astfel in perioada de toamna - iarna a anului agricol 2015 - 2016 (1.09.2015 -29.02.2016), in majoritatea zonelor agricole ale tarii, conditiile climatice au fost favorabile pentru pregatirea terenului, infiintarea, rasarirea si vegetatia culturilor de toamna. Situatii mai putin favorabile s-au intalnit in special in zona Moldovei, in cea mai mare parte a Dobrogei si in partea de est a Campiei Transilvaniei (in special judetul Covasna), unde pe fondul secetei din vara anului 2015 a urmat prima luna de toamna (septembrie) cu un regim pluviometric sub media multianuala, aspect ce a influentat nefavorabil posibilitatile de efectuare a lucrarilor de pregatire a solului si de insamantare, in special pentru cultura de rapita.

Din punct de vedere termic, in perioada 1.09.2015 - 29 februarie 2016, s-au inregistrat temperaturi medii lunare cu mult peste media multianuala, cuprinse intre 1,1 °C si 3,1 °C, fapt ce a favorizat starea de vegetatie a culturilor de toamna, in special in zonele in care rasarirea culturilor s-a realizat la sfarsitul lunii octombrie si in luna noiembrie, evitandu-se pierderile de plante in perioada de iarna.

Precipitatiile acumulate in perioada analizata, in principalele zone ale tarii, au prezentat valori diferite, dupa cum urmeaza:

    • peste media multianuala, cu un plus de 53,8 mm in zona de influenta a INCDA Fundulea, 81,0 mm in Campia Burnasului, 197,0 mm in zona luvisolurilor din Oltenia, 205,6 mm in zona psamosolurilor din Oltenia, 125,2 mm in zona podzolurilor din Muntenia, 76 mm in zona Baraganului de Nord, 68,9 mm in cea mai mare parte a Dobrogei, 31,1 mm in Podisul Barladului, 262,8 mm in zona Banatului, 156,4 mm pe podzolurile din nord-vestul tarii, 138,6 mm in Podisul Transilvaniei, 33,6 mm in zona depresionara a Brasovului;
    • deficit de umiditate, comparativ cu media multianuala, cu 12,0 mm in zona de influenta a SCDA Secuieni, 27,4 mm in zona agricola de nord-est a Romaniei si 0,7 mm in partea de est a Campiei Transilvaniei.


In primele 25 de zile ale lunii martie 2016 au cazut precipitatii peste media multianuala in partea de sud a Romaniei (in zona de influenta a INCDA Fundulea - 60 mm, in Campia Burnasului - 80,8 mm, in zona luvisolului din Oltenia - 113 mm, in zona psamosolurilor din Oltenia - 120 mm, in zona podzolurilor din Muntenia - 90 mm).

In cele mai multe zone agricole (Dobrogea, zona Banatului, zona de nord-vest a Romaniei si Podisul Transilvaniei) au cazut precipitatii cu valori sub media multianuala a lunii martie, cuprinse intre 25,8 mm si 35,4 mm.

Cele mai reduse cantitati de precipitatii au cazut in luna martie, in zonele: Baraganul de Nord (20 mm), in zona depresionara a Brasovului (18 mm), in zona de influenta a SCDC Targu Secuiesc (17 mm) si in cea mai mare parte a Moldovei, cu valori cuprinse intre 20 - 29 mm.

Pe suprafetele destinate campurilor experimentale si producerii de samanta din categoriile biologice superioare din unitatile de cercetare, precum si in cadrul fermelor si societatilor agricole din zona de influenta a unitatilor de cercetare, s-a practicat un nivel tehnologic corespunzator, aspect redat prin desimea culturilor de toamna, in cea mai mare parte a suprafetelor cu 400 - 600 plante/mp si chiar peste 600 plante/mp la cerealele de toamna si cu 30 - 70 plante/mp la rapita, cu o stare buna si foarte buna de vegetatie pe cele mai mari suprafete agricole.

In multe zone din sud, sud-estul si vestul tarii, din cauza precipitatiilor excedentare cazute in perioada de toamna - iarna si cele inregistrate in luna martie 2016, s-a inregistrat fenomenul de exces de umiditate si baltiri, care vor conduce la calamitarea unor suprafete importante semanate cu cereale si rapita de toamna.

Precipitatiile cazute in luna martie creeaza dificultati in realizarea lucrarilor de fertilizare, erbicidare si a tratamentelor de combatere la timp a unor patogeni si daunatori la cereale si rapita de toamna.

Pentru realizarea unor productii corespunzatoare la culturile de cereale si rapita de toamna, se impune urmarirea cu multa atentie a starii de vegetatie si fitosanitare a culturilor de toamna si realizarea in conditii tehnice superioare a lucrarilor de fertilizare si combatere a patogenilor si daunatorilor.

 

Aprovizionarea cu apa a solului 

La sfarsitul lunii februarie, aprovizionarea cu apa a solului a prezentat valori diferite, in functie de regimul pluviometric, zona, tipul de sol, nivelul tehnologic realizat, comparativ cu capacitatea de camp si coeficientul de ofilire, pe adancimea 0-125 cm, dupa cum urmeaza:

    1. In zona de influenta a INCDA Fundulea
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1900 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1950 mc/ha fata de coeficientul de ofilire in parcele in care s-a efectuat ogorul de toamna.
    2. In Campia Burnasului (SCDA Teleorman)
          • deficit de 32 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2162 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 100 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2091 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in parcelele in care a fost efectuat ogorul de toamna.
    3. In zona luvisolurilor din Oltenia (SCDA Simnic)
          • - deficit de 700 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1625 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 760 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1570 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in cazul ogorului de toamna.
    4. in zona psamosolurilor din Oltenia (CCDCPN Dabuleni)
          • - deficit de 1070 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 600 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura de secara;
          • deficit de 550 mc/ha, comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1300 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    5. In zona podzolurilor din Muntenia (SCDA Pitesti)
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1084 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 550 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1100 mc/ha, fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    6. In zona Baraganului de Nord (SCDA Braila)
          • deficit de 381 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1965 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului, in conditii de terasa; deficit de 324 mc/ha, comparativ cu capacitatea de camp si o rezerva de apa in sol de 2022 mc/ha fata de coeficientul de ofilire in cazul ogorului de toamna amplasat pe terasa.
          • Pe terenurile din lunca, rezerva de apa din sol difera in functie de aportul freatic, dupa cum urmeaza:
                • la adancimi ale nivelului freatic sub 2 m, rezerva de apa din sol s-a situat pe profilul de sol 0 - 125 cm la nivelul capacitatii de camp;
                • la adancimi ale nivelului freatic mai mari de 2 m, deficitul de apa fata de capacitatea de camp, pe adancimea 0 - 125 cm a fost cuprins intre 150 -200 mc/ha.
    7. In zona Dobrogei (SCDA Valu lui Traian)
          • deficit de 850 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1284 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1786 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la ogorul de toamna.
    8. In zona de influenta a SCDA Secuieni (judetul Neamt)
          • deficit de 350 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1234 mc/ha peste coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1254 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    9. In zona agricola de nord - est a Romaniei (SCDA Suceava)
          • deficit de 700 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1957 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1900 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    10. In zona Podisului Barladului (CCDCES Perieni)
          • deficit de 400 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1839 mc/ha peste coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 300 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1783 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    11. In zona Banatului (SCDA Lovrin)
          • Umiditatea la nivelul capacitatii de camp, cu o rezerva de apa in sol de 2700 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • Umiditatea in sol la nivelul capacitatii de camp si cu o rezerva de apa in sol de 2850 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    12. In zona de nord-vest a Romaniei (SCDA Livada)
          • deficit de 302 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1218 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;
          • deficit de 270 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 1250 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    13. In Podisul Transilvaniei (SCDA Turda)
          • deficit de 771 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 800 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului;,
          • deficit de 610 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 962 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, in conditiile ogorului de toamna.
    14. In zona depresionara a Brasovului (INCDCSZ Brasov)
          • deficit de 600 mc/ha comparativ cu capacitatea de camp si un plus de 2644 mc/ha fata de coeficientul de ofilire, la cultura graului.
    15. In zona de influenta a SCDC Targu Secuiesc
          • deficit de precipitatii in perioada 1.09.2015 - 29.02.2016 ce accentueaza deficitul de precipitatii din sol.

Academia de Stiinte Agricole si Silvice
"Gheorghe Ionescu-Sisesti"

  

 

Noutati

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

29-05-2025 Plante

Rescaype™ – Inovația care Regenerează Solul și Revoluționează Agricultura

Rescaype™ -  un amendator de sol inovator pentru o agricultură durabilă!Într-o eră a agriculturii în continuă schimbare, unde resursele devin tot mai limitate, iar provocările legate de calitatea solului și de eficiența culturilor se înmulțesc, soluțiile sustenabile devin esențiale. Rescaype™, un ameliorator de sol revoluționar, aduce o abordare științifică și ecologică pentru revitalizarea terenurilor agricole degradate și pentru maximizarea randamentelor. Mai multe>>

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

26-05-2025 Fungicide

Fermierii români asigură productivitatea culturilor de grâu printr-o strategie eficientă de aplicare a fungicidelor

Ca răspuns la presiunile tot mai mari ale schimbărilor climatice, fermierii din Românie apelează din ce în ce mai mult la soluții avansate de protecția plantelor pentru a-și proteja culturile. Condițiile meteorologice variabile, precum toamnele mai lungi și mai calde, au dus la apariția mai timpurie a bolilor precum făinarea, septorioza și pătarea în culturile de cereale. Aceste condiții afectează procesul fotosintezei, fundamental pentru dezvoltarea și productivitatea culturilor. Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

16-04-2025 Grau

Fertilizarea cu azot la cultura grâului din primăvară

Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

21-03-2025 Floarea soarelui

Floarea soarelui - Fertilizarea de bază asigură un start bun culturii !

Perioada critică pentru nutriția cu N,P,K a culturii de floarea soarelui începe din primele faze de vegetație, efectul lipsei acestora în această etapă nu poate fi compensată ulterior !Strategia de fertilizare a culturii de floarea soarelui trebuie să ia în considerare particularitățile biologice ale plantei, condițiile pedoclimatice, consumul specific și producția scontată. Mai multe>>

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

20-03-2025 Porumb

Omnia Europe SA își extinde investițiile în Medgidia, România, și lansează un nou proiect de porumb waxy

Omnia Europe este o companie agribusiness de top, specializată în procesarea porumbului și producția de materii prime de înaltă calitate. Fiind cel mai mare procesator din Europa de Sud-Est, Omnia Europe joacă un rol esențial în furnizarea de ingrediente indispensabile pentru industriile de ulei și furaje. Operațiunile companiei se extind la nivel global, exportând produse în aproximativ 55 de țări. Mai multe>>

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

15-03-2025 Floarea soarelui

Sfaturi pentru o cultură de floarea-soarelui de succes

Floarea-soarelui este o cultură valoroasă, cu numeroase utilizări, de la producția de ulei până la utilizarea semințelor în industria alimentară. Totuși, cultura de floarea-soarelui nu este lipsită de provocări. Fermierii se confruntă cu decizii complexe, cum ar fi alegerea hibridului potrivit, pregătirea corespunzătoare a solului, fertilizarea adecvată și gestionarea bolilor. Aceste aspecte, deși pot părea dificile, pot fi gestionate cu succes prin informare și planificare corespunzătoare.... Mai multe>>

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

18-02-2025 Pomicultura

Cum folosim hidrogelul la plantarea arborilor, arbuștilor și pomilor fructiferi?

Hidrogelul este un polimer superabsorbant pe baza de potasiu, care are capacitatea de a reține și elibera apa în mod controlat, fiind un instrument deosebit de util în horticultură și silvicultură. Mai multe>>

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

21-11-2024 Erbicide

Cum alegi erbicidul potrivit pentru culturile tale?

Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>